Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Nierstenen: Wat zijn nierstenen en wat zijn de behandelingen? (deel 1)

Je hebt misschien wel eens gehoord dat nierstenen erg pijnlijk zijn en dat er mannen zijn die zelfs flauwvallen van de pijn terwijl ze een niersteen aan het lozen zijn. Sommige artsen zeggen dan ook wel eens met een knipoog dat nierstenen voor mannen het soort pijn oplevert die vrouwen voelen bij de geboorte van een baby.

Maar wat zijn nierstenen precies? Waarom krijgen sommige mannen en vrouwen er meer last van dan anderen? Hoe kunnen problemen met nierstenen worden aangepakt en wat kun je zelf doen om nierstenen zo goed mogelijk te voorkomen? We bekijken het allemaal in onze nierstenen special.

Wat zijn nierstenen precies?

Nierstenen zijn kleine, harde afzettingen die ontstaan in onze nieren. Deze stenen zijn gemaakt uit minerale zuren en zouten. Als iemand last heeft van nierstenen is het niet gelijk duidelijk wat de achterliggende oorzaak hiervan is. Nierstenen kunnen namelijk veel verschillende oorzaken hebben.

Ze kunnen ook invloed hebben op een bepaald deel van onze urinewegen – dit kan van onze nieren tot aan de blaas zijn. Vaak vormen deze stenen wanneer de urine geconcentreerd is, hierdoor kristalliseren de mineralen in onze urine en blijven ze aan elkaar plakken. Hierdoor ontstaan de dikkere stenen die een probleem opleveren.

Het afscheiden van nierstenen kan heel pijnlijk zijn, maar gelukkig veroorzaken deze stenen meestal geen blijvende schade. Afhankelijk van jouw bepaalde situatie is er vaak niets meer nodig dan gewoon een paar pijnstillers te nemen en veel water te drinken om ervoor te zorgen dat een niersteen het lichaam verlaat.

Echter, in de meer extreme gevallen kan er zelfs een operatie nodig zijn. Een arts kan bijvoorbeeld een preventieve behandeling aanraden om het risico op terugkerende nierstenen te verminderen als je een verhoogd risico hebt op constant terugkerende nierstenen

Symptomen

Een niersteen kan helemaal geen symptomen hebben tot het moment dat het zich binnen de nieren verplaatst of door de urineleider trekt, dit is de buis die de nieren en de blaas met elkaar verbind. Op dat moment kunnen de volgende tekenen en symptomen optreden:

 • Ernstige pijn bij de zijkant en achterkant van het lichaam, direct onder de ribben
 • Pijn die zich uitbreidt naar de lies en onderbuik
 • Pijn die in golven komt en soms intenser is dan anders
 • Pijn bij het urineren
 • Roze, rode of bruine urine
 • Troebele of stinkende urine
 • Misselijkheid en braken
 • Aanhoudende drang om te urineren, zelfs nadat iemand net geplast heeft
 • Vaker urineren dan normaal
 • Wanneer er een infectie aanwezig is dan zou de persoon ook koorts en koude rillingen kunnen hebben

De pijn die wordt veroorzaakt door een niersteen kan sterk veranderen – zo kan de pijn bijvoorbeeld naar een andere plaats in het lichaam verschuiven of in kracht toenemen. Dit gebeurt wanneer de steen zich door de urinewegen beweegt.

Wanneer moet je een arts raadplegen

Maak een afspraak met jouw arts als je tekenen en symptomen opmerkt waarover jij je zorgen maakt. Vraag onmiddellijke medische aandacht als je de volgende symptomen hebt:

 • Pijn die zo ernstig is dat je niet stil kunt zitten of op een comfortabele manier kan zitten of liggen
 • Pijn die gepaard gaat met misselijkheid en braken
 • Pijn die gepaard gaat met koorts en koude rillingen
 • Bloed in de urine
 • Problemen bij het urineren

De verschillende soorten en oorzaken

Er is vaak geen enkele, definitieve oorzaak dat iemand last heeft van nierstenen. Er zijn echter wel verschillende factoren die het risico op het krijgen van nierstenen kan verhogen. Nierstenen vormen wanneer je urine meer kristalvormende stoffen bevat, denk bijvoorbeeld aan calcium, oxalaat en urinezuur.

Een niersteen ontstaat wanneer er meer kristal-vormende stoffen in jouw urine zitten dan de vloeistof in de urine kan verdunnen. Daarnaast kan het zo zijn dat de urine bepaalde stoffen mist die er normaal voor zouden zorgen dat deze kristallen niet aan elkaar plakken. Dit creëert uiteindelijk een ideale omgeving voor nierstenen om zich te vormen.

Verschillende soorten nierstenen

Aangezien er verschillende minerale zuren en zouten in ons lichaam zitten is het niet vreemd dat nierstenen ook uit verschillende stoffen opgebouwd kunnen worden. Wanneer je eenmaal weet welke soort niersteen er voor problemen zorgt dan is het gemakkelijker om de oorzaak te bepalen. Dit helpt om het risico op terugkerende nierstenen te verminderen. De verschillende soorten zijn:

