LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

De invloed van hypertensie op de hersenen

Het is bekend dat een te hoge bloeddruk niet goed is voor het lichaam. Een vergroot risico op hart- en vaatziekten is één van de meest voorkomende gevolgen. Echter, wetenschappers doen steeds meer onderzoek naar de gevolgen op de hersenen.

In dit artikel heb ik het over de link tussen hoge bloeddruk en de hersenen. Daarnaast ga ik in op de psychologische factoren van hoge bloeddruk die vaak buiten beschouwing worden gelaten bij de behandeling.

De volgende keer wanneer je je bloeddruk laat meten of die zelf gaat meten is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je bloeddruk ook invloed heeft op je hersenen. Het wordt steeds duidelijker dat langdurig verhoogde druk één van de verborgen oorzaken is van cognitieve vermindering en zelfs het verouderingsproces bevordert.

Dit betekent dat het lastiger wordt om 'snel' en juist na te denken. 

Met name het geheugen heeft zwaar onder een hoge bloeddruk te lijden. Echter, dit heeft ook te maken met de gesteldheid van het geheugen in de eerste plaats.

Onderzoek onder vitale senioren toont aan dat wanneer de persoon een actief leven leidt met voldoende mentale stimulatie, de effecten van hoge bloeddruk op de veroudering in de hersenen vele malen minder is.

De hersenen kun je het beste zien als een spier, die hebben ook voldoende oefening nodig! Bij gebrek aan mentale stimulatie kunnen er verschillende cognitieve klachten optreden! Dit kan de populariteit van kruiswoordpuzzels en andere denkspelletjes onder ouderen verklaren, maar in principe kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Mentale klachten bij hoge bloeddruk:

  • Verminderd concentratievermogen.
  • Moeite met herinneringen ophalen.
  • Moeite met leren.
  • Het is lastiger om beslissingen te maken.
  • Meer stress.
  • Depressieve klachten.
  • Angst.

Meer dan alleen het cardiovasculaire systeem

Wanneer vastgesteld is dat er sprake is van hypertensie wordt er in eerste instantie gedacht dat het voorkomen van hart- en vaatziekten prioriteit nummer 1 is.

Vanzelfsprekend is het belangrijk om de bloeddruk direct te verlagen om ernstige gevolgen aan het cardiovasculaire systeem te voorkomen.

Maar ik denk dat het net zo belangrijk is om bewust te zijn van wat hoge bloeddruk met de hersenen kan doen. Bij het ouder worden, wordt vaak gedacht dat cognitieve vermindering een onderdeel van het verouderingsproces is.

Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn!

Wat blijkt is dat de effecten van veroudering niet zo zeer hoeven te komen door het ouder worden. Maar eerder door aandoeningen, zoals hoge bloeddruk.

Sterker nog, 75% van ziekten waar veel mensen last van hebben, is te voorkomen door een gezonde levensstijl.

Probeer dus als je ouder wordt actief te blijven. Dit kan al met wandelen, fietsen of het beoefenen van yoga. Je hoeft niet direct een marathon te lopen om een gezonde levensstijl te hebben.

Nummer 1 gevaar van hoge bloeddruk

Het grootste gevaar van hoge bloeddruk is dat de symptomen niet altijd direct zichtbaar zijn. Hierdoor lopen veel mensen jarenlang rond met de ‘’stille moordenaar’’ zonder het door te hebben.

Echter, de invloed van de verhoogde druk op de hersenen kan al vrij snel aangeven dat er sprake is van hypertensie.

De (verborgen) symptomen kunnen zijn:

De constante druk van hoge bloeddruk op de hersenen kan zijn sporen achterlaten. De exacte beschadigingen aan de hersenen kunnen per persoon verschillen. Het lijkt erop dat hypertensie voor cumulatieve beschadigingen aan enerzijds het cardiovasculaire systeem en anderzijds de hersenen zorgt op lange termijn.

Er komen dus telkens meer beschadigingen en klachten bij.

Dit is te zien aan scans waarop te zien is dat de hersenen er flink onder te lijden hebben wanneer er langdurig een verhoogde bloeddruk is. Deze scans worden dan telkens bij dezelfde persoon uitgevoerd om de opstapeling van beschadigingen in kaart te brengen.

Nog een risico van hoge bloeddruk op de hersenen is dat het ook voor lichte beroertes kan zorgen, zonder dat de persoon het door heeft.

Regelmatig je bloeddruk (zelf) meten is erg belangrijk. Want de symptomen zijn nou eenmaal niet écht merkbaar. Helemaal wanneer er sprake is van een lange geschiedenis van hoge bloeddruk / hart- en vaatziekten of als het in je familie zit.

Maar dat betekent niet dat alleen senioren last kunnen krijgen. Jongeren krijgen steeds vaker en op jongere leeftijd hoge bloeddruk en vergelijkbare ''klachten''.

Wat nu?

Wanneer je voor het eerst de diagnose ‘’hoge bloeddruk’’ krijgt, kan dat zeker beangstigend zijn. Helemaal wanneer je je verdiept in alle mogelijke gevolgen! Gelukkig zijn er verschillende behandeltrajecten om de bloeddruk weer naar beneden te krijgen.

Alleen al een vermindering van natrium in je voedingspatroon kan voor een forse daling zorgen. Het verminderen van je zoutinname zorgt ervoor dat je lichaam minder vocht vasthoudt. Dit vermindert ook de zwelling van bloedvaten in je hersenen.

Daarnaast kun je ook meer kalium eten wat ervoor zorgt dat je lichaam meer vocht afscheidt en je dus nog minder overbodig vocht vasthoudt. Kalium zit veel in fruit en groente. Minder zout en natrium eten kan door rood vlees en ongezonde snacks, zoals chips en friet, te laten staan.

Maar ook afvallen, cholesterol verlagen, meer bewegen en stress verminderen hebben een positieve invloed op je gezondheid en bloeddruk. Door af te vallen heb je minder lichaamsmassa die voorzien moet worden van bloed. Daardoor hoeft je hart minder hart te pompen.

Stress is een grote veroorzaker van een hoge bloeddruk. Bewegen zorgt automatisch voor minder stresshormoon doordat je lichaam die verbruikt om te bewegen, zoals hardlopen of krachttraining. Een andere manier om stress te verminderen is door regelmatig te ontspannen, bijvoorbeeld met meditatie of het lezen van een goed boek, het kijken van een film of het luisteren naar je favoriete muziek.

De beste manier van behandelen is nog steeds via een combinatietraject, waarbij er enerzijds medicijnen gebruikt worden om de bloeddruk in eerste instantie naar de veilige waarden te krijgen om mogelijke complicaties te voorkomen. Anderzijds starten met natuurlijke oplossingen / leefstijlaanpassingen.

Voor meer tips en adviezen kun je het beste even een kijkje nemen op de blog!

Verlaag snel je bloeddruk naar gezonde waarden? Ontdek de meest complete totaaloplossing om je bloeddruk te verlagen!
.

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Hoge bloeddruk bij vrouwen verlagen

Hoge bloeddruk bij vrouwen verlagen

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share