Rosacea behandeling

Laatste Update: 17 november 2016

Alles over acne rosacea en hoe te behandelen

In mijn vorige artikel heb ik het al (kort) gehad over hoe je het beste acne rosacea kunt behandelen. Dit artikel zal een verdieping zijn om je alle behandelmogelijkheden op een rijtje te geven over de erg ontsierende aandoening genaamd rosacea.

Iedereen kan last krijgen van rosacea en volgens onderzoek gedaan onder de national rosacea society in Amerika betreft het 10% van de mensen.

Echter, slechts bij een zeer klein aantal is rosacea dusdanig gevorderd dat het meer lijkt dan slechts een verbrand uiterlijk. Dan is er sprake van acne rosacea waarbij de volgende symptomen zichtbaar zijn:

acne rosacea symptomen

Symptoom #1: Pukkels, puisten, papels, papsules en rode vlekken

De rode vlekken zijn vaak niet uit te drukken zoals dat bij acne wel kan. De plekken komen vooral voor op het voorhoofd, wangen en de neus. Het vervelende hieraan is dat deze rode plekken zeer snel kunnen opkomen, maar het duurt vrij lang voordat ze weer weg zijn. Met name wanneer je wordt blootgesteld aan bekende rosacea prikkels.

[pullquote]Rosacea lijkt in meer gevallen meer op een allergische reactie dan acne.[/pullquote]

Symptoom #2:  Rode geïrriteerde gevoelige huid

Naast de pukkels is de roodheid in het gezicht het meest storend. Het lijkt alsof je verbrand bent door de zon. Daarbij kunnen rosacea prikkels ook voor vlammende roodheid (flushing) zorgen waardoor de roodheid aanzienlijk kan toenemen.

Dit in combinatie met seborroïsche dermatitis is acne rosacea zeker geen pretje.

Symptoom #3: Beschadigde bloedvaten

Als je nog niet zo lang rosacea hebt zijn de gebroken bloedvaten niet erg zichtbaar. Maar wanneer je al een lange tijd te kampen hebt met de aandoening zijn er vrij veel beschadigde bloedvaten zichtbaar. De bloedvaten zijn duidelijk zichtbaar onder de huid en normaal gesproken zorgt het bloedvatenstelsel in je gezicht voor een gezonde doorbloeding.

Bij rosacea kan met dit heel goed zien waardoor het gezicht letterlijk knalrood eruit ziet. Helemaal wanneer er sprake is van rosacea prikkels waardoor de bloedvaten extra verwijden (alcohol, pittig eten, sauna etc.). De gebroken bloedvaten zijn het meest zichtbaar vlakbij de neus en onder de ogen.

Symptoom#4: Overactieve talgklieren

Net zo als bij reguliere acne spelen de talgklieren een grote rol bij de olieproductie en ontwikkeling van pukkels en papels in het gezicht. Bij rosacea zie je allereerst een wit kopje met pus en rode vlekken.

Het behandelen van de talgklieren kan lastig zijn en vaak worden sterke medicijnen (antibiotica) voorgeschreven. Een aanpassing in het voedingspatroon, huidbehandeling en eventueel topische medicatie (bij extreme mate) kunnen goed helpen tegen de overactieve en verstopte talgklieren.

Symptoom #5: Rosacea op andere plekken dan het gezicht

Naast rosacea aanwezig in de ogen kun je ook een uitslag krijgen op andere plaatsen van het lichaam. Meestal komt het voor op de borst met kleine rode vlekken en witte kopjes die moeilijk uit te drukken zijn. Veel mensen met rosacea realiseren zich niet dat het hier ook om rosacea gaat en niet acne.

Het belangrijkste is om te weten dat rosacea weliswaar chronisch is. Maar het is zeker goed te behandelen en onder controle te houden. Dat laatste kan een zware strijd zijn omdat er een complete leefstijl verandering nodig is.

Ook de acceptatie dat je bepaalde dingen moet loslaten, zoals alcohol drinken, pittig eten, sauna, zonnebaden en een keer ongezond eten in een restaurant.

Acne rosacea natuurlijke behandeling

De meest toegepast behandeling bij acne rosacea is orale antibiotica vanwege de ontstekingsremmende factor. Het lijkt erop dat rosacea veroorzaakt wordt door een combinatie van factoren, waarbij demodex mijten momenteel de beste wetenschappelijke onderbouwing heeft.

De behandeling van acne rosacea moet dan ook gebaseerd zijn op de verschillende aspecten van de aandoening. Antibiotica moet alleen worden toegepast wanneer natuurlijke leefstijl behandelingen totaal niet werken, dit moet je zien als laatste redmiddel.

