Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 7 april 2017

Vocht in huis deel 2: Gezondheidsrisico’s

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Vocht in huis deel 1: Oorzaken en gevolgen

In het vorige deel van deze special heb je kunnen lezen hoe vocht in je huis komt, en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. We hebben daarbij alleen naar de materiële zaken gekeken. Het huis zal langzaam maar zeker opgegeten worden door de schimmels, huiszwammen en ongedierte die vocht met zich meebrengt. Maar vocht in huis kan ook grote gevolgen hebben voor de gezondheid. In dit deel alle risico’s op een rijtje.

De gevolgen van een hoge relatieve vochtigheid in een huis is niet direct zichtbaar. Het manifesteert zich pas na een langere tijd. Allerlei vormen van ademhalingsproblemen, allergieën, reuma, verkoudheden zijn maar een paar voorbeelden van de lichamelijke ongemakken die kunnen ontstaan. Daarnaast wordt op termijn ook het immuunsysteem verzwakt en ben je met name voor infecties extra vatbaar.

Allergie

Als je een allergie hebt, ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen. Er zijn allerlei vormen van allergie, allemaal afhankelijk van de stof, of de stoffen, waarvoor je  allergisch bent. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor de uitwerpselen van de huismijt, voor mycotoxines en sporen van schimmels, of voor de giftige uitstoot als gevolg van de chemische afbraak van bouwmaterialen.

Allemaal soorten die direct of indirect te maken hebben met een té hoge vochtigheid in huis. Allergie uit zich door bijvoorbeeld neusverkoudheden (verstopte neus, lopende neus, constant niezen) of een hoest die heel sterk aan astma doet denken.

Een speciale vorm van allergie is de allergie voor zilvervisjes. Zoals we in het eerste deel al gezien hebben, komen zilvervisjes voor op vochtige plaatsen zoals hoekjes van keukenkastjes, achter het keukenblok en in nat papier. Als je last hebt van deze vorm van Allergie, heb je dezelfde symptomen als bij astma, maar met name benauwdheid zal zich manifesteren.

Chronische Rhinitis

In tegenstelling tot normale rhinitis of hooikoorts, wat het gevolg is van pollen die in de lucht zweven, wordt de chronische vorm hiervan veroorzaakt door een slecht geventileerde omgeving, te vochtige omgeving en door de gevolgen hiervan: Schimmels en huismijt.

De aandoening is een ontsteking van het neusslijmvlies, veroorzaakt door een virus, parasiet of bacterie van buitenaf. De Chronische Rhinitis uit zich door hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, oogirritaties en het door de neus spreken.

Astma

Astma is een ontsteking van de luchtwegen. Symptomen hiervoor kunnen zijn: piepende ademhaling, kortademigheid, een benauwd gevoel en hoesten. Van de ruim 500.000 mensen in Nederland die deze aandoening hebben, speelt allergie een rol bij het ontstaan van de astma. De belangrijkste allergische prikkels zijn pollen en de huismijt. Inderdaad, datzelfde beestje wat zich heerlijk voelt in vochtige en warme huizen.

Immuunsysteem

Door alle mogelijke kleine en grote aandoeningen door een te hoge luchtvochtigheid in huis, wordt er ook een grote aanslag gedaan op de beschikbare energie in het lichaam en daarmee indirect op het immuunsysteem. Bij een zwakker immuunsysteem ben je erg kwetsbaar, met name voor ontstekingen. Uiteindelijk zal dit het probleem alleen maar groter maken. Het begin van een vicieuze cirkel. Naar beneden wel te verstaan!

Eczeem

Eczeem is een reactie van de huid die zich uit in ontstekingen. Eén van de grote veroorzakers hiervoor is de huisstofmijt. Deze komt, zoals we al eerder gezien hebben in dit artikel, veel voor in vochtige huizen. Voor mensen met eczeem is het dus verstandig om goed de relatieve luchtvochtigheid in de gaten te houden. Beslist niet te hoog, maar ook weer niet te laag. Een te lage luchtvochtigheid zal de klachten ook doen toenemen in de vorm van droge eczeem.

