Hoge Bloeddruk Dieet

Laatste Update: 30 oktober 2018

Het calorie beperkend dieet om je bloeddruk blijvend te verlagen

Wanneer je kijkt naar hoeveel verschillende dieetplannen er op de markt zijn, kun je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer zien. Enerzijds heb je diëten om af te vallen, of een dieetplan om juist aan te komen, of om je bloeddruk te verlagen.

Het bekendste dieet dat helpt bij het verlagen van de bloeddruk is het zogenaamde DASH dieet (3). Simpel gezegd wordt de inname zout en verzadigde vetten verminderd. Mijn persoonlijke mening is dat een dieet niet gezien moet worden als een strikt ‘’dieet’’, maar eerder een leefstijl om je gezondheid te verbeteren.

Calorieën beperken en bloeddruk verlagen

Bij het verlagen van de bloeddruk is vaak een combinatiebehandeling het meest effectief. Enerzijds een gezond voedingspatroon, anderzijds meer bewegen, eventueel medicatie en effectief anti stress management (1).

Met deze onderdelen ben je al aardig op weg om perfecte bloeddruk waarden te krijgen. Echter, tot mijn verbazing heeft het caloriebeperkend dieet vooralsnog weinig aandacht gekregen in Nederland. Dat terwijl de resultaten er niet om liegen! Een fors lagere bloeddruk, gezonde cholesterolwaarden, betere glucosewaarden etc.

Maar wat houdt het calorie beperkend dieet precies in?

gezonde leefstijlHeel simpel gezegd: minder calorieën eten en voldoende micronutriënten (vitamines en mineralen) eten. Met name de vermindering van de lege calorieën heeft een zeer goede werking op je gezondheid.

Lege calorieën tref je voornamelijk aan in de typische bewerkte voedingsmiddelen. Dan moet je denken aan koekjes, witte pasta, patat en dergelijke. Daarnaast bevatten deze voedingsmiddelen (als je ze zo mag noemen) ook nog eens veel zout en vrijwel geen voedingsvezels.

Het interessante van het calorie beperkend dieet is met name een verminderd risico op typische ouderdomsklachten, zoals hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol etc (2). Ik heb case studies gelezen van mensen die van een bloeddruk van 140/90 naar <110/80 zijn gegaan. Mijn eigen bloeddruk was altijd rond de 130/80. Na het volgen van een wat gemodereerde versie van het caloriebeperkend dieet heb ik nu een bloeddruk van gemiddeld genomen 115/65 mm Hg.

Waarom is het calorie beperkend dieet zo effectief?

Het dieet of leefstijl is zo effectief omdat een vermindering van calorieën gepaard gaat met een betere gezondheid. Hierbij moet je wel zorg dragen dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bij het eten van meer groente/fruit/noten en minder bewerkte voedingsstoffen ben je goed op weg.

Een ander groot voordeel is dat de effectiviteit van het dieet onderbouwd wordt door wetenschappelijk onderzoek. Sinds de jaren 30 is er al onderzoek gedaan bij dieren. De testgroep met een caloriebeperkend dieet hebben betere bloeddrukwaarden en worden aanzienlijk ouder dan de controle groep. Dezelfde resultaten verwacht men bij mensen. Hieronder zie je bijvoorbeeld een schema met betrekking tot hart- en vaatziekten.

hart en vaatziekten

onderzoek cr bij muizen

*opvallend is dat de CR groep aanzienlijk langer mee gaat.

Bron: The Anti-Aging Plan door Roy L. Walford en Lisa Walford

Wat zijn de nadelen van het dieet?

Het klinkt bijna te goed om waar te zijn, forse verlaging van de bloeddruk, betere gezondheid in het algemeen en langer leven. Het grote nadeel van het dieet is dat het vrij strikt is. Elke dag zorg dragen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en niet te veel calorieën eten is niet altijd eenvoudig.

Daarnaast kan het ook goed voorkomen dat je last krijgt van eetbuien, of te kampen hebt met minder energie. Echter, dit is goed te voorkomen door de nieuwe leefstijl langzaam op te bouwen. Dit kan meerdere maanden of zelfs jaren duren voordat je op het optimale niveau zit. Vanzelfsprekend zul je altijd eerst moeten overleggen met een arts of specialist.

Daarbij wordt de strikte variant van het dieet niet aangeraden bij een leeftijd boven de 60 jaar.

Voorlopige conclusie

Het caloriebeperkend dieet kan een zeer positieve invloed hebben op je bloeddruk. Met name een vermindering van lege calorieën en de inname micro nutriënten verhogen is goed voor je algehele gezondheid. Gezegd moet wel worden dat er momenteel nog niet voldoende studies aanwezig zijn bij de effectiviteit van het dieet bij mensen. Echter, resultaten uit de support groep van het caloriebeperkend dieet zijn erg positief.

Tips om op een gezonde manier minder calorieën te eten

Minder calorieën eten betekent niet dat je moet stoppen met eten. Je moet vooral anders eten om alsnog voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

  1. Houd een eetdagboek bij

Het eerste dat je kunt doen is bijhouden wat je nu eigenlijk eet. Doe dit voor een week en bekijk dan wat je kunt schrappen. Eet je bijvoorbeeld regelmatig snoep of patat, dan kun je die uit je dieet halen.

2. Vervang ongezonde voeding voor gezonde voeding

Het schrappen van ongezonde voeding gaat eenvoudiger als je het vervangt voor gezonde voeding. Als je bijvoorbeeld elke dag rond een uur of 11 een stuk snoep neemt kun je dat vervangen met een appel of een banaan. Hierin zitten waarschijnlijk al minder calorieën, maar wel meer voedingsstoffen.

3. Eet sla tijdens de lunch

Ben jij een echte brood eter? Brood tijdens het ontbijt, lunch en zelfs als je even trek hebt? Door brood te vervangen door sla eet je minder, maar krijg je meer voedingsstoffen binnen. Daarbij krijg je daardoor ook minder suiker in je systeem. Je kunt het sla in een diep bord doen en aanvullen met fetakaas of vis voor eiwitten die je een vol gevoel geven. Op die manier heeft sla hetzelfde effect als de boterham, maar eet je uiteindelijk minder calorieën.

4. Word parttime vegetariër

Vlees eten vinden we leuk en lekker in de westerse wereld, maar eigenlijk eten we veel te veel vlees. Het is bijvoorbeeld helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten. Door parttime vegetariër te worden eet je minder vlees en daardoor ook minder calorieën. Het kan ook een goed opstapje zijn om helemaal vegetarisch te worden. Je kunt het vlees bijvoorbeeld vervangen met bonen of een andere soort groente. Hierdoor krijg je ook nog eens meer voedingsstoffen binnen, daarnaast zijn er ook veel vegetarische vleesvervangers.

Heb je zelf ervaringen met het caloriebeperkend dieet? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1