Klik hieronder om deel 2 te lezen
Vocht in huis deel 2: Gezondheidsrisico’s
We hebben in de vorige twee delen kunnen lezen hoe vocht in een huis ontstaat en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor het huis zelf en voor je eigen gezondheid en dat van de kids. Reden genoeg om nu in actie te komen om je huis te voorzien van een gezond binnenklimaat voor de hele familie.
Normaal woonvocht
Vraag je je wel eens af waar al dat vocht vandaan komt? We hebben al een paar punten de revue laten passeren in de vorige delen, maar om wat preciezer te zijn: De mens produceert altijd transpiratievocht, ook al doe je helemaal niets. Ben je aan het rusten, dan produceer je ongeveer 1 liter vocht per dag. Ben je druk aan het werk, dan kan dit oplopen tot het dubbele!
Als je het vocht door uitademen hierbij optelt, produceer je tussen de 2 en 3 liter vocht per dag per persoon. Daarnaast komt er veel vocht vrij van dagelijkse huishoudelijke activiteiten zoals het koken, het verbranden van gas, douchen, badderen of de vaat doen. Ook een aquarium zorgt voor extra vocht, evenals alle huisdieren.
Al met al komt dit totaal op bijna 15 liter vocht per dag! Alleen door ventileren kun je dit verwijderen.
Het nut van ventileren
Als je je huis aan het opruimen bent, gooi je waarschijnlijk altijd even een raam open om even lekker te luchten en de muffe geurtjes te verdrijven. Dit is natuurlijk erg nuttig, maar is niet hetzelfde als goed ventileren. Ventileren doe je 24 uur per dag, beetje bij beetje.
Zoals jij moet ademen om te kunnen overleven, zo moet ook je huis ademen. En dit bereik je alleen maar door te ventileren.
In het dagelijkse leven wordt er heel veel vocht geproduceerd in je huis. Door je eigen lichaamsvocht, adem, huisdieren, koken, drogen etc. Wordt er in een gemiddeld huishouden bijna 15 liter vocht per dag geproduceerd. Al dit vocht blijft in huis hangen als er niet voldoende wordt geventileerd.
Ik kreeg een week geleden een opmerking van iemand die vlakbij de snelweg woont. Doordat de lucht om de snelweg vervuild is, ventileert hij zijn huis niet. De buitenlucht is immers vervuild? Niets is minder waar. Hoe vreemd het ook klinkt, zelfs de vervuilde lucht van buiten is schoner dan de lucht binnen na een dag.
Natuurlijk is het wel verstandig om te ventileren via de gevel die niet aan diezelfde snelweg ligt!
Praktische tips
Natuurlijk kun je een gespecialiseerd bedrijf laten komen om al je vochtproblemen op te lossen. Naast het feit dat dit heel veel geld gaat kosten, is het ook moeilijk om het kaf van het koren te scheiden: Er zijn heel veel bedrijven die dit voor je op kunnen lossen, maar in feite je alleen maar veel geld afhandig te maken. Maar gelukkig zijn er ook zijn heel veel zaken die je kunt doen, zonder dat het geld hoeft te kosten. Een lijst met tips over hoe je je huis kunt ventileren en de binnenlucht schoon houden zonder dat dit veel energie (warmte) kost.
- Bij apparaten die in het huis hangen en de lucht verontreinigen, moet direct bij de bron aangepakt worden. Een voorbeeld hiervan is een geiser: installeer een afvoer die de gassen direct naar buiten afvoeren.
- Als het heel hard waait, laten ventilatieroosters en ventilatiekleppen meer lucht door. Ze zuigen dan als het ware de lucht uit het huis. Stel de roosters dan zo af dat er geen overmatige ventilatie is.
- Afzuigkappen zuigen niet alleen de kookluchtjes af, maar ook de warmte. Gebruik de afzuigkap daarom zo kort mogelijk. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een actief koolstoffilter. Hierbij wordt niets naar buiten afgevoerd, dus ook geen warmte, terwijl de onaangename luchtjes wel verdwijnen.
- Als je gebruik maakt van een ventilator, plaats deze dan niet op de wand waar de wind op staat. Schakel de ventilator altijd tijdig in.
