Langer Leven

Laatste Update: 28 mei 2015

Langer leven door het ketogeen dieet?

ketogeen voedingspatroonUit steeds meer onderzoeken (zie bronnen onderaan) blijkt dat een dieet dat relatief veel vetten bevat helemaal niet zo ongezond is als tot voor kort werd aangenomen. Integendeel!

Een dieet dat bestaat uit vooral hoogwaardige vetten en weinig koolhydraten lijkt juist ervoor te zorgen dat er veel minder veroudering in het lichaam plaatsvindt.

Hoewel er zowel voorstanders en tegenstanders zijn van het ketogeen dieet lijkt het er op dat de voorstanders steeds meer hun gelijk krijgen. Tegenstanders van het vetrijke dieet baseren zich op het feit dat je hersenen glucose als brandstof gebruikt. Dus als jij zou stoppen met het eten van suikers dan zouden je hersenen onvoldoende brandstof krijgen.

Echter, je lever is in staat om vetten om te zetten in ketonen, een brandstof waar je hersenen wel heel goed op functioneren. Deze ketonen worden door je lever uit vet gehaald. Dit kan vet zijn uit voeding maar ook het vet dat is opgeslagen in je lichaam.

Tegenstanders vinden deze omschakeling ongezond, maar uit onderzoeken blijkt dat overstappen naar een vetrijk en koolhydraatarm dieet de parameters die aangeven hoe gezond je bent, zoals bloeddruk, triglyceriden, bloedsuiker en cholesterol er allemaal op vooruit gaan.

Het verbranden van lichaamsvet is juist iets wat voor veel mensen juist belangrijk is omdat ongeveer de helft van de mensen in de Westerse wereld teveel vetreserves hebben en dus last hebben van overgewicht, hetgeen weer een heleboel aandoeningen in de hand werkt.

Vetverbrander versus suikerverbrander

In ons hedendaagse dieet zijn koolhydraten volop verkrijgbaar, bijna iedereen is ingesteld op het koolhydraatrijke dieet. Je lichaam past zich aan op de dagelijkse kost en is dus een echte suikerverwerker geworden.

Haal je echter een dikke streep door al die suikers in je dieet dan gebeurt er na verloop van tijd iets opmerkelijks.

Je zou namelijk verwachten dat je bloedsuiker alsmaar zou dalen en dat je hersenen maar weinig energie krijgen en je je lusteloos zou voelen. Dit zal in de eerste instantie wel gebeuren omdat we zo ingesteld zijn op koolhydraten maar nadat je lichaam een poosje zonder suiker zit schakelt het vanzelf over op een andere vorm van energieverbranding en dat is vet.

Ketose

De omschakeling van suikerverbrander naar vetverbrander noemt men in de medische wetenschap ketose. Dit betekent niets meer dan dat lever vet omzet in brandstof voor bijvoorbeeld je hersenen en spieren. Deze ketonen blijken uit het onderzoek een hele goede brandstof te zijn voor je hersenen en je hart.

Oftewel je brandstofvoorziening is nu overgeschakeld op een manier waarbij je geen grote hoeveelheden insuline meer nodig hebt.

Het verouderingsproces

Om te begrijpen wat de voordelen zijn van een vetrijk en koolhydraatarm dieet is het op de eerste plaats belangrijkom te weten wat het verouderingsproces in de hand werkt en welke invloed voeding hierop heeft.

Ten eerste heb je het probleem dat insuline ervoor zorgt dat je vet opslaat en niet verbrandt. Dus op het moment dat jij veel suiker eet zorgt de insuline die vrijkomt om die suiker te verwerken er ook meteen voor dat deze brandstof wordt opgeslagen in de vorm van vet.

Daarnaast raakt je lichaam na verloop van tijd steeds meer gewend aan al die insuline en wordt het resistent. Je lichaam maakt dan wel insuline aan, maar je cellen reageren er niet meer op.

Je krijgt dan in meer of mindere mate last van teveel glucose in je lichaam, wat ervoor zorgt dat je last krijgt van allerlei klachten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en chronische ontstekingen.

