Vakantie en Gezondheid

Laatste Update: 3 juni 2016

Fit voor de zomer - Deel 3: De 8 beste tips tegen cellulitis

Fit voor de zomer - Deel 3: De 8 beste tips tegen cellulitiscellulitis

Als je de vorige artikelen in deze serie hebt gelezen, en de tips al opvolgt, dan ben je al een goed stuk op weg naar een gezonder, slanker, fitter en strakker lijf. Voor veel vrouwen is dit echter nog niet voldoende, want alleen sport en dieet, hoewel ze het belangrijkst zijn, helpen niet om volledig van cellulitis af te komen. Menig vrouw wil zich dan ook liever niet in bikini tonen met sterke sinaasappelhuid. En precies daar wil ik het over hebben in dit artikel!

Wat is cellulitis eigenlijk?

Cellulitis is een van die plagen waar bijna geen enkele vrouw aan kan ontsnappen. Gezien er talloze artikelen verschijnen elk jaar - zowel online als in tijdschriften - die met een of andere oplossing komen, lijkt het erop dat dit probleem nog altijd niet opgelost is.

De meeste specialisten zijn het erover eens dat de kuiltjes in je huid die de cellulitis vormen als gevolg van een onbalans in het bindweefsel en vet in het lichaam ontstaan, maar er zijn veel theorieën over wat deze onbalans kan veroorzaken. Het lijkt erop dat hormonen, voeding, leefstijl en genetica een rol spelen, maar dat wil niet zeggen dat je er niets aan kunt doen. Hoewel het klopt dat je een grotere kans hebt om cellulitis te ontwikkelen als je te zwaar bent, zijn er ook genoeg dunne vrouwen die hier last van hebben.

Hieronder heb ik een aantal natuurlijke cellulitis behandelingen voor je op een rij gezet die door de meeste specialisten worden aangeraden om je huid gladder en strakker te maken. Al deze manieren helpen je om weer een balans te scheppen tussen het bindweefsel en het vet in je lijf. Hoe dan ook, de volgende remedies doen je huid en lijf goed, dus ze zijn zeker het proberen waard!

1. Je huid borstelen

huid borstelen

Hoewel dit een middel is dat niet direct door de wetenschap ondersteund wordt (wat overigens niet wil zeggen dat er bewijs is dat het niet werkt!), is er wel veel anekdotisch bewijs. Hoe het ook moge zijn, je huid borstelen voelt geweldig en stimuleert de doorstroming van bloed en lymfen in je lijf. Ook verwijdert droog borstelen van je huid de dode huidcellen, waardoor je huid schoner en zachter aanvoelt.

Je huid borstelen opent effectief de poriën van je huid. Dit is iets wat je idealiter elke dag zou moeten doen. Je huid moet droog zijn, dus het ideale moment om je huid te borstelen is vlak voordat je een douche neemt. Zorg ervoor dat je huidborstel niet nat wordt.

Borstel je huid altijd naar de richting van je hart toe. Ga geen heen-en-weer bewegingen maken, maar gebruik cirkelvormige bewegingen. Begin bij je voeten, en doe vervolgens je beide benen van beneden naar boven, en werk je vervolgens vanuit je armen naar je borst toe. Ben je bij je buik aangekomen, masseer de borstel dan tegen de klok in. Borstel ook niet te hard, je huid moet worden gestimuleerd en versterkt, maar niet geïrriteerd of rood zijn.

Er zijn verschillende soorten borstels verkrijgbaar voor je huid, onder andere bij Kruidvat en Etos. De borstelharen kunnen het beste natuurlijk en plantaardig zijn in plaats van synthetisch. De borstelharen zelf moeten enigszins stijf, maar niet te hard zijn. Zoek een borstel die een handvat heeft, zodat je ook moeilijke plekjes beter kunt bereiken.

Droog borstelen zorgt ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd, met name in gebieden zoals de knieën, ellebogen en enkels, maar borstelen bevordert ook een strakkere huid, celvernieuwing en de doorbloeding. Een betere doorbloeding helpt het lymfesysteem giftige stoffen vrij te maken en helpt bij de spijsvertering en de nierfunctie. Heb je het eenmaal een tijdje gedaan, zul je zien dat ook je teint stralend en egaal wordt. Droog borstelen is een van de beste dingen die je voor je huid kunt doen - naast een gezonde levensstijl natuurlijk - en bovendien een van de goedkoopste!