 • Calcium-stenen – De meeste nierstenen zijn calciumstenen, meestal in de vorm van calciumoxalaat. Oxalaat is een stof dat van nature in voedsel zit. Sommige vruchten en groenten, maar ook noten en chocolade bevatten hoge hoeveelheden oxalaat. Ook onze lever produceert van nature oxalaat. Ons dieet, hoge doses vitamine D, gastro-intestinale bypassoperaties en verschillende metabolische afwijkingen in ons lichaam kunnen ervoor zorgen dat de opeenhoping van calcium of oxalaat in de urine hoger word. Calciumstenen kunnen we ook tegenkomen gemaakt van calciumfosfaat.
 • Struviet-stenen – Deze stenen vormen als een reactie op een infectie, bijvoorbeeld een urineweginfectie. Deze nierstenen kunnen vrij snel en groot groeien, soms met weinig waarschuwing en weinig symptomen.
 • Urinezuur-stenen – Urinezuur stenen kunnen ontstaan bij mensen die niet voldoende vocht drinken, die teveel vocht verliezen, die een eiwitrijk dieet eten en mensen die last hebben van jicht. Bepaalde genetische factoren kunnen ook het risico op urinezuur stenen verhogen.
 • Cystine-stenen – Deze stenen ontstaan vaak bij mensen met een erfelijke aandoening die ervoor zorgt dat de nieren te veel bepaalde aminozuren (cystinurie) uitscheiden.
 • Andere stenen – Er zijn andere, zeldzamere vormen van nierstenen waar iemand last van kan krijgen maar deze komen erg weinig voor.

Risicofactoren voor nierstenen

Er zijn bepaalde factoren die de kans op het ontwikkelen van nierstenen verhogen. Sommige van deze factoren kunnen we zelf beïnvloeden door bijvoorbeeld gezond te eten, terwijl er ook bepaalde risicofactoren zijn die we zelf niet in de hand hebben:

 • Familie of persoonlijke geschiedenis – Als iemand in jouw directe familie last heeft van nierstenen dan loop je zelf meer kans om nierstenen te ontwikkelen. Wanneer iemand al een keer nierstenen heeft gehad dan hebben ze een verhoogde kans om nog weer eens last te krijgen van nierstenen.
 • Volwassenen – De meeste nierstenen komen voor bij volwassenen, mensen die de 40 al gepasseerd zijn. Hoewel nierstenen op elke leeftijd kunnen optreden hebben oudere mensen er meer kans op.
 • Mannen – Mannen hebben meer kans op het ontwikkelen van nierstenen dan vrouwen. Echter, de laatste paar jaren ontwikkelen een toenemend aantal vrouwen ook nierstenen.
 • Niet genoeg drinken – Elke dag niet genoeg water drinken kan het risico op nierstenen verhogen. Mensen die in een warm klimaat leven en mensen die veel zweten lopen meer risico op nierstenen dan anderen.
 • Bepaalde diëten – Het eten van een dieet hoog in eiwitten, natrium, en suiker kan het risico op bepaalde vormen van nierstenen vergroten. Dit geldt vooral bij een dieet met veel natrium. Te veel natrium in het dieet verhoogt de hoeveelheid calcium die onze nieren moeten filteren. Dit verhoogt het risico op nierstenen aanzienlijk.
 • Overgewicht – Een hoge BMI, grote taillemaat, en snelle gewichtstoename zijn allemaal verbonden met een verhoogd risico op nierstenen.
 • Spijsverteringsaandoeningen en operaties – Maag-bypass operaties, inflammatoire darmziekten, of chronische diarree kunnen zorgen voor veranderingen in het spijsverteringsproces. Dit zou eventueel de opname van calcium en water kunnen beïnvloeden en dus de hoeveelheid steenvormende stoffen in de urine verhogen.
 • Andere medische aandoeningen – Bepaalde ziekten en aandoeningen die het risico op nierstenen kunnen verhogen zijn: renale tubulaire acidose, cystinurie, hypoparathyreoïdie, bepaalde medicijnen, en bepaalde urineweginfecties.

Vaststellen van een niersteen

Wanneer jouw arts vermoedt dat je last hebt van een niersteen dan zijn er verschillende diagnostische tests en procedures mogelijk zoals:

 • Bloedonderzoek – Via een bloedonderzoek kan de arts er snel achter komen of er teveel calcium of urinezuur in het bloed zit. Een bloedonderzoek geeft ook gelijk aan hoe gezond de nieren zijn en kan ervoor zorgen dat de dokter ook nog naar andere medische aandoeningen kan zoeken.
 • Urinetests – Het testen van de urine (bijvoorbeeld het 24 uur lang opvangen van de urine) kan aantonen of de patiënt teveel steenvormende mineralen in de urine heeft of juiste te weinig stoffen heeft die steenvorming tegen gaan.
 • Beeldvormende diagnostiek – Beeldvormende diagnostiek zou eventuele nierstenen in de urinewegen kunnen aanwijzen. De opties hier variëren van eenvoudige buik röntgenfoto’s (die misschien kleine nierstenen over het hoofd zouden kunnen zien), tot hoge snelheid computertomografie (CT), dat zelfs kleine steentjes zou kunnen aangeven. Andere beeldvormende opties zijn een echografie, een niet-invasieve test en intraveneuze pyelografie; wat inhoudt dat er kleurstof in de ader van de arm wordt geïnjecteerd en röntgenfoto’s worden genomen wanneer de kleurstof door de nieren en de blaas trekt.
 • Analyse van uitgestoten stenen – Het kan mogelijk zijn dat er aan de patiënt wordt gevraagd of ze door een zeef willen urineren. Dit maakt het mogelijk om eerdere nierstenen op te vangen. Een grondige laboratoriumanalyse zal de samenstelling van de nierstenen dan onthullen. De arts gebruikt deze informatie om te bepalen wat de oorzaak van de nierstenen zou kunnen zijn en bedenkt dan een plan om toekomstige nierstenen voor te zijn.

Behandelingen met medicijnen

Aangezien niet alle soorten nierstenen hetzelfde zijn kunnen ook alle behandelingen niet hetzelfde zijn. De behandeling is afhankelijk van het type steen en de oorzaak.

