Diabetes Type 1

Laatste Update: 18 januari 2017

Wordt diabetes type-1 veroorzaakt door een virus ?

Wordt diabetes type-1 veroorzaakt door een virus ?

Diabetes van het type 1, zo werd altijd gedacht wordt veroorzaakt door een slecht werkend immuunsysteem en een genetische voorbeschiktheid. Recent onderzoek lijkt echter te suggereren dat een vaak voorkomend verkoudheidsvirus de oorzaak is van diabetes type-1 bij kinderen. Wat is daarvan waar?

Als de conclusie van het onderzoek bevestigd wordt dan zou dat in elk geval helpen verklaren hoe het komt dat er een dramatische toename is van diabetes onder zeer jonge kinderen. Het zou ook kunnen leiden tot betere preventie- en behandelmethodes voor de aandoening, aldus de onderzoekers.

Wat het onderzoek deed was een analyse maken van 26 eerdere onderzoeken die in het British Medical Journal verschenen. Daaruit bleek dat bij kinderen met diabetes type-1 tien keer vaker sporen werden gevonden van een enterovirus-infectie dan bij kinderen die geen diabetes hadden.

Enterovirussen zijn de tweede grootste oorzaak van verkoudheden bij kinderen, na rhinovirussen.

Enterovirussen en type-1 diabetes

insulineVroeger dachten onderzoekers dat een bepaalde genetische 'afwijking' en een slecht werkend immuunsysteem in combinatie met omgevingsfactoren de aanleiding waren voor het ontwikkelen van diabetes type-1. Deze aandoening treft ongeveer één op 400 kinderen en adolescenten.

Maar al tientallen jaren zijn er vermoedens dat ook enterovirussen misschien een mogelijke oorzaak van de aandoening zouden kunnen zijn. Hoewel sommige studies hier bewijs voor leken te vinden spraken andere studies dit dan weer tegen.

De vorig jaar gepubliceerde grote analyse was de eerste die de resultaten combineerde van moleculaire enterovirus-diabetes onderzoeken. En de uitkomst was helder, zo zegt onderzoekster Maria Craig, van de universiteit van Sidney in Australië.

“We zagen een zeer sterke link tusen enterovirus-infecties en type-1 diabetes, “ aldus Craig. “Natuurlijk kunnen dit soort studies nooit echt een oorzakelijk verband aantonen maar de uitslagen doen wel een sterk vermoeden rijzen dat er een link is.”

Omdat enterovirussen gemaakt zijn uit ribo-nucleïsch zuur (RNZ) en proteïnes onderzochten de verschillende studies uit ons onderzoek de hoeveelheid RNZ en proteïnes in het bloed, in de stoelgang of weefsels van mensen met diabetes type-1 en vergeleken deze met die van mensen die de aandoening niet hadden.

Kinderen met diabetes type-1 hadden 9.8 keer vaker een infectie met een enterovirus dan kinderen die geen diabetes hadden.

De volgende stap, zo zei Craig nog, is het specifieke enterovirus te identificeren dat gelinkt is aan diabetes type-1, met als doel een vaccin te ontwikkelen om dit te voorkomen.

“Er bestaan meer dan 100 soorten van enterovirussen, maar waarschijnlijk zijn slechts enkele daarvan gelinkt aan diabetes,” zo verklaart ze.

Viroloog Didier Hober, van de universiteit van Lille in Frankrijk zegt dat er nog belangrijke vragen blijven openstaan over enterovirussen en type-1 diabetes. Zoals de vraag of het virus in alle of slechts enkele gevallen de oorzaak is van de aandoening.

Hij denkt dat patiënten die negatief testen voor het virus in vroegere studies mogelijk wel besmet waren maar met waardes die te laag waren om te detecteren. Het zou ook helpen verklaren waarom diabetes van het type-1 zoveel vaker lijkt voor te komen in de rijkere westerse wereld dan in de derde wereld.

Het idee is dat de verbeterde hygiëne baby's kwetsbaarder heeft gemaakt voor virusaanvallen omdat moeders tegenwoordig minder beschermende antilichaampjes doorgeven dan bij vroegere generaties het geval was.

Op zoek naar andere oorzaken voor diabetes

Hoewel enterovirussen misschien een belangrijke oorzaak blijken te zijn voor diabetes type-1 is het toch niet erg waarschijnlijk dat ze de enige oorzaak zijn. William Hagopian, een endocrinoloog uit Seattle verklaart dat het op erg jonge leeftijd consumeren van koeienmelk en van gluten ook gelinkt lijken aan diabetes type-1.

Hagopian leidt momenteel een onderzoek dat een grote groep baby's in Amerika, Finland, Duitsland en Zweden zal volgen tot ze volwassen zijn. Hiermee willen hij en z'n collega's vaststellen welke milieu- of andere factoren een rol spelen bij diabetes type-1.

Voorlopig dus nog geen sluitende conclusies, maar het onderzoek lijkt in de goede richting te gaan om op korte of middellange termijn een veel beter begrip te krijgen van de oorzaken van diabetes type-1. En hopelijk leidt dat dus ook tot betere preventie- en behandelmethodes in de toekomst.

Jouw vragen en reacties naar aanleiding van dit artikel zijn van harte welkom. Stuur ze door via het formulier hieronder!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share