Nierstenen: Wat zijn nierstenen en wat zijn de behandelingen? (deel 1)

2017-04-04T10:37:01+01:00juni 18th, 2013|Gezondheidsklachten|53 Reacties

Laatste update: door

Nierstenen: Wat zijn nierstenen en wat zijn de behandelingen? (deel 1)

Je hebt misschien wel eens gehoord dat nierstenen erg pijnlijk zijn en dat er mannen zijn die zelfs flauwvallen van de pijn terwijl ze een niersteen aan het lozen zijn. Sommige artsen zeggen dan ook wel eens met een knipoog dat nierstenen voor mannen het soort pijn oplevert die vrouwen voelen bij de geboorte van een baby.

Maar wat zijn nierstenen precies? Waarom krijgen sommige mannen en vrouwen er meer last van dan anderen? Hoe kunnen problemen met nierstenen worden aangepakt en wat kun je zelf doen om nierstenen zo goed mogelijk te voorkomen? We bekijken het allemaal in onze nierstenen special.

Wat zijn nierstenen precies?

Nierstenen zijn kleine, harde afzettingen die ontstaan in onze nieren. Deze stenen zijn gemaakt uit minerale zuren en zouten. Als iemand last heeft van nierstenen is het niet gelijk duidelijk wat de achterliggende oorzaak hiervan is. Nierstenen kunnen namelijk veel verschillende oorzaken hebben.

Ze kunnen ook invloed hebben op een bepaald deel van onze urinewegen – dit kan van onze nieren tot aan de blaas zijn. Vaak vormen deze stenen wanneer de urine geconcentreerd is, hierdoor kristalliseren de mineralen in onze urine en blijven ze aan elkaar plakken. Hierdoor ontstaan de dikkere stenen die een probleem opleveren.

Het afscheiden van nierstenen kan heel pijnlijk zijn, maar gelukkig veroorzaken deze stenen meestal geen blijvende schade. Afhankelijk van jouw bepaalde situatie is er vaak niets meer nodig dan gewoon een paar pijnstillers te nemen en veel water te drinken om ervoor te zorgen dat een niersteen het lichaam verlaat.

Echter, in de meer extreme gevallen kan er zelfs een operatie nodig zijn. Een arts kan bijvoorbeeld een preventieve behandeling aanraden om het risico op terugkerende nierstenen te verminderen als je een verhoogd risico hebt op constant terugkerende nierstenen

Symptomen

Een niersteen kan helemaal geen symptomen hebben tot het moment dat het zich binnen de nieren verplaatst of door de urineleider trekt, dit is de buis die de nieren en de blaas met elkaar verbind. Op dat moment kunnen de volgende tekenen en symptomen optreden:

<