Bacteriële Vaginose is één van de meest voorkomende infecties van de drie vaginale infecties die onder de categorie vaginitis vallen. De overige twee infecties zijn trichomoniasis, een seksueel overdraagbare ziekte en de schimmelinfectie, die ook wel bekend staat als een gistinfectie of candida.
Over Bacteriële Vaginose weten mensen over het algemeen niet veel, en om die reden wordt het meestal genegeerd of verkeerd gediagnosticiseerd. Het krijgt echter de laatste tijd wel steeds meer aandacht aangezien recent onderzoek heeft laten zien dat, als Bacteriële Vaginose onbehandeld blijft, dat kan leiden tot significante gezondheidscomplicaties, waaronder bijvoorbeeld een premature geboorte, postpartum infecties, de klinisch zichtbare en subklinische pelvic inflammatoire ziekte (PID), postoperatieve complicaties (na abortus, hysterectomie, een keizersnede en andere voortplantingsprocedures), verhoogde kwetsbaarheid voor het krijgen van een HIV-infectie en mogelijk onvruchtbaarheid. Zo'n eenderde van de vrouwen in Europa heeft last van een Bacteriële Vaginose.
Bacteriële Vaginose wordt nu beschouwd als een seksueel overdraagbare ziekte. Vrouwen die een nieuwe geslachtspartner of meerdere sekspartners hebben, lopen een verhoogd risico op het krijgen van Bacteriële Vaginose, hoewel het soms ook wordt gediagnosticeerd bij vrouwen die nooit seks hebben gehad. Het gebruik van vaginale douches lijkt ook het risico op het ontwikkelen van Bacteriële Vaginose te verhogen.
Bacteriële Vaginose heeft in het verleden verschillende namen gehad, waaronder niet-specifieke vaginitis en Gardnerella vaginalis vaginitis. Bacteriële Vaginose is echter eenvoudiger om te onthouden, alhoewel er niets eenvoudigs is aan deze aandoening en het zeker niet zo onschadelijk is zoals ooit werd gedacht.
Bacteriële Vaginose is eigenlijk een syndroom dat voortvloeit uit een onbalans van de verschillende soorten bacteriën in de vagina (ook wel de vaginale "flora" genoemd). Een gezonde vagina heeft tal van organismen die daar van nature wonen. De overgrote meerderheid - ongeveer 95% - behoren tot een soort bacterie genaamd lactobacillus.
Er zijn verschillende soorten lactobacillus-bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor het behoud van normale niveaus PH-niveaus in de vagina. Wanneer deze niveaus uit balans raken, kunnen micro-organismen de normale flora overnemen door te overgroeien, wat leidt tot een lage infectie die vaak een abnormale vaginale afscheiding veroorzaakt.
Feiten die handig zijn om te weten
- De helft van alle vrouwen in Europa tussen de 14 en 49 jaar heeft Bacteriële Vaginose.
- Bacteriële Vaginose is wijdverspreid, maar de prevalentie ervan varieert sterk. Bacteriële Vaginose is de meest voorkomende oorzaak van vaginitis bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Naar schatting heeft 29% van de vrouwen van tussen de 14 en 49 jaar en 50% van de vrouwen in die leeftijdsgroep Bacteriële Vaginose.
- Bacteriële Vaginose verhoogt het risico van een vrouw om vroegtijdig te bevallen van een baby met een laag geboortegewicht. Uit een onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen met Bacteriële Vaginose meer kans hebben op het krijgen van een baby met een laag geboortegewicht dan vrouwen zonder de infectie. De meest voorkomende oorzaak van een voortijdige geboorte door Bacteriële Vaginose is de voortijdige breuk van de vliezen.
- Een vrouw met Bacteriële Vaginose heeft een grotere kans om te worden geïnfecteerd met HIV, het seksueel overdraagbare virus dat AIDS veroorzaakt. Recente onderzoeken hebben een verband tussen Bacteriële Vaginose en HIV aangetoond en daarom beschouwen artsen Bacteriële Vaginose nu, met name in ontwikkelingslanden waar Bacteriële Vaginose vaak onbehandeld blijft, als een risicofactor voor HIV.
- Een Bacteriële Vaginose infectie verstoort het vaginale ecosysteem. Sommige vrouwen die met Bacteriële Vaginose besmet zijn, kunnen tot 1.000 keer meer anaërobe bacteriën hebben (bacteriën die geen zuurstof nodig hebben om te leven) dan niet-geïnfecteerde vrouwen. Zodra deze onevenwichtigheid optreedt, heeft het lichaam moeite om normaal te kunnen functioneren en dit zelf te herstellen. Daarom zoeken onderzoekers nu naar natuurlijke manieren om de "goede" bacteriën, die nodig zijn om het genitale kanaal te beschermen tegen infectie, aan te vullen en daardoor de recidieven te verminderen.