Dit zijn kort samengevat alle symptomen van het metaboolsyndroom, een combinatie van verschillende aandoeningen die er samen voor zorgen dat vrijwel iedereen in het Westen niet komt te overlijden aan de gevolgen van ouderdom, maar voortijdig aan de gevolgen van ziekte.

Kort samengevat werkt de aanmaak van veel insuline veroudering in de hand.

Veroudering tegengaan

Als dus aan de ene kant de constante stroom van insuline de veroudering versnelt dan is de sleutel tot het vertragen van het verouderingsproces dus de productie van insuline zoveel mogelijk te beperken.

Dit is waar het mijden van suikers erg effectief is. Op het moment dat jij je suikerinname drastisch beperkt zal je lichaam ook geen insuline meer nodig zijn om die suikers te verwerken.

Met name al die toegevoegde suikers in bewerkte voeding laten staan zal al hele grote effecten hebben op je lichaam. Dit zijn voornamelijk de glucose of fructosesiropen die aan voedingsmiddelen toegevoegd worden omdat ze vooral goedkoop en gemakkelijk te verwerken zijn, voor de voedingsindustrie wel te verstaan, niet voor je lichaam.

Insulineresistentie verbeteren

Op lange termijn is het verbeteren van je insulineresistentie een hele grote factor in hoelang je leeft. Als je nagaat dat diabetes type 2 een van de grootste Westerse epidemieën aan het worden is dan wordt het belang van het onder controle houden van je insulineresistentie extra duidelijk.

Het ketogeen dieet is een beproefde methode om de insulineresistentie te verbeteren

Overgewicht tegengaan

Het hebben van overgewicht is een gezondheidsbedreiging waar naar schatting een op de drie tot bijna de helft van de mensen in de welvarende landen mee van doen heeft. Overgewicht zorgt weer voor een veel hoger risico op het ontwikkelen van al die aandoeningen die voorkomen dat we zo oud worden als we zouden willen.

Ook hier blijkt dat het ketogeen dieet voor een flinke afname van gewicht zorgt.

Verbeterde biomarkers

Uit een onderzoek gedaan door Dr. Attia die zichzelf als proefpersoon heeft gebruikt als proefpersoon voor het ketogeen dieet is gebleken dat bij hem alle biomarkers die een belangrijke graadmeter zijn voor je levensduur allemaal verbeterden naarmate hij suiker uit het dieet schrapte en verving door hoogwaardige vetten en eiwitten.

De nuchtere bloedsuikerspiegel daalde, het BMI nam erg af, de bloeddruk daalde met ongeveer 20 punten, de cholesterolwaarden verbeterden en de grootste afname was te zien in de hoeveelheid triglyceriden. Naast al deze verbeteringen ging bij Dr. Attia de insulinegevoeligheid er 400% op vooruit.

Hoe pas ik het dieet het beste toe?

Nu we het gehad hebben over de voordelen van het ketogeen dieet is het voor jou natuurlijk belangrijk om te weten hoe zo’n dieet er in de praktijk uitziet, want simpelweg meer vlees gaan eten zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.

Wat je moet doen is op de eerste plaats je dieet gaan invullen aan de hand van de glycemische index. Dit houdt in dat je vooral de snelle suikers die de voedingsindustrie in de bewerkte voeding stopt gaat mijden.

Je kunt gewoon de trage complexe koolhydraten blijven eten, deze trage koolhydraten zijn belangrijk voor je spijsvertering en deze trage koolhydraten hebben verder geen nadelige invloed op het omschakelen van suikerverbrander naar vetverbrander omdat voedingsvezels vaak maar 2 tot 3 gram per 100 gram voeding zijn.

De streefhoeveelheid koolhydraten van een gram of 40 kan dus ook gehaald worden inclusief voedingsvezels.

Nogmaals heel belangrijk is dat je al die snelle suikers en toegevoegde suikers gaat mijden, dit vergt wel wat wilskracht maar het kan wel.

Naast het minderen van suikers ga je de inname van eiwitten en onverzadigde vetten verhogen. Dit doe je door vooral meer vis, wit vlees en noten aan je dieet toe te voegen. Daarnaast is de avocado het geheime wapen wat betreft gezonde eiwitten.