- Ook al kost het wat energie, schakel de centrale afzuiging beslist niet uit. Met name nieuwe huizen zijn hier vaak mee uitgerust, met als reden dat er continue geventileerd wordt met een minimum aan warmteverlies.
- Als je een afvoerrooster plaatst in de keuken of in het toilet, plaats deze dan, wanneer mogelijk, in de oost- of noordgevel. Een rooster die in de zuidwest gevel geplaatst is zal averechts werken omdat de wind dan juist naar binnen blaast en de luchtjes door het hele huis zal verspreiden.
- Zet bij het drogen van wasgoed altijd even een raam open. Hang bij voorkeur, als het weer het toelaat, het wasgoed buiten.
- Te weinig ventilatie zorgt voor teveel vocht in huis. Daarentegen zorgt te veel ventilatie voor een droge lucht, met name in de winter. Ook dit is niet goed voor de gezondheid.
- Een garage wordt eigenlijk nooit verwarmd, dus is een prima ruimte voor teveel vocht. Dek daarom nooit de ventilatieopeningen en de kier onder de garagedeur af.
- Open haarden en gasapparaten hebben constant verse lucht nodig om te kunnen functioneren. Sluit daarom nooit de daarvoor bedoelde ventilatieopeningen af.
- Voor een goede verbranding van het gas, is een jaarlijkse onderhoudsbeurt van gasapparaten onontbeerlijk. Doe je dit niet, dan kan er door onvolledige verbranding het kleur- en geurloze koolmonoxide ontstaan. Dit geld met name voor de ‘ouderwetse’ geiser zonder afvoer.
- Als je op kierenjacht gaat, en alles af wilt kitten, zorg dan wel voor andere ventilatieopeningen, bij voorkeur hoog in de gevel of vlak boven de ramen.
- Als je net isolatiemateriaal onder de vloer aan hebt laten brengen, ventileer dan gedurende minimaal 6 tot 8 weken extra in verband met de formaldehyde die tijdens het droogproces vrijkomt.
- Als je de slaapkamer lucht, doe dit dan niet langer dan 30 minuten. Dit is voldoende om alle lucht te verversen en het kost op deze manier weinig energie. Tijdens het luchten kun je ook even de thermostaat laag zetten en/of de thermostaatkranen dichtzetten.
- Na het douchen of badderen, moet je de badkamer gedurende 15 tot 30 minuten zeer grondig luchten. Op deze manier kan de waterdamp ontsnappen en heb je geen hoge vochtigheid meer in deze ruimte en de naastgelegen ruimtes. Zet wel even de radiatorkraan dicht in verband met de verwarming.
Duurdere oplossingen
Natuurlijk kun je er een specialist bijhalen om je van het nodige advies te voorzien. Let hierbij goed op dat je met een deugdelijk bedrijf te maken hebt. Vraag om referenties en trek deze ook daadwerkelijk na. Ook al is de meneer nog zo aardig en ziet het visitekaartje er nog zo netjes uit.
Mogelijke oplossingen die aangeboden worden:
- Plaatsen van (regelbare) ventilatieroosters in de buitenmuren.
- Kruipruimte afdichten met een speciale substantie, zodat water geen kans meer krijgt om door scheurtjes naar binnen te komen.
- Dit laatste wordt meestal in combinatie gedaan met het isoleren van de kruipruimte.
- Aanleggen van een centraal afzuigsysteem, zoals dit al standaard is in nieuwbouwhuizen. Aan de andere kant is dit voor oude huizen esthetisch niet een fraaie oplossing: Buizen kunnen vaak heel slecht weggewerkt worden.
- Vervangen van de oude geiser in de keuken door een ander warmwater-apparaat zoals een elektrische boiler in het keukenkastje.
- In het geval van doorslaand vocht, zal het nodig zijn om de gevel opnieuw te voegen en eventueel te behandelen met een waterafstotende vloeistof.
- In extreme gevallen kan ook de muur van binnenuit behandeld worden.
In deze drie delen hebben we nu gezien wat vocht allemaal met je huis en je gezondheid kan doen. Ook heb ik tips en andere oplossingen aangedragen om je huis en je gezondheid te redden.
Ventileren is echt een zeer serieuze zaak, en houdt veel meer in dan even de ramen openzetten om te luchten. Haal er zo nodig een specialist bij.