Directe gevolgen van de zwarte huisschimmel

Tijdens het bouwen van een huis, blijven er regelmatig sporen van schimmels achter in wanden en vloeren. Dit zijn de zogenaamde ‘zwarte schimmels’. Dit is op zich geen probleem, mits het huis goed geventileerd word. Maar op het moment van een hoge luchtvochtigheid, een overstroming, of door lekkage worden deze slapende sporen opeens erg actief: Ze gaan zich voortplanten en beginnen fors te groeien.

De vermenigvuldiging van de zwarte schimmel gaat door middel van sporen die schadelijke chemische stoffen bevatten. Deze sporen gaan vrij door de lucht zweven en zullen zich gaan nestelen op allerlei spullen in uw huis.

Als deze sporen met de huid in aanraking komen, zorgt dat voor wondjes en irritatie van de huid.

Als je deze sporen inademt komen de chemische stoffen in je longen terecht waar ze zich zullen nestelen in de longblaasjes. Het gevolg is een moeilijke en pijnlijke ademhaling door de ontsteking die dan ontstaat.

Het inslikken van deze sporen, doordat ze bijvoorbeeld op voedsel terecht zijn gekomen, kan de oorzaak zijn van darm- en maagontstekingen.

Uiteindelijk zullen de sporen een weg vinden naar het netwerk van bloedvaten dat onze hersenen voedt. De bloedsomloop wordt hierdoor vertraagd. Ook in het zenuwstelsel kunnen ze de nodige schade aanrichten: Met name de verstoring van het uitwisselen van hersensignalen, en daarmee ook de gevoels-, denk-, en bewegingsfuncties.

Vrijkomen van Formaldehyde

Door een té vochtige omgeving komt er ook meer formaldehyde vrij uit plaatmaterialen zoals spaanplaat, multiplex en zelfs gordijnstoffen. Formaldehyde is een kleurloos gas met een prikkelende en scherpe geur. Formaldehyde komt niet alleen uit nieuwe materialen, maar kan nog jaren en jaren later vrijkomen. Hoe warmer en vochtiger het plaatmateriaal is, hoe meer formaldehyde er vrijkomt.

Als er formaldehyde in de lucht zweeft, kan dit de neus, keel en de ogen irriteren. Met name mensen die gevoelige luchtwegen hebben zullen hier beslist de nadelige gevolgen van merken. Het kan ook voorkomen dat sommige mensen een overgevoeligheid creëren doordat ze in contact komen met dit irritante gas. Uiteindelijk zal dit als resultaat hebben dat je bij inademing astma-achtige klachten kunt krijgen. Bij contact met de huid zal dit resulteren in eczeem.

Februik dus nooit spaanplaat in een warme en vochtige omgeving zoals een badkamer of achter een verwarming. Onafgewerkte naden altijd zo veel mogelijk afplakken met folie, fineer of aluminiumband. Ook altijd letten op het KOMO-keurmerk. Spaanplaat voorzien van dit keurmerk heeft een zeer minimale hoeveelheid Formaldehyde. Onafgewerkte platen spaanplaat altijd afwerken met een lak of een lakverf.

De Huisstofmijt

Ja, ik schrijf het expres met een hoofdletter, omdat dit hele kleine beestje van 0,3 mm. een hele grote impact kan hebben op je gezondheid. De naam is al een paar keer langs gekomen en het is inmiddels duidelijk geworden dat dit beestje zich het beste voelt bij een temperatuur van 25° Celsius bij een relatieve luchtvochtigheid van 50-75%. Het komt overal ter wereld voor, op alle hoogtes en in alle klimaten.

