Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Bijholteontsteking: Oorzaken, symptomen en behandelingen.

Bijholteontsteking- oorzaken, symptomen en behandelingenOp mijn website heb ik al meerdere artikelen gewijd aan het onderwerp bijholteontsteking.

Echter, omdat veel mensen met een bijholteontsteking de grootste problemen hebben om er weer af te komen zal ik je in dit artikel zoveel mogelijk informatie en tips geven over die hardnekkige ontstekingen en hoop ik dat je daarmee je voordeel kunt doen.

Bijholteontsteking besmettelijk?

Allereerst wil ik je duidelijk maken dat een bijholteontsteking of een voorhoofdsholteontsteking op zich geen besmettelijke ziekte is maar wel het gevolg kan zijn van besmettelijke bacteriën of virussen of zelfs schimmels.

Dit klinkt op zich tegenstrijdig maar het zit zo: Bijna iedereen komt wel eens in aanraking met die besmettelijke bacteriën en virussen, en bij veel mensen zijn die bacteriën nu op dit moment aanwezig in een van de hoofdholtes.

Echter, dit wil niet zeggen dat dit automatisch tot een ontsteking leidt.

De ontsteking ontstaat omdat er teveel snot in je bijholtes of hoofdholtes blijft zitten. Je met al die holtes zijn als een soort gangenstelsel waarvan de wanden bekleed zijn door een slijmvlies. Dit slijmvlies maakt vocht aan zodat alle troep dat in dit stelsel belandt er weer uit sijpelt.

Raakt het slijmvlies geïrriteerd door bijvoorbeeld de griep dan wordt er extra vocht aangemaakt, immers dat griepvirus moet er uit. Deze extra aanmaak van vocht kan weer leiden tot verstoppingen, deze verstoppingen zijn ideale broedplaatsen voor bacteriën en schimmels, lekker vochtig en warm.

Deze verstoppingen zijn het grote probleem, niet zozeer de bacterie an sich, die maakt dankbaar gebruik van de verstopping.

Een bijholteontsteking of voorhoofdsholteontsteking kan dus indirect wel het gevolg zijn van een schimmel een virus of een bacterie, bijvoorbeeld de griep, die zich in een van de holtes nestelt en door je immuunsysteem niet goed opgeruimd wordt, met een ontsteking als gevolg.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat iemand met een bijholteontsteking jou aansteekt en dat jij het ook krijgt.

Bijholteontsteking oorzaken

Zoals ik net al vertelde is een verstopping van “het gangenstelsel” het grootste probleem wat betreft de bijholteontsteking.

Trouwens, in de volksmond wordt een voorhoofdsholteontsteking en bijholteontsteking vaak door elkaar gehaald of wordt een voorhoofdsholteontsteking gewoon een bijholteontsteking of sinusitis genoemd.

Logisch ook want het maakt voor diegene met de ontsteking niet zoveel uit in welke holte die ontsteking precies zit, het zijn allemaal ontstekingen in hetzelfde met elkaar in verband staande systeem van holtes. Dus voor het gemak noem ik het vanaf nu bijholteontsteking.

De bijholteontsteking ontstaat dus wanneer er sprake is van een verstopping, deze verstopping kan verschillende oorzaken hebben.

Ten eerste kan de hoeveelheid vocht dat wordt aangemaakt toenemen door bijvoorbeeld een bacterie of een virus. Maak je meer vocht aan dan dat je af kunt voeren dan kan de boel verstopt raken.

Bijholteontsteking allergie

Een hele grote veroorzaker van die extra aanmaak van vocht is een allergie. Dit kan van alles zijn. Je kunt allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, het kan een stofallergie zijn, maar ook huisdieren of hooikoorts kan verband houden met de bijholteontsteking.

Zoals je wel weet is een van de gevolgen van een allergische reactie dat je slijmvliezen geïrriteerd raken. De slijmvliezen beginnen hierdoor overmatig veel vocht aan te maken en de eerste voorwaarde voor een ontsteking is er.

Heel erg concreet klinkt dit natuurlijk niet, maar als jij last hebt van een chronische bijholteontsteking is het heel belangrijk om je voedingspatroon aan te passen zodat je een voedselallergie kunt uitsluiten. Dit zal je in de meeste gevallen op eigen initiatief moeten doen, een KNO-arts zal je namelijk niet snel van een passend voedingsadvies voorzien.

