Oorsuizen Supplementen

Laatste Update: 11 juli 2023

De rol van kalium bij de behandeling van Tinnitus

Onlangs kreeg ik een e-mail met een zeer interessante mededeling dat een kaliumtekort kan bijdragen aan de ontwikkeling van tinnitus. Wanneer je lichaam niet voldoende kalium binnenkrijgt kunnen er verschillende klachten optreden. Eén daarvan is een verslechtering van oorsuizen.

Kortom, de juiste balans tussen kalium en natrium is de sleutel tot succes bij de behandeling van tinnitus!

Update: indien je last hebt van de ziekte van Ménière  kan te veel kalium zelfs voor meer klachten zorgen. Aangezien ons voedsel vol zit met te veel natrium/kalium kunnen mensen hier meer klachten krijgen. Echter, wanneer er sprake is van een kaliumtekort kunnen oorsuizen ook extra geprikkeld worden.

Inhoud artikel:
1. Kaliumtekort
2. Gezondheidsvoordelen
3. Kaliumrijke voeding
4. Kaliumrijke supplementen
5. Conclusie

Kaliumtekort

Heel kort door de bocht regelt kalium de vloeistoffen in de cellen en zorgt ervoor dat de elektrolyten in balans blijven. Het is nog niet geheel duidelijk waarom, maar veel mensen ervaren een verlichting van tinnitus door ervoor te zorgen dat er voldoende kalium in het lichaam zit. Dit kun je alleen al bereiken door voldoende water te drinken en voldoende verse groene groente te eten.

Kalium speelt namelijk een rol in de signalen van je oor en als daar dan een tekort aan is, dan kan dit voor problemen zorgen (1).

Aangezien tinnitus een zeer gevoelige aandoening is kan het heel goed zijn dat er een direct verband bestaat tussen de balans kalium/natrium en tinnitus.

Signalen van een onbalans


Gezondheidsvoordelen

Als gezondheidscoach kan ik niet voldoende benadrukken hoe belangrijk het is om voldoende mineralen binnen te krijgen voor een goede gezondheid. Wanneer je last hebt van hoge bloeddruk weet je waarschijnlijk al hoe belangrijk kalium is om de bloeddruk te laten zakken (2).

Maar voordat ik het wil gaan hebben over de verdere gezondheidsvoordelen van kalium is het belangrijk om te weten dat kalium samenwerkt met natrium om de vloeistoffen in het lichaam te reguleren.

[pullquote]Het één kan zeker niet zonder het andere, en dat is ook het geval van kalium en natrium.[/pullquote]

Maar wanneer je te veel natrium in verhouding met kalium binnenkrijgt, kun je zelfs MEER last krijgen van tinnitus!

Kalium en de hersenen

Kalium zorgt ervoor dat zuurstof getransporteerd worden naar de hersenen. Het mineraal is essentieel voor een gezonde werking van de hersenen (3). Daarbij kunnen de neurotransmitters ook beter functioneren wanneer er voldoende kalium in je lichaam is. Indirect is dit ook belangrijk bij de behandeling van tinnitus, omdat je hersenen zeker een rol spelen bij het verminderen of verergeren van oorsuizen.

Het meest interessante uit een biologisch standpunt vind ik dat het lichaam zelf de balans zoekt via natrium. Dit betekent dat je ook voldoende natrium binnen moet krijgen voor de juiste balans, maar zeker ook niet teveel!. Echter, tegenwoordig krijgen veel mensen veel meer natrium (zout) binnen in combinatie met kalium dan nodig.

Dit verhoogt niet alleen de bloeddruk, maar heeft zeker ook mee te maken met de ontwikkeling van tinnitus.

Maar hoeveel van ons krijgen genoeg kalium binnen?

