Naast het welbekende onderwerp hoge bloeddruk zijn er ook mensen die juist last hebben van een lage bloeddruk. Normaal gesproken betekent een lage bloeddruk dat je een goede conditie hebt.
Echter, is je bloeddruk te laag dan kan dit betekenen dat je een onderliggend ernstiger probleem in je lichaam hebt. Dan is het dus heel belangrijk dat je weet te achterhalen wat deze oorzaak is.
Daarom ga ik je in dit artikel uitleggen wanneer je een te lage bloeddruk hebt en wat hiervan meestal de oorzaak is, want een te lage bloeddruk hebben is zeer zeker niet goed voor je gezondheid. Je bloed zorgt er namelijk voor dat er voldoende zuurstof en voedingsstoffen naar verschillende delen van je lichaam wordt getransporteerd.
Is je bloeddruk te laag dan kan het zijn dat er niet voldoende zuurstof wordt getransporteerd en er dus weefsel af kan sterven als gevolg van dat zuurstoftekort!
Wat is bloeddruk?
In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat een gezonde bloeddruk is. Zoals je waarschijnlijk wel weet worden er twee waarden gemeten om vast te stellen hoe het met je bloeddruk zit. Je bloeddruk bestaat uit een bovendruk en een onderdruk. De bovendruk ook wel de systolische druk genoemd ontstaat wanneer het hart je bloed door je vaatstelsel pompt.
Tussen de hartslagen door is de druk in je vaatstelsel het laagst, dit wordt de diastolische druk genoemd. Het kan dus voorkomen dat je een afwijking in je onderdruk hebt of in je bovendruk, ook kun je beide waarden te hoog en te laag hebben.
Je bloeddruk varieert gedurende de dag, als je in bed ligt te slapen is je bloeddruk het laagst. Als je ’s morgens opstaat stijgt je bloeddruk weer en daalt opnieuw weer gedurende de dag.
Tegen de avond stijgt je bloeddruk weer omhoog en gedurende de nacht is de bloeddruk weer laag. Je bloeddruk is dus niet de hele dag gelijk. Dit is iets waar je heel goed rekening mee moet houden als je je bloeddruk meet of laat meten.
Zo kun je verscheidene malen ‘s morgens bij de huisarts zitten en een relatief hoge bloeddruk hebben terwijl deze momentopname eigenlijk niks zegt over je echte bloeddruk.
Een goede bloeddrukmeting
Meten is weten. Je flauw en vermoeid voelen kan een teken zijn van een lage bloeddruk, maar ook van iets anders. Daarom is het verstandig om eerst te meten of je last hebt van een te lage bloeddruk. Het is belangrijk om de bloeddruk meting op de juiste manier uit te voeren.
Het beste is om zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen omdat je zelf in je eigen huis vaak een accurater beeld krijgt van je bloeddruk dan de momentopnames bij de huisarts. Dit komt niet omdat de huisarts niet nauwkeurig te werk gaat, het heeft meer te maken met het feit dat je bij de huisarts zit.
Veel mensen ervaren de huisarts als de brenger van slecht nieuws om het maar zo te zeggen en hebben bij de huisarts vaak een veel hogere bloeddruk dan wanneer ze zelf de bloeddruk in hun eigen veilige omgeving meten.
Je hebt verschillende apparaten om je bloeddruk te meten, maar over het algemeen moet je een band om je bovenarm doen. Zorg ervoor dat er geen kleding tussen jou en de band zit. Daarbij moet je er ook op letten dat de band op je biceps zit.
Doe hem niet te strak om, maar ook niet te los. Hij moet niet naar beneden glijden. Dan pomp je de band op of druk je op de knop van het apparaat die de band oppompt. Vervolgens kun je jouw bloeddruk aflezen van het apparaat.
Belangrijk is, is dat je eerst een minuut of tien rustig gaat zitten en geen koffie neemt of sigaretje rookt. Je moet proberen zoveel mogelijk zaken die de meting kunnen beïnvloeden uitsluiten.