Wat betreft voeding is de boodschap simpel, eet zomin mogelijk bewerkte voeding. Dat klinkt als een open deur intrappen, maar hoe je het ook wendt of keert, al die toevoegingen die aan voeding toegevoegd worden zijn nu eenmaal niet goed te verteren door het menselijk lichaam.

Deze toevoegingen, met name kunstmatige suikers en transvetten verhogen je ontstekingswaarden, en dat bij iedereen, dus je hoeft er niet eens allergisch voor te zijn!

Tip 1 Stop met kunstmatige suikers

Kunstmatige suikers worden door het lichaam eigenlijk direct opgeslagen in je vetcellen in de vorm van glycoceen. Je lichaam kan deze suikers niet gebruiken en daarom gaan ze maar direct in de opslag. Omdat kunstmatige suikers de hoeveelheid calorieën gigantisch omhoog stuwen zonder dat je je er echt bewust van bent dat je zoveel calorieën binnenkrijgt overvloed jij je lichaam met brandstof.

Je bloedsuikerspiegel schiet omhoog en je lichaam moet hard aan de slag om de bloedsuikerspiegel weer naar beneden te krijgen.

Deze hoge bloedsuikerspiegel heeft weer een negatieve invloed op je immuunsysteem, daarom hebben mensen met diabetes ook een hoger risico op complicaties omdat wondjes niet goed helen.

Dus in plaats van je lichaam een handje te helpen en je immuunsysteem te boosten doe je met kunstmatige suikers het tegenovergestelde, je verzwakt je immuunsysteem en de kunstmatige suikers die door je lichaam zweven zorgen voor ontstekingsreacties.

Daarom is het heel belangrijk dat je begint bij de basis. Die basis is gezond eten zodat je je lichaam juist helpt in plaats van tegenwerkt.

Tip 2 Geen transvetten

Essentieel is daarbij ook dat je de transvetten laat staan. Als je nagaat dat je je lichaam blijvende schade toe kunt brengen al met twee gram per dag, dan kun je wel nagaan hoe giftig transvetten zijn!

Je moet transvetten zien als gif, het zijn ongezonde toevoegingen in het kwadraat.

Deze transvetten zijn een vorm van verzadigde vetten die weer door de voedingsindustrie zijn gemaakt en waar het lichaam, je raadt het al, zich eigenlijk geen raad mee weet.

Deze transvetten zorgen er nog veel sterker dan kunstmatige suikers voor dat je ontstekingswaarden stijgen. Transvetten zijn zelfs in staat om schade aan je hersenen toe te brengen. Zowel op lange termijn in de vorm van Alzheimer, maar ook tijdens de ontwikkeling ervan.

Onderzoeken brengen transvetten zelfs in verband met gedragsafwijkingen zoals agressie en een grotere kans op alcoholisme.

Je lichaam wordt er niet alleen minder van, transvetten maken je zelfs een minder mens!

Maar goed buiten dat is het heel belangrijk dat je die ontstekingswaarden laag houdt, dat is die essentiële basis van waaruit je moet leven. Lage ontstekingswaarden betekent een sterk immuunsysteem.

Hoge ontstekingswaarden betekent dat je immuunsysteem de hele dag brandjes aan het blussen is, dus je immuunsysteem moet flink aan de bak en zal niet alle brandjes even snel kunnen blussen.

Tip 3 Pas op met zuivel

In tegenstelling tot kunstmatige suikers en transvetten, dat door niemand goed te verdragen is, kan de een beter tegen zuivel dan de ander. Vooral zuivel in de vorm van koemelk kan nog al eens tot een lichte allergische reactie zorgen, licht genoeg om het niet echt te merken, maar sterk genoeg om je gezondheid te ondermijnen.

Deze allergie voor koemelk is de lactose intolerantie die toch een flink aantal mensen in meerdere of mindere mate hebben. Dit komt omdat melk eigenlijk alleen bedoeld is voor jonge zoogdieren, dus naarmate je ouder wordt neemt het vermogen om melksuiker te verteren af.

