Cholesterol

Laatste Update: 23 september 2022

Zelftest cholesterol

Zelftest cholesterol

Te hoge cholesterol brengt veel gevolgen met zich mee waaronder een vergroot risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. De verwachtingen zijn dat in 2030 doodsoorzaak nummer één hart- en vaatziekten zijn.

Hierdoor is regelmatig je cholesterol meten erg belangrijk!. Zo zul je nooit voor verrassingen komen te staan en loop je niet rond met hoog cholesterol zonder dat je het door hebt.

Maar cholesterol is zeker niet slecht voor je! Je lichaam heeft cholesterol nodig om goed te kunnen functioneren (1). Een te lage score is dus ook niet wat je wilt als resultaat van een meting.

Cholesterol meten

Een cholesterol bloed test is een speciaal apparaat dat is ontwikkeld om de hoeveelheid cholesterol en triglyceriden in je bloed te meten. Dit kun je doen met een simpel apparaat voor thuis, een zogenaamde cholesterol zelf test kit. Of je kunt je cholesterol laten meten bij je huisarts / ziekenhuis.

Wanneer meten?

De richtlijn is om elke 5 jaar als je ouder bent dan 20 jaar je cholesterol te meten (2). Normaal gesproken wordt dan ook direct je bloeddruk gemeten en HDL, LDL en triglyceriden. Je kunt natuurlijk ook elk jaar je cholesterol meten. Op die manier ben je er sneller bij als er toch iets misgaat zonder dat je het doorhebt.

Lees meer: alles over HDL en LDL

Indien je al behandeld wordt voor hoog cholesterol wordt de cholesterol test vaker uitgevoerd. De exacte hoeveelheid wordt vastgesteld door je arts. Echter, het is zeker aan te raden om zelf je cholesterol ook te meten zodat je kunt zien of medicijnen / dieet aanslaat!

Cholesterol zelf test kit

Deze kun je zowel online als bij een apotheek aanschaffen. Het doel is om je vinger te prikken met een speciale naald waardoor er een druppel bloed vrijkomt. Vervolgens moet het bloed op een stukje papier gelegd worden. De kleur van het papier wijzigt aan de hand van je bloed. Digitale apparaten meten het stripje papier met bloed uit.

Mogelijke risico’s

Doordat er bloed geprikt moet worden bestaat er een zeer klein risico op een infectie. Daarom is hygiëne belangrijk! Bij de meeste cholesterol zelf test apparaten zit ook alcohol bijgevoegd om je vinger eerst goed schoon te maken voordat je gaat prikken.  Na het prikken de wond goed afdekken en schoonmaken!

Welke cholesterol waarde is goed?

Je totale cholesterolwaarde is normaal als hij onder de 5,0 mml/l is. Hij is licht verhoogd als hij tussen de 5,0 en 6,4 mml/l is en boven de 6,5 mml/l heb je last van een verhoogd cholesterol. Boven de 8 mml/l heb je een sterk verhoogd cholesterol.

Als je cholesterolmeter ook het verschil tussen het HDL en LDL cholesterol aangeeft is het belangrijk dat je meer HDL dan LDL cholesterol in je bloed hebt.

Wat te doen als mijn cholesterol te hoog is

Als je cholesterol te hoog is, is het in eerste instantie belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Hij/zij kan jouw cholesterolwaarden nogmaals meten waardoor eventuele fouten in de meting naar voren kunnen komen. Mocht er dan ook nog een te hoog cholesterol uitkomen dan is het belangrijk om stappen te ondernemen om het te hoge cholesterol te verlagen. Afhankelijk van de score kun je ervoor kiezen om dit op een natuurlijke wijze te doen, maar als je meer dan een licht verhoogd cholesterol hebt kan je arts het belangrijk vinden om toch ook medicatie te nemen om zo snel mogelijk minder cholesterol te hebben.

Het is belangrijk om in deze naar je arts te luisteren of medicatie nodig is. Dit komt ook door het verhoogde risico op hartaanvallen, beroertes en andere hart- en vaatziekten die een te hoog cholesterol met zich meebrengt. Als dit gevaar acuut is doordat je een hoog cholesterol hebt is het belangrijk om de aanbevelingen van je arts op te volgen.

Daarnaast kun je altijd natuurlijke stappen nemen om je cholesterol te verlagen. Als je niet van medicijnen houdt is dit ook de manier waarop je daar het snelste niet meer afhankelijk van bent en dus ook geen last meer hebt van nare bijwerkingen.

Hoog cholesterol op een natuurlijke wijze verlagen

Bij een licht verhoogd cholesterol is het nog steeds belangrijk om naar de arts te gaan om te zien of je niet een foutieve meting hebt gehad die wellicht hoger uitvalt. Als dit toch een lichte verhoging blijft kun je door veranderingen in je dieet en lichaamsbeweging veel doen om je cholesterol gehalte te verlagen.

Dieet veranderingen voor lager cholesterol

Voor de dieetveranderingen is het belangrijk om andere vetten en minder suikers te eten (3). Dit komt doordat deze twee stoffen bijdragen aan een te hoog cholesterol. Fastfood en gemakseten kun je daarom het beste laten staan. Ook dierlijke eiwitten, zoals in vlees en zuivelproducten, dragen bij aan het krijgen van een te hoog cholesterol. Daarom kun je het beste helemaal stoppen met het nemen van zuivelproducten en overgaan op een vegetarisch of parttime vegetarisch dieet met kip en kalkoen als uitzondering. Vis mag je wel blijven eten doordat de omega 3 in vis bijdraagt aan het verlagen van het cholesterol.

Het is dus belangrijk om meer plantaardig te eten en minder voeding met suiker. Dus elke dag drie keer een stuk fruit en drie porties groente is een goed begin. Ook het stoppen met chips en andere gefabriceerde voeding is belangrijk voor het verlagen van je cholesterol.

Bewegingsveranderingen voor lager cholesterol

Als je nog niet vaak beweegt is het belangrijk om meer te bewegen. Je kunt dit rustig opbouwen door eerst een week elke dag een half uur te wandelen of te fietsen. Vervolgens kun je kijken of je daarbij ook 1, 2 en zelfs 3 keer per week kunt sporten. Een combinatie van kracht- en cardiotraining is het beste om cholesterol te verminderen.

Conclusie

Vergeet niet om je cholesterol door je arts te laten meten zodat je weet wat je basiswaarden zijn. Een zelf test zal nooit een vervanging moeten zijn van professionele hulp. Daarbij zijn de meeste zelf test apparaten gemaakt om je totale cholesterol waarden te meten, en niet individueel zoals HDL, LDL en triglyceriden.

Wanneer je erg hoge cholesterol waarden heb zul je direct professioneel hulp moeten zoeken. Ook zul je moeten starten met een aantal leefstijl veranderingen. Want voeding heeft zeker een positieve werking op de verlaging van je cholesterol!

.

Bronnen:

  1. https://www.jci.org/articles/view/16381
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1525-1497.2000.03509.x
  3. https://link.springer.com/article/10.1007/s11883-011-0207-y

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share