Algemeen

Laatste Update: 2 november 2017

Bloed bij ontlasting + 10 tips

Als je tijdens je bezoek aan het toilet bloed bij ontlasting opmerkt, kan dat een zeer stressvolle ervaring zijn. Dit gebeurt per jaar bij ongeveer 10% van de volwassenen en de oorzaken hiervan kunnen variëren. Het merendeel van de tijd zal het een kleine hoeveelheid helder rood bloed zijn, wat betekent dat het afkomstig is uit het laatste gedeelte van het spijsverteringskanaal, in de buurt van de anus. Je moet altijd naar de dokter gaan om het bloed bij ontlasting te laten onderzoeken, maar als het plakkerig en zwart of pruimkleurig is, moet je echt onmiddellijk medische hulp vragen.

Maar de vraag blijft wat nu de oorzaak is van deze onaangename problemen bij de stoelgang?

Aambeien

Hemorroïden, ook wel vaak aangeduid als aambeien, is een zeer veel voorkomende aandoening die pijn, ongemak en/of jeuk aan het rectum kan veroorzaken. Ze gaan meestal na een paar dagen vanzelf weer weg, maar als dit niet het geval is, zijn er ook crèmes beschikbaar om het ongemak te vergemakkelijken en het herstel te bespoedigen. Aambeien zijn gezwollen aderen in het rectum, die jeuk en pijn kunnen veroorzaken. In sommige gevallen kun je de hemorroïden ook rond de buitenkant van het rectum zien of voelen.

De irritatie van de hemorroïde rond de anus is een van de meest voorkomende oorzaken van rectale bloedingen en meer dan de helft van de mensen zal dit op een gegeven moment ervaren, dus als dit zo is, schaam je er dan niet voor. Zelfs als je vermoedt dat de bloeding afkomstig is van aambeien, is het toch verstandig om je huisarts te bezoeken omdat ze dan een klein lichamelijk onderzoek kunnen uitvoeren om de exacte oorzaak te bepalen.

Kloofjes rond de anus

Iedereen die last heeft van kloofjes rond de anus kan beamen hoe pijnlijk dit kan zijn. Vaak veroorzaakt door constipatie en spanning, hebben de kloofjes rond de anus de neiging om gemakkelijk op te treden en een arts kan ook al snel vaststellen dat je hiervan last hebt omdat ze duidelijk zichtbaar zijn. Eén op de tien mensen zullen op een bepaald punt in hun leven kloofjes rond de anus ervaren, maar sommige mensen hebben hier sneller en vaker last van dan anderen omdat de sluitspieren rond hun anus heel kort zijn.

Een kloofje rond de anus veroorzaakt ook een klein scheurtje in de voering van de anus, vlakbij de opening waar je ontlasting uitkomt. Aan het einde van de anus bevindt zich je sluitspier om ervoor te zorgen dat de anus goed dichtblijft als er geen ontslasting door naar buiten komt. Deze sluitspier komt onder druk te staan als de anus beschadigd raakt door kloofjes rondom de anus.

Kloofjes rond de anus kunnen vanzelf weer gemakkelijk overgaan, maar het eten van vezelrijke voeding en ervoor zorgen dat je voldoende drinkt, kunnen deze lastige aandoening sneller helpen genezen en het ongemak vergemakkelijken. Pijnstillers, die je zelf zonder recept kunt kopen, kunnen je helpen om de pijn beter te verdragen terwijl het geneest.

Diverticulitis

Diverticulites beschrijft een uitstulping in de dikke darm met een zakvormige structuur die door zwaktepunten in de spierwand van de dikke darm is ontstaan en dit is meestal op plaatsen waar ook de bloedvaten door de wand lopen. Het bloeden van een diverticulitis kan optreden wanneer een klein bloedvat, dat zich in het diverticulum bevindt, wordt geërodeerd en in de dikke darm leegbloedt.

Diverticulitis is de naam, die wordt gegeven aan de ontsteking van deze zakjes en wat naast ernstige, intermitterende pijn ook voor veranderingen in de darmgewoonten en zelfs koorts kan veroorzaken. Hoewel het meestal niet zo pijnlijk is, kan het ook voor bloed in de ontlasting zorgen, waarvan je behoorlijk kunt schrikken.

De zakjes in de diverticula zijn er permanent maar door het eten van een dieet dat rijk is aan vezels en door ervoor te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft, kun je de symptomen vrij goed onder controle houden.