Logisch ook eigenlijk, heb jij wel eens een volwassen dier zien zogen?

Zo merk ik zelf bijvoorbeeld dat verse melk zo van de koe, dus ongepasteuriseerd, per direct tot buikklachten leidt. Dit in tegenstelling tot yoghurt, wat ik weer wel kan verdragen. Dit heeft ook weer te maken met het feit dat yoghurt een product is waarbij de koemelk een heel proces heeft doorgaan en dus nog maar weinig melksuiker bevat.

Tip 4 Pas op met gluten

Gluten is het stofje dat je terugvindt in heel veel verschillende graansoorten zoals griesmeel, teff, haver, spelt, rijst, gerst en rogge.

Dit eiwit is naar schatting door 5 tot 10% van de mensen in meer of mindere mate niet goed te verdragen, en zorgt dus voor allergische reacties.

Bij mensen die helemaal niet tegen gluten kunnen, kan deze glutenintolerantie de basis zijn voor een heel scala aan ernstige darmproblemen zoals de ziekte van Crohn, prikkelbare darm syndroom tot zelfs maagzweren.

Het is dus belangrijk dat je eerst goed kijkt of je niet ergens allergisch voor bent, de bijholteontsteking kan een gevolg zijn van een onderliggende allergie.

Als je niet weet waar je allergisch voor bent dan kun je ook niet goed voorkomen dat je last krijgt van bijholteontstekingen.

Bijholteontsteking door je bouw

Een verstopping kan aan de enen kant veroorzaakt worden door teveel aanvoer van vocht. Aan de andere kant kan de afvoer ook belemmert worden. Het kan dus ook komen omdat het stelsel enkele vernauwingen of afwijkingen heeft dat ervoor zorgt dat de vochtafvoer belemmert wordt. Een goed voorbeeld is een scheef neusschotje.

Maar ook de buisjes die de holtes met elkaar verbinden kunnen net even een te kleine diameter hebben. In dit geval zal je er altijd rekening mee moeten houden dat je lichaam een beetje hulpnodig heeft met het schoon houden van de bijholtes

Tip 5 Spoelen

Als je last hebt van een verstopping of je voelt dat je bijholtes weer dicht gaan zitten wordt het hoog tijd om je holtes te reinigen. Zoals je misschien al weet uit eerdere artikelen heb ik zelf eigenlijk altijd last van sinusitis, ofwel een verstopte voorhoofdsholte.

De meest effectieve manier voor mij is om gewoon elke morgen mijn neus te spoelen met de ”neti pot”, een neusdouche. Een neusdouche werkt het beste als je lauw water gemengd met een beetje natriumcarbonaat gebruikt. Je kunt hiervoor speciale kits kopen zodat je de juiste zoutoplossing hebt.

Dit heeft voor mij niet alleen een groot verschil gemaakt wat betreft het kunnen ademen door de neus. Ik heb er ook een heel stuk meer energie door gekregen. Zo’n permanente ontstoken verstopping vreet energie!

Tip 6 Stomen

Een andere goede mogelijkheid om je bijholtes vrij te houden is door te stomen. Ook bij het stomen is het belangrijk dat je niet alleen water gebruikt maar ook een zoutoplossing of natriumcarbonaat. Koop wel even zo’n stoomapparaatje, want op de ouderwetse manier stomen veroorzaakt heel vaak ernstige brandwonden, vooral bij kinderen is stomen met een pan heet water gewoon een onnodig risico dat je niet moet nemen.

Bijholteontsteking door cystes of poliepen

Naast je bouw kan er ook een verstopping ontstaan doordat er iets groeit in je bijholtes dat daar niet hoort. Dit kan een poliepje zijn, een cyste maar in sommige gevallen kan ook een tumor de oorzaak van de verstopping zijn. Dit kun je alleen zien doordat je een scan laat maken van je hoofd.

Dus bij een chronische aandoening aan je bijholtes is het belangrijk dat poliepen, cystes en tumoren worden uitgesloten door een scan te laten maken.