- Omdat zijn symptomen andere vaginale infecties nabootsen, wordt Bacteriële Vaginose vaak verward met de veelvoorkomende schimmelinfectie, genaamd candida.
- Ongeveer 50%-75% van de vrouwen met Bacteriële Vaginose heeft geen symptomen. En toch blijkt dat zoveel als eenderde van de vrouwen die die een arts bezoeken een Bacteriële Vaginose -infectie blijken te hebben.
- Ondanks de adequate behandeling komt bij 30% van de vrouwen Bacteriële Vaginose binnen drie maanden weer terug. Onderzoekers zijn er nog niet uit waarom sommige vrouwen vatbaarder zijn voor recidiverende Bacteriële Vaginose.
- De grootste risicofactoren voor Bacteriële Vaginose zijn het hebben van een nieuwe sekspartner of het hebben van meerdere sekspartners.
Diagnose van Bacteriële Vaginose
Omdat Bacteriële Vaginose in verband is gebracht met zoveel risico’s is het belangrijk dat vrouwen getest en behandeld worden. Maar uit onderzoeken blijkt toch dat de meerderheid van de zorgverleners niet routinematig testen op Bacteriële Vaginose of dit behandelen. Maar liefst 29% van de vrouwen van tussen de 14 en 49 jaar en 50% van de Afro-Amerikaanse vrouwen heeft Bacteriële Vaginose.
De meest voorkomende symptomen zijn veel afscheiding en een onaangename vaginale geur. Vrouwen kunnen Bacteriële Vaginose ook krijgen na een schimmelinfectie, die wordt veroorzaakt door de overgroei van de schimmel Candida albicans. Bacteriële Vaginose vereist echter een andere behandeling, dus het is belangrijk dat je een nauwkeurige diagnose krijgt. Bovendien kun je tegelijkertijd meer dan één type vaginitis hebben, dus het hebben van een schimmelinfectie betekent niet dat je niet ook Bacteriële Vaginose kunt hebben.
Gelukkig kan een goed opgeleide arts Bacteriële Vaginose gemakkelijk herkennen. Het enige wat daar voor nodig is, is een test om het zuurgehalte of de pH in de vagina te controleren. Een vaginale pH die hoger is dan 4,5 is een teken dat je Bacteriële Vaginose kunt hebben.
Je arts zal ook een vaginaal monster nemen om deze onder een microscoop te onderzoeken op zogenaamde cleu-cellen, die aan de binnenwand van de vagina kunnen zitten. Het is belangrijk om niet te douchen of vaginale douches te gebruiken voor een medisch onderzoek omdat deze producten het moeilijker maken om Bacteriële Vaginose te kunnen diagnosticeren.
Naast het controleren van de vaginale pH en het controleren of er clue-cellen zijn, kan je arts met behulp van 10% kaliumhydroxide de geur in de vagina controleren. Er zijn ook verschillende commerciële testen beschikbaar om Bacteriële Vaginose te diagnosticeren. Deze testen zijn echter geen nauwkeurige methoden voor het diagnosticeren van Bacteriële Vaginose.
Het meest voorkomende symptoom van Bacteriële Vaginose is vaginale afscheiding, dat overeenkomt met de consistentie en het uiterlijk van afgeroomde melk. De afscheiding die door de infectie wordt veroorzaakt, heeft vaak een sterke "visachtige" geur die na het hebben van seks sterker kan worden, omdat sperma het zure niveau van de vagina verandert. Bacteriële Vaginose kan ook vaginale jeuk en irritatie veroorzaken. Ongeveer 50%-75% van alle vrouwen met Bacteriële Vaginose heeft geen symptomen.
Behandeling van Bacteriële Vaginose
Net als bij andere vaginale infecties is het primaire doel in de behandeling van Bacteriële Vaginose om de tekenen en de symptomen van de infectie te verlichten. Alle vrouwen met symptomen moeten behandeld worden.
Bacteriële Vaginose wordt behandeld met antibiotica. De meest voorkomende therapieën zijn metronidazol (Flagyl) en clindamycine (Cleocin). Zowel metronidazol als clindamycine zijn op recept beschikbaar in orale vorm (pil) en metronidazol is ook verkrijgbaar in een gel (MetroGel-Vaginal). Clindamycine is verkrijgbaar in een crème (Clindesse) die je inwendig in de vagina aanbrengt. Generieke versies van deze antibiotica zijn ook beschikbaar en effectief.
