Hoge bloeddruk supplementen

Laatste Update: 25 oktober 2018

De bloeddruk verlagende eigenschappen van Arginine

noten zijn rijk aan arginineIn het vorige artikel heb ik het gehad over nieuwe onderzoeken wat betreft hoge bloeddruk verlagen. Zoals je waarschijnlijk weet is hypertensie één van de 3 grote risicofactoren om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.

Medicatie is ongetwijfeld belangrijk om snel je bloeddruk naar beneden te krijgen, maar er zijn ook natuurlijke remedies en leefstijl aanpassingen om dat doel te bereiken. Ook in samenwerking met medicatie.

Vandaag wil ik het gaan hebben over de bloeddruk verlagende eigenschappen van het aminozuur arginine. Maar wat is L- arginine, hoe werkt L-arginine precies en wat zijn de eventuele bijwerkingen? Dat en meer ontdek je door verder te lezen.

Wat is L-arginine?

Argninine is een aminozuur dat in de natuur voorkomt. Het zit bijvoorbeeld in hoorns van dieren. Voor kinderen is arginine een essentieel aminozuur, maar voor volwassenen niet. Die kunnen dit aminozuur vaak aanmaken als er voldoende voedingsstoffen in het lichaam zitten. Als je die niet eet kan het wel weer een essentieel aminozuur worden, net als bij kinderen.

Arginine is belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Ontstekingen na een operatie worden erdoor verminderd en het wordt ook gebruikt tegen de effecten van AIDS op het immuunsysteem. Ook helpt arginine de alvleesklier bij het maken van insuline en het helpt bij de afbraak van ammoniak in de lever. Daarnaast heeft het voordelen voor hart- en vaatziekten.

Oppassen voor L-arginine supplementen

Arginine of officieel L-arginine is wellicht effectief vanwege de mogelijkheid om stikstofmonoxide te produceren. Dit is een gas gemaakt uit stikstof en zuurstof en het is belangrijk voor het lichaam. Het helpt verschillende celfuncties te bevorderen en zorgt voor gezonde aderen. Indien je meer wilt te weten komen over het mechanisme in je werking, dan raad ik je aan arginine op te zoeken op Wikipedia. Ik wil het vandaag vooral gaan hebben over de bloeddruk verlagende eigenschappen.

In het lichaam zorgt deze aminozuur als een krachtige neurotransmitter ervoor om de aderen te helpen ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren. Er zijn zelfs aanwijzingen dat arginine bevorderlijk is voor de bloedtoevoer in het hart zelf (1). Het gevolg is dat arginine ingezet zou kunnen worden tegen klachten zoals verstopte aderen, pijn in de borst of andere hart- en vaatziekten. Helaas zijn er nog geen onderzoeken beschikbaar over de lange termijn effecten van arginine supplementen.

arginine

Uit een aantal klinische studies(2) kwam onder andere naar voren dat er bijwerkingen kunnen optreden, zoals buikkrampen en misselijkheid. Daarnaast zijn L-arganine supplementen niet aan te bevelen voor mensen met een verhoogd risico op jicht. Deze supplementen kunnen ook de werking van medicatie beïnvloeden, iets wat nooit onderschat mag worden.

Arginine uit voeding

Persoonlijk ben ik geen voorstander van te veel supplementengebruik. Het is beter om de voordelen te pakken door middel van je voedingspatroon. In een recent onderzoek gedaan in Italië(3) werden drie groepen getest met hypertensie. Groep 1 zat op een dieet met 3 tot 4 gram arginine per dag. Groep 2 een voedingspatroon rijk aan arginine tot wel 10 gram per dag. Groep 3 een normaal voedingspatroon plus arginine supplementen.

notenNa één week al hadden de deelnemers uit groep 2 en 3 een significante verlaging van de bloeddruk vergeleken met groep 1. Daarnaast lijkt het ook een positief effect te hebben op de bloedsuikerspiegel. Nu zijn de resultaten niet duidelijk als je ze wilt vertalen naar iedereen, maar het geeft wel een goede indicatie dat een gezond mediterraan voedingspatroon zeer verstandig is bij het bestrijden van hoge bloeddruk.

