In dit artikel wil ik het gaan hebben over kruiden die je kunt toevoegen aan je dieet om je bloeddruk te verlagen.
Maar je hele dieet veranderen of je levensstijl omgooien is nogal een opgave. Wellicht is dat in sommige situaties ook wel teveel gevraagd. Dat is ook de reden dat veel mensen met medicatie de hoge bloeddruk onder controle probeert te houden, het slikken van een pilletje is gemakkelijker dan de levensstijl en of het voedingspatroon om te gooien.
Daarom ga ik in dit artikel bloeddruk verlagende kruiden met je bespreken. Het toevoegen van wat extra kruiden aan je eten is gemakkelijk te implementeren.
Op deze manier kun je toch aan je bloeddruk werken zonder al teveel verandering.
De oude Griekse arts Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde merkte al op dat voeding goed is voor je lichaam. Van hem stamt ook de slogan: “Laat uw voedsel uw medicijn zijn en laat uw medicijn uw voedsel zijn.” Je zou kunnen stellen dat als jij gezond eet je geen medicatie tegen hoge bloeddruk nodig zou moeten hebben.
Vele planten en kruiden hebben van nature eenzelfde sterke werking op het lichaam als medicatie.
Het is niet voor niets dat de meeste medicijnen gebaseerd zijn op de werking van een bepaalde stof in een plantje. Moderne medicijnen zijn vaak de chemische versie van het stofje dat in een plant zit. Daarom is het de moeite waard om meer van deze natuurlijke medicijnen toe te voegen aan je dieet, want geeft toe, het is een stuk prettiger om naar de groenteboer te gaan voor je bloeddrukverlagers dan naar de huisarts…
Bloeddrukverlager nummer 1 Knoflook
Knoflook staat al duizenden jaren bekend vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Vroeger werd aan knoflook uithoudingsversterkende eigenschappen toegekend. Tijdens de olympische spelen destijds werd dus flink knoflook gegeten. Maar niet alleen de sporters aten knoflook, ook de bouwers van de grote piramiden in Egypte kregen een dagelijkse portie knoflook om de werkprestaties te bevorderen.
Tegenwoordig zijn we beter op de hoogte wat betreft de werking van knoflook omdat we precies kunnen onderzoeken welke stofjes er in knoflook zitten en welke werking ze hebben.
Knoflook bezit antibacteriële en schimmelwerende componenten en is dus sowieso goed voor je spijsvertering en je immuunsysteem. Op die manier werkt het indirect positief op je bloeddruk. Immers, een sterker immuunsysteem en minder schadelijke bacteriën en schimmels in je spijsvertering zorgt voor minder ontstekingen.
Van ontstekingen weten we dat het een negatieve invloed heeft op je bloeddruk.
Daarnaast zitten in knoflook ook specifieke antioxidanten een positief effect hebben op je bloeddruk. Onderzoek heeft aangetoond dat deze antioxidanten de oxidatieve schade aan je cellen voorkomt. Doordat schade aan de DNA structuur in de cellen wordt voorkomen blijven je cellen die onder andere de aderen vormen gezond en soepel. Daarnaast zorgen deze antioxidanten er ook voor dat de hoeveelheid vitaminen in je lichaam beter op peil blijft.
Ook zorgt de stof allicine, dit is het stofje dat knoflook de sterke geur geeft, er voor dat je minder snel last krijgt van aderverkalking en gaat het de vorming van plaques in de aderen tegen. Tevens heeft knoflook een lichte anti stollende werking, dit zorgt ervoor dat je ook minder risico loopt op trombose.
Ik persoonlijk vind het altijd fascinerend hoe de moderne wetenschap zichzelf tegenspreekt wat betreft de werking van bijvoorbeeld knoflook.
Als je een huisarts vraagt of knoflook goed werkt tegen hoge bloeddruk krijg je negen van de tien keer het antwoord dat de werking minimaal is. Vraag je diezelfde huisarts of je ook elke dag vier teentjes knoflook mag nemen terwijl je bloedverdunners slikt dan krijg je het advies om niet teveel knoflook te nemen omdat het wel invloed kan hebben op de medicatie.
Dus dan is de werking van knoflook ineens wel sterk genoeg.