Als je symptomen verdwijnen met de behandeling hoef je niet opnieuw door een arts te worden gezien. In ongeveer 75% van de gevallen is een enkele behandeling voldoende. Bacteriële Vaginose kan bij sommige vrouwen ook chronisch zijn.
Drink geen alcohol tijdens het gebruik van metronidazol (oraal of vaginaal) omdat dit misselijk kan veroorzaken en/of tot ernstig braken kan leiden. Als je intravaginale vormen van clindamycine gebruikt, kan de olie in latex condooms of pesariums de medicatie verzwakken. Clindamycine kan ook colitis veroorzaken, een potentieel levensbedreigende infectie van de dikke darm.
Vraag je arts naar de risico’s en schaam je niet om je arts te waarschuwen als je tijdens het innemen van clindamycine of binnen enkele weken na het stoppen met dit medicijn ernstige diarree, maagkrampen of bloed in je ontlasting ervaart. De behandelingen die beschikbaar voor sommige vaginale infecties (Candidiasis of "gist" infecties) en die je zelf zonder recept kunt kopen zijn NIET effectief voor Bacteriële Vaginose
Als je wordt behandeld voor Bacteriële Vaginose, word je geadviseerd om geen seks te hebben. Als je wel seks hebt, moet je partner condooms dragen. De behandeling van je mannelijke partner is niet nodig, vrouwelijke partners kunnen wel een behandeling nodig hebben.
De behandeling is ingewikkelder voor zwangere vrouwen. Als je eerder te vroeg bent bevallen, kun je tijdens je eerste bezoek aan de verloskundige op Bacteriële Vaginose worden getest. Als je de infectie hebt, word je in het eerste deel van de tweede trimester van de zwangerschap behandeld.
Alle zwangere vrouwen met symptomen moeten getest en behandeld worden. De meeste onderzoeken tonen geen verschil in het risico op een vroeg geboorte bij asymptomatische vrouwen die niet behandeld worden tegenover degenen die wel behandeld worden. Daarom hebben zwangere vrouwen met asymptomatische Bacteriële Vaginose geen behandeling nodig.
In ieder geval moeten zwangere vrouwen die worden gescreend, dit gedaan hebben tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige. Zwangere vrouwen worden meestal behandeld met een orale medicatie in plaats van een actuele medicatie (intravaginaal).
Het voorkomen van Bacteriële Vaginose
Talrijke factoren kunnen worden geassocieerd met vaginale infecties. Hoewel er geen enkele factor kan worden aangewezen als primaire oorzaak, zeggen experts dat een gezond dieet en een gezonde levensstijl het beste medicijn zijn.
Een van de meer verontrustende aspecten van Bacteriële Vaginose is dat de infectie vaak na behandeling weer terugkeert. Ongeveer 30% van de vrouwen heeft binnen drie maanden na de behandeling een terugval. Terwijl de redenen voor recidiverende Bacteriële Vaginose nog niet helemaal bekend zijn kan er we een langdurige onderhoudsbehandeling worden aanbevolen voor vrouwen met frequente recidieven van Bacteriële Vaginose.
Je moet alle voorgeschreven medicijnen zoals aanbevolen gebruiken om de kans op herhaling te verminderen. Ga door met het medicijn als je van je infectie af bent, zelfs als je symptomen verdwenen zijn.
Een oorzaak van recidiverende Bacteriële Vaginose kan zijn dat zelfs nadat de schadelijke bacteriën weer zijn vervangen met "goede" bacteriën de "goede" bacteriën moeite hebben om in de vagina te overleven.
De meeste vrouwen met een recidiverende Bacteriële Vaginose -infectie reageren goed op therapieën die de verhouding tussen de "goede" en de "slechte" bacteriën in de vagina helpen te behouden. Een dergelijke therapie is gedurende 7 tot 10 dagen het gebruik van metronidazoolgel (0,75%) gevolgd door een nabehandeling van tweemaal per week gedurende 4 tot 6 maanden.
Tips voor de thuisbehandeling van bacteriële vaginose
Bacteriële Vaginose is een veelvoorkomende aandoening die veel vrouwen, ongeacht of ze nu seks hebben of niet, kunnen krijgen. Je kunt huismiddeltjes gebruiken om het te behandelen en te voorkomen. Sommige kunnen effectiever zijn dan anderen. Deze behandelingen zullen waarschijnlijk niet zo effectief zijn als de voorgeschreven medicijnen. Maar veel behandelingen hebben geen bijwerkingen wat bij het gebruik van medicijnen wel zo kan zijn.
