Symptomen Cholesterol

De meeste voorkomende cholesterol symptomen

Net als te hoge bloeddruk is cholesterol een erg bekende "stille moordenaar". Schrik niet van deze term, hij is misschien wat heftig, maar ik zal je uitleggen waarom hij wel degelijk accuraat is.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag je cholesterol in balans weten te houden en een te hoog cholesterol veilig verlagen? Gebruik dit =>

Het probleem bij te hoge cholesterol is niet zo zeer dat de aandoening op zich nou zo dodelijk is. De reden dat we deze aandoening de stille moordenaar zijn gaan noemen, is omdat er geen duidelijke symptomen zichtbaar worden bij iemand die deze aandoening tot zelfs in den extreme heeft.

Het gevaar zit hem dus, in het jarenlang laten voortduren van deze aandoening, waarin schade wordt aangericht en waarbij herstel steeds moeilijker wordt, zonder dat je dit in de gaten hebt. De term moordenaar zit hem in het feit dat zo veel mensen in Nederland aan hun einde komen vanwege een hartaanval, die voorkomen had kunnen worden als men eerder op de hoogte was geweest van het cholesterol probleem.

Iedere aandoening heeft symptomen zou je denken. Bij een griep krijg je koorts, bij een ontsteking voel je pijn, bij een allergie krijg je jeuk, en zelfs extreme aandoeningen als tumoren laten heel duidelijk merken dat ze aanwezig zijn, al is het misschien niet direct.

Cholesterol is daarom ook een heel stuk erger dan men denkt. Cholesterol brengt niet zo heel veel complicaties met zich mee, maar het zijn juist de indirecte gevolgen die deze aandoening zo gevaarlijk maken. Hart- en vaatziekten zijn al jarenlang de nummer 1 doodsoorzaak van Nederland.

Het hebben van langdurige slechte cholesterolwaarden zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat je slagaderen dicht zullen slibben waardoor je hart harden moet gaan werken om de zelfde hoeveelheid bloed door je lichaam te pompen. Je kunt je voorstellen dat je hart dit op lange termijn niet kan voldoende en het resultaat hiervan de nare hartproblemen zijn die zo veel risico's met zich meebrengen.

Symptomen van een hoog cholesterol (volgens westerse artsen)

Er zijn kleine symptomen die kunnen aangeven dat je cholesterol aan de hoge kant is, maar deze symptomen kunnen ook heel gemakkelijk ergens anders aan gekoppeld worden. De volgende symptomen kunnen veroorzaakt worden door hoge cholesterol:

 • Moeilijk adem kunnen halen
 • Snel buiten adem zijn
 • Snel zweten
 • Te hoge bloeddruk/hartslag
 • Te weinig energie
 • Eetlust verminderd
 • Darmwerking verslechterd
 • Je kunt minder goed tegen stress

Zoals je kunt zien, kunnen de bovenstaande symptomen ook ergens anders op duiden, en dit is nu precies waarom het belangrijk is om je cholesterolwaarden goed in de gaten houden.

Een hoog cholesterol wordt vaak "de stille moordenaar" genoemd, omdat de meeste mensen geen duidelijke tekenen en symptomen opmerken als ze hier last van hebben. Het eerste teken dat je hoog cholesterol hebt, kan zijn:

 • Angina - veroorzaakt door de vernauwing van één of meer slagaders die het hart voeden
 • Hartaanval - veroorzaakt door een verstopping in een van de slagaders die het hart voeden
 • Beroerte - veroorzaakt door een verstopping in een van de slagaders in de hals of de hersenen
 • Pijn bij het lopen - veroorzaakt door een verstopping van een slagader die de beenspieren voedt

Deze symptomen wijzen op de aanwezigheid van gevestigde hart- en bloedsomloopziekte.

Cholesterol

Andere tekenen waarde op moet letten

Mensen moeten zich bewust zijn van de gevaren van een hoog cholesterol. Er zijn enkele dingen die het waarschijnlijker maken dat je een ongezond cholesterolgehalte hebt. Dit zijn:

 • Moeder, vader, broer, zus of kind met een hoog cholesterol
 • Moeder, vader, broer of zus die vóór de leeftijd van 50 jaar (of 60 jaar) een hartaanval of angina heeft gehad
 • Diabetes Type 2
 • Dieet dat hoog is in dierlijk/verzadigd vet
 • Fysiek inactief zijn
 • Vetzuren op je oogleden of een witte ring rond de iris van het oog

Niet iedereen met deze tekens zal een hoog cholesterol hebben. Om een cardiovasculaire (hart- en bloedsomloop) ziekte te kunnen voorkomen, moet iemand die ouder dan 40 jaar is elke 5 jaar zijn cholesterol laten testen.

