• gezondheid van je werknemers

Waarom is de gezondheid van je werknemers belangrijk?

2016-11-30T09:52:11+01:00oktober 2nd, 2013|Werk en Gezondheid|0 Reacties

Laatste update: door

Waarom is de gezondheid van je werknemers belangrijk?

Nog niet zo lang geleden was het heel normaal dat je een sigaret rookte op je werkplek. Tegenwoordig zijn rokers al naar buiten verbannen. Ook is gezondheid voor veel mensen een stuk belangrijker geworden, men sport vaker en is zich meer bewust van de voeding die men eet.

Ondanks dat men zich tegenwoordig meer bewust is van de gezondheid, neemt het aantal mensen met overgewicht toe, en beginnen ziektes zoals diabetes bijna een epidemie te worden.

Dus daarom ook de vraag: is de gezondheid van je werknemers belangrijk?

Gezondheid en ziekteverzuim

Uit onderzoek van het CBS in 2007 naar een eventuele correlatie tussen ziekteverzuim en alcoholgebruik, overgewicht, genoeg lichaamsbeweging en roken zijn duidelijk aanwijzingen naar voren gekomen dat hier inderdaad een verband is.

Roken

Zo blijkt uit de cijfers van het CBS dat werknemers die zwaar roken ongeveer op een ziekteverzuim uitkwamen van bijna 6 %. Het percentage ziekteverzuim bij de niet rokers bedroeg ongeveer 2 %.Dit betekent dat rokers gemiddeld drie keer zo vaak ziek zijn als niet rokers.

Ook blijkt uit datzelfde onderzoek dat de ‘zieke rokers’ er langer over doen om te herstellen. Namelijk 1,5 dag meer.

Overgewicht

Ditzelfde patroon tekent zich af bij de werknemer met overgewicht. Het ziekteverzuim van een werknemer met ernstig overgewicht was ongeveer 5,5 %, terwijl zijn of haar collega met een normale BMI ongeveer 2,9% ziekteverzuim hadden. En wat nog schokkender is: de werknemer met obesitas blijkt elke keer dat diegene ziek is er 11 dagen langer over te doen om weer beter te worden ten opzichte van de collega met een normaal gewicht.

Lichaamsbeweging en alcohol

De verschillen tussen de werknemers die wel en niet voldoende aan lichaamsbeweging/sporten doen en het ziekteverzuim zijn maar klein. Bij de consumptie van alcohol en ziekteverzuim blijkt zelfs dat er een u-curve is ontstaan. Dit wil zeggen dat de niet drinkers en de zware drinkers het meeste ziek zijn, de matige en de weekenddrinke