-
Yoghurt
Yoghurt is van nature probiotisch. Dit betekent dat het veel gezonde bacteriën bevat. Het eten van yoghurt kan helpen om de gezonde bacteriën weer terug in het lichaam te brengen. Dit helpt bij het creeren van een evenwichtige vaginale omgeving en kan helpen om de slechte bacteriën te bestrijden. Om de volledige voordelen te kunnen krijgen, moet je minstens één portie yoghurt per dag eten.
-
Probiotica
Yoghurt bevat probiotica maar er zijn ook tal van probiotische supplementen beschikbaar. Uit een onderzoek uit 2014 blijkt dat een dagelijks gebruik van probiotische supplementen kan helpen bij het behandelen en voorkomen van bacteriële vaginose.
Als je Bacteriële Vaginose hebt, moet je dagelijks probiotica gebruiken om toekomstige gevallen van Bacteriële Vaginose te kunnen behandelen en te kunnen voorkomen. Probiotica kan in pil of vloeibare vorm komen. Als je een antibiotica hebt gebruikt kan deze medicatie zowel de goede als de slechte bacteriën doden. Dus vul de goede bacteriën weer aan met probiotische supplementen en yoghurt.
-
Knoflook
Knoflook heeft sterke antibacteriële eigenschappen en wordt al jarenlang gebruikt als thuismiddel tegen bacteriële vaginose. Uit een onderzoek bleek dat het nemen van een knoflook supplement per dag gebruikt kan worden als behandeling van bacteriële vaginose.
-
Waterstofperoxide
Uit een onderzoek uit 2003 bleek dat gedurende een week dagelijks spoelen met waterstofperoxide Bacteriële Vaginose kon helpen behandelen en dat dit even effectief was als het gebruik van traditionele medicijnen. Het is ook nog eens veel goedkoper dan veel van deze medicijnen. Het heeft ook minder bijwerkingen.
-
Tea Tree-olie
Teatree heeft krachtige antibacteriële en antifungale eigenschappen die kunnen helpen bij het behandelen van bacteriële vaginose. Een klein onderzoek meldde een succesvolle behandeling van Bacteriële Vaginose met alleen het gebruik van teatree-olie.
Etherische oliën, zoals teatree-olie, moeten worden verdund met een dragende olie zoals kokosnoot-, zoete amandel- of olijfolie. Kies een olie waarvan je weet dat je daar niet allergisch voor bent en meng 5 tot 10 druppels teatree-olie met een beetje van de dragende olie. Gebruik geen teatree-olie zonder dit eerst met een dragende olie te mengen, omdat het de huid kan irriteren.
Veel mensen zijn allergisch voor teatree-olie. Voordat je deze huisremedie probeert, moet je eerst een kleine hoeveelheid van de verdunde olie op de huid testen voordat je het op het gevoelige vaginale weefsel gebruikt. Als er binnen 24 tot 48 uur geen reactie is, moet het veilig zijn om te gebruiken.
Er zijn verschillende manieren om teatree-olie te gebruiken om Bacteriële Vaginose te behandelen, met inbegrip van het mengen met kokosolie (of een andere dragende olie) en dat aan te brengen op een tampon. Plaats de tampon in de vagina en verwijder het na een uur. Verwijder het eerder als er irritatie ontstaat. Herhaal dit een paar keer per dag. Slaap niet met deze teatree-olie tampon. Je kunt ook vaginale zetpillen met teatree-olie kopen.
Teatree-olie is een essentiële olie en wordt niet gecontroleerd door de overheid op veiligheid, kwaliteit of zuiverheid. Zorg er daarom voor dat je het van een betrouwbare bron koopt.
-
Ademend katoenen ondergoed
Bepaalde soorten ondergoed, inclusief spandex, zijn niet zo ademend als katoenen ondergoed. Het dragen van ondergoed van deze materialen kan voor een infectie zorgen. Omdat het niet ademt kan het een broedplaats voor bacteriën zijn en het kan een vaginale infectie ook verergeren.
Om je Bacteriële Vaginose snel te helpen genezen en om toekomstige gevallen te voorkomen, moet je katoenen ondergoed dragen dat ademend is. Draag ook geen strakke broek.
-
Boorzuur
Boorzuurcapsules kunnen worden gebruikt om Bacteriële Vaginose te behandelen. Boorzuurcapsules kunnen gedurende twee weken lang elke nacht in de vagina worden ingebracht om Bacteriële Vaginose te behandelen.
