Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem factoren

Laatste Update: 21 september 2021

Kun je eczeem krijgen door medicijngebruik?

medicatie voorbeeldEczeem, ook bekend als atopische dermatitis is volgens specialisten een aandoening waar mensen mee geboren worden. Dat wil zeggen dat mensen die er last van hebben er altijd ook een genetische aanleg voor hebben. Maar het is een samenspel van factoren die eraan bijdragen dat je het ook echt krijgt.

Niet iedereen met een genetische aanleg zal de aandoening ook echt krijgen, het is de blootstelling aan externe factoren of aan invloeden uit het leefmilieu die ervoor zorgen dat eczeem de kop opsteekt.

In dit artikel bekijken we of ook medicijnengebruik hier een rol in kan spelen.

In de laatste tien jaar is de wetenschap steeds meer te weten gekomen over de rol die onze genen spelen in het al dan niet ontwikkelen van eczeem. Zo ontdekten onderzoekers in 2006 dat er blijkbaar één gen is dat een belangrijke rol speelt in zowel een aanleg tot eczeem als het hebben van een droge en schilferige huid.

Wetenschappers van de universiteit van Edinburgh in Schotland konden vervolgens in 2009 vaststellen dat een bepaald gen, dat ze filaggrin noemden, ervoor kan zorgen dat mensen het risico lopen niet enkel eczeem te ontwikkelen maar ook astma en rhinitis (een ontsteking van het neusmembraan, vaak gekoppeld aan een bepaalde allergie).

Nog veel vragen

Dat wil niet zeggen dat het al helemaal duidelijk is welke genen nu eigenlijk in welke combinatie verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van eczeem, daar is nog verder onderzoek voor nodig. Nog een raadsel dat de wetenschap niet helemaal opgelost heeft is de rol van ons immuunsysteem.

Bij mensen met eczeem reageert dat namelijk te heftig op bepaalde stimuli en begint dan chemicaliën vrij te geven net onder het huidoppervlak waardoor ontstekingen ontstaan.

Het grootste raadsel is eigenlijk waarom eczeem zo vaak voorkomt in onze Westerse wereld en hoe het komt dat het aan een opmars bezig is. Genetische factoren kunnen dit niet verklaren, genen veranderen immers niet zo snel. Dus dan moet de oorzaak wel bij bepaalde externe factoren gezocht worden. Er zijn blijkbaar allergenen in ons leefmilieu gekomen waar het lichaam van een bepaalde groep mensen erg heftig op reageert.

Drie reeds bekende en veelvoorkomende allergenen zijn huismijt, pollen en huisdieren. Maar kunnen bepaalde medicijnen ook een 'trigger' zijn voor eczeem?

Medicijnen en eczeem

In de wereld van natuurgeneeskunde en homeopathie doet al een tijdje het verhaal de ronde dat ook bepaalde medicijnen verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontwikkelen van eczeem. Het voornaamste 'harde' bewijs dat hiervoor bestaat is een studie van Drs Ruggero Caputo en Stefano Veraldi, twee Italiaanse dermatologen die werken aan de universiteit van Milaan.

Zij zouden stellen dat een hele waslijst aan medicatie verantwoordelijk kan zijn voor het krijgen van eczeem. Antibacteriële medicatie is volgens hen de grootste boosdoener (vooral aminoglycosides en antibiotica zoals amoxyciline).

Ook schimmelbestrijdende en antivirale medicatie spelen een rol denken ze. Verder verdenken ze de antihistamines die gebruikt worden door hooikoortspatiënten, steroïdes en ontstekingsremmers, anesthetica en medicatie die gebruikt worden bij de behandeling van kanker.

Dit gaat natuurlijk maar om één studie die her en der op internet geciteerd wordt maar waarvan de resultaten niet online te vinden zijn. Daaruit mag je dus zeker geen voorbarige conclusies trekken. Het is waar dat dokters hebben vastgesteld dat bij sommige patiënten de steroïden die worden gebruikt voor de behandeling van eczeem juist zorgen voor een verergering van de symptomen.

Er zijn zoals gezegd nog heel wat raadsels rond eczeem maar op basis van één rapport en een aantal getuigenissen concluderen dat medicijnen deze aandoening kunnen veroorzaken gaat waarschijnlijk te ver en het kan zelfs gevaarlijk zijn.

Als mensen hierdoor op eigen houtje zouden beslissen te stoppen met het gebruik van de medicatie die ze nodig hebben om een ziekte die ze hebben te behandelen kan dit uiteraard heel wat negatieve gevolgen hebben voor het verdere verloop van die ziekte.

Mocht je eczeem hebben of denken dat je daar een aanleg toe hebt (omdat het in de familie zit bijvoorbeeld) en je hebt het vermoeden dat het gebruik van bepaalde medicatie daar niet goed voor is dan moet je dit zeker met je behandelende arts bespreken.

Hij of zij kan dan kijken of er inderdaad een mogelijke link is en indien nodig mee nadenken over een alternatief voor de medicatie.

Eczeem is een nare aandoening en mensen die het hebben zijn soms wanhopig op zoek naar wat bij hen de oorzaak is. Het is duidelijk dat de wetenschap er ook nog niet uit is wat nu eigenlijk allemaal de mogelijke oorzaken zijn die in combinatie met een genetische aanleg ervoor zorgen dat zoveel mensen tegenwoordig last hebben van deze huidaandoening.

De kans bestaat dat er in de toekomst bewijzen komen voor een funeste rol van medicijnen als 'trigger' ervan. Maar tot het zover is is het waarschijnlijk raadzaam niet zomaar het gebruik van medicijnen die je nodig hebt stop te zetten zonder dit eerst grondig te overleggen met je behandelende arts.

Werking van medicijnen ondersteunen

Om zo min mogelijk bijwerkingen van medicijnen te hebben kun je het beste goed voor je lichaam zorgen. Hierdoor wordt de kans op bijwerkingen vaak al een stuk kleiner en dit kan ook voordelig zijn voor het verminderen van eczeem. Goed voor je lichaam zorgen betekent dat je op 3 zaken let, namelijk:

  • Voeding
  • Beweging
  • Hygiëne

Door gezond te eten help je jouw lichaam optimaal te functioneren. Eet daarom minstens 2 porties fruit en minstens 2 porties groenten per dag. Tussendoor een aantal wortels eten geldt al als een portie groente.

Beweging is belangrijk voor een optimale werking van je cardiovasculaire systeem. Dit systeem bevindt zich ook in je huid. Bewegen heeft allerlei voordelen voor je lichaam. Door dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen, al is het maar een wandeling, help je jezelf al ontzettend.

Vooral bij huidaandoeningen is hygiëne van belang. Door je huid goed schoon en toch gehydrateerd te houden ondersteun je de beschermende functie van je huid waardoor ook eczeemklachten kunnen verminderen.

Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan het e-book vol tips tegen eczeem. 95% van de mensen die het heeft ontvangen is super tevreden met de tips die erin staan.

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Aarzel niet en laat ze hieronder achter!

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share