Kleine stenen met minimale symptomen

Bij de meeste nierstenen is een ingrijpende behandeling gelukkig niet nodig. Het is mogelijk om een kleine niersteen op de volgende manieren op te lossen:

 • Veel water drinken – Veel water drinken (meer dan 2 liter per dag) kan de urinewegen goed schoon spoelen. Tenzij een arts iets anders aanraad is het een goed idee om voldoende vloeistof te drinken – het liefst water - genoeg om heldere of bijna heldere urine te produceren.
 • Pijnstillers – Hoewel een kleine niersteen misschien niet groot is kan het wel degelijk enig ongemak veroorzaken. Het uitstoten van een kleine niersteen is dan ook geen pretje. Om milde pijn te verlichten worden pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol aangeraden.
 • Medische therapie – Een arts kan bepaalde medicijnen voorschrijven om een niersteen gemakkelijker uit te stoten. Deze vorm van medicatie die bekend staat als alfablokkers, ontspannen de spieren in de urineleider, dit zorgt ervoor dat de niersteen het lichaam sneller verlaat en zorgt ook gelijk voor minder pijn.

Grote stenen die ernstige  symptomen veroorzaken

Helaas zijn er ook nierstenen die niet kunnen worden behandeld op de voorgenoemde manieren - hetzij omdat ze te groot zijn om zelf het lichaam te verlaten, of omdat ze inwendig bloeden, nierschade of constante urineweginfecties veroorzaken. Op dat moment is het mogelijk dat ze een meer invasieve behandeling vereisen.

 • Stenen afbreken met behulp van geluidsgolven – Bij bepaalde nierstenen, afhankelijk van de grootte van de steen en de locatie van de steen, kan de arts een behandeling genaamd extracorporele schokgolflithotripsie aanraden. Deze behandeling maakt gebruik van geluidsgolven om sterke vibraties (schokgolven) te sturen. Deze zorgen ervoor dat de stenen in kleine stukjes afbreken die veel gemakkelijker door de urine kunnen worden weggedragen. De procedure duurt ongeveer 45 tot 60 minuten en kan matige pijn veroorzaken, dus het kan onder sedatie of lichte verdoving worden gedaan om ervoor te zorgen dat de patiënt comfortabel is. Deze behandeling kan bloed in de urine, blauwe plekken op de rug of buik, bloeden rond de nieren en andere aangrenzende organen, en ongemak veroorzaken wanneer de steenfragmenten door de urinewegen trekken.
 • Operatie om zeer grote stenen in de nier te verwijderen – Deze procedure, genaamd percutane nefrolithotomie, houdt het operatief verwijderen van een niersteen in. Dit wordt gedaan met behulp van kleine telescopen en instrumenten die binnen het lichaam worden ingebracht via een kleine incisie in de rug. Dit betekend complete narcose tijdens de operatie en dat je één of twee dagen in het ziekenhuis moet blijven om te kunnen herstellen. Deze operatie kan worden aangeraden als een eerdere ingreep met schokgolven niet is gelukt of als de steen heel erg groot is.
 • Met behulp van een buis stenen verwijderen – Om een kleinere steen uit de urineleider of nier te verwijderen kan de arts een dunne, verlichte buis (ureteroscoop) uitgerust met een camera door de plasbuis en blaas richting de urineleider duwen. Zodra de steen eenmaal gevonden is word er met speciaal gereedschap de steen vastgepakt of afgebroken in kleinere stukken die gemakkelijker door de urine worden weggedragen. De arts kan dan een klein buisje (stent) in de urineleider plaatsen om op die manier de zwelling te verlichten en genezing te bevorderen. Tijdens deze procedure is er algemene of plaatselijke verdoving nodig.
 • Een bijschildklier operatie – Bepaalde calciumstenen worden veroorzaakt door overactieve bijschildklieren, deze bijschildklieren zitten op de vier verschillende zijden van de schildklier, net onder de adamsappel. Wanneer deze bijschildklieren teveel bijschildklierhormoon produceren (hyperparathyreoïdie),  kan de calciumspiegel te hoog worden, hierdoor kunnen nierstenen zich beginnen te vormen. Hyperparathyreoïdie kan optreden wanneer er zich kleine, goedaardige tumoren vormen in een van de bijschildklieren. Het kan ook optreden bij een andere aandoening die ervoor zorgt dat deze bijschildklieren meer bijschildklierhormoon gaan produceren. Het verwijderen van de groei van de tumor stopt dan de vorming van nierstenen. Daarnaast kan een arts een behandeling aanbevelen voor de achterliggende oorzaak van de hormoon overproductie van de bijschildklier.


In het volgende deel wordt er uitgebreid aandacht geschonken aan hoe je nierstenen kunt voorkomen; want voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn ouders denken dat ik nierstenen heb want ik moet vaak naar de wc en het zijn steeds maar kleine beetjes dat ik moet en ik heb daarna (dus dat ik nog op de wc zit) veel pijn aan mijn vagina zodat ik helemaal naar voor leun. Of ze denken dat ik blaasontsteking heb.
  gr. MeisjeVan13!

  1. De symptomen die je beschrijft lijkt erg op een blaasontsteking (komt wel vaker voor hoor). De meest herkenbare symptomen van een blaasontsteking zijn dat je constant het gevoel hebt om naar de wc te gaan, een gevoel dat aan blijft houden. Echter, ik ben geen arts en kan ook niet via Internet een correcte diagnose maken. Maak daarom vandaag nog een afspraak met je huisarts. Indien het om een blaasontsteking gaat krijg je medicatie voorgeschreven en zouden de klachten vrij snel moeten afnemen, maar wacht niet te lang!