Stap 1: effectief dieet om rosacea klachten te verminderen

Veel van de huidaandoeningen waar we tegenwoordig mee te kampen hebben zijn zeer effectief te behandelen met ‘’wat je eet’’. Dit is zeer goed nieuws, omdat je zelf invloed hebt op je voedingspatroon. Regelmatig krijg ik reacties op mijn blog dat huidklachten zeer snel minder worden door het juiste voedingspatroon te kiezen.

Ik heb al een artikel geschreven over de rol van voeding en rosacea. Echter, ik zal hier de essentie nog even samenvatten.

Het beste dieet tegen rosacea is in mijn optiek een mediterrane ‘’zuiverings’’ dieet. Dit is in veel gevallen een combinatie van vegetarische voedingsmiddelen en beperkte hoeveelheden dierlijke producten. De reden waarom dit voedingspatroon zo effectief is omdat je spijsvertering een grote rol speelt bij het krijgen van rosacea klachten.

Een voedingspatroon met veel bewerkte voedingsstoffen, veel suikers, maar ook glutenproducten, zuivelproducten etc. verergeren rosacea klachten.

Mijn artikel over het beste rosacea dieet staan de details in over hoe je moet eten voor een mooie huid.

Stap 2: gezonde leefstijl factoren

Het is een feit dat een gezonde leefstijl zeker bijdraagt om rosacea te verminderen en onder controle te krijgen. Voeding speelt hierbij een grote rol, maar ook het verminderen van je stress is belangrijk. Want emotionele stress is een bekende rosacea prikkel volgens onderzoek gedaan door de national rosacea society.

Conclusie

Acne rosacea is een moeilijke huidaandoening om in het begin onder controle te krijgen. Traditionele behandelen werken in eerste instantie om de overactieve talgklieren en ontstekingen op de huid te verminderen. Echter, het is beter om eerst een natuurlijke benadering te proberen.

Want medicijnen hebben bijwerkingen en eigenlijk niet geschikt voor lange termijn gebruik. Pas wanneer rosacea dusdanig heftig is kun je het beste starten met topische medicijnen / orale medicatie.

Uit mijn ervaring kan ik zeggen dat acne rosacea en andere huidaandoeningen het beste te behandelen is met een aanpassing in je voedingspatroon. Voeding heeft eenmaal een grote rol om uitbraken te voorkomen en de huid te helpen herstellen.

Tenslotte wil ik je nog als advies geven om veel kennis te vergaren over rosacea – want te snel worden medicijnen voorgeschreven en alternatieve (natuurlijke) behandelingen genegeerd of gelabeld als niet werkend.

Voor meer aanvullende tips over rosacea en natuurlijke behandelingen . Neem dan een kijkje op mijn blog, hier zal ik wekelijks nieuwe updates plaatsen.

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. beste Jack,
  Acne R. is NIET chronisch.
  Ik heb die aandoening jaren gehad, voor de diagnose werd gesteld.
  Toen ik wist wat het was, ben ik gaan zoeken naar een remedie en heb die gevonden.
  Ik behandel mezelf d.m.v. het eten van verse viooltjes.
  De wilde , viola tricolor.
  Telkens als ik dat gedaan heb [ niet meer dan een enkel takje, bij voorkeur met bloemen er aan ], gaat het genezingsproces sneller.
  Naar schatting nog een week, en dan is het WEG !
  Als u daar meer over wilt weten kunt u mij mailen.

  Groeten van T**n....

  1. Dag Toon,

   Heel interessant! Ik bedoel het niet verkeerd dat acne rosacea ''chronisch'' is. Wat ik bedoel is dat er geen permanente genezing voor bestaat. Echter, rosacea kan heel goed onder controle gehouden worden met een gezonde leefstijl therapie en bijbehorende natuurlijke huidbehandeling.

   Ik heb u een e-mail gestuurd voor meer informatie. Wellicht een interessant artikel voor de blog.

   Groet,

   Jack

  2. Beste Toon,

   ik heb sinds een maand of 4 acne rosaca in combinatie met talgklier verstoppingen bij mijn ogen.
   bij mij is mijn neus erg rood met af en toe ontstekingen en op mijn voorhoofd krijg ik steeds meer rode plekken nadat ik ontstekingsbultjes heb gehad.
   ben benieuwd naar jou remedie.

   met vriendelijke groet,

   Andre

  3. Hoi Toon,

   Waar kun je verse wilde viooltjes het beste kopen?
   Ik wil het ook heel graag proberen....
   Hoop op een reactie van je.

