De gezondheidsvoordelen van verschillende bonen

2017-04-04T10:06:51+01:00augustus 21st, 2013|Voedingsadvies|10 Reacties

Laatste update: door

De gezondheidsvoordelen van verschillende bonen

Wanneer we aan gezonde bijgerechten denken die we kunnen combineren met onze maaltijden, dan denken de meeste mensen gelijk aan salades, rijst, groenten, fruit, kwark of een sneetje volkorenbrood met minder vette boter. Maar mensen denken dan niet vaak aan bonen.

Dat is vreemd, want er zijn veel verschillende soorten bonen die uitstekende bijgerechten zijn voor bij de maaltijd, vooral omdat deze bonen vol zitten met verschillende voordelen voor onze gezondheid. Een van de voorbeelden is bijvoorbeeld dat de stoffen in bonen helpen ons lichaam te beschermen tegen ziekten en helpen om spieren op te bouwen.

Voor mensen die niet zeker weten wat bonen precies zijn, het zijn uitgedroogde zaden die vol zitten met krachtige voedingsstoffen, zoals vezels, antioxidanten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Er zijn verschillende soorten bonen waaruit we kunnen kiezen, denk bijvoorbeeld aan bruine bonen, zwarte bonen, pintobonen (ook wel kievitsboon of pintoboon genoemd), Limabonen (ook wel boterbonen of olifantsbonen genoemd) en witte bonen.

Alle bonen worden gekookt of goed gebakken tot ze zacht zijn. Daarnaast worden ze vaak gekruid met specerijen, kruiden of natuurlijke zoetstoffen zoals honing om de bonen zo nog meer smaak te geven en er voor te zorgen dat ze nog meer gezondheidsvoordelen hebben.

De verschillende soorten bonen

Bonen (ook bekent als peulvruchten) behoren tot een extreem grote groente categorie, deze categorie omvat meer dan 13.000 soorten. Enkel granen leveren meer calorieën en eiwitten aan de gehele wereldbevolking dan bonen. Echter, wanneer we bonen vergelijken met granen, dan geven bonen dezelfde hoeveelheid calorieën, maar vaak twee tot vier keer zoveel eiwitten als granen.

Ondanks het kleine formaat zitten bonen vol met gezonde stoffen. Het is onmogelijk om de gezondste boon aan te wijzen, ze zitten namelijk allemaal vol met verschillende gezondheidsvoordelen.

We bekijken een paar van de bek