Om dit effect te bereiken moet je natuurlijk wel genoeg knoflook in je dieet opnemen. De aanbevolen hoeveelheid knoflook om hoge bloeddruk tegen te gaan is vier teentjes per dag. Ik moet er wel bij zeggen dat vier teentjes knoflook per dag niet geheel onopgemerkt blijft, maar dit is een afweging die je zelf moet maken, wil je lekker ruiken of vindt je de gezondheidsvoordelen belangrijker en neem je het knoflookluchtje voor lief?
Je kunt natuurlijk ook voor de middenweg kiezen en doordeweeks minder knoflook te eten en in het weekend helemaal losgaan wat betreft knoflook, dan heeft alleen je partner er last van als je hem/haar een lieve knoflookknuffel geeft.
Bloeddrukverlager nummer 2 Kaneel
Ook aan kaneel werd in de oudheid al geneeskrachtige werking toegekend. Tegenwoordig zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar het effect van kaneel op je bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Van kaneel was al langer bekend dat het erg goed werkt om je bloedsuikerspiegel te verlagen, tijdens de onderzoeken naar de effecten van kaneel bij mensne met diabetes kwam nog een andere werking van kaneel boven water.
Niet alleen de bloedsuikerwaarden verbeterden, maar ook de bloeddruk werd significant lager door de inname van kaneel.
Deze bloeddrukverlagende werking is zowel op korte als lange termijn vastgesteld in onderzoeken. Wel moet nog nader onderzoek verricht worden naar hoe kaneel ervoor zorgt dat de bloeddruk verlaagt wordt. Hoe het werkt is natuurlijk interessant voor de medische wetenschap, wellicht kunnen er in de toekomst daardoor betere medicijnen op de markt worden gebracht.
Voor jou is het vooral belangrijk dat je weet dat het werkt, immers je kunt kaneel gewoon in de winkel kopen dus de werking van kaneel hoeft helemaal niet chemisch nagemaakt te worden in de vorm van een pilletje, neem gewoon kaneel! In kaneel zitten wel enkele stoffen die je niet onbeperkt kunt slikken, net als sommige vitamines kan een teveel aan deze stoffen schadelijk zijn.
Je moet dus niet de aanbevolen hoeveelheid van maximaal drie theelepels per dag overschrijden.
Nog belangrijker om te weten is dat je verschillende soorten kaneel hebt. Je hebt kaneel uit Sri Lanka, China en Indonesië. De boom uit Sri Lanka is de Ceylon kaneel boom, de andere bomen zijn Kassia kaneel bomen. In de kassia kaneel zit veel meer coumarine, dit is dezelfde stof waarop onder andere bloedverdunners gebaseerd zijn, in zeer geconcentreerde dosis wordt het ook ingezet als rattengif, de rat komt dan te overlijden aan inwendige bloedingen.
In de Sri Lanka kaneel, die ook bekend staat onder de vroegere naam van Sri Lanka uit koloniale tijden, Ceylon, zit veel minder coumarine. Dus als je van plan bent om structureel kaneel te gaan eten moet de echte kaneel uit Sri Lanka hebben.
Bloeddrukverlager nummer 3 Basilicum
Basilicum ken je waarschijnlijk vooral van de Italiaanse keuken. Wist jij dat de basilicumplant in India als heilig kruid wordt beschouwd en dit het al duizenden jaren in de oude Chinese geneeskunde wordt gebruikt? Natuurlijk hebben de wetenschappers ook de werking van dit plantje onderzocht. Mogelijk bevat dit plantje stoffen die behulpzaam kunnen zijn in de strijd tegen kanker.
Maar ga daarom geen kilo’s basilicum eten, basilicum bevat gentoxische stoffen, dit betekent dat als je er veel te veel van neemt je er juist kanker van kunt krijgen!
Maar goed, terug naar de wetenschappelijke onderzoeken, Wat blijkt? Ook de gezondheidsbevorderende eigenschappen van basilicum konden door de wetenschappers worden gemeten. Zo blijkt uit het onderzoek gedaan op ratten dat de hoge bloeddruk die kunstmatig bij deze ratten was gecreëerd met succes kon worden behandeld met basilicumextract.
Weliswaar was de werking niet zo sterk als die van de groep ratten die behandeld werden met medicijnen tegen hoge bloeddruk, maar de positieve effecten op de bloeddruk waren zeer duidelijk meetbaar. Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat basilicum invloed heeft op je bloedstolling, je bloed stolt minder snel dus er ontstaat minder snel een trombose.
