Goede Vetten

Laatste Update: 16 januari 2017

Omega-3 uit de groenlipmossel

Ik heb al meerdere aantal artikelen geschreven over het belang van omega-3 in je dieet. Dit vetzuur speelt een grote rol bij het in balans houden van onze cholesterol, het reguleren van de bloeddruk en het voorkomen en genezen van ontstekingen.

Onder invloed van de moderne landbouw en een gewijzigd eetpatroon is de consumptie van omega-3 echter sterk gedaald. Gezondheidswetenschappers vermoeden dat dit een verklaring zou kunnen zijn voor het steeds meer voorkomen van bepaalde aandoeningen.

Eén supplement dat ons zou kunnen helpen de balans van vetzuren in ons lichaam te herstellen, op basis van de Nieuw-Zeelandse groenlipmossel, bekijken we vandaag van naderbij.

Groenlipmossel extract is een supplement op basis van de perna canaliculus, een mossel die meestal voorkomt voor de Nieuw-Zeelandse en Australische kust. De mossel zelf wordt vaak geserveerd als aperitief in sushi-restaurants. Het extract is te koop bij gezondheidsspeciaalzaken en sommige apothekers.

Verschillende recente studies lijken erop te wijzen dat dit extract sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het wordt gemaakt van het vlees van de mossel en verwerkt tot tabletten of capsules. Het extract wordt momenteel onder andere gecommercialiseerd onder de naam Lyprinol.

Groenlipmossel is een goede bron van onder andere ijzer, chondroitine en andere glycosaminoglycanes. Deze stoffen helpen ons bij het behoud en herstel van bindweefsels zoals kraakbeen, pezen en ligamenten. Daarom wordt de groenlipmossel beschouwd als een goed hulpmiddel bij de behandeling van artritis en andere aandoeningen veroorzaakt door ontstekingen.

De polytechnische universiteit van Hong-Kong heeft onlangs alle bekende onderzoeksmateriaal over deze mossel op een rijtje gezet en de onderzoekers concluderen dat het extract zou kunnen helpen de synthese van proteïnes die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen af te remmen.

De verantwoordelijke voor het onderzoek zei verder dat Lyprinol ook kan gebruikt worden om de pijn die dikwijls gepaard gaat met artritis te verzachten. Ook zou het extract helpen bij het verlagen van de hoeveelheid cytokines in ons lichaam.

[pullquote]Deze stoffen reguleren de reactie van ons immuunsysteem op ontstekingen en verwondingen.[/pullquote]

Een andere studie, van het kinderonderzoekscentrum in North Adelaide, Australië geeft aan dat het groenlipmossel-extract ook lijkt te helpen om de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) onder controle te krijgen. De auteurs van deze studie konden hier echter geen verklaring voor vinden, al lijkt het hen weinig waarschijnlijk dat de omega-3's in de mossel hiervoor verantwoordelijk zouden zijn.

Aan de universiteit van Indiana in de Verenigde Staten werd dan weer vastgesteld dat astmapatiënten die behandeld werden met het extract hun longfunctie met gemiddeld 59 procent zagen verbeteren. Deze verbetering was van dezelfde orde als die bij astmapatiënten die omega-3 uit andere bronnen hadden gekregen maar van het groenlipmossel-extract moest men veel minder innemen om dezelfde resultaten te krijgen.

Het is de wetenschap dus nog lang niet duidelijk hoe groenlipmossel-extract juist werkt, men ziet enkel dat het positieve resultaten geeft bij verschillende aandoeningen. Het extract wordt bovendien door de meeste mensen goed verdragen, hoewel sommige gebruikers aangeven dat ze last kregen van flatulentie en misselijkheid. Dit is echter een fenomeen dat vaker voorkomt wanneer mensen beginnen met de extra inname van omega-3 en in de regel verdwijnen deze klachten redelijk snel.

Mensen met een allergie voor schaaldieren vermijden best supplementen op basis van deze mossel en ook mensen die problemen hebben met de  bloedstolling of die andere medicatie nemen die een invloed heeft op de bloedstolling kunnen best eerst hun arts raadplegen voor ze dit supplement beginnen te nemen.

Een typische dosering van groenlipmossel is ongeveer 200mg per dag van het lipide-extract of 1000 mg van het gevriesdroogde poeder.

Interessante video:Heb jij het groenlipmossel-extract al uitgeprobeerd als behandeling voor een bepaalde aandoening? Wat zijn jouw ervaringen ermee? 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik neem groenlipmossel nu een 5 tal weken. 1 per dag van wapiti 350mg en heb weinig of geen verbetering.
  Misschien moet ik er 2 nemen of moet ik nog omega 3 bijnemen
  groetjes yvette

  1. Hallo Yvette,

   Je kunt proberen om er twee te nemen, maar hou je lichaam wel goed in de gaten. Omega-3 bijnemen heeft weinig zin, dan kun je beter 2 x wapiti innemen. Gewoon proberen!

   Succes, en hou je ons op de hoogte?
   Jack

 2. Neem nu al een tijdje 2 mossel extract van wapiti en 1kurkuma-longa per dag . Ik denk van naar 3 cap .van wapiti te gaan want het kan nog beter .
  Als ik te veel pijn heb smeer ik ook eens met articulaSil waar ik goed mee vaar en zou het dagelijks moeten gebruiken .
  Ook fiets ik nu een maand , dagelijks 35 a 40 km op de hometrainer maar 2 dagen per week doe ik dit niet .
  Te veel is te veel , ben bijna 78 jaartjes .
  verder veel groenten en fruit eten .
  groetjes yvette

 3. Ik geef mijn 2 labradors[ geboren 2004] vanaf 2011 2 x per dag groenmossel extract 500mg. Noa heeft in 2009 artrose in haar knie en heup gewricht. Voeding gekocht Mobilitie en pijnstillers gegeven en ze moet afvallen. Niets heeft geholpen. Een buurvrouw vertelde van haar hond met dezelfde problemen . Ook de voeding en aller lij pijnstillers hielpen niet. Haar moeder woont in nieuw Zeeland en vertelt haar dat mens en dier bijna geen problemen hebben met hun gewrichten. De hond kreeg groen mossel met haaienolie en binnen 4 maanden liep de hond zonder pijnstillers normaal. Mijn honden geef ik de groenmossel en binnen 4 maanden loopt Noa weer normaal alleen ze mag niet meer loslopen en als dit niet meer helpt dan zal ik overwegen haar synofiet te geven. Lees het artikel synofiet bewegen zonder pijn. groetjes van Letta Kleijn -de Groen in Velp

  1. nee, juist het tegenovergestelde. Door de Omega-3 wordt de bloeddruk beter in balans gehouden.

 4. Ik wil het gaan proberen voor de artrose pijn maar is het slécht vóór JE cholesterol IK héb 6 máár ben bezig díe té verlagen moet naar 5 en wil niet aan cholesterol medicijnen beginnen Mvg Ellie Kok-Ciere Lansiershof 10 Sassenheim 2171tc

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share