   Hieronder meer informatie over een blaasontsteking:

   https://www.optimalegezondheid.com/blaasontsteking-symptomen/

   https://www.optimalegezondheid.com/wat-is-een-blaasontsteking/

   https://www.optimalegezondheid.com/blaasontsteking-behandelen-met-medicatie/

   Succes en hou me op de hoogte!

  2. Als ik dat lees, lijkt het op een blaasontsteking, afspraak maken met je huisarts.
   Heb het zelf pas gehad. Heb direkt antibiotica gekregen.
   Als je het niet op tijd behandelt gaat het naar je nieren, en dan ben je verder van kant .
   Succes.

 2. Bij mij zijn 2 nierstenen geconstateerd 1 van 3mm die al in bij de urineleider is en 1 van 7mm die in mij nier vast zit
  Volgens de specialist gaat de 7mm steen niet loskomen en is deze te hard om te vergruizen
  Ik heb de volgende vraag hoe wordt bepaalt dat de steen te hard is
  bestaat er niet een middel dat nierstenen oplost.
  Is dit site een broodje aap verhaal of zit er iets van waarheid in 'stop nierstenen' (URL verwijderd)

  1. Hallo Ron,
   Of de aangegeven website betrouwbaar is durf ik niet te zeggen. Wat me wel opvalt is dat er weinig gezegd wordt over de behandeling zelf. Alleen de resultaten van klanten zouden je moeten overhalen om je creditcard te trekken.

   Er zijn natuurlijke manieren om nierstenen op te lossen, hoewel het waarschijnlijk nooit door een arts wordt voorgeschreven. Lees dit artikel maar eens (in het Engels): Nierstenen behandelen

   Hou je me op de hoogte of het jou op deze manier lukt?
   Jack

 3. ik ben gisteren naar het olvg geweest voor een ehco om te kijken voor nier stenen daar is niets uitgekomen ik heb 2artsen bij mij thuis geh ad die bijden aan gaven dat ik nier stenen had ik vreselijke pijn rechts in mijn rug vreselijke pijn het trekt van mijn rug naar de lies en het is net of het in de brand staat ik dan amper lopen zo zeer doet dat ik moet nu wachten op de dokter dat hij alles binnen heeft het valt niet mee ik ben 72 kunt u mij meshien zeggen wat dat kan zijn vriendelijke groet a.loopeker

  1. Met de summiere informatie die u me geeft, duid dit inderdaad op nietstenen. Ik kan me voorstellen dat het pijnlijk is, en dat het allemaal lang duurt, maar toch is het belangrijk om eerst de resultaten van de arts af te wachten. Deze kan dan een behandeling starten die aangepast is aan de situatie.

   Succes,
   Jack

 4. Na 5 a 6 weken veel te drinken o,a Crandberries anders te eten en voorgeschreven medicijnen te slikken heb ik met toch laten opereren
  De operatie onder gehele narcose vond ik erg meevallen duurde maar een uurtje en een uurtje daarna stond ik al weer op mijn benen
  Vier uur later mocht ik al naar huis dat wilde ik ook graag
  Een week later ben ik opnieuw geopereerd omdat ze de eerste operatie door inwendige bloeding niet alles hebben kunnen weghalen toen heb ik wel een nachtje moeten blijven slapen
  Ik ben er van overtuigt dat mijn steentjes niet zo makkelijk zouden oplossen heb er ook jaren lang mee rondgelopen blijkt achteraf nu ik alle symtonen weet
  Veel drinken is heel erg belangrijk maar dat lukte mij gewoon niet nu drink ik louw af warm water en dat drinkt een stuk makkelijker weg
  Thee drink ik met een scheutje melk en ik eet iets minder vlees de erfelijke factor kan ik helaas niets aan doen.

 5. Ik heb in 2013 nierstenen gehad ben in totaal 2 keer geopereerd aan nierstenen 1 niersteen zat voor mijn plasbuis heel veel pijn elke stap die ik deed heel veel pijn en veel bloed eerst geprobeerd te vergruizen dat lukte niet ze hebben geprobeerd eerst via mijn geslachtsdeel eruit te halen dat ging niet omdat hij te stevig vast zat en de 2 de keer via mijn rug eruit gehaald en nu weer last van nierstenen geloof me dit gun je niemand

 6. Al heel lang heb ik pijnen, altijd werd geroepen door de huisarts, oh dat is je fybromialgie... Dit niet door 1 of 2 maar door 4 artsen in verschillende provincies. Uiteindelijk ben ik dat zelf ook gaan geloven, en pijnen slikte ik weg met paracetamol, of liep door mijn grenzen heen.
  Vorige week was ik het spuugzat!! AL die pijnen, ik kan steeds minder doen. Op naar de Huisarts en verwijzing radiologie geeist.
  Een nek en onderrug foto werd er gemaakt, conclussie...
  Mijn Nek heeft slijtage ( of artrose) tussen de vijfde en zesde wervel ( dit beknelt mijn zenuwbanen naar de rest van mijn lichaam) ** Dat is al 1 werkelijk medische oorzaak van pijn.!!
  Mijn onderrug daar ws niets te zien, maar wat komt er wel in beeld?? Een mega groot vastgegroeide Niersteen, in mijn nier zelf.
  Maandag 23ste heb ik een Ct scan, om te zien of het weefsel van de nier om de steen is gaan zitten, zo ja, dan wordt mijn hele nier verwijdert.
  Leuk hoor, alles op een diagnose gooien zonder uitsluitstel te zoeken... Nu loop ik straks waarschijnlijk met een nier minder.
  De pijn wordt elke dag erger, slapen is drama, zitten ook, staan gaat nog wel, maar dan gaat mijn nek moeilijk doen, en krijg ik vanuit daar weer andere pijnen...