Ik wil niet negatief klinken, maar tegenwoordig is het zo gemakkelijk om te veel natrium en kalium  binnen te krijgen  door alle bewerkte voedingsmiddelen. We hebben allemaal goede voornemens, zeker. Maar de realiteit is dat door het drukke leven van nu voeding er vaak even bij in schiet.

Het is gemakkelijk om snel een snack te halen dan thuis een maaltijd te maken. Persoonlijk heb ik dit ‘’probleem’’ voor een lange tijd gehad. Ik dacht dat ik niet genoeg tijd had om mijn maaltijden fatsoenlijk te bereiden.  Wat voor mij heeft gewerkt is het aanschaffen van een voedseldagboek.

Ik zie dat als een soort ‘’accountability’’ systeem en werd ik met de neus op de feiten gedrukt de volgende dag.

Voedseldagboek

Maar niet iedereen is hetzelfde en daarom is het verstandig om een dagboek aan te schaffen. Wanneer je bijvoorbeeld de volgende dag meer oorsuizen hebt kun je aan de hand van je dagboek herleiden waardoor dat komt. Zo kun je ook heel eenvoudig zien of je wel voldoende kalium binnen hebt gekregen.

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat veel mensen met tinnitus een stofwisselingsprobleem hebben. Met name cafeïne, te veel zout, te veel verzadigde vetten, rode wijn en pittig voedsel kan voor een verslechtering van oorsuizen zorgen!

Kaliumrijke voeding

Nu dat we weten waarom de juiste balans tussen kalium en natrium zo belangrijk is voor een gezond lichaam. Wil ik je nu een lijst geven met voeding hoog in kalium. Wanneer je last hebt van tinnitus is het belangrijk om normale hoeveelheid kalium binnen te krijgen. Vergeet niet om ook voldoende te water te drinken, mijn persoonlijke richtlijn is tenminste 1.5 liter water per dag. Hierdoor gaat de afscheiding beter en verminder je het risico op te veel natrium en kalium waardoor de kans op oorsuizen toeneemt.

Hieronder een lijst met voeding hoog in kalium. Het is de bedoeling dat je niet TEVEEL kalium binnenkrijgt, maar eerder een normale gebalanceerde hoeveelheid!

kalium rijke voeding lijst

Kalium supplementen

Wanneer je een kalium tekort hebt zijn de symptomen zeker niet prettig, maar te veel kalium is ook weer niet goed. Het kan beginnen met een oververmoeidheid, maar ook een verergering van tinnitus! Wanneer je niet in staat bent voldoende kalium binnen te krijgen via je voeding, want te weinig kalium is zeker niet de bedoeling!

Dan kun je overwegen om kalium als supplement te nemen. Maar persoonlijk raad ik dit niet aan omdat daardoor de verhouding tussen kalium en natrium moeilijk te volgen is. Het is zeker niet de bedoeling om TEVEEL kalium binnen te krijgen. De juiste balans is waar je naar moet streven in de strijd tegen tinnitus.

Wanneer je toch supplementen overweegt, kijk ook naar de ingrediënten lijst van het supplement. Het beste is wanneer je veel kruiden op de lijst ziet staan in plaats van chemische termen. Voor meer informatie over organische supplementen vs synthetisch: lees dan dit artikel even.

Conclusie

De rol van kalium en natrium mag zeker niet onderschat worden bij de behandeling van tinnitus. Een kalium tekort kan voor oorsuizen verergeren, maar te veel kalium/natrium kan oorsuizen ook verergeren. Veel mensen met tinnitus ervaren een forse vermindering van klachten door de juiste hoeveelheid kalium binnen te krijgen en te minderen met de inname natrium.

Dit kan iets simpels zijn als voldoende groente eten en meer dan voldoende water drinken. Het kan even duren voordat je oorsuizen minder worden, maar op lange termijn zeker belangrijk! En vergeet niet dat het niet alleen oorsuizen verminder, maar je gehele gezondheid verbeterd!

