LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk Verlagen Tips

Hoge bloeddruk natuurlijk verlagen: waarom zo noodzakelijk!

pijl naar benedenVoor velen jaren werd hoge bloeddruk gezien als een psychologische aandoening. De bloeddruk metingen werden uitgevoerd door een arts,  wanneer zowel de boven als onderdruk te hoog is worden er medicijnen voorgeschreven.

Medicijnen zoals diuretica en andere bloeddruk verlagers worden voornamelijk voorgeschreven! 

Het is de waarheid dat veel van de voorgeschreven medicijnen ERG effectief zijn. Echter, ze zijn niet goedkoop en bij veel mensen komen er vervelende bijwerkingen om de hoek kijken. Bij medicijnen is het grote probleem dat ze niet alleen werken op één onderdeel  (bijvoorbeeld je bloeddruk).

Andere lichaamsprocessen worden hierdoor beïnvloed en organen kunnen zelfs beschadigd raken.

Denk aan de bloedsuikerspiegels stijgen, of urinezuur niveaus waardoor je vatbaarder wordt voor diabetes of jicht. Gelukkig worden de bijwerkingen steeds minder met de aankomst van nieuwe medicijnen, maar zijn zeker geen verleden tijd door een fundamenteel probleem.

Levenslang gebruik

Daarnaast is het voor veel mensen niet een eenvoudige beslissing om met medicijnen te beginnen. Want de meeste medicijnen moeten voor de rest van je leven genomen worden. Belangrijk is om te weten dat medicijnen niet hoge bloeddruk / hypertensie genezen, maar slechts de nare gevolgen onderdrukken.

Het onderliggende probleem is nog steeds aanwezig.

De échte oorzaken van hoge bloeddruk

Als je een specialist vraagt waardoor hoge bloeddruk wordt veroorzaakt krijg je de medische verklaring te horen die je waarschijnlijk al kent. Om heel eerlijk te zijn is het nog niet geheel duidelijk waardoor hoge bloeddruk wordt veroorzaakt.

Het klopt dat er VEEL vooruitgang is geboekt de afgelopen decennia met het ontrafelen van de ‘’stille moordenaar’’. Maar het is nog niet duidelijk wat de onderliggende oorzaak is van hoge bloeddruk. Het is niet simpelweg één oorzaak, maar eerder een combinatie van oorzaken die ervoor gezorgd hebben dat de bloeddruk boven de veilige waarden is gestegen

Denk aan de interactie tussen verschillende lichamelijke processen zoals de bijnieren, zenuwstelsel en nieren. Want hier wordt door je lichaam de bloeddruk geregeld. Er is zelfs onderzoek bij dat je hersenen invloed hebben op je bloeddruk.

Aan de andere kant kunnen het ook de stresshormonen zijn waardoor hoge bloeddruk veroorzaakt wordt(1). Veel onderzoeken en nog meer tegenstrijdige berichten.

En om het allemaal nog gecompliceerder te maken zijn er ook nog verschillende soorten hoge bloeddruk / hypertensie. De zogenaamde primaire hypertensie waarbij er geen duidelijke oorzaak te vinden is. En je hebt nog de secundaire hypertensie waardoor de verhoogde bloeddruk waarden te wijten zijn aan andere chronische aandoeningen.

De grootste doorbraak is dat er gelukkig veel te doen is tegen hoge bloeddruk. Er is een groot scala aan medicijnen die effectief zijn. Daarbij zijn er ook bewezen leefstijl aanpassingen die je bloeddruk verlagen.

Maar is juist het laatste waar toch veel mensen problemen mee hebben. Het is niet zo simpel om ongezonde gewoontes los te laten en te vervangen. Wij mensen zijn eenmaal gewoontedieren en daar zal ik het nu over hebben.

Correlatie levensstijl

levensstijlNaarmate de jaren vorderen en meer onderzoeken over hoge bloeddruk het daglicht zagen, kwam naar voren dat je levensstijl direct invloed heeft op je bloeddruk(2). Deze correlatie wordt helaas nog niet onderbouwd door alle specialisten. Maar het is een feit dat een gezonde leefstijl je bloeddruk drastisch kan verlagen (zonder medicijnen).

De logische volgende vraag is dan ook of hoge bloeddruk ook veroorzaakt wordt door je levensstijl?

