LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Voordelen van het veganistisch dieet tegen hoge bloeddruk

veganistisch dieet bloeddrukEen tijdje geleden stuitte ik tijdens het zoeken naar nieuws over hoge bloeddruk op een artikel van een 68-jarige vrouw die van de een op de andere dag besloot om veganistisch te gaan eten. De resultaten waren verbluffend. Ze had namelijk allerlei klachten, zoals overgewicht, fibromyalgie en een hoge bloeddruk. Door het veganistische dieet werden voor haar die klachten een stuk minder en ze beweert zelfs dat ze er helemaal geen last meer van heeft.

Daarom wil ik in dit artikel ingaan op de gezondheidsvoordelen die een veganistisch dieet heeft voor volwassenen.

Wat is het veganistisch dieet?

Het veganistisch dieet is een dieet waarbij je geen gebruikmaakt van voeding waarbij dierlijke producten zijn gebruikt. Dit betekent uiteraard dat je geen vlees eet, maar het betekent ook dat je geen voeding eet waar melk of eieren in verwerkt is.

Hierdoor beperkt je eigenlijk ontzettend veel van wat je eet. In brood zit vaak al ei en melk verwerkt.

Dan zitten er ook nog vaak veel dierlijke vetten verwerkt in snoepgoed waardoor je dat ook niet meer kunt eten.

Om toch voldoende voeding binnen te krijgen en voldoende vitaminen en mineralen is het bij een veganistisch dieet nodig om meer groente, fruit en noten te eten. Omdat sommige vitaminen, zoals vitamine B12, vooral uit dierlijke bronnen komen is het soms toch nodig om supplementen te nemen naast het dieet. Meestal wordt er dan van gebruikgemaakt van supplementen waarvoor een soort plankton is gebruikt, zoals krill olie.

Het is dus zeker niet een dieet dat je kunt gebruiken zonder bepaalde supplementen. Een tekort aan vitamine B12 zorgt bijvoorbeeld voor een futloos gevoel en is niet goed voor de hersenen.

Volgens verschillende onderzoeken heeft Nederland minder dan 1 procent veganisten in de bevolking. Dit is een stuk lager dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten waar 2 procent van de bevolking aangeeft veganist te zijn.

Kan iedereen gebruikmaken van het veganistisch dieet?

Ja en nee, niet iedereen kan gebruikmaken van het veganistisch dieet. Als je veganistisch wilt eten kun je hier het beste pas mee beginnen als je volwassen bent.

Vooral kleine en jonge kinderen tot aan de pubertijd hebben nog zuivel nodig voor het calcium en andere mineralen dat daarin zit. Dit is nodig voor een normale groei en een goede werking en ontwikkeling van het zenuwstelsel.

In Italië heeft een rechter onlangs bepaald dat je kind een veganistisch dieet laten volgen een vorm van kindermishandeling is. Het is dus echt een dieet dat vooral gebruikt kan worden door volwassenen die volgroeid zijn.

Toch is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden je kind een veganistisch dieet te geven, maar ik raad het niet aan.

Veganistisch dieet en kinderen

Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en moeten nog groeien. Niet alleen het skelet van kinderen groeit. Ook het zenuwstelsel groeit en dat heeft bepaalde voedingsstoffen nodig zoals calcium, zink en ijzer. Daarnaast zijn de vitamine B2, B12 en D belangrijk.

Ook hebben kinderen die een veganistisch dieet volgen vaak iets meer eiwitten nodig uit plantaardige bronnen dan kinderen die nog wel dierlijke producten eten.

Als je per sé je kind een veganistisch dieet wilt geven is het belangrijk om te onderzoeken welke voeding ze voorziet van voldoende calcium en dergelijke. Meestal kun je veganistische producten kopen waaraan deze belangrijke voedingsstoffen zijn toegevoegd of geef ze ook supplementen.

Je kunt er ook voor kiezen om je kinderen vegetarisch op te voeden, dat maakt het toch een stuk eenvoudiger.

Veganistisch dieet en volwassenen

Voor volwassenen kan een veganistisch dieet niet snel kwaad. Je bent niet meer in de groei en hoeft eigenlijk alleen nog je skelet en zenuwstelsel te onderhouden. Hierdoor is het minder erg als je tijdelijk minder calcium krijgt dan bij kinderen.

Wel bestaat er het risico dat je als volwassene last krijgt van broze botten door te weinig calcium en vitamine D, maar ook hier geldt dat die vaak zijn toegevoegd bij veganistische producten en dat je hier supplementen voor kunt krijgen.

Als je geen stappen neemt om voldoende calcium en vitamine D te eten is de kans 30 procent groter op botbreuken in vergelijking met mensen die nog wel vlees eten.