Maagzweer

Het is een mythe dat maagzweren door stress veroorzaakt worden. In feite wordt tot 90% van de gevallen veroorzaakt door een bacteriële infectie (Helicobacter pylori) en wordt de rest normaal gesproken veroorzaakt door het gebruik van medicijnen zoals steroïden of NSAI's (niet-steroïdale anti-inflammatoire medicatie). Stress kan natuurlijk de symptomen wel erger maken, vooral als het je dieet en levensstijl op een negatieve manier verandert (bijv. meer cafeïne en alcohol drinken, meer roken).

Een maagzweer is een zweer die zich in de voering van de maag of in het duodenum vormt, dat het eerste deel van de dunne darm is. Het bloeden van deze zweren kan ervoor zorgen dat ook het maagzuur donker van kleur wordt en dat hierin sporen van bloed kunnen zitten.

Een van de beste dingen die je kunt doen om je risico op een maagzweer te verminderen, is om te stoppen met roken. Roken is natuurlijk gekoppeld aan een aantal gezondheidsproblemen en kan invloed hebben op hoe je lichaam de maagzuurniveaus beheert.

Gastro-enteritis

20% van de Europese bevolking zal elk jaar gastro-enteritis ervaren en dit vertoont zich meestal aan de hand van klassieke 'buikpijn symptomen'. Je kunt dan bijvoorbeeld last hebben van zeer dunne en waterige ontlasting en soms kan dit dan ook slijm en sporen van bloed bevatten. Gastro-enteritis is een infectie van de darm en kan het gevolg zijn van een virus, een bacterie of voedselvergiftiging. Het belangrijkste symptoom is diarree maar het kan ook braken, buikpijn, buikloop, uitdroging en bloed in de ontlasting veroorzaken.

Andere symptomen kunnen ook nog zijn koorts, hoofdpijn en pijnlijke ledematen.

Als je een aantal keer achter elkaar naar het toilet moet, kan de huid rond de anus soms door het frequente afvegen schraal worden. Dit kan dus ook betekenen dat het bloed niet daadwerkelijk uit je ontlasting of vanuit je spijsverteringskanaal komt, maar gewoon een onaangename bijwerking van je symptomen is.

IBD

De inflammatoire darmziekte (IBD) is niet hetzelfde als het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en komt ook veel minder vaak voor. Ongeveer 300.000 mensen hebben de ziekte van Crohn of ulceratieve colitis wat de twee belangrijkste vormen van IBD zijn.

De inflammatoire darmziekte (IBD) is een chronische aandoening waarbij een deel van de darm ontstoken is. Er zijn twee hoofdvormen van IBD: ulceratieve colitis die de dikke darm steeds ontsteekt en de ziekte van Crohn die elk deel van de darm, inclusief de dikke darm, zal beïnvloeden. Beide aandoeningen leiden meestal tot diarree, pijn, vermoeidheid en soms zelfs gewichtsverlies. Bloed in de ontslating ontstaat wanneer de dikke darm wordt aangetast.

Hoewel er geen genezing is voor deze aandoening, kan het door het gebruik van medicatie en in sommige gevallen een operatie beter onder controle worden gehouden.

Colorectale kanker

Kanker is vaak wat het eerste bij mensen opkomt als ze symptomen zoals bloed in de ontlasting ervaren maar de kans dat dit de oorzaak is, is eigenlijk maar heel erg klein. Colorectale kanker, ook wel aangeduid als darmkanker, is de vierde meest voorkomende soort van kanker in het Verenigd Koninkrijk en meer dan 90% van de gevallen zijn mensen die ouder zijn dan 50 jaar.

Colorectale kanker is een vorm van kanker, die de dikke darm of het rectum beïnvloedt. Colorectale kanker kan in het begin geen symptomen veroorzaken. Wanneer het dan na verloop van tijd wel symptomen veroorzaakt, zijn dit meestal buikpijn en veranderende darmbewegingen waardoor je diarree of obstipatie, bloed in de ontlasting of ernstige vermoeidheid kunt ervaren.

Het denken dat je kanker hebt, zal onnodige angst en stress veroorzaken, dus probeer niet om op de zaken vooruit te lopen en bezoek een arts om zekerheid te krijgen.

Stralingsschade

De bijwerkingen van radiotherapie treden vaak binnen enkele dagen na de behandeling op en kunnen tot twee weken na het einde van de behandeling blijven voorkomen.

