• Water drinken verlaagt de bloeddruk

Water drinken verlaagt de bloeddruk?

2019-09-20T08:56:50+00:00juni 3rd, 2016|Hoge Bloeddruk Verlagen Tips|0 Reacties

Laatste update: door

Water drinken verlaagt de bloeddruk?water drinken verlaagt de bloedduk

Je hebt me op dit blog al vaker horen praten over water, de voordelen van water en hoeveel je nu eigenlijk zou moeten drinken. Soms is het lastig om te bepalen wie je nu moet geloven, omdat je zoveel tegenstrijdige berichten hoort.

Zo horen we nog steeds vaak dat we niet minder dan 3 liter water per dag moeten drinken, terwijl dit juist heel erg ongezond is, zoals ik heb uitgelegd in dit artikel. Anderen zeggen dat je je waterconsumptie juist moet beperken, echter is dit ook niet gezond.

Ook hoor je vaak dat je water op een bepaald tijdstip moet drinken of een bepaalde hoeveelheid moet drinken om je bloeddruk te verhogen. Juist daar wil ik even meer aandacht aan besteden in dit bericht, omdat mensen jammer genoeg geneigd zijn alles voor waarheid aan te nemen dat ze op internet lezen.

Dus, kan water drinken je echt helpen om je bloeddruk te verlagen? Lees verder om erachter te komen!

De gezondheidsvoordelen van water

Er is niemand die de gezondheidsvoordelen van water betwist. Water is een natuurlijk bron van vloeistof voor ons lijf en niemand is er ooit ziek van geworden. Natuurlijk is water een veel betere keuze dan frisdrank en andere suikerrijke dranken. Zolang je met name water drinkt en dan gewoon wanneer je dorst hebt, ben je al goed bezig. Echter wordt er nu ook gezegd dat water drinken op bepaalde tijden mensen kan helpen die lijden aan een te hoge bloeddruk.

Recentelijk wordt het bericht gedeeld dat water dat wordt gedronken op bepaalde tijdstippen effectiever zou zijn dan drinken op andere momenten en bovendien dat dit talloze gezondheidsvoordelen zou hebben.

Water drinken na het opstaan - Misschien heb je ook wel al eens gelezen dat je idealiter twee glazen water kunt drinken na het opstaan om zo je organen te activeren. Maar welke organen? Er zijn geen specifieke organen die geactiveerd worden alleen omdat je op een bepaald moment water drinkt. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat dit tijdstip ongezond is. Immers, je hebt urenlang geslapen en je raakt bovendien veel vocht kwijt in de nacht. De kans is dan ook groot dat je vanzelf dorst hebt in de ochtend. Maar het is zeker niet zo dat je iets kunt 'activeren' in je lichaam door water te drinken.

30 minuten voor de maaltijd een glas water drinken - Als je even op internet rondsnuffelt om erachter te komen hoe je bijvoorbeeld wat pondjes kunt verliezen of je spijsvertering kunt verbeteren, vind je al gauw het advies om 30 minuten voor de maaltijd een groot glas water te drinken. Water verdwijnt echter heel snel uit je systeem en zal dus weinig helpen om je vol te houden. En als je het echt vlak voor de maaltijd drinkt, zorgt het ervoor dat je maag weer sneller leeg wordt, omdat het de inhoud er als het ware uitspoelt. Dit zorgt er weer voor dat je juist sneller weer honger krijgt en heeft ook een negatief effect op je spijsvertering(1). Drinken voor de maaltijd kan geen kwaad, maar beperk dan de hoeveelheid en drink alleen als je dorst hebt, niet omdat je denkt dat je hiermee kunt afvallen!

Water drinken voor het baden - Ook dit doet steeds vaker de ronde. Er wordt gezegd dat je je bloeddruk effectief kunt verlagen wanneer je een glas water drinkt voordat je in bad gaat. Dit zou ervoor zorgen dat je meer sodium verliest, waardoor de bloeddruk automatisch zakt. Dit heeft echter helemaal geen effect en als je normaal gesproken lage bloeddruk hebt, dan kan je bloeddruk zelfs tijdelijk stijgen wanneer je water drinkt. Dit is echter niets om je zorgen over te maken.

Maar ook hier geldt: drink wanneer je dorst hebt, niet te veel en niet te weinig. Maar drinken voordat je in bad stapt heeft geen enkel effect.

Overigens is het helemaal niet nodig om je bloeddruk te verlagen wanneer je in bad stapt, een warm bad kan namelijk ook al een verlagend effect hebben op de bloeddruk, al is dit vaak maar tijdelijk.

Water drinken voordat je naar bed gaat - Water drinken voordat je naar bed gaat zou blijkbaar kunnen helpen om een beroerte of hartaanval tegen te gaan. Maar als het zo eenvoudig was, dan zou iedereen het natuurlijk doen. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat wanneer je voldoende water drinkt (let wel: voldoende betekent niet te veel!) en dus voldoende gehydrateerd bent, je een iets kleinere kans op een hartinfarct of beroerte hebt. Drinken voordat je naar bed gaat heeft hier echter geen enkel effect op.

Wanneer je echter genoeg drinkt, kan je hart gemakkelijker zijn werk doen en bloed door de vaten pompen. Bovendien worden gifstoffen zo uit je lijf gespoeld, wat het ook makkelijker maakt voor je hart om zijn taak uit te voeren. Hierdoor heb je inderdaad ietwat minder kans op een hartinfarct, maar dit verschil is niet groot. Het beste is het natuurlijk om een gezond dieet te volgen zonder verzadigde vetten en met genoeg groenten en fruit. Voldoende drinken is hier ook onderdeel van.

Drinken voor het slapen, gaan kan er overigens wel voor zorgen dat je vaker uit bed moet 's nachts om te plassen, waardoor je slaap verstoord wordt. Dit is juist een onwenselijk effect, het is daarom ook beter ruim voordat je naar bed gaat nog te drinken.

Tot slot...

Het is helemaal niet nodig om je zo druk te maken over wanneer je water drinkt en wanneer niet. Zoals je hebt gezien, is er geen enkel positief effect wanneer je op een bepaald tijdstip drinkt. Het belangrijkste is simpelweg dat je voldoende water drinkt en zolang je drinkt wanneer je dorst hebt, hoef je je ook hier niet druk over te maken!

Kortom, drink als je dorst hebt en drink voornamelijk water!

Bronnen:

http://www.hoax-slayer.com/correct-time-drink-water.shtml

http://www.mc.vanderbilt.edu:8080/reporter/index.html?ID=9047

http://circ.ahajournals.org/content/101/5/504.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7081127

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: