LAATSTE UPDATE: 11 maart 2022

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Geïsoleerde systolische hypertensie

Geïsoleerde systolische hypertensie, oftewel een hoge bovendruk maar normale onderdruk

Hoge bloeddruk of hypertensie wordt definieert door een bovendruk te hebben van 140 (mm/hg) of hoger en een onderdruk van 90 (mm/hg) of hoger. Maar het kan ook voorkomen dat je alleen een te hoge bovendruk hebt met een normale onderdruk. Dan spreken we van geïsoleerde systolische hypertensie en die kan als hij niet behandeld wordt zeer gevaarlijk zijn omdat het kan duiden op een probleem met het hart.

Risicofactoren

Vaak (ongeveer 1 op de 5) hebben oudere mensen last van deze vorm van hoge bloeddruk en kenmerken zijn dat de bovendruk tenminste 140 mm/Hg is tijdens het uitlezen van de bloeddruk(1). Dit type van hypertensie komt vooral voor bij senioren en dit is tevens de risicogroep. Het gevaarlijke van geïsoleerde systolische hypertensie is dat je een verkeerde indruk krijgt over je bloeddruk omdat de onderdruk wel prima is. Hierdoor kan het probleem onderschat worden wat absoluut niet gedaan moet worden!

Nu is het bekend dat hoge bloeddruk niet snel symptomen met zich meebrengt en het wordt daarom ook wel de stille moordenaar genoemd. Mensen komen pas achter hun te hoge bloeddruk na het uitlezen van hun bloeddruk omdat ze eigenlijk geen symptomen hebben en kunnen daardoor al jaren rondgelopen hebben met een te hoge bloeddruk. In tegenstelling tot een algemeen hoge bloeddruk zijn er wel een aantal symptomen van geïsoleerde systolische hypertensie:

Symptomen geïsoleerde systolische hypertensie

symptomen systolische hypertensie

Gevolgen

De gevolgen zijn net zo als bij normale hoge bloeddruk gevaarlijk doordat deze vorm van hoge bloeddruk de organen kan aantasten en vaak een vergroot hart kan veroorzaken waardoor het risico op een beroerte, hartfalen, en andere hart- en vaatziekten toeneemt.

De hogere systolische bloeddruk geeft extra druk op de bloedvaten in schokken waardoor de kans hoger is dat bloedpropjes vrijkomen. Uiteindelijk blijven die bloedpropjes in kleinere bloedvaten hangen waardoor ze de bloedtoevoer blokkeren. Hierdoor kun je een longembolie krijgen, maar dit kan ook gebeuren in je hersenen waardoor je een beroerte krijgt(3).

Daarbij is het ook gevaarlijk voor het hart omdat hij eigenlijk een abnormaal ritme heeft. Hierdoor kan hij verdikkingen krijgen waar je dat niet wilt en daardoor kan het hart minder goed functioneren.

Verminderen en voorkomen van hoge bloeddruk

Echter, door proactief de bovendruk te verlagen met natuurlijke oplossingen zoals stoppen met roken, verminderen alcoholinname, dash dieet, gezonde leefstijl plus eventueel medicijnen kun je deze gevaarlijke risico’s voor je gezondheid verkleinen of zelfs volledig uitschakelen. Het verlagen van de bovendruk heeft dan ook de nummer 1 prioriteit.

Roken is op meerdere manieren slecht voor je bloeddruk. In de eerste plaats krijg je er stress van doordat je aan je verslaving wilt voldoen. Roken is duur, je kunt niet altijd roken en zo zijn er nog meer redenen waarom roken stress kan geven wat voor een verhoogde bloeddruk zorgt. Daarnaast beschadigd roken je aderen waardoor ze verkalken. Dit betekent dat de flexibiliteit je aderen verlaat. Hierdoor kunnen ze niet meebewegen als je hart bloed door de aderen pompt waardoor de bloeddruk op de aderen toeneemt.

Alcohol heeft ook een correlatie met je bloeddruk. Hoe meer alcohol je drinkt des te hoger je bloeddruk is. Gelukkig wordt je bloeddruk lager als je minder gaat drinken. Als je de gewoonte hebt om dagelijks meer dan 2 alcoholische versnaperingen te nuttigen is het belangrijk voor je bloeddruk om dit te verlagen naar 1 en zelfs nog liever naar 0. Spaar die versnaperingen niet op voor in het weekend, bingedrinken is net zo slecht als dagelijks te veel drinken.

Het dash dieet is een dieet dat zich richt op het eten van extra groenten en extra fruit. Door juist tot 6 porties groente en fruit per dag te eten krijg je veel meer gezonde voedingsstoffen binnen dan als je maar 4 porties groente en fruit per dag eet. Daardoor eet je autmatisch ook minder van andere dingen waardoor je ook minder vet, zout en andere slechte voedingsstoffen binnen krijgt.

Daarnaast is het bij het dash dieet belangrijk om minder vet en rood vlees te eten. Je kunt daarom beter vis en gevogelte nemen. Hierin zitten belangrijke eiwitten en onverzadigde vetten en minder zout en verzadigde vetten dan bij rood vlees.

Tevens wordt zuivel vooral mager gedronken en gegeten en veel minder. Zuivel wordt in Nederland vaak te veel gegeten, vooral als je een echte kaas-liefhebber bent. Probeer het bij 1 boterham met kaas en 1 schaaltje magere yoghurt te houden.

Je lichaam moet functioneren op wat jij eet, hoe gezonder dat is des te gezonder je lichaam en je bloeddruk is. 

Een gezonde levensstijl is ook belangrijk voor een gezonde bloeddruk. Zitten wordt het nieuwe roken genoemd en dat komt doordat beweging erg belangrijk is voor je gezondheid. Probeer daarom dagelijks minimaal een half uur te wandelen en daarnaast nog 3 keer in de week een uur te sporten.

Door deze beweging stimuleer je een goede doorbloeding en het verbranden van vet. Hierdoor wordt de kans op nare effecten van hart- en vaatziekten een stuk kleiner.

Handige tips bewaren

Voor meer tips om je bloeddruk te verlagen en dus ook alleen je bovendruk als je last hebt van geïsoleerde systolische hypertensie kun je meer artikelen vinden met natuurlijke remedies door verder te lezen of mijn blog te bezoeken. Een goede tip is om relevante artikelen uit te printen en op je koelkast te plakken zodat het niet vergeet. Daarbij kan mijn eigen methode je ook helpen zodat we samen je bloeddruk gaan verlagen.

Maar wist je dat je zelf heel veel kunt doen om je eigen bloeddruk in de gaten te houden, en te corrigeren? Je kunt je eigen bloeddruk gewoon thuis meten, en aan de hand van die resultaten kun je dan zelf actie ondernemen.

Hoe je dat doet?

Dat kun je vinden in mijn nieuwe eBook “29 Bloeddruk Verlagers”. In dit boek gaan we samen, aan de hand van nuttige tips, werken aan je bloeddruk.

Nieuwsgierig geworden?

Bronnen:

 1. https://journals.lww.com/jhypertension/citation/1990/05000/isolated_systolic_hypertension_in_the_elderly.1.aspx
 2. https://academic.oup.com/ageing/article/28/1/15/25620?login=false
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673699073304

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:


Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Ik heb een hoge bloeddruk met buien en als ik zenuwachtig ben. Ik rook niet ( heb nooit gerookt, drink geen alcohol,wandel veel en eet volgens het Dash dieet. Al deze dingen hebben weinig effect. Vanmiddag werd ik niet lekker en ontdekte dat mijn bloedddruk 199/80 was met en hartslag van 70. Ik verdaag medicijne erg slecht omdat ik té heftig reageer. Ik wordt hier een beetje wanhopig van.

  1. Bij het meten van de bloeddruk is het belangrijk om een totaalbeeld te krijgen. Veel mensen hebben last van een verhoogde bloeddruk bij bijv. de arts (https://www.optimalegezondheid.com/witte-jassen-hoge-bloeddruk/). Op basis van uw bloeddruk is het belangrijk om wel medisch hulp in te schakelen, echter alleen de bovendruk is te hoog en gelukkig niet de onderdruk (wat vaak gevaarlijker kan zijn). Bij het behandelen van hoge bloeddruk gaat het om de volledige leefstijl, voeding is een onderdeel. Echter, ook de hoeveelheid stress, nachtritme, lichaamsbeweging en natuurlijke remedies.

   Wellicht kunnen natuurlijke remedies goed werken. Veel van mijn cursisten hebben goede ervaringen bij het nemen van appel cider azijn tegen hoge bloeddruk.

   https://www.optimalegezondheid.com/bloeddruk-verlagende-eigenschappen-van-appel-cider-azijn/

   Succes!

 2. Mijn bloeddruk is onlangs in de sportschool gemeten. Deze was 160/88.
  Ik sport inbtensief, zwemmen, fietsen lopen en 's winters fitness. Mijn leeftijd is
  75 jaar.
  Hartslag in rust ~47.
  Kan een sporthart deze hoge systolische druk veroorzaken?

  1. Tijdens en direct na inspannig is de systolische bloeddruk altijd hoger dan in rust. Daarom is 1 meting niet doorslaggevend. De houding speelt ook nog eens een rol. Minstens 5 minuten goed uitrusten voor een tweede meting.

 3. Mijn moeder (76) heeft 220/80. Al langere heeft zij last van erge hoofdpijn, hardkloppingen en extreme vermoeidheid (kan niets meer). Hoe moeten we (en onze huisarts) de urgentie inschatten?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share