  Ik ben trouwens nét 44.

 7. Graag wil ik een vraag stellen ik heb al 6 weken erg veel pijn bij het urineren en pijn in mijn rug en heb al 6antibiotica kuren gehad vorige week een echo en die arts zei dat er nierstenen zaten in mijn l nier daarna naar de uroloog door verwezen en deze denkt dat er geen niersteen zit nu had ik vanmorgen hevige pijn aan l kant en heel veel pijn bij het urineren en koude rillingen contact gehad met urologie en morgen maken ze een ct scan en moet nu naplozen 500mgr innemen wat kunnen ze op de scan allemaal zien ?

  1. Beste Els,

   Met zo'n CT-scan kunnen de artsen precies zien of er bijvoorbeeld een niersteen zit. Het apparaat maak hele nauwkeurige beelden van je organen, bloedvaten of je spijsverteringsstelsel.

   Succes,
   Jack

 8. ik ben een echt stenenfabriek.7 jaar geleden de eerste maal een niercrisis gedaan en hebben ze in de linkernier een steen vergruisd. Jaren geen last meer gehad tot 1 nov 2013 ik weer lag te kronkelen om de grond van de pijn. nu zat er rechts een steen in de urineleider,die heb ik uitgeplast. bleek dat ik links en rechts nog ene zitten had maar daar deden ze niks mee omdat volgens de professor die te klein waren om te vergruizen.
  nu de nacht van 20 op 21 april mocht ik weer naar spoed weer niercrisis links. Steen was een goede 8mm op woensdag 22 april 2015 hebben ze de steen vergruisd. gisteren 23 april terug naar spoed met crisis en zeer veel bloed plassen. Voltarenspuit gehad tegen pijn,was ik zo slap van als een vod,wel de hele nacht geen oog dicht gedaan,hele nacht afwisselend kleine en grote pijnaanvallen gehad. Ik wens deze pijn niemand toe

 9. Hallo ik heb al sinds mijn 7 de nierstenen. Ik word dit jaar 30. Ik heb al heel erg veel steentjes uitgeplast en ben 5 keer geopereerd. Ik word binnenkort voor de 6 keer geopereerd omdat er weer een niersteen vast zit in mijn urineleider. Ze zijn er nooit achter gekomen waardoor ik ze steeds blijft krijgen. Maar weet er dus alles van

  1. Ook ik heb sinds mijn 19e regelmatig last van nierstenen met tussenpozen van 4 a 5 jaar. Dit was tot voor een aantal jaar geleden altijd rechts. De meeste stenen heb ik kunnen lozen via de natuurlijke weg maar 1 keer was de steen te groot en bleef in de trechter in de nier vastzitten. Die hebben ze toen via operatieve weg (laser) verwijderd. Na een radicale nefrectomie i.v.m. niercelkanker en de hele rechternier is verwijderd is het nu al voor de 2e keer dat er nu steenvorming heeft plaatsgevonden aan de overgebleven linkernier.
   De pijn tijdens een niersteenkoliek is soms echt ondragelijk en dan kan ik best aardig wat pijn verdragen. Wat ook meest typerend is, is dat in mijn geval de eerste symptomen altijd in de nacht beginnen met als gevolg dat je vanwege bewegingsdrang soms tot een uur aan het marcheren bent in je huis.
   Paracetamol of Ibuprofen hielpen echt niet in mijn geval maar wel Diclofenac Natrium. Als je dit middel voorgescheven krijg vraag dan ook om een maagbeschermer. Dit kreeg ik ook pas een aantal jaren geleden te horen nadat ik bij een nefroloog heb gelopen om de oorzaak van mijn niersteenvorming te achterhalen.

  2. Let wel... voor iedereen is een andere oplossing mogelijk goed, of geschikter... maar dit is uitsluitend mijn eigen ervaring. Heb nu twee maal last gehad van een niersteen die vast zat in urineleider. Remedie: Een rit van 20 km op de mountainbike of op de renfiets. (Gewone fiets hielp niet) Klinkt misschien vreemd, maar door het dreunen en de houding blijkt de steen toch naar beneden gedwongen te worden.. Nogmaals... ik raad dit niemand aan, maar dit is uitsluitend mijn eigen ervaring. Had geen pijn tijdens fietsen en resultaat was er al na enkele dagen na fietsrit. Succes en sterkte iedereen.

  3. Hoi Danielle,
   wat erg van je nierstenen..het is inderdaad een ingewikkeld geval..zoveel factoren..heb je ooit geprobeerd om al je water te demineraliseren en dan het water in een goede mineraal filter doen en dan dit als drink en kook water te gebruiken. En drink s'morgens, s'middags en s'avonds met het eten of zo vaak je wilt Biologische Appel Cider Azijn...dit zal je op den duur wel kunnen helpen. Ik weet niet of je in een gebied woont waar het water hard is..door te demineraliseren en in filter weer goede mineralen in te doen drinkt je zacht en kalk vrij water. Verder is het raadzaam je maag en darm flora te voeden want misschien heb je veel Antibiotica gehad..en of heb je vanaf je geboorte geen borstmelk van je moeder gehad..hierdoor kunnen best eens veel van je Microbiom..Maag en darm bacterien niet voltallig zijn en dat hierdoor dan de stofwisseling hierdoor ontspoort. Vraag advies aan een Orthomoleculaire Arts...(alternatieve geneeskunde)over je dieet aanpassing.
   Lees ook Dr. David Perlmutter, die uitgebreid over goede dieet om je Microbiom..te bevorderen..Veel Sterkte

  4. Onze zoon Bert ,nu 38 gehandicapt (spastisch)heeft al meer dan 15 jr nierstenen dit jaar al langer in het ziekenhuis dan thuis geweest ,dus een ramp de urologen in Zwolle hebben geen oplossing voor minder nierstenen en ontstekingen nog even en er is geen antibiotica meer om Bert te behandelen. Zo heeft Bert geen leven meer en heeft al een paar keer gezegd, doe mij maar een spuitje.
   Dus iedereen met chronische nierstenen Sterkte.