[pullquote]Zou het kunnen zijn dat leefstijl factoren zoals je voedingspatroon, je gewicht, je mentale toestand en zelfs je omgeving invloed hebben?[/pullquote]

En als het antwoord ‘’ja’’ is, hoe kun je er dan voor zorgen dat je deze factoren op een non medicinale manier kunt behandelen?

Inmiddels zijn er al tientallen boeken geschreven en honderden onderzoeken gepubliceerd over de noodzaak om een gezonde leefstijl aan te wennen ten behoeve van je gezondheid en het verlagen van je bloeddruk.

De volgende (leefstijl) factoren beïnvloeden je bloeddruk positief of negatief. Het zijn de factoren die je in je dagelijkse leven tegenkomt. Het is meer dan alleen je voedingspatroon of hoeveelheid stress:

hoge bloeddruk levensstijl factoren

Al deze factoren hebben direct invloed op je gezondheid en de ontwikkeling om wel of niet hoge bloeddruk te krijgen. Met name het cardiovasculaire systeem heeft hier invloed op. Als je bijvoorbeeld veel stress hebt reageert je lichaam hier op door stresshormonen los te laten. Het gevolg is dat je bloeddruk stijgt en er veel druk op je lichaam komt te staan.

Gezond leven maakt zeer zeker het verschil en is ERG belangrijk! Hoe je dag verloopt wat betreft gezonde gewoontes maakt het verschil. En door invloed te hebben op je gewoontes en ‘’ongezonde’’ te vervangen door ‘’gezonde’’ varianten kan bijna ongelooflijk zijn voor je gezondheid.

Een hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid, het is dan ook belangrijk dat je zo snel mogelijk actie neemt om je bloeddruk te verlagen. Om je hierbij te helpen, heb ik het boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ geschreven. Dit staat vol met tips en advies over hoe je op een natuurlijke wijze je bloeddruk kunt verlagen.

Begin direct! Download mijn e-book hier!

Er zijn genoeg medische wetenschappers te vinden die hetzelfde onderbouwen. Hoge bloeddruk wordt grotendeels veroorzaakt door de  gezonde of ongezonde keuzes die we dagelijks maken.

Wanneer je hoge bloeddruk hebt en je neemt al medicijnen, maar nog steeds is je bloeddruk aan de hoge kant. Dan zul je merken dat door de bovenstaande factoren  te verbeteren in  je leven, dat je je bloeddruk onder controle kunt krijgen en verlagen.

Het is wellicht zelfs mogelijk om minder medicijnen te nemen, waardoor de bijwerkingen ook minder worden.

Aan de andere kant, als je hoge bloeddruk wilt voorkomen. Dan is het nu de tijd om je huidige leefstijl onder de loep te nemen. Persoonlijk ben ik een grote voorstander van preventie en moet meer een groter onderdeel gaan vormen van de volksgezondheid in Nederland. Want veel van de chronische klachten waar we mee te kampen hebben zijn grotendeels te voorkomen.

Een gezonde leefstijl kan veel van de chronische aandoeningen in Nederland voorkomen

Wat je huidige situatie ook mag zijn. Hoge bloeddruk is op een natuurlijke manier drastisch te verlagen. Als je maar richt op de échte oorzaken! Wachten met behandelen is niet aan te raden. Want als je bloeddruk momenteel te hoog is, kan dat op lange termijn je bloedcirculatie en cardiovasculaire systeem erg aantasten.

Hart- en vaatziekten staat in Nederland bovenaan de lijst met gevaarlijke aandoeningen en moeten hoe dan ook voorkomen worden. Medicijnen hebben een belangrijke rol in de behandeling van hoge bloeddruk, met name om de gevaarlijke gevolgen te voorkomen.

Echter, noodzakelijke leefstijl veranderingen is zeker net zo belangrijk om de onderliggende oorzaak weg te nemen.

[pullquote]Een gezonde leefstijl is zeker het beste medicijn te krijgen![/pullquote]

Heb je zelf nog aanvullingen op dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Tevens kun je hier vragen stellen.

Voor meer tips en adviezen over hoge bloedruk natuurlijk verlagen, neem dan een kijkje op mijn blog, anders lees rustig verder.