Daarnaast is het nodig om voldoende vitamine B12 te eten eventueel door supplementen om geen last te krijgen van neurologische klachten.

Gluten intolerantie

Er zijn zelfs voordelen voor volwassenen die last hebben van glutenintolerantie. Dit komt doordat producten met gluten vaak verwerkt worden met zuivel of ei om er deeg van te maken. Doordat je dit niet eet als je een veganistisch dieet hebt is de kans dat je last krijgt van je gluten intolerantie veel kleiner.

Zuivel intolerantie

Er is natuurlijk een nog groter voordeel aan het veganistische dieet voor mensen met een zuivelintolerantie. Door het veganistische dieet kom je niet in aanraking met zuivel en krijg je dus ook geen last van een te snelle stoelgang door je intolerantie.

Effect van het veganistisch dieet op de gezondheid

Een veganistisch dieet kan dus al veel voordeel hebben voor mensen die last hebben van sommige voedselallergieën en volgens het verhaal dat ik las van de 68-jarige vrouw had het ook nog een geweldig effect op de gezondheid.

Van het veganistische dieet is bekend dat het de volgende voordelen voor je gezondheid heeft:

 • Het voorkomt overgewicht.
 • Het verlaagt cholesterol.
 • Het verlaagt de bloeddruk.
 • Het verlaagt de kans op diabetes type 2.
 • Het verlaagt de kans op overlijden door hart- en vaatziekten.

Het effect van het veganistisch dieet op de hoge bloeddruk

Zoals je hebt gelezen heeft het veganistische dieet naast een paar nadelen waardoor je supplementen moet nemen ook voordelen voor je gezondheid. Deze voordelen zorgen er allemaal indirect voor dat ook de bloeddruk op een normaal niveau blijft.

Doordat je minder dierlijke vetten eet is het voor je lichaam belangrijk om het eigen vet te gebruiken als er energie verbruikt wordt. Hierdoor voorkom je overgewicht en val je extra af als je al wel overgewicht hebt.

Dit voorkomt op zijn beurt weer dat je last krijgt van een hoge bloeddruk. Als je namelijk meer lichaamsvet hebt moet je hart harder werken om het bloed door je lichaam te pompen. Het gevolg van een hardere puls is een hogere bloeddruk.

Cholesterol is een goedje dat als je er te veel van hebt aan de binnenkant van je aderen blijft plakken. Dit kan aderverkalking veroorzaken. Hierdoor zijn je bloedvaten minder flexibel en daardoor geven ze minder mee als er meer bloed langs moet. Hierdoor wordt de bloeddruk op de aderwand weer hoger. Door veganistisch te eten kun je dit voorkomen.

Daarnaast is ook de lagere kans op diabetes type 2 goed voor ook de lagere kans op een te hoge bloeddruk. De kans op diabetes type 2 is lager doordat je als veganist vaak minder koolhydraten eet en daardoor minder snel een te hoge bloedsuikerwaarde hebt. Een hoge bloedsuiker kan zorgen voor ontstekingen en beschadigingen in je lichaam waaronder je bloedvaten.

Hierdoor verliezen je bloedvaten flexibiliteit en dat is weer slecht voor de bloeddruk.

Waarom het veganistische dieet goed werkt tegen hoge bloeddruk

Een reden waarom het veganistische dieet zo goed werkt tegen hoge bloeddruk en andere ziekten kan zijn dat je door het dieet een hele andere verhouding suiker en vezels eet. Je eet bijvoorbeeld veel meer fruit en groente als je veganistisch eet dan als je niet veganistisch eet.

Hierdoor krijg je automatisch meer gezonde mineralen binnen, zoals kalium, dat helpt om je bloeddruk te verlagen. In veel groente en fruit zit bijvoorbeeld kalium. In de meeste bladgroenten, zoals spinazie, zit een behoorlijke hoeveelheid kalium en ook in fruit zoals een appel zit veel kalium.

Daarnaast eet je veel meer vezels als je veganistisch eet dan als je ook nog zuivelproducten en deegproducten eet.

Dit zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter in je lichaam worden opgenomen en het zorgt voor een betere stoelgang.

Antioxidanten zijn ook een goede voedingsstof om ziekten en beschadigingen aan het DNA te voorkomen. Bij antioxidanten moet je denken aan vitamine A, E en C en aan flavonoïden. Vitamine C zit veel in bladgroenten en de meeste soorten fruit. Vitamine A zit ook veel in oranje groenten en sommige soorten fruit en vitamine E is veel aanwezig in noten.