Als je bijvoorbeeld net wakker bent of dat je net de trap af komt gelopen dan is je bloeddruk veel hoger, zo’n meting zegt dus helemaal niks over jouw bloeddruk.
Vandaar dus eerst een minuut of tien rustig gaan zitten en ontspannen, dus ook niet naar het nieuws kijken of op je smartphone kijken naar zaken waarover je je kunt opwinden.
Rustig zitten en ontspannen, na tien minuten voer je de bloeddrukmeting uit en zo krijg je een accuraat beeld over je bloeddruk.
Vertrouw je jouw eigen bloeddrukmeter niet? Dan kun je ook een afspraak maken met je huisarts. Hij kan ook een 24-uurs bloeddrukmeting uitvoeren en eventueel extra doorvragen om te zien of er nog iets anders aan de hand kan zijn.
Daarbij moet je niet vergeten dat een meting een momentopname is. Meet gedurende twee weken een aantal keren per dag je bloeddruk. Hoe meer metingen je verricht, des te accurater kun jij je bloeddruk in kaart brengen.
Wat zijn goede bloeddrukwaarden?
Als je een goede bloeddruk hebt heb je vaak een waarde van 120 als bovendruk en 80 als onderdruk. De bovendruk geeft aan wat jouw bloeddruk is als je hart pompt en de onderdruk is de bloeddruk op het moment dat er geen hartslag plaatsvindt, dus de bloeddruk tussen de hardslagen door.
Als je bovendruk boven de 140 zit en je onderdruk boven de 100 heb je last van een hoge bloeddruk. Deze waarden zijn niet goed en je zult een afspraak moeten maken met je huisarts. Ook kun je zelf een heleboel zaken doen om je bloeddruk naar beneden te brengen.
Maar goed terug naar het onderwerp van dit artikel, lage bloeddruk. Als je een bovendruk hebt van onder de 110 en een onderdruk van minder dan 70 dan is er sprake van een lage bloeddruk.
Houdt hierbij rekening met het feit of je een getrainde atleet of sporter bent, zo’n lage bloeddruk in rust kan ook veroorzaakt worden door een hele goede conditie.
Echter, is een of beide van je bloeddrukwaarden lager dan 110 of 60 of zelfs lager en je bent geen getrainde atleet dan is deze bloeddruk abnormaal laag en kan er meer aan de hand zijn.
Vooral als je bloeddruk beduidend lager is dan is er potentieel sprake van een levensbedreigende situatie!
Oorzaken lage bloeddruk
Er zijn een aantal acute oorzaken die een lage bloeddruk kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld bloedverlies of interne bloeding. Ook zijn er onderliggende oorzaken aan te wijzen die structureel je bloeddruk verlagen, bijvoorbeeld een zwak hart.
De meest voorkomende oorzaken van een lage bloeddruk heb ik hier voor je op een rijtje gezet.
Zwangerschap
Als je zwanger bent dan wordt je totale bloedsomloop in een korte periode flink vergroot. Immers, je moet niet alleen jezelf van voedingstoffen verzorgen, er zit ook een kindje in je lijf dat hard aan het groeien is.
Dus het komt vaak voor bij zwangere vrouwen dat de bloeddruk lager is dan normaal. Dit is meestal niet iets om je zorgen over te maken, en na de zwangerschap zal je bloeddruk weer gewoon op het oude niveau terugkeren. Natuurlijk moet dit wel monitoren.
Hartproblemen
Als je hart minder kracht heeft en de pompfunctie beperkt is, bijvoorbeeld omdat je hartfalen hebt, dan is het gevolg daarvan dat je bloeddruk laag is. Helaas is de schade aan het hart meestal permanent en kun je behalve je conditie zo goed mogelijk op peil houden ondanks de beperkingen niet veel doen om dit te veranderen.
