• Lage bloeddruk verhogen

Lage bloeddruk verhogen?

2019-09-20T07:54:58+01:00november 4th, 2015|Gezondheidsklachten|20 Reacties

Laatste update: door

Lage bloeddruk verhogen?

Naast het welbekende onderwerp hoge bloeddruk zijn er ook mensen die juist last hebben van een lage bloeddruk. Normaal gesproken betekent een lage bloeddruk dat je een goede conditie hebt.

Echter, is je bloeddruk te laag dan kan dit betekenen dat je een onderliggend ernstiger probleem in je lichaam hebt. Dan is het dus heel belangrijk dat je weet te achterhalen wat deze oorzaak is.

Daarom ga ik je in dit artikel uitleggen wanneer je een te lage bloeddruk hebt en wat hiervan meestal de oorzaak is, want een te lage bloeddruk hebben is zeer zeker niet goed voor je gezondheid. Je bloed zorgt er namelijk voor dat er voldoende zuurstof en voedingsstoffen naar verschillende delen van je lichaam wordt getransporteerd.

Is je bloeddruk te laag dan kan het zijn dat er niet voldoende zuurstof wordt getransporteerd en er dus weefsel af kan sterven als gevolg van dat zuurstoftekort!

Wat is bloeddruk?

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat een gezonde bloeddruk is. Zoals je waarschijnlijk wel weet worden er twee waarden gemeten om vast te stellen hoe het met je bloeddruk zit. Je bloeddruk bestaat uit een bovendruk en een onderdruk. De bovendruk ook wel de systolische druk genoemd ontstaat wanneer het hart je bloed door je vaatstelsel pompt.

Tussen de hartslagen door is de druk in je vaatstelsel het laagst, dit wordt de diastolische druk genoemd. Het kan dus voorkomen dat je een afwijking in je onderdruk hebt of in je bovendruk, ook kun je beide waarden te hoog en te laag hebben.

Je bloeddruk varieert gedurende de dag, als je in bed ligt te slapen is je bloeddruk het laagst. Als je ’s morgens opstaat stijgt je bloeddruk weer en daalt opnieuw weer gedurende de dag.

Tegen de avond stijgt je bloeddruk weer omhoog en gedurende de nacht is de bloeddruk weer laag. Je bloeddruk is dus niet de hele dag gelijk. Dit is iets waar je heel goed rekening mee moet houden als je je bloeddruk meet of laat meten.

Zo kun je verscheidene malen ‘s morgens bij de huisarts zitten en een relatief hoge bloeddruk hebben terwijl deze momentopname eigenlijk niks zegt over je echte bloeddruk.

Een goede bloeddrukmeting

Meten is weten. Je flauw en vermoeid voelen kan een teken zijn van een lage bloeddruk, maar ook van iets anders. Daarom is het verstandig om eerst te meten of je last hebt van een te lage bloeddruk. Het is belangrijk om de bloeddruk meting op de juiste manier uit te voeren.

Het beste is om zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen omdat je zelf in je eigen huis vaak een accurater beeld krijgt van je bloeddruk dan de momentopnames bij de huisarts. Dit komt niet omdat de huisarts niet nauwkeurig te werk gaat, het heeft meer te maken met het feit dat je bij de huisarts zit.

Veel mensen ervaren de huisarts als de brenger van slecht nieuws om het maar zo te zeggen en hebben bij de huisarts vaak een veel hogere bloeddruk dan wanneer ze zelf de bloeddruk in hun eigen veilige omgeving meten.

Je hebt