   1. In de stad Tiblisi, Georgîe kun je behandeld worden met fagen bij wel of geen antibiotica resistente bacterïen.
    Zie afleveringen van de TROS Zorg.nu
    Sommige stenen kunnen afslijten door -Ortosiphon Stamineus/Koemis Koetjing tablets or tea (Reinosan Singer Natura)for kidney function, anti inflammatory for kidneys and bladder it helps (urine)drift, (at uriny infections)
    Solidago/Guldenroede helpt om veel en goed te plassen.

 10. Beste mensen,
  6 jaar geleden nierstenen gehad, en sinds vannacht nu helaas weer. Wat me eigenlijk niet duidelijk is, moet ik nu tijdens de nierstenen ook veel drinken? Ik wil geen verstopping veroorzaken waardoor ik weer verga van de pijn, maar wil hem natuurlijk wel het liefst er zelf uitplassen zodat er geen medische hulp nodig is. Heb nu Dicloflinac gekregen van de dokter zodat het hopelijk gaat zakken. Weet dus alleen niet of het nou juist op een drinken moet zetten of het rustig aan moet doen.

  1. ik zou TIJDENS een aanval NIET drinken is mijn advies.De steen zit vast in de urineleider en omdat je drinkt word de druk van de nier alsmaar groter en zwelt op.Daarom, aan de pijnstillers en zorgen voor spier erslappers om ge spieren wat te ontspannen.Ik ben zelf ook al twee keer onder een niersteenvergruizer geweest wat geen pretje is dus ik weet de symptomen heel goed!!

 11. Hoooi,
  Ik heb dus al een tijdje lichtjes pijn als ik bijna klaar ben met plassen maar zins vandaag is dat dus super erg en ik heb het gevoel dat ik constant naar de wc moet gaan en ik heb pijn in mijn buik. Zins vanmiddag heb ik dus ook een steek in mijn zij / rug in het midden... Ik weet niet zo goed of dit mijn nieren zijn of dat ik raar misschien raar heb gezeten.

  Weten jullie of dit een niersteen of een blaasontsteking is?

  1. Als je steken voelt in je zij, aan de achterkant, dan kan dit duiden op problemen met de nieren. Ik raad je aan om zo snel mogelijk even een afspraak te maken met je huisarts. Hij kan je onderzoeken, en de juiste diagnose stellen.

   Succes!

   1. Loop al vanaf 2010 met stenen , ene koliekaanval na de andere , meerdere keren een laser behandeling gehad 17 x in een jaar tijd vergruist wat niet meer mag omdat er schade opgelopen is aan de nieren hierdoor , in rotterdam weer geopereerd blijkt dat ik Sponsnieren heb ,dus geen haren en vaatjes in de nieren daar ik in rotterdam woensdag geopereerd was vrijdag naar huis mocht en zondag weer eerste hulp bleek dat ik alweer helemaal vol stenen zat , moet ik nu zo mijn hele leven doorgaan , al weer 2 dagen heel veel pijn pfff en toch maar weer na het ziekenhuis toe daar geven ze me dan infuus met een pijnstilling geen diclofinac meer kan ik niet meer tegen , wat een leven zo zeg heb iemand ook deze ervaring

   2. Hallo, ik heb de laatste tijd veel last van diaree en steken aan de linker kant van mijn buik daarbij ben ik ook licht misselijk maar hoef niet over te geven ik neem dan altijd een paracetamol en dan heb ik er een hele dag geen last van wat zou het kunnen zijn?

 12. Ik heb meer dan 20 jaar last van nierstenen. Ik heb een operatie gehad en ben al ontelbare keren behandeld met de niersteenvergruizer.
  Vorig jaar na een CT scan zag de uroloog een tumor in mijn buik... Na verschrikkelijk veel pijn en een zware operatie ben ik er weer bovenop gekrabbeld.
  Dit jaar begonnen de niersteenklachten/aanvallen weer. De uroloog heeft Tamsulosine voorgeschreven en dit helpt mij geweldig! Ik heb pas (na de nodige pijn!) spontaan een niersteen uitgeplast van 12mm bij 5mm!
  Doordat ik veelvuldig last van niersteenaanvallen heb, weet ik er goed mee om te gaan. Bij je eerste aanval weet je niet wat je overkomt en weet je niet hoe juist te reageren. Waar ik ook ga, ik heb altijd pijnmedicatie bij me, want het kan van het ene op het andere moment gebeuren.
  Allemaal succes en voor mij is Tamsulosine een wondermiddel!
  Groet Tine.

  1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaringen, Tine

   Zijn er meer mensen die ervaringen hebben met Tamsulosine?

   1. Na twee jaar geleden mijn eerste niersteen gehad te hebben zit ik nu weer met de problemen. Twee jaar geleden kreeg ik al Tamsulosine. Ik denk dat dit zeker geholpen heeft, ondanks dat ik niet gemerkt heb de steen uitgeplast te hebben. Nu dus wederom aan de Tamsulosine. Ik ben al (een deel van) de steen kwijt maar omdat klachten aanhouden lijkt het erop dat er meer volgt. Ik zou er zeker naar vragen bij de arts, het helpt de urinewegen verwijden waardoor de steen makkelijker kan verplaatsen en vermindert de aandrang steeds te moeten plassen.

    1. Dankjewel voor het delen van jouw ervaring met Tamsulosine, Judith.

     Zijn er meer lezers die ervaringen hebben met Tamsulosine?

   2. De ene arts kent Tamsulosine wel, de andere niet. Onbegrijpelijk, alsof men binnen Nederland onderling slecht communiceert.Een ontdekte bijwerking van Tamsulosine is verwijding van de urineleider bij veel mensen. Mijn ervaring is dat het ook bloedingen bevordert dus als je geopereerd bent of ergens verse hechtingen hebt zou ik er heel erg mee oppassen. Tamsulosine wordt vrij makkelijk over gedaan maar mijn ervaring is dat het heel onaangenaam is voor de rest van je lichaam, dus alleen gebruiken indien echt nodig.

    Ik heb gehoord dat elektro acupunctuur veel sneller en tevens veel beter werkt dan Tamsulosine. Wellicht ga ik binnenkort van dichtbij zien hoe het werkt. Er zijn diverse Nederlands en Chinese kruiden ( 排石颗粒 ) die goed werken, helaas negeert men dat in Nederland omdat je daar in de diagnose-behandel-combinatie niet genoeg mee verdient en de farmaceuten lijken uit winstoogpunt verkrijgbaarheid van deze concurrentie tegen te werken.

    Er wordt schandalig weinig onderzoek gedaan naar voorkomen van nierstenen en de voorlichting is vaak belabberd.

   3. Vanaf mijn 7de, 8ste jaar bekend met nierstenen. Steeds weer een lijdensweg. Gruwelijke pijnen waardoor de kinderen zelfs bij de buren gingen slapen omdat ze het niet konden aanzien en horen. Buikpijn, misselijk, overgeven en het gevoel of er klemmen op je onderstel worden gezet. Diclofenac 100 zetpillen, een spiegel van 4xdaags 2 paracetamol, regelmatig antibiotica erbij en idd ook Tamsulosine. Werkt helaas niet direct voor het optimale resultaat. Ook al meerdere malen een steunt gehad. Heb een vrijbrief van het ziekenhuis. Als het niet meer te houden is, rijden en platspuiten. Ook is dit thuis meermaals voorgekomen. Blijf wel goed communiceren zodat de artsen weten watje al binnen hebt. Zo voorkom je een overdosis net als bij mij toen de dienstdoende arts er ook nog eens wat morfine bijspoot. Nou.... dan wordt je dus zeer zwaar beroerd en zie je alles en iedereen voor een toverbal aan. Incl. Zwaar overgeven. Gevolg... domperidon erin. Probeer de steentjes op te vangen en laten annaliseren waaruit ze zijn ontstaan. Kun je er misschien een beetje rekening mee houden.
    Succes en Sterre allemaal.

 13. Ik heb het nu ben twee dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een niersteen in de urine leider.ik ben aan een pomp gelgt met medicijnen die me enorm heft geholpen...de pijn was snel weg.de steen is nu voor mijn blaas dus de uroloog hoopt dat ik hem uit zal plassen.hij is 4 mm...ik hoop dat het snel gebeurd..

  1. Hoewel dat niet zonder pijn zal zijn, hoop ik ook voor je dat dit snel gebeurt.
   Nog even doorzetten, Vanessa!

 14. Sinds twee weken heb ik ook een niersteen. Het begon met een zeurende golvende pijn in het begin die steeds erger werd.Van links op de hoogte van de navel naar achteren trekkend naar de rug. Nadat ik een paar dagen geleden een hele erge aanval van een uur had gehad, besloot ik de huisarts te bellen. Hierbij heb ik de symptomen beschreven en kreeg het antwoord dat er wel een "bruine jongen" in de weg zou zitten..... (darmklachten dus)
  De dag erop naar mijn werk gegaan en na een uur of twee erge pijn en via de spoedeisende hulp te horen gekregen dat ik meteen naar het ziekenhuis moest komen en zelf niet mocht rijden.
  Eindresultaat... een niersteen ( of meerdere?)
  Parasetamol in zetpilvorm gekregen voor als de pijn zo erg is dat ik moet braken en advies veel drinken.
  Als eerste ga ik mijn huisarts benaderen voor de verkeerde diagnose, en als tweede ga ik veel drinken en geen chocolade meer...
  voor iedereen die nierstenen heeft , succes!!!.

 15. Ik had 3 weken geleden pijn in mijn rug ter hoogte van de rechter nier. Bij de HA post zei de arts nierbekken ontsteking en ik kreeg antibiotica waar ik flink ziek van werd. Toch weer pijn en 2 weken later Naar huisarts moest direct door naar radioloog en ja niersteen. Meteen door naar uroloog. 5 dagen later geopereerd waarbij de steen omhooggeduwd is in de nier en er een JJ katheter is geplaatst (erg veel last van) en nu wachten op de pnl operatie verwijdering van de steen via de rug

  1. In welk zieken huis was dat?
   hoe lang moest je wachten op je PNL?

   Helaas is een JJ-kathether naar de blaas of NSK-drain door de rug naar buiten vaak toegepast om mensen langer te kunnen laten wachten en zo wachtlijsten in stand te kunnen houden. Dit veroorzaakt door schuren van de slangen bij inbrengen en beweging schade en het vreemde lichaam verhoogt de kans op infecties en andere complicaties. Terwijl er al iets aan de hand is waardoor je nierstenen vormt moet je dat eigenlijk vermijden.

   Je wordt daar dus niet beter van maar gegarandeerd slachter van. Je moet daar dus zo snel mogelijk van af. Helaas zijn er momenteel ziekenhuizen met vier maanden wachttijd voor een PNL en als je eerst nog wat onderzoek krijgt komt die tijd daar nog extra bovenop. Dat is geen goede zorg.

 16. Misschien is deze topic al gesloten maar, er werd gezegt bij niersteen is het belangrijk veel te drinken....klopt helemaal.
  Maar drink bij kolieken maar 1 liter per 24 uur.. Dit op advies van de specialist. De pijn is nog veel erger als u gaat drinken bij kolieken.

 17. Negen jaar geleden een operatie gehad om een niersteen weg te laten halen.
  Deze was bijna twee cm.
  Deze leek op een mooie kristal met glittertjes.
  In dat jaar had ik constant blaasontsteking en daarna nierbekontsteking.
  Nu heb ik bijna een week een. Constante pijn in mijn rechter zij/rug.
  Wat mij doet vermoeden dat er weer wat zit.
  Ik moest negen jaar geleden mij 1x in het jaar melden bij het ziekenhuis voor een scan.
  Maar na twee jaar daar mee gestopt vanwege de hoge kosten.
  Op het moment heb ik geen last van blaasontsteking etc,dit al negen jaar niet meer.
  Mijn vraag is kan dit weer duiden op een niersteen,want toen had ik alleen de koliek pijnen,en nu is het constant een zeurderige pijn die niet overgaat.

 18. Toen ik begin 20 was een keer een steentje gehad. verholpen met de vergruizer. Op mijn 55ste weer begonnen. Op mijn 56ste verjaardag kon ik niet meer. Liep helemaal krom. Ben nu 69 en al 21 keer bij de vergruizer geweest. Nu wacht ik weer op een oproep. Zijn nu via een internist begonnen met een onderzoek van urine en bloed om te kijken of ik misschien een stofwisselingsziekte heb. Over6 weken de uitslag.

 19. al meer dan 40 jaar om de 3maande nierstenen ze weten dat ik teveel kalk produceer maar komen er niet achter waardoor dit komt aan mijn voeding lig het ben 73 jaar en de moed zakt mij ide schoenen

 20. Kan een niersteen ook naar een andere plek het lichaam schieten? Een aantal jaar geleden was ik op reis en kreeg toen heftige pijn in mijn rug. Vooral in de ochtend als ik me bewoog na een nacht in een liggende houding. Met ibuprofen kon ik het draaglijk maken en ik probeerde door de pijn heen te bewegen wat uiteindelijk elke dag enigszins ging. Na een dag of 8 voelde ik ineens alsof er iets uit dat pijngebied wegging en afzakte naar mijn bovenbeen. Daar bleef een tijdlang een soort doof gevoel zitten maar de pijn in mijn rug was weg. Is dit verklaarbaar?

 21. Kennelijk heb ik een niersteen gehad, heel veel krampende pijn in mijn rechterbovenbuik/flank/rug. Eerst krampend, aanvalsgewijs. Later meer diffuus, beurs, constante pijn. Na een zetpil diclofenac is de pijn verdwenen (maar 1x ingenomen). Nu, een dag later, voel ik weer een beurs/pijnlijk gevoel in mijn bovenbuik rechts, maar het lijkt niet op dat wat het was (dat was heftig). Is dit een vorm van napijn? (door beschadiging misschien)?
  Heb ik het goed begrepen dat de pijn een paar dagen aan kan houden (maar wel weg moet ebben)?

  1. De pijn kan inderdaad een paar dagen aanhouden, zeker als er intern weefsel beschadigd is.

 22. Hallo, mijn naam is Sophie. Ik heb sinds ongeveer 4 a 5 jaar blaaspijn. Ik dacht 5 jaar geleden dat ik een blaasontsteking had. Ik kreeg antibiotica maar dat ging niet over. Na een paar kuren meer nog steeds last. Naar de uroloog geweest en niets te vinden. Ik heb alternatieve artsen geprobeerd maar in vlagen komt de pijn steeds weer terug. Ik ben er elke dag mee bezig. Het is een brandende pijn die vergelijkbaar is met die van een blaasontsteking. Ik heb geen interstitiele cystitis. Er is afgelopen week met een camera nogmaals in mijn blaas gekeken. Volgende week krijg ik dan toch een echo van mijn nieren en een rontgenfoto. Zou er een niersteen kunnen zitten? Ik heb sinds kort ook wel wat steekjes onder mijn ribben aan de voorkant hoog, maar die zijn goed te hebben. Graag hoor ik uw bevindingen! Groetjes!

  1. Dit is een mogelijkheid, Sophie. Maar de echo en de röntgenfoto zal het definitief uit moeten wijzen.

 23. Mijn dochter produceert zelf nierstenen. Eerst was het 1 x in de 3 maand dat ze een dagje in het ziekenhuis lag . Nu is het 2 x in de maand dat ze heftige aanvallen heeft. Ze houdt nu rekening mee met sommige groente en drank . Drinkt ruim 2 liter per dag. Wat kan ze er nog meer aan doen

 24. Heb ook al 6 nierstenen gehad 1 × geopereerd maar het zijn meestal kleintjes ben gestopt met veel vlees te eten drink veel meer en int algemeen ook gezonder gegeten heb nu al een hele tijd geen stenen gehad ( ik had altijd urinezuur stenen)

 25. Ik heb reeds al een 12 tal stenen had . De meeste zelf uitgeplast , 3x verbrijzeld en eenmaal langs de urine buis laten verwijderen . Waar moet ik nu echt op letten ivm voeding. De ene dokter zegt geen kaas te eten De andere dan juist weer wel.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share