En als je het consistent doet, is de kans ook groot dat je cellulitis steeds minder wordt!

2. Gelatine

gelatine

Gelatine wordt door traditionele volken al honderden jaren getrokken en biedt verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder de volgende:

  • Gelatine ondersteunt de celvernieuwing van huid, haar en nagels
  • Gelatine is ook goed voor de gewrichten en kan helpen de gewrichten te genezen
  • Kan helpen slappe huid strakker te maken
  • Kan de spijsvertering verbeteren, omdat het van nature bindt aan water en voeding helpt gemakkelijker door het spijsverteringskanaal te reizen
  • Helpt cellulitis te verbeteren
  • Geweldige bron van collageen (let op: collageen is te groot om te worden geabsorbeerd door de huid, crèmes zijn dus vrijwel nutteloos. Collageen kun je daarom beter consumeren en gebruik kokosolie voor op je huid!)
  • Bron van eiwit (hoewel het geen geweldige bron is), maar de specifieke aminozuren kunnen helpen spieren op te bouwen.

Gelatine is grotendeels samengesteld uit de aminozuren glycine en proline, die veel mensen niet consumeren in voldoende hoeveelheden omdat deze voornamelijk worden gevonden in de botten, weefsels en organen van dieren en juist deze delen vermijden de meeste mensen als de pest. Deze aminozuren zijn niet alleen nodig voor gezonde huid, haar en nagels, maar ook voor een optimaal immuunsysteem en een gezond gewicht!

Een theorie is dat de daling van voedingsmiddelen met gelatine in ons dieet leidde tot een toename van cellulitis omdat we niet de benodigde bouwstenen binnenkrijgen voor gezond bindweefsel. Hoe dan ook, het is een andere oplossing die goed is voor andere redenen en het proberen waard.

3. Myofasciale massage

Myofasciale massage

Een andere theorie is dat cellulitis wordt gevormd onder de oppervlakkige fascia, een laag bindweefsel onder de huid die vetcellen bevat. Oppervlakkige fascia is vezelig en door inactiviteit, verwondingen en onregelmatige beweging kunnen verklevingen (littekenweefsel) in het bindweefsel ontstaan, die kunnen bijdragen aan het gerimpelde uiterlijk van de huid. Niet alleen kan de oppervlakkige fascia vezeliger, dikker, grover en minder flexibel worden, maar het kan ook aan onderliggende structuren blijven hangen waar het eerst aan voorbij gleed.

Sommige therapeuten gebruiken een myofasciale massage, waardoor deze laag bindweefsel soepeler en gladder wordt, wat wederom ook kan helpen met bepaalde spier- en gewrichtsproblemen die worden veroorzaakt door een onbalans in de fascia.

Voor mensen die geen toegang hebben tot massagefaciliteiten, kan het ook helpen om regelmatig een massage-schuimroller te gebruiken.

4. Koffiescrub

koffiescrub

Koffiescrubs kunnen ook nuttig zijn bij het verminderen van cellulitis. De massage zorgt voor een peeling en stimuleert de doorbloeding, terwijl de cafeïne een straffend effect heeft op de huid. Koffiescrubs kunnen juist hierdoor helpen om cellulitis tegen te gaan, en kunnen je huid zo effectief strakker maken. Het exfoliërende effect zal in ieder geval ook zorgen voor een zijdezachte huid.

Om zelf een koffiescrub te maken heb je het volgende nodig:

  • 4 eetlepels gemalen koffie
  • 3 eetlepels suiker of bruine suiker
  • 2-3 eetlepels gesmolten kokosolie

Wat moet je nu doen:
Combineer de ingrediënten om een pasta-achtige consistentie te maken (hou er rekening mee dat het geheel dikker wordt naarmate de kokosolie stolt). Bewaar in een glazen pot.

Hoe te gebruiken:
Masseer in de huid gedurende enkele minuten met behulp van stevige druk en spoel vervolgens goed af. Gebruik 2-3 keer per week. De resultaten moeten zichtbaar zijn binnen een paar weken.

5. Kettlebells

kettlebell

Kettlebells zijn één van de beste hulpmiddelen om te trainen en ze zijn vooral goed voor de heupen, bovenbenen, billen en buik. Maar onderschat het niet, want een kettlebell training is erg pittig!