TIP van Robert Jan:
Wil je graag je cholesterol in balans weten te houden en een te hoog cholesterol veilig verlagen? Gebruik dit =>

Andere risicofactoren

Het is belangrijk om te onthouden dat een hoog cholesterol slechts één risicofactor is. Je risico op hart- en vaatziekten neemt toe als je extra risicofactoren hebt, zoals:

 • ouder zijn
 • Zuid-Aziatische komaf
 • familiegeschiedenis van vroege hartziekte
 • roken
 • Diabetes Type 2
 • Overgewicht hebben of zwaarlijvig zijn, vooral als je appelvormig bent.

Symptomen van een hoog cholesterol (volgens Chinese artsen)

Volgens de moderne geneeskunde zijn er geen symptomen voor een hoog cholesterolniveau. Toch definieert de traditionele Chinese geneeskunde bepaalde eigenschappen voor het hebben van een verhoogd cholesterolgehalte.

Menselijke lipide homeostase is een stabiel en evenwichtig vetmetabolisme in het lichaam. Om een ​​gezond cholesterol te behouden, moet je lichaam complexe interacties uitvoeren. Elke verstoring van deze homeostase leidt tot verschillen in het cholesterolniveau.

Waarom hebben patiënten met een hoog cholesterol dunne ontlasting?

Problemen met het vetmetabolisme zijn te wijten aan een verstoring in de vertering, de absorptie en/of de consistentie van de stoelgang.

Waarom hebben patiënten met een hoog cholesterol een gebrek aan eetlust?

Bij onjuiste voedselvertering blijft het voedsel langer in het darmkanaal. Deze vertraging zorgt ervoor dat je langer verzadigd blijft en een gebrek aan eetlust voelt.

Symptomen hoog cholesterol

Waarom hebben patiënten met een hoog cholesterol last van vermoeidheid?

Een chronische onjuiste absorptie van de opname van voedingsstoffen veroorzaakt lage niveaus van energie. Vanwege het gebrek aan benodigde energie, ervaren mensen met een hoog cholesterolgehalte vermoeidheid.

Waarom ontwikkelen patiënten met een hoog cholesterol geheugenverlies, depressies of verstoringen in hun emoties?

De hersenen bevatten 25% van het totale cholesterolgehalte in het lichaam. De hersenen bevatten meer cholesterol dan elk ander orgaan in het lichaam. Klinische onderzoeken tonen aan dat een defect in het cholesterol metabolisme in verband kan worden gebracht met de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen. Onderzoek toont ook een verband tussen depressie, geheugenverlies en verstoringen in emoties en hoge LDL-C of lage HDL-C niveaus.

Waarom hebben patiënten met een hoog cholesterol bultjes op hun lichaam?

Een onjuist vetmetabolisme leidt tot de vorming van vetbultjes ook wel lipomen genaamd. Deze lipomen ontwikkelen zich tussen de spieren en de huid. Ze kunnen zich op elke leeftijd ontwikkelen, maar meestal zien je dit bij mensen van tussen de 30-40 jaar. Het ontwikkelt zich meestal in het buikgebied, in de hals en op de benen en de armen. Sommigen mensen met een hoog cholesterol kunnen in verschillende delen van het lichaam moleculen ontwikkelen.

Waarom hebben patiënten met een hoog cholesterol vaak overgewicht?

Een onjuist vetmetabolisme leidt tot ongewone lipidopslag en dit gebeurt meestal in het buikgebied. Zo krijgen mensen met hoog cholesterolgehalte dus overgewicht.

Waarom hebben patiënten met een hoog cholesterol vaak last van maagzuur en darmkrampen?

Een onjuiste spijsvertering veroorzaakt overtollig gas in het darmkanaal. Dit teveel aan gas leidt tot krampen in de darmen.