   Groetjes Jannie

 2. Ik heb onderstaande gedaan en na 5 maanden is de rosacea nog amper zichtbaar!

  - Urtizon complex: 3 keer per dag 2 pilletjes laten smelten onder tong
  - A.Vogel herstellende crème Echinasan: 2 keer per dag smeren op de rosacea
  - Pycnogenol zware en vermoeide benen: 1 capsule per dag (is een kuur van een maand om de bloedvaten in het gezicht (oorzaak van rosacea) te herstellen)

  => Deze producten zijn homeopathisch

  Nu doe ik bovenstaande niet meer en doe ik enkel dit nog:
  - Weleda amandel gevoelige huid: elke morgend en avond gezicht vochtig maken, afdeppen, en dan met een wattenschijfje het volledige gezicht doen met weleda. Op de rosacea plekken extra smeren en even laten intrekken. Dan afspoelen met lauw water. (Homeopathisch)
  - Soms gebruik ik na de weleda de 'zwitsal droog huidje vernix hydration bodymilk'.

  Resultaat:
  Mijn huid is na 5 maanden zeer mooi, egaal en 'puistjesloos', en de rode vlekken zijn nog amper te zien.
  Deze behandeling was zeer effectief voor mij, daarom dat ik dit graag met jullie wou delen. Hopelijk werkt het voor jullie ook!

  1. Beste Elke,

   Bedankt voor het delen van deze geweldige ervaring. IK ga je tips verder behandelen op de blog, met name pycnogenol om de bloedvaten te herstellen heb ik nog niet eerder van gehoord. Persoonlijk heb ik goede ervaring met de demodex producten in combinatie met RosaceaCare producten. Demodex om de mijt tegen te gaan, rosaceacare om droogheid tegen te gaan.

   Groetjes,

   Jack

   1. hoi jack,

    Ik heb rosacea en heel veel last van rode wangen en neus en dikke puisten.
    Ik heb nu een zalf gekregen van de huisarts Metronidazole.
    Wat kan ik het beste doen ik vind de pukkels zo erg.

    Gr. Christel

  2. Beste Elke

   Hoelang had je al rosacea en in welke vorm?
   Ik heb van die papels en bultjes. Mijn gezicht staat gloeiend rood en het doet enorm zeer.
   Ik wit weten of het voor mij ook zou helpen.

   1. Beste Hayat,
    Ik heb sinds januari 2011 rosacea. Bij mij was het enkel op mijn wangen, onder mijn ogen, hevige roodheid en bultjes, en echt adertjes die zo zag open liggen. Nu heb ik werkelijk een glad en mooi gezicht zonder roodheid en bultjes!! Wel is het zo dat als ik vb. heb gesport of koffie ofzo drink, die roodheid en adertjes een beetje terugkomen. Maar dit is dan tijdelijk. Zoals ik reeds hierboven gezegd heb, doe ik nu dagelijks smorgends en savonds de weleda amandelmelk voor gevoelige huid, en daarna de dag-en nachtcrème van amandel. Deze tube neem ik overigens altijd mee, en smeer ik meerdere malen per dag tussendoor nog eens op mijn gezicht. Als ik van jou was, zou ik het eens proberen, je weet nooit :). Ik hoop dat het helpt!

    1. Beste Elke,

     Wat super dat het voor jou heeft geholpen. Ik ga het ook proberen.
     Toen jij hiermee begon, wanneer zag je ongeveer wat verschi? (dat de rosacea minder werd+bloedvaten?

     Groetjes Jannie

     1. Al zeer snel, ik denk ongeveer 2 weken!! Het is het proberen waard 🙂

  3. Hoi Elke,

   Ik ben nu ongeveer 2 weken bezig met de urtizon, pycnogenol, en a vogel creme.
   De roodheid is iets minder. De paarsige adertjes zijn ook al iets minder.
   Maar die rare tekeningetjes/vlekjes gaan niet weg, er is er weer 1 bijgekomen helaas.