Bijholteontsteking symptomen

Somsis het lastig om een bijholteontsteking te kunnnen onderscheiden van bijvoorbeeld een zware griep op verkoudheid. Het is niet altijd duidelijk of jje nou last hebt van kiespijn, of dat je bijholte in je kaak ontstoken is. Is hetnu een keelontsteking of niet. Om een bijholteontsteking te kunen vaststellen heb ik de meest voorkomende symptomen voor je op een rijtje gezet.

Bijholteontsteking hoofdpijn

De meest voorkomende klacht die duidt op een voorhoofdsholteontsteking is natuurlijk hoofdpijn. Zo’n ontsteking straalt uit naar het omliggende weefsel en je krijgt hoofdpijn. Vooral dat “zware” drukkende gevoel in je voorhoofd is een duidelijk teken.

Bijholteontsteking oorpijn

Omdat je sinussen ook in verbinding staan met je oren is het oor ook een plek waarnaar de pijn die een ontsteking in de bijholtes uitstraalt. Ook kan de ontsteking zelf uitbreiden en krijg je er een oorontsteking bij!

Bijholteontsteking oorsuizen

Doordat je bijholtes verstopt raken raakt ook de werking van het oor verstoord. Vergelijk het maar met druk op je oren. Door de verstopping in je sinussen functioneert je oor niet naar behoren, de verstopping verhindert dat. Je kunt van die verstopping last krijgen van oorsuizen.

Bijholteontsteking drukkend gevoel

Dit drukkende gevoel merk je vooral bij een voorhoofdsholteontsteking en dan vooral als je voorover buigt. Je merkt dan dat je sinus vol zit met snot en vocht.

Bijholteontsteking koorts

Door een bijholteontsteking kun je koorts krijgen. Koorts is eigenlijk een verdedigingsmechanisme van het lichaam om de tempratuur te verhogen zodat bacteriën en virussen dood gaan die niet tegen die hogere tempraturen kunnen.

Als je lichaamstempratuur richting hoger is dan 39 graden is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts omdat deze hogere tempraturen uiteindelijk ook niet goed zijn voor jezelf.

Sterker nog, hoge koorts kan levensbedreigend zijn.

Meestal heb je maar 1 dag last van koorts, als het langer duurt dan 3 dagen is het ook verstandig om naar je arts te gaan.

Bijholteontsteking duizeligheid

Duizeligheid is een symptoom van een bijholteontsteking. Iemand die duizelig wordt van een bijholteontsteking merkt vaak dat vlak na de duizeligheid hoofdpijn of een migraine kan ontstaan.

Zoals je weet zitten de organen die je evenwicht regelen in je oren. Een bijholteontsteking verstopt het stelsel waar ook deze evenwichtsorganen deel van uitmaken, vandaar dus die duizeligheid.

Als je gaat vliegen kun je ook last krijgen van duizeligheid omdat de verandering van luchtdruk invloed heeft op de druk in je bijholtes. Hierdoor kun je meer last krijgen van een bijholteontsteking.

Bijholteontsteking keelpijn

Een bijholteontsteking kan een symptoom zijn van een verkoudheid. Een ander symptoom van een verkoudheid is keelpijn. Bij een fikse verkoudheid kun je daarom last hebben van een bijholteontsteking en keelpijn.

Een van de bijholtes zit in je kaak. Als deze bijholte ontstoken is dan kan deze pijn ook uitstralen naar je keel.

Bijholteontsteking extra tips

Het bestrijden van een bijholteontsteking, of het onderdrukken ervan is geen exacte wetenschap om het zo maar te zeggen. Bij de een is dagelijks spoelen voldoende, terwijl bij de ander de oorzaak te vinden is in een allergie. Dus het is vaak een combinatie van meerdere factoren die ervoor zorgen dat je met succes een bijholteontsteking voorkomt.

Daarom geef ik je mijn eigen persoonlijke manier van het weghouden van een bijholteontsteking.

Op de eerste plaats is het belangrijk dat je natuurlijk gezond eet. Dat betekent dus geen bewerkte voedingsmiddelen die vol zitten met kunstmatige suikers en transvetten.

Tip 6 Eet extra knoflook

Daarnaast is het natuurlijk altijd verstandig om je immuunsysteem te voorzien van juist die voedingsstoffen die je immuunsysteem helpen. Knoflook is daar een van. Knoflook is verreweg de beste natuurlijke ontstekingsremmer die je kunt krijgen, het is een natuurlijke vorm van antibiotica die tegen schimmels, virussen en bacteriën helpt, zonder dat je de nadelen hebt van antibiotica.