De hoeveelheid basilicum dat de ratten kregen te eten was 400mg per kilo, dus als jij 80 kilo zou wegen komt dat neer op 400X80=32000mg = 32 gram basilicum. Dat is ongeveer een bosje basilicum, een hoeveelheid dat in veel recepten gehanteerd wordt. Om niet teveel van een kruid binnen te krijgen kun je natuurlijk ook variëren.
Bloeddrukverlager nummer 4 Kattenklauw
Kattenklauw is door de wetenschappers ook aan een onderzoek onderworpen wat betreft de mogelijke positieve effecten op je bloeddruk. Bij kattenklauw hebben de wetenschappers niet alleen geconstateerd dat het een positieve werking heeft, ze zijn ook achter het mechanisme gekomen dat de bloeddruk verlaagt. Kattenklauw bevordert de opname en opslag van calcium in de cellen.
Een goede calciumhuishouding is van belang voor je zenuwstelsel en de communicatie van cellen onderling. Daarnaast helpt kattenklauw je aderen schoon te houden en voorkomt het de opbouw van plaques en verlaagt het de kans op trombose.
Bloeddrukverlager nummer 5 Ui
Uien komen uit dezelfde familie als knoflook en hebben min of meer dezelfde bloeddrukverlagende eigenschappen. Uien bevatten ook de antibacteriële en schimmeldodende werking. Ook helpen uien in het dun houden van het bloed, hetgeen betekent dat je minder risico loop op aderverkalking. Ook zitten er uien dezelfde stoffen als in knoflook die ervoor zorgen dat je bloeddruk lager wordt.
Eigenlijk bezit een ui alle eigenschappen die knoflook ook heeft maar dan in mindere mate. Het grote voordeel van ui is dat je er veel meer van kunt eten zonder dat je meteen commentaar krijgt uit je directe omgeving.
Bloeddrukverlager nummer 6 Selderij (zaad)
Selderij of selderijzaad behoort ook tot de groep kruiden die een positieve werking op je bloeddruk heeft. De werking van selderij op je bloeddruk wordt door de wetenschap bevestigd en wel doordat ook selderij juist die antioxidanten bevat die ervoor zorgen dat je bloed dun blijft en trombose wordt voorkomen. Daarnaast heeft selderij een specifiek effect op de vasculaire spanning.
Als je bloedvaten verwijden verlaagt je bloeddruk, als je bloedvaten samentrekken komt er meer druk op je vasculaire systeem. Dat samentrekken van bloedvaten kan naast hoge bloeddruk ook voor hoofdpijn zorgen. Daarom wordt selderij al eeuwen ingezet als huismiddeltje tegen hoofdpijn, nu weten we dus ook waarom!
Hoge bloeddruk leidt tot aandoeningen van het hart en de vaten, en kan zelfs een beroerte tot gevolg hebben. Een bezoekje aan de dokter leidt vaak tot een kast vol medicijnen en nog veel meer bijwerkingen. Gelukkig zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om je bloeddruk onder controle te krijgen, natuurlijke methoden die net zo effectief zijn.
Bloeddrukverlager nummer 7 Lavendel
Ook lavendel is een van die kruiden waarvan iedereen eigenlijk wel weet dat het de slaap bevordert en dat het zuiverend werkt, maar wist je dat lavendel ook goed is voor je bloeddruk? Ook deze werking is nog niet verklaard door de wetenschap, maar dat lavendel deze eigenschappen bezit is over het algemeen wel geaccepteerd.
Het fijne van lavendel is dat je er in tegenstelling tot knoflook dus niet van gaat stinken. Integendeel! De geur van een beetje lavendelolie werkt juist erg verfrissend. Je kunt elke dag een of twee druppels lavendelolie in een glas water doen en het opdrinken, je kunt ook lekkere lavendelthee krijgen.
Bloeddrukverlager nummer 8 Hagedoren/Meidoorn
Van hagedoorn kun je een hele waslijst aan positieve eigenschappen voor je bloeddruk vinden, onderzoek heeft uitgewezen dat hagedoorn op tien verschillende manieren bijdraagt aan het bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Dit komt onder ander door de aanwezigheid van de bio flavonoïde rutine.