Tips zoals meer zout eten, iets wat bij kerngezonde mensen met een lage bloeddruk nog wel eens wordt aangeraden kunnen bij hartaandoeningen juist de gezondheid van het hart nog verder aantasten! Dus vooral geen extra zout als je lage bloeddruk veroorzaakt wordt door een verzwakt hart!
Endocriene problemen
Je endocriene stelsel is een mooi woord voor je hormonale stelsel. Dit stelsel zorgt voor de regulatie van je bloeddruk, je bloedsuikerspiegel, de aanmaak van stresshormonen, maar ook bijvoorbeeld groeihormonen worden door de organen van je endocriene aangemaakt.
Delen van je lichaam die het endocriene stelsel vormen zijn klieren; je alvleesklier en je schildklier bijvoorbeeld. Andere organen die deel uitmaken van dit stelsel zijn je bijnieren, je nieren maar ook je hersenen en je geslachtsklieren behoren tot je endocriene systeem.
Als je problemen hebt met een of meerdere onderdelen van het endocriene stelsel dan krijg je verstoringen in de processen die door dit stelsel aangestuurd worden. Een duidelijk voorbeeld hiervan is een beschadiging aan de alvleesklier, waardoor diabetes kan ontstaan.
Deze diabetes zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet meer goed gereguleerd wordt. Daarom moet iemand met diabetes insuline injecteren, de alvleesklier maakt geen insuline meer aan.
Spuit je net even wat teveel insuline dan kan je bloedsuikerspiegel dusdanig laag worden dat je bloeddruk ook snel daalt, levensgevaarlijk kan dat zijn.
Maar niet alleen diabetes is een goed voorbeeld van een endocriene aandoening, elke verstoring van je hormonale stelsel kan invloed hebben op je bloeddruk, meestal stijgt je bloeddruk, maar het kan ook zorgen voor een te lage bloeddruk. Veel voorkomende aandoeningen aan het hormonale stelsel zijn een te traag of te snel werkende schildklier, schade aan de nieren of een verstoorde functie van de bijnieren.
Lage bloedsuiker (niet alleen bij diabetes)
Een lage bloedsuiker zorgt niet alleen bij mensen met diabetes voor klachten, ook gezonde mensen kunnen last hebben van een lage bloedsuikerspiegel. Dit varieert overigens per persoon, de een kan totaal geen last hebben van een lage bloedsuikerspiegel omdat het lichaam wel tijdig tegenmaatregelen treft door zelf glucose aan te maken via de lever. Dit is het proces dat ervoor zorgt dat je bloedsuiker niet te laag wordt tijdens de nachtrust.
Nogmaals niet bij iedereen werken deze mechanismes even goed, of niet iedereen voelt de signalen van het lichaam even goed aan. Als je last hebt van een lage bloedsuikerspiegel krijg je meestal een seintje in de vorm van een enorme trek in een groot glas cola of een reep chocolade.
Negeer je deze signalen of merk je ze niet goed op dan kan je bloedsuiker heel laag worden en krijg je daardoor problemen met je bloeddruk.
Uitdroging
Een hele simpele maar gevaarlijke manier van een lage bloeddruk krijgen is doordat je te weinig vloeistof in je systeem hebt. Ga maar na, je lichaam, en ook je bloed bestaat voor een heel groot gedeelte uit water. Vul jij deze waterreserve niet voldoende aan dan heb je per saldo maar weinig bloed in je bloedvaten, het volume dat je bloed inneemt neemt af naarmate je minder water in je lichaam hebt waardoor je bloeddruk flink kan dalen.
Daarbovenop komt ook nog eens dat je bij hitte veel zout uitzweet. En zout is een van de elektrolyten die erg belangrijk is voor het vasthouden van vocht. Dus bij uitdroging kom je in een negatieve vicieuze cirkel terecht die uiteindelijk fataal kan zijn. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende water binnenkrijgt.