Deze tip geldt ook bij verminderede weerstand in het algemeen, maar probeer elke dag een of twee teentjes knoflook binnen te krijgen. Ik weet dat knoflook niet echt lekker ruikt, maar het zo verschrikkelijk goed voor je gezondheid!

Tip 7 Eet extra ui

Deze tip is wellicht wat makkelijker op te volgen omdat een ui een stuk minder ruikt. Probeer elke dag minimaal een ui door de avondmaaltijd te snipperen. Een ui is net als knoflook een natuurlijke ontstekingsremmer en het geeft je immuunsysteem dus een ontzettende boost.

Wel grappig om op te merken dat uien en knoflook zo’n beetje de basis vormen van het Mediterrane dieet, het meest gezonde voedingspatroon om te volgen.

Als je het jezelf makkelijk wilt maken kun je beginnen met echte Mediterrane recepten, dan krijg je iet het gevoel dat je elke dag van die stinkende knoflook naar binnen moet werken. Nee, je zult merken dat juist die knoflook en die ui de recepten zo lekker maken!

De volgende tips pas ik altijd toe om de verstopping weg te krijgen, dus als extra munitie, als de knoflook en de uien alleen niet voldoende zijn, bijvoorbeeld voor als mijn weerstand wat minder is doordat ik teveel hooi op mijn vork heb genomen. Daar krijg ik echt direct de rekening van gepresenteerd in de vorm van huidklachten en sinusitus.

Dus een soort extra tip is: Neem niet teveelhooi op je vork!

Tip 8 Natuurlijke antibiotica: Angocin

De werkzame stof in dit natuurlijke middel is de Oost-Indische kers, heilzame plant van het jaar 2013 en mierikswortel. Dit natuurlijke antibioticum kun je in zuigtabletten krijgen bij heel veel online drogisten.

Ik neem 3 keer 3 tabletten per dag.

Tip 9 Natuurlijke kruiden: Sinupret

Sinupret is een natuurlijke remedie tegen verstopte bijholtes die uit maar liefst vijf natuurlijke kruiden bestaat. Deze combinatie van kruiden helpt je om bijholtes weer te openen en de ontsteking te verminderen. Deze werkzame kruiden zijn:

 • IJzerhard
 • Gele gentiaan
 • Vlier
 • Veldzuringkruid
 • Gulden Sleutelbloem bloesem

3 keer per dag een capsule. (Dit is in Duitsland een van de meest verkochte middelen tegen een verstopte neus.)

Tip 10 Ambroxol (Mucoangin)

Amroxol, verkrijgbaar onder de merknaam Mucoangin maakt het slijm minder dik waardoor dit beter verwijderd kan worden uit de bijholte.

De werkzame stof is in dit geval echter wat minder natuurlijk, namelijk ambroxolhydrochloride, wat verdovend werkt en de viscositeit verlaagt, ofwel heeft simpel het vastzittende slijm verdunt.

1 keer per dag 1 zuigtablet nemen.

Tot slot

Zoals je kunt zien zit er in mijn persoonlijke aanpak van de verstopte bijholtes een bepaalde logica. Op de eerste plaats probeer ik zo gezond mogelijk te eten en dus sowieso de bewerkte troep vol met kunstmatige suikers en transvetten die sowieso je ontstekingswaarden verhogen gewoon niet te eten.

En natuurlijk niet vergeten je bijholtes dagelijks te reinigen, dit is je zwakke plek en dat vereist dagelijks onderhoud.

Met de neti pot spoelen  met een oplossing van lauw water met natriumcarbonaat werkt het beste.

Vervolgens probeer ik zoveel mogelijk de triggers van allergische reacties te vermijden. Dit klinkt logisch en simpel maar dat is het niet.

In de praktijk is het zo dat je aan wel 100 stofjes wordt blootgesteld die de allergische reactie kan veroorzaken, soms is het echt zoeken naar een speld in een hooiberg.

Aan de andere kant, als jij net zoals ik en net zoals 90% van de bevolking geen bijzondere allergieën hebt maar een “reguliere allergie” dan is de kans groot dat het ofwel gluten ofwel lactose is wat de boosdoener is.