Ten eerste heb je de antioxidanten die in de besjes zitten, het effect van antioxidanten is dat het je cellen en dus ook je cardiovasculaire cellen beschermen tegen schade door veroudering of vrije oxidatieve stress. Daarnaast heeft hagedoren eigenschappen die je helpen in het voorkomen en genezen van ontstekingen. Het gaat de opbouw van plaques in je aderen tegen en het helpt bij de reparatie en regeneratie van cellen in je hartwand.
De meest effectieve dosis is nog onbekend, maar wetenschappers denken dat ergens tussen de 160 en 1800 mg per dag een positief effect heeft op je gezondheid. Je kunt de besjes gewoon eten, ook kun je thee trekken van de meidoorn.
Bloeddrukverlager nummer 9 Gember
Gember is naast ui en knoflook denk ik het meest bekende voedingsmiddel dat ook voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. Naast je bloeddruk heeft je bloedsuikerspiegel ook voordeel van gember. Gember bezit zowel sterke ontstekingsremmende eigenschappen als dat het je immuunsysteem versterkt.
Daarnaast hebben wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat gember ook nog eens een positieve werking heeft wat betreft oxidatieve stress. Onderzoekers richten zich op dit moment zelfs op de mogelijkheden om bepaalde eigenschappen van gember te verwerken in toekomstige behandelingen tegen kanker. Met name de stoffen gingerol, paradol, shogaol en zerumbone worden daarom nader onderzocht.
Bloeddrukverlager nummer 10 cayennepeper
Als laatste natuurlijke remedie wil ik cayennepeper met je delen, vooral omdat dit gelijk een hele goede vervanger is voor iets anders wat wel smaak brengt aan je maaltijd maar wat je bloeddruk verhoogt: zout. Je zult zout zoveel mogelijk moeten vermijden als je last hebt van hoge bloeddruk. Maar ja, zonder zout smaakt alles zo flauw… Niet met cayennepeper!
Vandaar de pittige afsluiter, hiermee sla je twee vliegen in één klap.
Tot slot:
Er zijn vast nog een heleboel andere kruiden en levensmiddelen die een positieve werking hebben op onze bloeddruk, wellicht dat de wetenschap ons in de toekomst nog meer bewijs daarvoor kan aanleveren. Persoonlijk denk ik vaak dat als iets al duizenden jaren als geneeskrachtig middel te boek staat er wel een kern van waarheid in moet zitten, ik bedoel als een bepaald kruid dus nul komma nul zo helpen zou het ook niet van generatie op generatie doorgegeven worden.
Aan de andere kant is het natuurlijk zo dat meten=weten. Dus met de wetenschap dat ook de moderne geneeskunde het eens is met de stelling dat deze voedingsmiddelen en kruiden bevorderlijk zijn voor je bloeddruk heb jij alle reden om eens wat vaker een ui of wat knoflook in je maaltijd te verwerken!
Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16335787
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24035939
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23867208
http://www.nature.com/hr/journal/v33/n7/full/hr201064a.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210006/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4115353/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3761135/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891531/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4060372/
ik vind die 10 tips heel goed maar kunt u ook tips geven om bloedsuiker te verlagen.ik kijk uit naar jullie reactie.alvast bedankt
Hallo Lilian,
Je kunt dit proberen met bijvoorbeeld kamillethee.
Kijk maar eens op: https://www.optimalegezondheid.com/helpt-kamillethee-bij-diabetes/
Succes,
Jack
Ja, ten eerste: voldoende lichaamsbeweging is cruciaal! Wandelen, fietsen, zwemmen,...
Ten tweede: kaneel! Daarbij geldt dan dezelfde caveat als hierboven : bij langdurig dagelijks gebruik moet je die van Sri Lanka gebruiken, en slechts één koffielepel of zo.
Ten tweede : chroom.
Ten derde : gymnema.
Naturrlijk heeft men de bovenvermelde ingrediënten al lang gecombineerd in 1 product. Dat heet "Diebaton".
Hi, ik ben bezig met afvallen en raak alleen maar kilo's bij. Ik hou ontzettend veel vocht vast, warmere weer, maar ik heb geen onderliggende hart/nier falen. Welke natuurlijke producten kan ik pakken om frequenter te plsssen?
Ik ga beginnen met zout armer te eten.
Om opgehoopte vocht sneller uit je lichaam te krijgen drink ikwildjersthee meetbaars van de mais dit werkt zeer goed
dank je wel voor deze aanvullende informatie, Marleen!