Voedingsmiddelen rijk aan arginine

Aangezien er nog geen lange termijn studies zijn gedaan over de gevolgen van arginine supplementen is het aan te bevelen om je voedingspatroon te optimaliseren en nog even te wachten met supplementen. Er zijn meerdere mogelijkheden om arginine uit voeding te halen.

Rood vlees

Vlees en dan met name rood vlees is erg rijk aan arginine. Echter, vanwege de hoeveelheid verzadigde vetten is het niet aan te bevelen om veel rood vlees te gaan eten. Een keer per week rood vlees eten is meer dan genoeg.

Noten

Een geweldige bron om voldoende arginine binnen te krijgen is door meer noten te eten. De meeste noten bevatten ongeveer 3 gram arginine per 100 gram. Echter, vergeet niet dat noten erg calorierijk zijn vanwege de goede vetten. Het moet niet de oorzaak gaan zijn van overgewicht, aangezien overgewicht een extra risicofactor is bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Een handje noten per dag eten is voldoende en zorgt er bovendien voor dat je gemiddeld langer leeft dan mensen die niet dagelijks een handje noten eten.

Spinazie en linzen

Nu is het zeer belangrijk om je dagelijkse portie groente binnen te krijgen. Maar wist je dat spinazie en linzen ook nog arginine bevatten, waardoor deze twee groenten uniek zijn. Spinazie bevat per 100 gram iets meer dan 3 gram arginine en linzen iets meer dan 2 gram arginine. Het is daarom zeker aan te bevelen om tenminste één keer per week spinazie te eten.

Volkorenproducten

Een eenvoudige manier om je portie arginine binnen te krijgen is door volkorenproducten te eten. Kies altijd voor de hele variant en zijn zeer rijk aan arginine. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar 100% spelt.

Tenslotte zijn sojaproducten, eieren, vis- en schaaldieren allemaal rijk aan arginine.

Voorlopige conclusie

Onderzoeken tonen aan dat arginine bevorderlijk kan zijn om je bloeddruk te verlagen. Aangezien er nog niet concluderende studies voorhanden liggen is het beter om je te richten op een gevarieerd voedingspatroon. Voldoende groenten, niet zo veel geraffineerde suikers, vezels en een aantal voedingsmiddelen rijk aan arginine opnemen in je dieet is zeker verstandig.

Zijn er meer supplementen met bloeddruk verlagende eigenschappen? Ontdek de meest complete totaaloplossing om je bloeddruk te verlagen!
.

Wel moet gezegd worden dat een dieet rijk aan arginine niet aan te bevelen is bij frequente herpes uitbraken. Arginine lijkt het herpes simplex virus te prikkelen. Indien je medicatie neemt, altijd eerst goed overleggen met je arts!

Heb je nog goede tips of een aanvulling op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen

1.http://www.medscape.com/viewarticle/755625

2.Am J Hypertens. 2000 May;13(5 Pt 1):547-51. Blood pressure and metabolic changes during dietary L-arginine supplementation in humans.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. bedankt voor dit duidelijk bericht
  het betekent heel veel voor mij omdat ik er zelf al een tijd mee bezig ben
  EN...de uitleg bevestigt wat je zegt
  zelf ervaar ik het elke dag, al is het soms niet gemakkelijk

  Misschien kan je ook iets over het gebruik van alcohol vermelden
  het is, zoals ik weet, een moeilijk maar belangrijk item
  wat niet wil zeggen dat het volledig uit den boze is...
  Zelf al meer dan 2 jaar gebruiker van Arginine ondervind ik enkel positieve resultaten en ik hoop dat velen dit aanvoelen met mij, met jou delen.
  Mijn huid glanst terug! Ook het leven komt terug!

  Bedankt voor je blog!
  Patrick

 2. Ik neem reeds jaren Arginine heb bij mijn weten geen enkele bijwerking ben 81 jaar en voel mij kerngezond en neem geen enkele medicatie.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share