Bloedverlies
Zowel acuut bloedverlies door bijvoorbeeld een inwendige bloeding of een uitwendige wond kan je in acuut levensgevaar brengen. Het bloedverlies zorgt ervoor dat je organen geen voedingstoffen en zuurstof meer krijgen en dit kan dodelijk zijn.
Toch is een acuut bloedverlies niet het enige gevaar voor je bloeddruk. Je kunt bijvoorbeeld doordat je langer ongesteld bent dan wat normaal is ook meer bloed verliezen dan dat je lichaam aanmaakt, dus ook langdurig kleine hoeveelheden bloed verliezen kan een risico zijn wat betreft je bloeddruk.
Een goede manier om lage bloeddruk door langdurig bloedverlies door de menstruatie tegen te gaan is de pil, met de pil kun je je menstruatiecyclus onder controle krijgen en het bloedverlies verminderen.
Bij alle andere vormen van bloedverlies is het natuurlijk van belang dat je direct medische hulp krijgt om dit bloedverlies te stoppen.
Extra risico op inwendige bloedingen loop je bijvoorbeeld als je vanwege hart- en vaatziekten bloedverdunners krijgt.
Strikt genomen zijn bloedverdunners namelijk geen bloedverdunners maar antistollingsmiddelen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je bloed minder snel stolt, met als vervelende bijwerking dat een interne bloeding kan blijven bloeden.
Dus als je bijvoorbeeld bloed in je urine of ontlasting ziet en je slikt bloedverdunners dan moet je direct contact opnemen met de huisarts.
Dat moet je trouwens altijd doen als je bloed ophoest, uitplast of terugvindt in je ontlasting.
Ernstige infecties
Als gevolg van een ernstige infectie kun je in extreme gevallen in een zogenaamde septische shock belanden. Dit is de laatste en levensgevaarlijke fase van een ernstige bloedvergiftiging. Je lichaam is dan niet langer in staat de strijd aan te gaan met de indringer en de infectie komt in je bloedbaan terecht en verspreid zich in je hele lichaam en in al je organen.
Het resultaat is dat je bloeddruk gevaarlijk laag wordt en je in acuut levensgevaar komt, bij septische shock zul je altijd op de intensive care afdeling behandeld moeten worden en zal met behulp van een antibiotica infuus geprobeerd worden om de infectie weer onder controle te krijgen.
Ernstige allergische reactie
Je hebt er vast weleens van gehoord dat mensen sterven nadat ze gestoken zijn door een bij of een wesp. Dit noemt men een anafylactische shock, ook wel een systemische allergische reactie genoemd. Een systemische allergische reactie is een zeer extreme reactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof.
Dit kan voeding zijn, bijvoorbeeld pinda’s, maar het kan ook een bijen- of wespensteek zijn die deze allergische reactie veroorzaakt.
Het gevolg is dat je lichaam een grote hoeveelheid histamine vrij laat komen waardoor al je bloedvaten verwijden. Dit zorgt ervoor dat je bloeddruk in korte tijd gevaarlijk kan dalen.
Op dat moment dient snel gehandeld te worden en zal adrenaline toegediend moeten worden om je weer uit die shocktoestand te krijgen en je bloeddruk weer omhoog te brengen.
Bloedarmoede
Bij bloedarmoede heeft je lichaam moeite met het aanmaken van rode bloedcellen waardoor er daarvan te weinig zijn. Om ervoor te zorgen dat je meer rode bloedcellen kunt aanmaken is het belangrijk om voeding met foliumzuur, ijzer en koper erin te eten. Dit zit vooral in groene groenten, de meest bekende soort is spinazie. Ook in komkommer (met schil) zit veel foliumzuur.
Medicijnen
Er zijn verschillende soorten medicijnen tegen andere aandoeningen die als bijwerking kunnen hebben dat je bloeddruk daalt. Onder andere:
• Diuretica
• Alpha blokkers
• Beta blokkers
• Tricyclische antidepressiva
• Medicatie tegen de ziekte van Parkinson
Symptomen lage bloeddruk
Als je last hebt van de volgende symptomen kun je last hebben van een lage bloeddruk.