Een andere rijke bron van eiwitten is bijvoorbeeld biologische Griekse yoghurt. Ik moet er wel bij zeggen dat deze wel behoorlijk wat verzadigde vetten bevat, dus met mate!

En natuurlijk de beste bron van allemaal: het gekookte ei!

Meer vis en wit vlees alleen is geen goed uitgebalanceerd dieet. Daarom moet je ook vooral zoveel mogelijk groente eten, bijvoorbeeld door je dag te beginnen met een groen smoothie. Per dag een of twee stuks fruit is nog steeds onder de streefwaarde van 40 gram, dus ook fruit blijf je in je dieet houden.

Wat je wel duidelijk moet laten staan zijn de pasta’s, rijst, boterhammen en aardappelen, dit zijn echte koolhydraatbommen. Ook zit aan zuivel met een smaakje vaak grote hoeveelheden suikers toegevoegd

Tot slot

Om in staat van ketose te raken is het heel erg belangrijk dat je niet meer dan 40 gram suiker per dag eet. Hierdoor ontstaat natuurlijk een gat in je normale energievoorziening, het advies dat ik je hierbij geef is je vooral op de onverzadigde vetten en de eiwitten uit avocado en kip, vis en kalkoen te richten.

Je vervangt de suikers door met gezondere voedingsstoffen. Hoe meer energie jij uit groente kunt halen hoe beter natuurlijk, maar de eiwitten en onverzadigde vetten bieden je een uitweg.

Ook al zijn verzadigde vetten zeker niet ongezond, verzadigde vetten kunnen ervoor zorgen dat je enorm snel aankomt, dus ga niet helemaal los op de verzadigde vetten!

Een vorm van vet is uitdrukkelijk te allen tijde uit den boze, namelijk de transvetten.

Op het moment dat jij op een etiket ziet staan:

 • Gehard palmvet
 • Gehydrogeneerde plantaardige olie
 • Geharde plantaardige olie
 • Geharde plantaardige vetten
 • Gehydrogeneerde plantaardige vetten
 • Transvetzuren
 • Transvetten

Leg je het product weer terug in het schap! Transvetten zijn minstens zo schadelijk voor je gezondheid als de kunstmatige suikers en hebben een enorme negatieve impact op je gezondheid!

Daarnaast kun je als je over de drang naar suiker heen bent het ketogeen dieet proberen te combineren met intermittent fasting. Dit betekent dat je een dag in de week of een aantal uren per dag niets eet. Ook vasten kan namelijk een enorme gezondheidsbevorderende werking hebben.

Eigenlijk bestaan onze gezondheidsproblemen in de kern uit het feit dat we teveel en te vaak beschikking hebben over voeding, iets waar we in de evolutie niet op gemaakt zijn. Wat je dus moet doen is je lichaam meer het idee te geven dat je niet constant beschikking hebt over energie, dit doe je door te stoppen met suiker, af en toe een keer vasten.

Dit zijn essentiële triggers om allerlei natuurlijke mechanismes die ons lichaam bezit weer wakker te schudden!

Bronnen:

http://europepmc.org/abstract/med/3958810

http://link.springer.com/article/10.1007/s11010-007-9448-z

http://link.springer.com/article/10.1007/s11010-005-9001-x

https://www.youtube.com/watch?v=NqwvcrA7oe8  (Dr. Attia)

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik begrijp het niet. Ik eet elke dag minmaal zo'n 750 gram groente, 1 soms 2 stuks fruit, eet de gezonde vette vissoorten, en soms een paar volkoren cracker van wasa met 15+ kaas maar...... ik kom gemakkelijk aan de 150 gram koolhydraten of nog meer hoor.
  Hoe kan ik in godsnaam onder de 40 gram blijven? Ik heb zeer veel behoefte aan zoveel groenten
  Wilt u svp reageren, ik zie graag een reactie tegemoet

 2. Hallo Doret,

  Crackers mogen niet als je een ketogeen dieet doet. En ook niet alle soorten fruit.
  In het begin even helrmaal geen fruit. In principe eet je nu low carb maar nog niet ketogeen.
  Als je nog steeds interesse hebt om in ketose te raken kan ik je misschien helpen met wat tips.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin
Share3