Het is veilig om in de vagina te gebruiken en bleek net zo effectief te zijn als andere medische behandelingen. Let er echter wel op dat boorzuur niet eetbaar is; het is giftig om te eten. Het moet daarom altijd uit de buurt van kinderen en dieren worden gehouden. Het is ook niet veilig om te gebruiken als je zwanger bent.
Tot slot…
Bacteriële Vaginose is relatief vrij onbekend, en wordt veelal in verwarring gebracht met een schimmelinfectie (Candida).
Als jij een vermoeden hebt dat je last hebt van één van deze twee aandoeningen, is het beslist tijd om actie te ondernemen. Als je dit niet tijdig behandelt, dan kan het alleen maar erger worden. Het gaat niet vanzelf weer over!
In het geval van Candida, kun je meer lezen in mijn nieuwste eBook over dit onderwerp. In feite kun je de meeste tips in dit veelgelezen eBook ook toepassen voor Bacteriële Vaginose.
Nieuwsgierig geworden?
Het eBook ‘Candida: 21 belangrijke tips’ kun je hier GRATIS downloaden! >>>
Bronnen
www.cdc.gov/std/bv/stdfact-bacterial-vaginosis.htm
www.medicalnewstoday.com/articles/184622.php
patient.info/health/bacterial-vaginosis-leaflet
Beste,
Ik ben geneeskundestudent in Amsterdam en ik wil graag aan dit verhaal iets toevoegen.
Bacteriele vaginose is inderdaad een disbalans van de vaginale flora, per definitie GEEN infectie (dan noem je het vaginitis). Dit hebben heel veel vrouwen wel eens, inclusief ikzelf. Let op: het gebruik van antibiotica kan de balans nog verder verstoren, dus dat maakt de klachten misschien alleen maar erger. Geen zorgen: meestal gaat het vanzelf weer over, dus je hoeft hier niets aan te doen, tenzij je er heel veel last van hebt. Soms is dat binnen een paar dagen, soms enige weken. Houdt vol!
Als het maar niet weg gaat helpt het wel eens om ademend ondergoed aan te trekken of zonder ondergoed te slapen. Was je vagina met water, niet met zeep zodat je lichaam zelf weer in balans kan komen.
Ben je zwanger en maak je je toch zorgen? Ga dan even langs de huisarts voor advies. Ook als je twijfelt of het wel bacteriele vaginose is.
Succes!
Dank voor deze aanvullingen, Student!
Hallo,
Dankjewel voor je reactie. ik heb zelf al 2 keer een antibiotica kuur gehad en inderdaad, het komt snel terug en het lijkt alleen maar meer in disbalans te zijn. Ik loop hier nu al een jaar mee, en wil er toch graag vanaf. Is er speciale probiotica die je kan slikken om de vaginale hormonen terug in balans te brengen?
Helaas heb ik al 14 jaar problemen! Ontstaan tijdens de bevalling van m'n zoontje en nooit meer van af gekomen. Afgedaan als schimmel infectie en daar medicijnen voor gehad, dit mocht niet baten! Nu een paar weken terug een ontsteking gehad en daar een antibiotica gehad, en na een week was ik ineens van m'n vaginaal probleem af. Geen afscheiding meer en geen geur meer! Wat een verademing na 14 jaar! Zoveel ellende van gehad. Spoelen met water, vaginaal douches middeltjes die op de markt worden gebracht niks helpt, maandverband maakt het erger tampons ook slapen zonderondergoed in de hoop dat het minder erg word, luchtige broeken dragen niks maar dan ook niks helpt. Het is zo'n ongelooflijk probleem al 14 jaar! Nu was ik zo blij dat ik er van af was. Maar tot mijn stomme verbazing is het nu al 2 dagen weer terug. Ben er wel geteld 2 weken van af geweest! Kan wel janken. Weet niet meer wat ik hier nog tegen kan doen. Vind het al heel wat dat ik er per toeval achter ben gekomen dat amoxicilline clovolaanzuur me er even van af heeft geholpen, maar helaas nu zit ik weer volledig in de rats. Smorgens de boel weer uit soppen, de hele dag er weer mee bezig zijn bang zijn dat iemand je ruikt alles staat weer in het teken van dit. Iemand nog een idee wat ik hier verder aan ka doen?
Mijn huisarts gaf het volgende advies: Vaginale douche vullen met water en azijn (sla dressing dus niet de schoonmaakazijn)
Dit naast een antibiotica kuur van twee weken. Heel vervelend dit. Succes allemaal.