Duizeligheid of licht in het hoofd
Je hart pompt je bloed ook naar je hoofd. Als er te weinig bloed naar de hersenen wordt getransporteerd kan je hier duizelig van worden of een soort ligt gevoel krijgen. De gedachte om even te gaan zitten, stilstaan of liggen kan dan in je opkomen.
Flauwvallen
Als je dan niet rustig aan gaat doen kun je flauwvallen. Alles wordt dan zwart voor je ogen en je valt neer omdat je hersenen niet genoeg voedzaam bloed hebben om optimaal te kunnen functioneren zodat jij kunt blijven staan.
Uitdroging en abnormale dorst (veel meer dan anders)
Soms heb je te weinig bloedplasma, het vocht waar alle rode en witte bloedcellen in rondzwemmen. Om dit aan te vullen heeft je lichaam vocht nodig waardoor je super veel dorst krijgt.
Concentratieproblemen
Doordat je bloed je hersenen niet meer optimaal bereikt kun je problemen hebben met nadenken. Een simpele taak kan opeens veel langer duren dan normaal. Een probleem lijkt opeens onoplosbaar terwijl je het al veel vaker hebt opgelost.
Raar gezichtsveld
Ken je dat als je soms te snel opstaat en je een soort wolk voor je ogen krijgt? Als je hier ook op andere momenten last van hebt of vaak last van hebt heb je wellicht last van een lage bloeddruk.
Misselijkheid
Je darmen hebben ook bloed nodig om goed te kunnen functioneren. Als dit bloed er onvoldoende naartoe wordt gepompt kun je daar misselijk van worden.
Koude (en klamme) huid
Een manier waarop je lichaam ervoor zorgt dat je belangrijke functies behouden blijven is door je bloed naar de belangrijkste delen van je lichaam worden gestuurd. Je huid is dan opeens minder belangrijk waardoor hij niet zoals normaal verwarmd wordt door genoeg bloed. Hierdoor kan hij koud en klam aanvoelen.
Kortademigheid
Ook voor het ademhalen gebruik je spieren om je borstkas uit te zetten. Als je een lage bloeddruk hebt kunnen deze minder goed functioneren waardoor je kortademig kan worden.
Vermoeidheid
Bloed voorziet je lichaam van belangrijke voedingsstoffen waar het energie uit haalt. Bij een lagere bloeddruk duurt het langer dan normaal voordat je lichaam de voedingsstoffen op zich kan nemen en kan verbranden.
Daardoor kun je een veel vermoeider gevoel hebben dan normaal.
Depressie
Ook je hersenen hebben de voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Als die dat niet krijgen kun je er depressief van worden doordat het niet de stofjes kan aanmaken die het normaal aanmaakt. Bijvoorbeeld door een gebrek aan magnesium.
Extra tips tegen lage bloeddruk
Bij bloedarmoede die een lage bloeddruk veroorzaakt heb je een gebrek van vitamine B12 en foliumzuur. Die zijn belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen.
Een tekort van vitamine B12 kan voorkomen bij een veganistisch dieet. Dit komt doordat vitamine B12 vooral in vlees zit en anders nog wel in eieren, maar veganisten eten vaak niets dat door dieren gemaakt wordt zoals eieren en melk.
Daarom is het belangrijk dat je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebt, je lichaam is alle voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren.
Een drankje met cafeïne kan tijdelijk je bloeddruk verhogen. Echter, dit is geen langdurige oplossing.
Stop met roken. Uit onderzoek is gebleken dat roken slecht is voor je hart en de pompfunctie sterk belemmert. Als je al een lage bloeddruk hebt moet je zeker stoppen met roken zodat je lichaam de kans krijgt om weer een normale bloeddruk op te bouwen.