Waarom hebben patiënten met een hoog cholesterol vaak pijn (hoofdpijn of pijn aan de knie of rug)?

Een hoog cholesterol veroorzaakt plaque. Plaque is niet alleen gevaarlijk voor het hart, maar ook voor spieren en gewrichten. Plaque leidt tot een lage circulatie van bloed en voedingswaarde waardoor pijn wordt veroorzaakt.

Waarom hebben patiënten met een hoog cholesterol vaak hartpijn of hartkloppingen?

Zelfs minimale plaquevorming in alle delen van het lichaam kan de bloedstroom en de verdeling van voedingswaarde verlagen. Het hart werkt hard om de normale bloedstroom te herstellen, waardoor je pijn of kloppingen kunt ervaren.

Wat zijn normale cholesterolgehaltes?

Er zijn bloedonderzoeken nodig om het totale cholesterol en de hoeveelheid lipoproteïnen te kunnen meten. Voor een volledige lipoproteïne analyse moet de patiënt gedurende minstens 12 uur vasten.

Richtlijnen voor het risico op hoog cholesterolgehalte:

Totaal cholesterol (mg/dl)

 • <200 optimaal
 • 200 tot 239 bijna te hoog
 • >240 hoog

HDL (mg/dl)

 • <40 laag
 • 60 hoog

LDL (mg/dl)

 • <100 optimaal
 • 100 tot 129 in de buurt van optimaal
 • 130 tot 159 bijna te hoog
 • 160 tot 189 hoog
 • >190 erg hoog

Het doel is om patiënten hun levensstijl en dieet te laten veranderen om het cholesterolgehalte op deze manier binnen het normale bereik te houden. Het is belangrijk om te onthouden dat HDL cholesterolgehalte een patiënt tegen hartziekten kan beschermen en het kan dus een behandelingsdoel zijn om een ​​te laag HDL cholesterolgehalte te verhogen.

Cholesterolhttps://catalogus.optimalegezondheid.com/cholesterol-verlagers-download

Cholesterol laten meten?

Ik kan me voorstellen dat je denkt "ach, ik voel me goed en ik heb nergens last van. Dus ik laat mijn cholesterol ook niet meten". Maar juist op een wat latere leeftijd is het verstandig om af en toe toch een "check" te laten uitvoeren. Het gemakkelijkste is om je cholesterol te laten meten bij de huisarts. Deze zal een klein beetje bloed afnemen en vervolgens je waarden gaan meten. Wanneer je cholesterol waarden gemeten worden, wordt er gekeken naar je LDL, HDL en triglyceriden. Met behulp van die gegevens kan worden vastgesteld of je een risico loopt of niet.

Wat moet je onthouden?

Zorg altijd dat je minimaal 8 tot 9 uur voorafgaand aan een cholesterol test, geen voedingsmiddelen tot je neemt. Bepaalde voedingsmiddelen hebben een grote invloed op je cholesterol niveaus en om een duidelijke en accurate meting te doen, is het nodig dat je lichaam geen cholesterol verhogende of verlagende voedingsmiddelen binnenkrijgt.

Mocht je zelf je cholesterol waarden willen meten, dan kan dit ook. Er zijn online verschillende soorten cholesteroltesters te koop. Ik raad altijd aan om dit toch bij de huisarts te laten doen, aangezien een artsen niet alleen meer ervaring heeft en een stuk nauwkeuriger is, maar omdat hij ook eventuele andere problemen eerder kan opmerken als ze aanwezig zouden zijn.

Hieronder nog even een rijtje wanneer je op je cholesterol moet letten of dit moet laten testen!

 • Wanneer je weinig sport
 • Wanneer je slecht eet
 • Als je rookt
 • Als je veel alcohol drinkt
 • Als er in de familie een "cholesterol" verleden heerst
 • Als je boven de 50 jaar oud bent
Stop met symptoombehandeling en richt je op de onderliggende oorzaken van hoog cholesterol! Ik heb speciaal voor jou een speciaal programma samengesteld, gebaseerd op wetenschappelijke studies en mijn eigen ervaring, om op natuurlijke wijze je cholesterol te verlagen: De Cholesterol Omlaag Methode!

TIP van Robert Jan:
Wil je graag je cholesterol in balans weten te houden en een te hoog cholesterol veilig verlagen? Gebruik dit =>