Bij u thuis leeft het beestje met name op beschimmelde muren, in gestoffeerd meubilair, in het tapijt, in kussens en in matrassen. Wist je dat er in een gemiddeld matras wel meer dan een miljoen huisstofmijten leven? Dit is ook geen wonder, want het lievelingskostje van de huisstofmijt zijn huidschilfers die natuurlijk veel in bed voorkomen.

Met name mensen die een allergie hebben, kunnen veel last hebben van de uitwerpselen en de vervellingshuidjes van deze mijt. Ongeveer 10% van de Westerse bevolking heeft een huismijtallergie.

Daarom moet u regelmatig al uw beddengoed wassen op minimaal 60° Celsius. Bij deze temperatuur legt de huisstofmijt het loodje.

Wat kan ik doen om dit allemaal te vermijden?

Dit klinkt allemaal erg angstig, en in feite is het dat ook. Met name omdat al deze aandoeningen heel langzaam op komen zetten. Meestal heb je het niet eens in de gaten, maar je gezondheid gaat in zo’n geval wel degelijk achteruit. Meestal wordt dat afgedaan met ouderdom, maar vaak is dit beslist niet het geval.

In deel drie van deze special gaan we aan het werk. Je krijgt dan veel oplossingen en tips om je huis qua vocht op een normaal niveau te krijgen. Alleen op deze manier houd je huis zijn waarde en blijf jezelf gezond om daarvan te kunnen genieten!

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Vocht in huis deel 3: Oplossingen en tips!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Heb last van vochtige muren zelf natte muren woningbouw meet maar komt niks uit Ook onder kruipruimte staat water en is het een paleis voor de nodige ratten Al paar keer geconstateerd maar word niks gedaan Huis vol ongedierte gehad afgebrokennriolerong gemaakt Maar probleem rat is er nog Nieuwe badkamer gekregen omdat er schimmel zat weer ratten geconstateerd ook woning plaatst gif blok in kruipruimte door gespecialiseerd iemand deze meneer komt helaas heen inspectie meer doen of de gifblokken weg zijn dus zelf maar gaan kijken en ja hoor weg blokken Weer woningbouw bellen en wat blijkt de woningbouw doet niks Word door gestuurd naar gemeente en die doen ook niks door gestuurd naar net werk komt er 105€ aan inspctie bij plus de kosten die er verder gedaan moeten worden zo ongeveer 700€

  2. Wij wonen aan de Omloop 7 in Schoorl. In 2019 hebben we achter ons op nummer 9 een soort hotel gekregen. Het parkeerterrein is vergroot van 350 naar 520 m2. Het is tevens verhoogd met split en klinkers, voor een groot deel op het bestaande asfalt. Wij liggen iets lager en sindsdien hebben we wateroverlast n de kelder en kruipruimte (-40) maar ook in de convectorput (-20). We hebbe onderzoek laten doen door Geonius. De hydrologen hebben vastgesteld dat het zeer aannemelijk is dat het parkeerterrein afwatert op ons terrein. Ondanks onze klachten over wateroverlast blijven de buren dat ontkennen. Het wordt nu een rechtszaak. We wonen hier 37 jaar en hebben nu gezondheidsklachten. We blijven maar niezen en zitten binnen met de zakdoek in de hand. Mijn vraag is of dat veroorzaakt wordt door het vocht. We zijn onlangs negatief getest op allergie. (geen)

    1. Dag Jan, wat vervelend zeg! Het is zeker geen onmogelijk scenario om te denken dat het niezen en de gezondheidsklachten kunnen worden veroorzaakt door vocht. Je zou het vochtgehalte met behulp van een elektronisch apparaat en sensor, de hygrometer kunnen laten meten. In een normale situatie zou de luchtvochtigheid van een huis tussen de 40% en 60% moeten zijn. Vocht kan op verschillende manieren in het huis zitten. In dit artikel lees je daar meer over. Heel veel sterkte Jan!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share