De medische term voor deze aandoening is stralingsproctopathie of proctitis. Het is eigenlijk schade die als gevolg van radiotherapie aan het rectum is ontstaan en die wordt gebruikt om kanker aan de baarmoeder, de eierstokken, het prostaat of het rectum te behandelen. Symptomen omvatten helder rood bloed in de ontlasting en/of een drang om steeds naar het toilet te gaan.

Je zult lang last hebben van de bijwerkingen, maar je arts zal dit allemaal met je bespreken voordat je met de behandeling begint.

Natuurlijke remedies tegen bloed in de ontlasting

Net als bij conventionele behandelingen voor bloed in de ontlasting of als er rectaal bloedverlies is, moet er ook bij een natuurlijke behandeling eerst een oorzaak worden vastgesteld. De volgende remedies zijn enkele natuurlijke manieren om, afhankelijk van de verschillende oorzaken, het bloed in de ontlasting te verminderen.

Het volgende kun je doen als het bloed in je ontlasting wordt veroorzaakt door:

Bloed bij ontlasting: Een bloedende maagzweer

Bloedende maagzweren of peptische zweren zijn pijnlijke zweren, die in de voering van het spijsverteringsstelsel of de maag voorkomen. Als je moet braken en hierbij bloed zit, is dit over het algemeen een teken van een bloedende zweer. Gelukkig zijn er enkele dingen die je gemakkelijk kunt doen om dit op een natuurlijke manier te verminderen zodat je minder last hebt van de ulcus symptomen en de kans op het ervaren van een bloeding. Ten eerste is het beter om bepaalde voedingsmiddelen, die zweren veroorzaken, niet te eten en je moet dan vooral denken aan pittig voedsel, cafeïne, alcohol, geraffineerde suikers en allerlei voedselallergenen. Tegelijkertijd wil je de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels en groene bladgroenten en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kokos kefir en kimchi vergroten.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het drinken van koolsap ook een indrukwekkend helend effect op maagzweren kan hebben.

Een ander handig idee bij het behandelen van zweren is het proberen om gedurende de dag meerdere kleinere maaltijden te eten, om de belasting op het spijsverteringsstelsel te verminderen en de zweer te verlichten.

Bloed bij ontlasting: Gastritis

Gastritis is een spijsverteringskwestie die ontstaat als gevolg van schade en ontsteking van het maagslijmvlies (de voering van de maag- en het maagdarmkanaal). De symptomen van gastritis zijn eigenlijk vergelijkbaar met de symptomen bij maagzweren. Een van die gedeelde symptomen is bloed in de ontlasting. Zoals waarschijnlijk al wel bekend is, kan het dieet echt helpen om gastritis en ongewenste symptomen van gastritis te verbeteren. Er bestaat een speciaal gastritis dieet waarvan wordt gezegd dat het genezend werkt en dit dieet bestaat uit het eten van groenten, fruit, eiwitten van hoge kwaliteit en gezonde vetten. Voedsel dat in het bijzonder erg goed is, zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica, vezels, antioxidanten zoals vitamine C, vitamine B12, elektrolyten en omega-3 vetzuren. Nogmaals, je moet algemene triggers zoals pittig of erg warm voedsel, evenals natuurlijk zure voedingsmiddelen zoals tomaten en sinaasappels vermijden.

Het verminderen van stress is ook nuttig tegen gastritis en eet ook niet vlak voordat je naar bed gaat. Ik adviseer je ongeveer drie tot vier uur voordat je gaat slapen niets meer te eten, zodat het voedsel nog verteerd kan worden.

Zoethout bevat een anti-inflammatoire verbinding genaamd glycyrrhizinezuur, dat bekend staat om zijn rustgevende effecten op de maag waardoor het zeer nuttig is voor als je last hebt van gastritis en zweren. Niet alleen is het anti-inflammatoire glycyrrhizinezuur in zoethout zo gunstig, het blijkt ook antioxidant-, antitumor- en antimicrobiële eigenschappen te hebben. Je kunt zoethout in de vorm van een supplement innemen of gewoon op een stukje zoethout kauwen. Het eten van venkel kan ook behulpzaam zijn bij het verminderen van de symptomen.