Zorg dat jij geen last krijgt van de gevaren van hoge bloeddruk! Ontdek de meest complete totaaloplossing om je bloeddruk te verlagen!
.

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:


Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Geachte Hr Boekhorst
  Mijn vraag is
  Dinsdag 18 october attenolol / chloortalidon 50/12,5 phc voor geschreven
  slik ook nog perindopril asc 100 van wegen een tia in 2010
  na 4 dagen vreselijk beroerd geworden zaterdag morgen niet meer geslikt
  mijn bloeddruk was schrikbarend hoog 184/113/ 103 hartslag De hulppost gebeld moest gelijk stoppen met attenolol/chloortalidon deze waren de oorzaak Maar nu is mijn bloeddruk nog steeds niet goed ook mijn hart slag is nog steeds 80/90 Ik slik nu Metoprololsuc 100 1x daags
  smorgens Let op mijn eten veel fruit en groente en doe oefeningen elke morgen en ben oppas oma dus de hele dag in beweging mijn gewicht 73 kg 162 lang afvallen lukt niet
  graag u mening
  Met vr Groet
  Johanna Fr

  1. Dag Johanna,

   Het klopt dat het niet even eenvoudig is om de bloeddruk onder controle te krijgen. Ik kan verder geen uitspraak doen over medicijnen. Wel dat het erg belangrijk zoals u al aangeeft om kritisch te zijn wat betreft medicijn gebruik.

   Hoge bloeddruk wordt grotendeels beïnvloed door de volgende factoren:
   -Roken
   -Overgewicht of obesitas
   -Gebrek aan lichaamsbeweging
   -Voedingspatroon hoog in natrium
   -Zware alcoholgebruik (meer dan 1 tot 2 drankjes per dag)
   -Stress (dit kan een grote zijn)
   -Leeftijd
   -Genen
   -Familie geschiedenis
   -Chronische nieraandoeningen
   -Bijnier en schildklier aandoeningen

   Daarbij is de bloeddruk slechts een onderdeel van het totaalplaatje. Ook uw cholesterolwaarden is erg belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen. Tevens kan er ook sprake zijn van pre(diabetes), diabetes type 2. Er is namelijk een link tussen het ontwikkelen van diabetes en hoge bloeddruk. Vandaar dat het belangrijk is om uw bloedsuikerspiegels en cholesterolwaarden te laten meten en zelf ook regelmatig te meten.

   U geeft aan dat u al gezond leeft en een goed gewicht hebt. Toch is het de moeite waard om uw voedingspatroon nogmaals goed te bekijken en te richten op een dieet gebaseerd op laag verzadigd vet en laag in natrium.

   Evenals alcoholconsumptie beperken tot minder dan 1 glas per dag of volledig vermijden. Helaas hebben sommige mensen last van hypertensie, zelfs met een gezonde leefstijl. Goede communicatie met een professional om de nare gevolgen van hoge bloeddruk te voorkomen is absoluut noodzakelijk. Elke stap moet zorgvuldig overwogen worden (inclusief medicijnen) en moet worden afgestemd op uw individuele omstandigheden.

   Verder heb ik nog een paar aanvullende artikelen voor uw die wellicht interessant zijn:

   https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-hart-en-vaatziekten-voorkomen-deel-1-cholesterol-kruiden/

   https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-hart-en-vaatziekten-voorkomen-deel-6-hoge-bloeddruk-overzicht/

   https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-hart-en-vaatziekten-voorkomen-deel-4-dieet/

   Heel veel succes en houd me op de hoogte!

   Met vriendelijke groet,

   Jack

 2. Beste Robert Jan Hendriks
  Met aandacht heb ik je voorbeelden van hoge bloeddruk gelezen.
  Daar ik een lange tijd met hoge bloed heb geleefd en heel veel verschillende medicaties heb geprobeerd i.v.m. de bijwerkingen, ben ik in overleg met mijn huisarts, die ook homeopaat is, overgegaan naar Knoflook Plus capsules 3x per dag 1 caps. en Broccoli Pure-Sprouts 2xper dag 1caps.en heb nu een bloeddruk van 125 of 127 bovendruk en 70 tot 80 onderdruk zonder bijwerking!
  Ik ben bijna 90 jaar en heel blij met deze uitslagen.
  Met vriendelijke groet, Anne Sluijters

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share