Door de bloedtoevoer naar deze gebieden te verbeteren, kun je cellulitis effectief verwijderen en kettlebells zijn een van de meest effectieve manieren om spieren op te bouwen en vet te verbranden (beiden helpen ook om cellulitis te minimaliseren).

6. Omega-3 vetzuren

omega-3 vetzuren

De consumptie van de verkeerde vetten leidt tot een verstoring van de vetzuren die het lichaam nodig heeft voor gladde huid en weefsel. Er zijn aanwijzingen dat de consumptie van voldoende omega-3 vetzuren en vet-oplosbare vitamines kan helpen cellulitis te verminderen. Hoe dan ook, omega-3 vetzuren en vet-oplosbare vitamines zijn belangrijk voor veel andere functies in het lichaam, dus het kan geen kwaad om het te proberen!

Een van de gezondste manieren om deze vetten, evenals talloze vitaminen, binnen te krijgen is door dagelijks een lepeltje levertraan te consumeren voor de gezondheid van de huid (en voor vele andere redenen).

7. Detox-bad

detox-bad

Een detox-bad is geweldig voor je huid en je geest, omdat ze zo zuiverend en ontspannend werken. Echter is het ook zo dat de opbouw van gifstoffen in de huid en het vetweefsel leidt tot cellulitis. En detox-baden zijn een geweldige manier om deze gifstoffen af te voeren. Maak hiervoor simpelweg een warm bad en voeg er 1 kopje Epsom-zout aan toe. Essentiële oliën kun je er eventueel nog aan toevoegen voor een extra boost of extra ontspanning.

8. Een goede huidverzorging

huidverzorging

Net zoals detox-baden je kunnen helpen giftige stoffen af te voeren die kunnen leiden tot huidproblemen (en cellulitis), werkt het natuurlijk niet echt bevorderend om voortdurend nieuwe gifstoffen toe te voegen aan je huid door middel van chemische schoonheidsproducten. Indien je dit nog niet hebt gedaan, kies dan voor natuurlijke alternatieven voor huidverzorging. Eenvoudige kokosolie kan gebruikt worden als reiniger, voor het verwijderen van make-up en als moisturizer. Wil je liever een wat geavanceerdere optie, dan vind je talloze recepten voor natuurlijke gezichtsreinigers en moisturizers online.

Hoewel je een goed resultaat kunt bereiken met bovenstaande tips (tenminste zolang je ze consequent doorvoert), is het belangrijk om te beseffen dat ook hormonen een grote rol spelen in de vorming van cellulitis (dit is juist een van de redenen waarom veel meer vrouwen dan mannen cellulitis hebben) en dat een juiste hormoonbalans kan helpen bij het verminderen van cellulitis. Je hormonen balanceren is moeilijker dan de bovenstaande tips, maar kan gemakkelijk bereikt worden door middel van een gezond dieet en voldoende beweging! Kijk daarvoor ook naar deel 1 en deel 2 van deze serie!

Tot slot...

90% van de bevolking - ja, ook mannen! - lijdt onder cellulitis. Het is dan ook geen wonder dat er elk jaar talloze middeltjes op de markt komen die ons beloven om voorgoed van de zogenaamde sinaasappelhuid af te komen. Maar jammer genoeg zijn de meeste middelen nutteloos.

De wellicht effectiefste manier om cellulitis te voorkomen of te verminderen, is natuurlijk door middel van genoeg beweging en een gezond dieet. Door je lichaam te voeden en van alle voedingsstoffen te voorzien dat het nodig heeft, zul je ook kunnen genieten van een mooiere en strakkere huid. Cellulitis zal dan minder een probleem zijn.

Maar stoor je je toch aan die sinaasappelhuid en wil je er zo snel mogelijk vanaf voor de zomervakantie, kies dan enkele van bovenstaande tips en voer ze 4 weken lang consequent uit. Je zult het verschil zien en voelen en je huid zal je dankbaar zijn!

Bronnen:

http://www.drlenkravitz.com/Articles/cellulite.html

https://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/cellulite2.html

http://www.prevention.com/beauty/skin-care/reduce-cellulite-fast-high-tech-methods

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18489274

http://www.medicinenet.com/cellulite/article.htm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share