Werk en Gezondheid

Laatste Update: 30 november 2016

Waarom is de gezondheid van je werknemers belangrijk?

Nog niet zo lang geleden was het heel normaal dat je een sigaret rookte op je werkplek. Tegenwoordig zijn rokers al naar buiten verbannen. Ook is gezondheid voor veel mensen een stuk belangrijker geworden, men sport vaker en is zich meer bewust van de voeding die men eet.

Ondanks dat men zich tegenwoordig meer bewust is van de gezondheid, neemt het aantal mensen met overgewicht toe, en beginnen ziektes zoals diabetes bijna een epidemie te worden.

Dus daarom ook de vraag: is de gezondheid van je werknemers belangrijk?

Gezondheid en ziekteverzuim

Uit onderzoek van het CBS in 2007 naar een eventuele correlatie tussen ziekteverzuim en alcoholgebruik, overgewicht, genoeg lichaamsbeweging en roken zijn duidelijk aanwijzingen naar voren gekomen dat hier inderdaad een verband is.

Roken

Zo blijkt uit de cijfers van het CBS dat werknemers die zwaar roken ongeveer op een ziekteverzuim uitkwamen van bijna 6 %. Het percentage ziekteverzuim bij de niet rokers bedroeg ongeveer 2 %.Dit betekent dat rokers gemiddeld drie keer zo vaak ziek zijn als niet rokers.

Ook blijkt uit datzelfde onderzoek dat de ‘zieke rokers’ er langer over doen om te herstellen. Namelijk 1,5 dag meer.

Overgewicht

Ditzelfde patroon tekent zich af bij de werknemer met overgewicht. Het ziekteverzuim van een werknemer met ernstig overgewicht was ongeveer 5,5 %, terwijl zijn of haar collega met een normale BMI ongeveer 2,9% ziekteverzuim hadden. En wat nog schokkender is: de werknemer met obesitas blijkt elke keer dat diegene ziek is er 11 dagen langer over te doen om weer beter te worden ten opzichte van de collega met een normaal gewicht.

Lichaamsbeweging en alcohol

De verschillen tussen de werknemers die wel en niet voldoende aan lichaamsbeweging/sporten doen en het ziekteverzuim zijn maar klein. Bij de consumptie van alcohol en ziekteverzuim blijkt zelfs dat er een u-curve is ontstaan. Dit wil zeggen dat de niet drinkers en de zware drinkers het meeste ziek zijn, de matige en de weekenddrinkers juist minder.

Dit is natuurlijk geen excuus om je nu elk weekend vol te laten lopen op een goede gezondheid! Zoals je weet is alcohol schadelijk voor de gezondheid en moet je alcohol met mate drinken.

Vanuit economisch perspectief

Dus als je alleen al vanuit economisch perspectief kijkt naar de gezondheid van je werknemers kun je vaststellen dat de gezondheid van werknemers wel degelijk interessant is. Een werknemer met een "gezonde levensstijl" is volgens de cijfers van het CBS minder lang en  minder vaak ziek en daardoor dus veel productiever dan z’n -rokende, frikandel en patat etende- collega!

Waardering werknemer

De theorie die men in Amerika heeft is dat als je als werkgever geeft om de gezondheid van je werknemer, deze werknemer zich meer gewaardeerd voelt en meer geneigd is zich aan deze werkgever te binden.

Ook zouden werknemers die in een goede conditie verkeren zich langer en beter kunnen concentreren, waardoor beter werk geleverd wordt.

Nu klinkt dit op zich allemaal logisch maar dit wil nog niet zeggen dat je als werkgever als een bullebak tekeer moet gaan en al je werknemers in de bouwvak naar bootcamp stuurt om ze afgetraind terug te krijgen… Integendeel!

Stress en te hoge werkdruk grootste oorzaak ziekteverzuim

De grootste oorzaak van ziekteverzuim is nog altijd stress en werkdruk. Je kunt alle overgewicht, drankgelag, gerook en op de bank hangen bij elkaar optellen en dan weegt dat nog niet op tegen de kosten (en niet te vergeten alle leed) die veroorzaakt worden doordat de werkdruk te hoog is, mensen door collega’s gepest worden of dat de werkplek om andere redenen zo onplezierig is dat werknemers gefrustreerd thuis komen te zitten.

Prettige werkomgeving

Als je optimale prestaties van je werknemers verlangt moet jij als baas natuurlijk je uiterste best doen om voor je mensen de meest ideale werkplek te creëren. Dit kun je op meerdere manieren bereiken:

  • waardering werknemersStel je flexibel op zorg dat er in oplossingen gedacht wordt, niet in problemen
  • Luister ook naar wat de werknemer te melden heeft, een goede interactie tussen werkgever en werknemer is essentieel voor een goede werksfeer
  • Zorg wel voor een duidelijke aansturing, er zit een groot verschil tussen een werknemer zelf verantwoordelijkheid en initiatief geven, of een werknemer maar laten freewheelen
  • Pesterijen op de werkvloer zorgen uiteindelijk tot een zieke werknemer
  • Zorg voor een juiste werkdruk; zowel verveling als te hoge werkdruk zorgen voor een negatieve instelling

Daarnaast is het uiteraard vanzelfsprekend dat een bedrijf zich aan de geldende ARBO wetten en veiligheidseisen houdt.

Conclusie

Bij het verbeteren van gezondheid van de werknemer -door de werkgever- kan nog veel positief resultaat worden geboekt. Vooral op het gebied van roken en overgewicht. Dit overgewicht kan trouwens deels ook weer te maken hebben met de werkplek. Vaak zorgen onregelmatige werktijden of zittend werk er weer voor dat de werknemer overgewicht ontwikkeld.

Een goede eerste stap in de richting van optimale gezondheid voor werknemers is natuurlijk gezonde voeding in de kantine. Als je als werkgever alleen maar ongezonde voeding in de kantine hebt, wat geeft dat dan voor voorbeeld?

Daarnaast kun je als werkgever overwegen om het lidmaatschap van de sportvereniging of fitnessclub (gedeeltelijk) te gaan betalen, immers uit de cijfers blijkt nogmaals dat het verschil in ziekteduur gemiddeld 11 dagen is door overgewicht!

Bron:

http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/6C792CAC-CF11-4F5E-B25F-A22BDA8F7502/0/2007c156pub.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share