   Toen jij na 5mnd verschil zag, waren die rare vlekjes en tekeningen toem ook minder, of helemaal

    1. Hallo Jannie

     Wat bedoel je juist met rare tekeningetjes/vlekjes? Bij mij waren het gewoon de bloedvaten en rode vlekken. Die zijn nog amper zichtbaar nu (en ik ben nu bijna een jaar bezig). Het verschilt natuurlijk erg van persoon tot persoon, wat er optreed en in welke mate enzo. Ik zou zeggen, niet opgeven, blijven doen wat je doet, het is immers nog veel te snel om nu al effectief echt resultaat te kunnen zien 🙂 .
     Groetjes
     Elke

     1. hoi Elke,

      Bedankt voir je reactie. Mischien zijn de tekeningetjes wel de bloedvaten, dat zou kunnen...
      Ja dat is waar. Dank je, mischien moet ik wat meer geduld hebben, en gewoon doorgaan op deze manier. Ik houd je op de hoogte;)

      Groetjes Jannie

  4. Hoi elke,

   Ik probeer hetzelfde als jou. Pycnogenol, urtizon, a vogel creme. Nu ong 2 weken.
   De roodheid is minder en de adertjes ook.
   Maar die rare tekeningetjes en vlekjes niet, werd dat ook minder erg bij jou?
   Ik wil daar zo graag vanaf.

   Groet Jannie

 3. Ik besef dat ik hoogstwaarschijnlijk al jaren met een vrij ernstige vorm van Rosacea rondloop zonder dat ik de diagnose kende.
  Een zware uitbraak voor mij betekende overlaatst 30+ rode vlekken in aangezicht incl acne, branderig voorhoofd en idd bultjes (onderhuidse acne). Om dit op vier a vijf dagen tijd weg te krijgen drink ik paardebloemwortel ('s nachts koud laten trekken en dan kort opkoken en ziften met koffiefilter). Let op de wortel smaakt zeer bitter en is straffer dan gewone paardebloemthee (3x daags mok) maar dit is voor mij hét korte termijn 'paarden'-middel om een gehavend aangezicht terug gaaf te krijgen. Mijn ervaring zegt me ook dat bepaalde voedingstriggers (bv gefrituurd of pikant voedsel) pas na drie dagen op het gezicht verschijnen, niet de dag nadien.
  opm: de wortelthee kan een allergische reactie geven op de ogen bij langdurig gebruik, gewone paardebloemthee is beter te verdragen!

  1. Hallo Gunther,

   Je klachten lijken erg op mijn eigen klachten voordat ik mijn rosacea onder controle kreeg. Voeding is zeker een bekende trigger, met name bewerkte voedingsmiddelen rijk aan suiker en vetten is een boosdoener. Het beste dieet tegen rosacea is zo vers mogelijk, koolhydraatarm, weinig gluten, weinig melk en vooral oppassen met suiker vanwege je bloedsuikerspiegel en insuline secretie. Echter, het belangrijkste is toch wel zz creme om je huid rustig te krijgen, heb je dat al geprobeerd?

   Groetjes,

   Jack

 4. beste allemaal sinds januari 2015 heb ik een nieuwe werk adres ,zit in de interieur /schoonmaakbranche 60 plusser, kreeg opeens rode plekken in mij gezicht dacht van inspanning nieuwe werk , maar bij het sporten had ik het nooit , ben de schoon maak spullen zoals de alles/sanitereiniger in de spray fles gaan ver dunnen dat helpt , maar de airco die er is kan ik weinig aan doen ! dus zet ik een raam open als het te warm is , ze vertelde daar dat ze veel las hebben gehad van schimmel dat hebben ze opgelost zeggen ze ! ,ben me huid gaan reinigen met Nivea sensitive reiniginsmelk een druppel op een vochtig washandje allen water droogde uit , daarna Nivea sensitive dagcrème op een vochtig washandje (teveel crème smeer je alles dicht en dat geeft een benauwd gevoel) , omdat het niet helemaal voldoende was , sinds kort op de rode plekken Zwitsal zinkzalf (hersteld rode billetjes)dat werkt goed het was even zoeken , dit geeft mij het beste resultaat ,let op de voeding suikers in fruit eten en wijn enz , roodvlees kruiden ,koffie en eet voldoende groente/fruit ben wel opzoek naar iets volledigs,.
  dit is mijn oplossing tot heden . groetjes c.janssen

 5. Ik vind het een goede suggestie om zinkzalf te gebruiken. Dit is een goedkoop middel om als eerste te proberen. Ik vind wel dat je huid er ontzettend vet van wordt. Dus ook glimmend. En mijn huid is al rood en glimmend! Kun je het ook alleen voor de nacht gebruiken? Hoe maak je je huid dan schoon en wat doe je overdag als dagcrème op?

  1. Hoe vervelend het misschien ook is, de beste manier is om de zinkzalf ook overdag te gebruiken.
   Wellicht een idee om wat minder aan te brengen, zodat de huid wat minder gaat glimmen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share