Hoe je het ook doet, houd altijd in je achterhoofd dat je huis vervangbaar is, je gezondheid beslist niet!
ik heb zwam onder de vloer van mijn slaap kamer
mijn vorige woning zat vol vocht en schimmels
ik heb copd
dus bij de woning coperatie wisten ze van mijn long
aan doening woon hier in augustes 4 jaar
en mijn gezondheid is erg snel achter uit gegaan
zit nu 16 uur aan de zuur stof
dus al met al niet prettig
Vocht in huis is extreem slecht voor mensen met COPD. Ik heb zelf een tijd in een appartement gewoon ook met vocht onder de vloer. Op een gegeven moment werd het dusdanig heftig (lichte vorm van astma) dat ik in de auto ben gaan slapen, iets later heb ik de huur opgezegd. Het zou voor u essentieel zijn om te verhuizen of alle schimmels, zwammen en vocht te laten verwijderen.
Succes!
Goed en duidelijk artikel, waarschijnlijk geen symptomen van allergische reacties zelf maar het idee dat zoiets miniscuuls mijn homeostase kan beinvloeden is ontrustend.
Preventie is nooit overbodig.
Ik heb alle pagina's van google doorgespit, nergens kan ik duidelijke uitleg vinden over rode schimmel.
Gigantische schimmelgroei, wit/grijs/zwart & pluis + rode schimmel vlekken/stippen onderaan in de woonkamer en keuken op de muur.
Woningbouw neemt mij niet serieus, schiet niks op! Mijn gezondheid gaat achteruit. Benauwd, piepend geluid bij de ademhalig, ontstekingen en de rest.
Wie kan mij uitleg even over deze RODE schimmel? Waardoor ontstaat deze? Wat doet het met een mens? Hoe gevaarlijk is deze?
Is er iemand van de lezers die hier een antwoord op kan geven?
http://huis-en-tuin.infonu.nl/interieur/82184-schimmels-in-de-badkamer-wat-te-doen.html
http://www.wiekiest.nl/kies-huis-en-tuin/kies-diversen/item/160-schimmels-in-de-badkamer-verwijder-ze.html
Op deze sites staan een stukjes over rode schimmel, wel eens waar in de badkamer als titel, maar geld voor het hele huis lijkt me!
Ze maken in ieder geval allebei duidelijk dat de rode schimmel bijzonder slecht voor je gezondheid zijn.
Heel veel succes!
Ik heb zelf in de slaapkamer tegen een koude muur schimmel gehad, heb deze verwijderd met HG schimmelverwijderaar, werkt prima! Het stinkt wel heel erg! Dus goed blijven ventileren!
Ik heb copd en ben van plan te verhuizen naar een andere woning ivm vochtpercentage ruim boven de 60.Is het energielabel hier ook op van toepassing????????of kan ik beter een vochtmeter meenemen om zelf op te meten hoe hoog het percentage is???
Zelf een vochtmeter meenemen is de beste oplossing, Gerda. Probeer ook op verschillende momenten van de dag te meten, want dat kan wel eens verschillen.
Sinds mijn woning gerenoveerd is heb ik veel vocht in huis! Nu heb ik vocht in de kelder ,halletje en keuken. We hebben van de woningbouw een automatisch ventilatiesysteem gekregen en met koken en douchen zet ik die in de hoogste stand! Verder staat er bij zomer en winter wel ergens een raam open.Niks helpt ! Ten einde raad heb ik vochtvreters neer gezet. De bakjes zitten elke dag vol. De woningbouw zegt dat ik zomer en winter moet stoken. Maar je gaat met de zomerse warmte je verwarming toch niet loeihoog zetten?
Dat is inderdaad een beetje vreemd advies van de woningstichting.
Heeft de woningstichting een specialist in dienst?
Misschien een optie om eens een specialist te laten komen, eventueel in overleg met de woningbouwstichting.
En hoe staat het met de buurtjes? Hebben die ook een gerenoveerde woning? Wat zijn hun ervaringen?
Het vochtprobleem was er al voor de renovatie alleen toen niet zichtbaar.
Overmatig ventileren en stoken in de zomer is symptoom bestrijding. De oorzaak ligt in 70% van de gevallen in een lekke maaiveldzone. Ofwel de fundering laat water door tot onder het huis.