Doordat je als veganist minder vlees en zuivel eet wordt dit vaak goedgemaakt door meer noten te eten. Dit is juist iets dat mensen minder en zeker niet dagelijks eten als je nog wel zuivel of vlees eet.

Voordelen van het veganistische dieet die niets met je gezondheid te maken hebben

Naast de gezondheid zijn er ook andere redenen waarom mensen ervoor kiezen om bijvoorbeeld veganist of vegetariër te worden.

Voor veel mensen is het bijvoorbeeld belangrijk om het dierenleed te verzachten.

Daarnaast kan veganistisch eten ook helpen om minder broeikasgassen vrij te laten komen. Doordat er minder dieren nodig zijn is er ook minder productie nodig van dieren en is er minder vervoer en dergelijke nodig. Ook blijkt dat methaangas, een gas dat vrijkomt als dieren een scheetje laten, ook tot een broeikaseffect kan leiden.

Daarbij hoeven de dieren minder gevoerd te worden waardoor er landbouwgrond vrijkomt dat gebruikt kan worden voor voeding dat mensen eten in plaats van voeding dat door dieren gegeten wordt.

Heb je mijn eBook al gelezen?

Een hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid, het is dan ook belangrijk dat je zo snel mogelijk actie neemt om je bloeddruk te verlagen. Om je hierbij te helpen, heb ik het boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ geschreven. Dit staat vol met tips en advies over hoe je op een natuurlijke wijze je bloeddruk kunt verlagen.

Begin direct! Download mijn e-book hier!

 

veganistisch dieet tegen hoge bloeddruk

Tips voor het volgen van een veganistisch dieet

Heb je na het lezen van deze informatie het idee dat je direct moet overstappen naar een veganistisch dieet? Dan heb ik een paar tips voor je bedacht om de overgang naar de veganistische levensstijl eenvoudiger te maken.

 1. Schrap elke week een niet veganistisch product

Net als in een keer stoppen met roken is het in een keer stoppen met het eten van vlees en zuivelproducten erg lastig. Je kunt daarom het beste elke week een product schrappen. Je kunt bijvoorbeeld in de eerste week ervoor kiezen om vleeswaren die je op het brood deed te schrappen. In de tweede week schrap je de yoghurt.

 1. Ga opzoek naar goede vervangers

Als je veganistisch wordt lijkt het soms of je helemaal niets meer mag hebben, maar dat valt reuze mee. Je moet alleen even iets beter opzoeken. Elke week dat je iets schrapt waar vlees, zuivel of ei in zit zoek je een vervangend product. Als je yoghurt schrapt kun je bijvoorbeeld nog veel krijgen op soja basis. Melk kan vervangen worden voor kokosmelk en zelfs amandelmelk of rijstmelk.

 1. Eet als je honger hebt

Je zult merken dat je lichaam opeens heel anders gaat reageren. Misschien loop je eerst de hele tijd met een hongergevoel rond doordat je veel minder eiwitten eet die voor een vol gevoel zorgen. Als je honger hebt terwijl je net lunch hebt gehad betekent dit niet dat je dat maar moet negeren.

Pak dan gewoon een extra appel. Niemand verbiedt het je om 2 appels op 1 dag te eten.

Het gaat er niet om dat je minder eet, het gaat erom dat je anders eet.

 1. Ga opzoek naar lekkere dingen van de natuur

In veel snoepgoed worden producten van dieren gebruikt. Gelatine is soms gemaakt van varkensvet. Maar je kunt ook veel lekkere dingen maken die wel gewoon plantaardig zijn. Op het internet kun je veel lekkere veganistische recepten vinden. Zoals een pannenkoek van banaan en zoete aardappel.

 1. Laat je niet demotiveren door tegenslag

Het kan best een keer voorkomen dat je ergens komt en je toch even een plakje kaas pakt. Dit kun je heel erg vinden, maar uiteindelijk kan 1 plakje kaas geen kwaad. Bij een levensstijl die niet standaard kun je momenten tegenkomen waarop het even niet zo makkelijk gaat. Als het toch een keer misgaat kun je de volgende dag gewoon weer verder gaan met veganistisch eten.

 1. Verdiep je in supplementen

Zoals je hebt gelezen is het bij een veganistische levensstijl wel belangrijk om voeding te kopen waarbij calcium, vitamine D en vitamine B12 aan zijn toegevoegd. Verdiep je in producten waardoor je hiervan dagelijks voldoende binnenkrijgt of laat je adviseren bij de drogist voor goede supplementen om deze levensstijl op een gezonde manier vast te houden.

Tot slot…

Het veganistische dieet heeft een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Het is het beste om pas veganistisch te eten als je al volwassen bent omdat je lichaam dan al volgroeit is. Toch moet je dan nog opletten om voldoende calcium, vitamine D en vitamine B12 binnen te krijgen.