Als ik merk dat mijn immuunsysteem wat zwakjes is, dan ga ik per direct meer knoflook eten. Dat is meestal voldoende.

Is dat niet genoeg dat neem ik extra kruidenextracten om de bijholteverstopping weg te nemen voordat het een ontsteking wordt. Deze kruidenextracten zijn Angocin en Sinupret.

Werkt dit allemaal niet genoeg dan neem ik de slijmverdunner op basis van ambroxolhydrochloride.

En als dat allemaal niet helpt dan kun je altijd nog contact opnemen met de huisarts. Deze kan je antibiotica geven, wat in echte hardnekkige gevallen vaak ook niet echt helpt.

Ook kan je huisarts een behandeling met steroïden beginnen om vooral de acute vorm van bijholteontsteking te genezen.

Een andere manier om vooral allergie geïnduceerde bijholteontstekingen tegen te gaan is met antihistamine de allergische reactie te onderdrukken.

Een laatste redmiddel is het handmatig verwijderen van het vastzittende slijm, hiervoor moet je naar het ziekenhuis.

De beste remedie is je lichaam helpen met het voorkomen van dat de boel verstopt raakt. Zit je bijholte eenmaal verstopt dan is de kans op een ontsteking ineens een stuk groter, zolang je de boel vloeibaar weet te houden kun je die vervelende ontsteking ook buiten de deur houden.

Dus probeer van de tips een dagelijkse routine te maken zodat je de ontsteking een stap voorblijft.

Succes!

Bronnen:

http://www.atsjournals.org/doi/full/10.1513/pats.201003-028RN#.VnZ0F1IsrMR

http://europepmc.org/abstract/med/7970796

http://www.birpublications.org/doi/full/10.1259/dmfr/65139094

http://pediatrics.aappublications.org/content/132/1/e262.short

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000243.pub3/epdf/standard

http://www.cochrane.org/CD005149/ARI_steroids-for-acute-sinusitis-in-adults-and-children

http://sinuscure.org/dizziness.html

https://www.angocin.de/

https://de.wikipedia.org/wiki/Arzneipflanze_des_Jahres

http://www.boehringer-ingelheim.nl/content/dam/internet/opu/nl_NL/documents/CHCprodinfo/Mucoangin_citroen.pdf

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Onze ervaring is dat een bijholte of voorhoofdsholteontsteking uitstekend bestreden kan worden met Heparsulfuris en Cynabaris van Dr. Vogel. Om en om innemen en je merkt al met een kwartier het verlichting.
  Drie maal daags twee tabletjes onder je tong laten smelten. Om en om.
  Bij ons in het gezin was succes verzekerd.
  Maartje Stuut

 2. ik ben al jaren aan de Cinabaris D3 van Vogel en op zich helpt dat wel, alleen heb ik het idee dat het 'wegdrukt', zodat het dieper in je hoofd komt te zitten uiteindelijk. De bacterie of allergie gaat er namelijk niet dood van/van over. Zodra ik echter met de tabletjes stop, krijg ik enorme hoofdpijn, ook niet prettig. Meestal stop ik zomers en ga dan in de herfst weer verder. Helaas kreeg ik dit voorjaar echter last van draaiduizeligheid door een virus waardoor de holten het zwaar kregen te verduren. Het slijm drukt tegen mijn oren, ogen en evenwichtsorgaan, nu al een week of 7. Daardoor regelmatig duizelig en moe. Waarschijnlijk is bij mij een vage allergie en/of persoonlijke aanleg de boosdoener. Zout water en op verse gember kauwen helpt op de boel wat open te houden. Net als reflexologie op de handen. En net wat je zegt, zo natuurlijk mogelijk eten en ontspannen. Stress en je aan van alles ergeren verergert de klachten. Dank je wel voor je andere tips, vooral die neti pot lijkt me een goed plan!

 3. Heeft iemand ervaring met het online bestellen van deze middelen in Duitsland? Ik kijk bv naar empathia.eu iemand ervaring of dit betrouwbaar is? Tot nu toe kan ik de middelen niet online vinden binnen een Nederlandse site..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share