Update 10-05-2012

Ik kreeg net feedback via de e-mail dat te veel kalium in combinatie met natrium voor meer tinnitus kan zorgen. Dit is met name van belang bij de ziekte van ziekte van Ménière. Volgens de feedback (bedankt) zorgt te veel kalium ervoor dat de kalium ionen niet goed wordt afgescheden door de nieren. Het gevolg is dat ze de haarcellen in de cochlea beïnvloed kunnen worden met meer oorsuizen als gevolg! 

Vandaar dat het beter is om de middenweg op te zoeken en weer niet te veel kalium te nemen. De juiste balans vinden tussen kalium en natrium is de sleutel tot succes!

Bronnen:

 1. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2022.763855/full
 2. https://link.springer.com/article/10.1007/s11906-011-0197-8
 3. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2014.00472/full

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack,

  Laat ik eerst even zeggen dat ik blij ben met alle aandacht die besteed word aan dit
  ondraaglijk lijden, dat tinnitus genoemd word.

  Alles heb ik geprobeerd in de afgelopen 25 jaar. Ik ben nu 68 en verlang steeds vaker
  naar de stilte na de dood.

  Aan die herrie in je hoofd wen je nooit!!!!!!

  Nogmaals bedankt voor de aandacht die jij er aan besteed.

  Jan

  1. Graag gedaan!

   Ik probeer zoveel mogelijk informatie en tips over tinnitus op de website te vermelden. Het is zeker een verschrikkelijke aandoening - en hopgelijk komen er steeds meer oplossingen beschikbaar voor tinnitus door gehoorbeschadiging of tinnitus door intern probleem.

   Mvg,

   Jack

   1. Hallo,

    Ikzelf heb geen oorsuizen, maar mijn man sinds 4 jaar. Hij heeft geen gehoorschade, dit is diverse malen aangetoond. De ene dag heeft hij nergens last van, totale stilte ijn zijn hoofd en de volgende dag is het vreselijk, hij omschrijft het als een gasfornuis. er zijn ook dagen dat het minder erg is, maar over het geheel gezien is het erg slecht gesteld met hem.

    Heeft het betekenis dat het soms weg is, is de kans op genezing groter?

    Ik kan haast stellen dat dit geen leven is.... voor hem en voor mij.
    Hij is 38 jaar, verder een gelukkig leven, maar dit houdt hij niet meer vol.
    Hij vreest met alles wat hij eet of het daar erger van wordt.

    We hebben al veel gedaan om hulp te zoeken maar niets heeft geholpen tot nu toe.

    Zou een MRI scan iets uit kunnen wijzen?

    Zijn er eigenlijk wel echt positieve aflopen bekend van mensen die dit hadden?
    Ik begin erg radeloos te worden in ieder geval.....
    Het is zo vreselijk en je stuit op zoveel onbegrip.

    Sterkte voor idereen,...ook de partners van...

    1. Ik kan me heel erg voorstellen dat je er op een bepaald moment helemaal moedeloos van wordt. Over oorsuizing is in de reguliere medische wetenschap nog maar heel weinig bekend, laat staan dat je huisarts hiervan op de hoogte is.
     Laat dit je in ieder geval niet ontmoedigen!

     Op de site staat heel veel geschreven over oorsuizing. Kijk maar eens op het deel van de website wat hier helemaal aan gewijd is: Oorsuizen!

     Als je verder nog vragen hebt naar aanleiding van alle informatie, aarzel dan niet om contact op te nemen!

     Jack

 2. Heer Boekhorst,

  Nou, kalium tekort heb ik geloof ik niet alles wat hier boven staat neem ik in meerdere maten
  ik heb soms toch hele harde suizen dat kan ik dus niet verklaren.
  Vooral melk spruitjes en broccoli banaan eet ik erg veel.
  Maar heb nog een vraag ,hebben negatieve ionen ook invloed op je oorsuizen?

  Met vriendelijke groet Paul van Erp, België

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share