Het veganistische dieet heeft wel een goed effect op de gezondheid van je cardiovasculaire systeem. Bij mensen met een veganistisch dieet komt overgewicht, te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk zo goed als niet voor. Het kan daarom een idee zijn om deze levensstijl vast te houden om je bloeddruk te verlagen.

Bij diabetes is het heel makkelijk toe te passen om je bloedsuiker natuurlijk laag te houden.

Als je het veganistische dieet te lastig vindt om te volgen voor het verlagen van je bloeddruk zijn er  veel andere alternatieven om je bloeddruk te verlagen, zoals een vegetarisch dieet, een DASH dieet en een levensstijl met meer lichaamsbeweging.

Bronnen:

http://www.andjrnl.org/article/S0002-8223(01)00167-5/abstract

http://ajcn.nutrition.org/content/89/5/1627S.short

http://www.mdpi.com/2072-6643/6/6/2131/htm

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

De gemiddelde bloeddruk meting

De gemiddelde bloeddruk meting

Voordelen van een Bloeddrukmeter

Voordelen van een Bloeddrukmeter

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Robert Jan, heeft u dit Artikel geschreven?
  Allereerst bedankt, dat U de veganistische levensstijl om gezondheidsredenen aanraadt en onder de mensen brengt met uw artikel. Het is super dat u probeert mensen te helpen hun levensstijl te verbeteren, daarvoor heb jk respect. Ik hoop dat vele mensen dit goede voorbeeld volgen.
  Echter schrijft u ook enkele zinnen die niet waar zijn, niet onderbouwd worden en daardoor onwetende mensen afschrikken van een levensstijl die voor ons allemaal, de wereld en de dieren beter is.

  Informeer u alstublieft beter, voordat u bepaalde dingen schrijft, zoals bijvoorbeeld dat de veganistische levensstijl alleen geschikt is voor volwassenen. Er zijn namelijk geen stoffen die wij mensen nodig hebben, die we niet uit plantaardige, in plaats van dierlijke bronnen kunnen winnen (Zelfs B12 is niet zo problematisch als U net als vele andere instanties, aangeeft. Een tekort komt zelden voor, aangezien B12 in onze eigen darm wordt aangemaakt zolang geen opnameproblemen of darmziektes dit proces verstoren.) U noemt het veganisme zelfs samen met kindermishandeling in 1 zin en schrijft dat wij zuivel nodig hebben voor calcium en bepaalde mineralen. Niets is minder waar. Gelukkig rechercheren een heleboel mensen nog zelf, maar al die andere mensen worden totaal verward en afgeschrikt door deze verkeerde en onvolledige informatie.

  Aangezien uzelf positief over de veganistische levensstijl schijnt te zijn, begrijpt U waarschijnlijk ook waarom dit een belangrijk onderwerp is.
  De gemiddelde burger weet over het algemeen helaas zeer wenig over voeding en gezondheid en vertrouwt hierbij vaak op anderen. De informatie die openbaar verspreid wordt, moet daarom volledig en correct zijn.

  Om nog even kort op uw uitspraak over zuivel in te gaan... Helaas werkt ons lichaam niet zo gemakkelijk als de zuivelindustrie ons wil laten geloven. Het klopt dat er calcium in melk zit, maar dit komt niet terecht in onze botten. Het is dus een mythe, of beter gezegd een marketingtruc van de zuivelindustrie, dat wij en vooral kinderen melk en andere zuivel nodig hebben om sterke botten te krijgen en goed te groeien. Melk is niets meer dan voeding voor pasgeborenen, bij koemelk zijn dit de kalfjes die moeten groeien van de melk van moederkoe. Baby’s krijgen ook moedermelk, maar hebben daarna zonder twijfel, geen moedermelk van andere zoogdieren nodig. Dit is onzin.

  De melk van zoogdieren wordt in het lichaam gemaakt van planten, gras en granen die ze eten. Het is dus veel logischer en efficiënter voor ons om calcium uit planten te halen, bijvoorbeeld:

  Spinazie 100 g: 130 mg calcium
  Broccoli 100 g: 100 mg calcium
  Zuivelalternativen op basis van bijvoorbeeld amandelen of lupinen zijn ook goede opties.

  Robert Jan, ik hoop dat U nog een paar minuutjes aan de correctie en aanvulling van bepaalde uitspraken in uw artikel zou willen besteden, want er zijn veel mensen die uw artikel lezen, aangezien het via Google zo goed bereikbaar is.

  Met vriendelijke groeten,
  Tess

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
18 Shares
Tweet
Pin
Share18