Bloed bij ontlasting: Diverticulitis

Diverticulitis komt voor wanneer er één of meer kleine zakjes (diverticula) in de wand van de dikke darm ontstoken raken. Zelfgemaakte bouillon van botten en en het gebruik van eiwitpoeder zijn twee goede manieren om de gezondheid en de werking van je darm te verbeteren. Bouillon kan je helpen om essentiële voedingsstoffen gemakkelijk te verteren waardoor je lichaam kan genezen en het kan helen als je last hebt van diverticulitis.

Het regelmatig binnenkrijgen van voldoende voedingsvezels door middel van je dieet helpt ook bij het verbeteren van diverticulitis. Een dieet dat te weinig voedingsvezels bevat, kan de actieve diverticulitis symptomen verergeren.

Het vermijden van niet-steroïdale anti-inflammatoire medicatie (NSAID's) is uiterst belangrijk wanneer je probeert om de interne bloeding van diverticulitis of enige andere maag- en darmkanaalbloeding te stoppen.

Bloed bij ontlasting: De ziekte van Crohn

Er zijn een aantal symptomen, die je zult ondervinden als je de ziekte van Crohn hebt en de ernst is dan meestal afhankelijk van de mate van ontsteking. Bloed in de ontlasting is een vrij veelkomend symptoom van deze ziekte. Maar de vraag blijft hoe kun je de ziekte van Crohn en zijn symptomen op een natuurlijke manier verbeteren?

Als het gaat om kruiden, die kunnen helpen, is de gladde iep geweldig omdat de bast een slijmerige stof bevat die geïrriteerde weefsels kan beschermen en de genezing bevordert. Gladde iep is een kruid dat mucilage bevat, een stof die een gladde gel wordt wanneer het met water wordt gemengd. Het laagje dat het dan achterlaat in de verschillende gebieden van het spijsverteringskanaal zal de doorgang van ontlasting makkelijker maken en de pijn verzachten en het al ook inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn kalmeren.

Bloed bij ontlasting: Ulceratieve colitis

Als het bloed in je ontlasting door Ulceratieve colitis komt, zijn er veel natuurlijke remedies om dit te verbeteren. Eén van de eerste stappen bij het verbeteren van Ulceratieve colitis is het evalueren van wat je eet en eventueel noodzakelijke veranderingen in je dieet te maken. Ik raad het sterk aan om overmatig bewerkte zuivelproducten, geraffineerde suikers, cafeïne, alcohol, koolzuurhoudende dranken en pittige voedingsmiddelen te vermijden. Welk soort voedsel kun je dan wel eten? De beste voedingsmiddelen voor het bestrijden van de ontsteking en het kalmeren van de Ulceratieve colitis symptomen zijn de voedingsmiddelen die hoog in omega 3 vetzuren en probiotica zijn.

Kurkuma is een kruid dat Ulceratieve colitis kan kalmeren en dat je kan helpen om je te ontdoen van het bloed in je ontlasting. Kurkuma is verkrijgbaar als verse wortel, als kruid of als supplement. Onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van kurkuma sommige patiënten, die last hebben van Ulceratieve colitis, hebben kunnen helpen genezen.

Het verminderen van stress en het verhogen van opzettelijke momenten van ontspanning zijn andere belangrijke aspecten van wat je persoonlijk kunt doen om de symptomen te verbeteren. Stress staat erom bekend dat het voor uitbraken van Ulceratieve colitis kan zorgen en daarom is het verstandig dat, als je hiervan last hebt om regelmatig natuurlijke stressreducerende technieken uit te voeren.

Hoe bloed bij ontlasting voorkomen kan worden: 10 tips!

Hematochezia (of rectale bloedingen) is een medische term die door artsen wordt gebruikt om te verwijzen naar de aanwezigheid van vers bloed bij het naar buitenkomen van de ontlasting of in de ontlasting zelf. Het wordt ook wel een rectale bloeding genoemd gezien het feit dat het rectum net boven de anus ligt en dus zeer waarschijnlijk de bron van de bloedingen is. Gewone oorzaken hiervan zijn onder andere kloofjes rondom de anus, chronische obstipatie, harde ontlasting en aambeien.

Het is makkelijk te zien en vast te stellen of je last van rectale bloedingen hebt omdat je dan tijdens het toiletbezoek bloed in de toiletpot ziet liggen, het in de ontslasting opmerkt als je opstaat of het zult tegenkomen op het toiletpapier dat je gebruikt.

Aangezien voorkomen beter is dan genezen, kun je overwegen om de volgende methoden te gebruiken om de last, die je ondervindt door rectale bloedingen, te verminderen:

  • Water is de beste oplossing. Drink zo veel water als je kunt. Het helpt je om je ontlasting te verzachten en het genezingsproces te versnellen. Om te controleren of je wel genoeg water hebt gedronken, bereken je je gewicht in ponden en deel je dat door twee. Als je bijvoorbeeld 140 pond weegt moet je ongeveer 2 liter water per dag drinken.
  • Meer fruit en groenten, minder vlees en junkfood. Vruchten en groenten bevatten een verscheidenheid aan vitaminen, mineralen en vezels. Vlees en junkfood zijn moeilijker te verteren, wat dan weer problemen met de spijsvertering kan veroorzaken.
  • Zorg voor een goede darmhygiëne. Zorg ervoor dat je je anus na het gebruik van het toilet zeer goed schoonmaakt. Anders stimuleer je de ontwikkeling van infectie door bacteriën omdat die zich dan gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen.
  • Wees voorzichtig. Veeg je anus schoon, zoals je je gezicht schoon zou vegen. Kortom, wees voorzichtig in dat gebied. Als de anus wat geïrriteerd aanvoelt gebruik dan katoenen watjes die je nat maakt om het te reinigen en veeg je anus dan droog met een stukje toiletpapier of een handdoekje.
  • Gebruik geen toiletpapier dat een geur heeft of geparfumeerde zeep. Het kan irritatie op de huid veroorzaken.
  • Blijf niet te lang zitten op het toilet. Vermijd het gebruik van het toilet om eens uitgebreid je telefoon te updaten of om te surfen op het net. Was je anus schoon zodra je klaar bent met naar het toilet gaan.
  • Eet geen voedingsmiddelen die rectale problemen veroorzaken. Voorbeelden van dergelijke voedingsmiddelen zijn koffie, alcoholische dranken, zuivelproducten en cola.
  • Neem meer vezels op in je dieet. Vezels zijn verantwoordelijk voor het gemakkelijk laten doorgaan van de ontlasting door je spijsverteringskanaal en het onttrekt de vloeistoffen uit het lichaam zodat de ontlasting zachter wordt. Eet meer avocado's, Aziatische peren, bessen, kokosnoot, vijgen, erwten, okra, eikelpompoen, zwarte bonen, lima bonen, noten en alle andere voedingsmiddelen die rijk aan vezels zijn.
  • Als je de drang voelt om naar het toilet te gaan, houd het dan niet onnodig op. Verstoor dit natuurlijke gevoel van drang niet omdat het de ontlasting kan verharden en omdat je later wel eens meer moeite kunt hebben om dan naar het toilet te gaan.
  • Gebruik natuurlijke supplementen. Pantotheenzuur of vitamine B5 zullen je meer energie geven en zorgen voor de regulering van het metabolisme en de bloedstroom; aloe vera is een hydraterend supplement dat de ontlasting verzacht en het vermindert ook de ontsteking in het lichaam waardoor verdere schade kan worden voorkomen; en lijnzaad (dat omega-3 vetten, lignanen en vezels bevat) zal je lichaam hydrateren, toxine verwijderen en de darmbewegingen verbeteren.

Zorg goed voor je gezondheid! De beste aanpak van preventie is het hebben van een gezonde levensstijl. Probeer om stap voor stap gewoontes te ontwikkelen die je levenstijl verbeteren en probeer bovenstaande tips in het dagelijks leven tot te passen.

Bloed bij ontlasting

Tot slot...

Als een sneetje in je vinger krijgt en dit bloedt, zul je waarschijnlijk niet in paniek raken. Maar als je bloed in je ontlasting ziet, zul je waarschijnlijk wel behoorlijk schrikken. Als je bloedt en je weet niet waar dit vandaan komt, is dat iets om nooit te negeren. Als je bloed in je ontlasting ziet, zorg dan ervoor dat je de kleur en frequentie goed in de gaten houdt omdat dit zeer belangrijke informatie voor je arts kan zijn.

Natuurlijk moet je als je flink bloedt of nog andere symptomen ervaart onmiddellijk je arts raadplegen.

Of je het bloed in de ontlasting nu op een natuurlijke manier, met behulp van medicatie behandelt of met een mix van die twee, zorg ervoor dat je de oorzaak het bloed bij ontlasting weet. Het kennen van de oorzaak kan je namelijk helpen om de juiste behandelingsmethoden te bepalen. Met de juiste behandeling wordt je bezoek aan het toilet hopelijk weer snel zorgeloos.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share