Eet meer zuivelproducten. Hetzelfde onderzoek meldt dat vegetarische mensen met een lage bloeddruk vaak ook veel minder zuivelproducten aten of dronken. Door dit op een normaal peil te hebben kan je bloeddruk weer normaliseren.
Als je overtuigd veganist bent dan is dit natuurlijk geen optie, je kunt ook uit verschillende plantaardige bronnen zoals kelp en zeewier wel vitamine B halen, maar de kans is groot dat je nog niet genoeg vitamine B binnenkrijgt, dan is de beste optie supplementie.
Te weinig zout in je voedingspatroon kan ook een oorzaak zijn van een te lage bloeddruk. Dus alleen als je beduidend minder zout binnenkrijgt dan je in een normaal gevarieerd dieet binnen zou krijgen kun je je zoutinname verhogen naar een normale hoeveelheid.
Pas wel goed op met zout, want teveel zout en je loopt kans dat je hoge bloeddruk ontwikkelt. Hoge bloeddruk is veel schadelijker dan lage bloeddruk!
Ook kun je proberen om simpelweg beter met lage bloeddruk om te gaan. Immers, een lage bloeddruk is niet perse ongezond, maar wel heel vervelend of potentieel gevaarlijk.
Lage bloeddruk is eigenlijk vooral een probleem als jij hierdoor te vaak duizelig wordt of dat je je niet zeker voelt in het verkeer. Dan is het vooral belangrijk dat je met de lage bloeddruk leert omgaan. Dat houdt in dat je rustig moet opstaan en dat je niet uren achter elkaar moet blijven staan.
Vaak heb je specifieke momenten wanneer je last hebt van die duizeligheid. Door die momenten zoveel mogelijk te vermijden, zoals het abrupte opstaan, zal je beter om kunnen gaan met lage bloeddruk. Zorg er bijvoorbeeld ook altijd voor dat je net als mensen met diabetes zoetigheid bij je hebt zodat je je bloedsuiker kunt laten stijgen op het moment dat je slapjes is je benen wordt.
Tot slot
Maar wist je dat je zelf heel veel kunt doen om je eigen bloeddruk in de gaten te houden, en te corrigeren? Je kunt je eigen bloeddruk gewoon thuis meten, en aan de hand van die resultaten kun je dan zelf actie ondernemen.
Bronnen:
http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/basics/causes/con-20032298
http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/AboutHighBloodPressure/Low-Blood-Pressure_UCM_301785_Article.jsp
http://ajcn.nutrition.org/content/37/5/755.short
Ik heb structurele hoge bloeddruk en heb hier med voor.
Nu heb ik al 3 keer in 4 weken een moment gehad dat ik acuut een extreem lage bloeddruk had van 80/45.
Wat kan dit zijn.
Het houdt een paar uur aan en ik ben dan naar in mijn hoofd.
Dit is duidelijk een vraag voor je behandelend arts, Lisa. Ik ken jouw medische historie niet.
Er kunnen namelijk heel veel factoren meespelen. Factoren die er voor kunnen zorgen dat je bloeddruk plotseling even zakt.
Snel even een afspraak maken!
Ik heb regelmatig last van duizeligheid sinds ik antidepressiva neem (sinds 2009). Vooral als ik n avondje veel bier drink en veel rook gaat t wel eens mis (ben n keer flauw gevallen en n paar keer bijna).Dat zegt natuurlijk ook al genoeg. Moet ik andere medicatie nemen of 'gewoon' stoppen/ minderen met roken en drinken als ik uitga? t stoppen met roken gaat me erg slecht af tot nu toe.
Antidepressiva in combinatie met alcohol en roken is een heel slecht idee, Merel.
Als je de antidepressiva écht nodig hebt, dan raad ik je aan om alcohol flink te minderen, en in ieder geval te stoppen met roken. Erg moeilijk, maar een andere oplossing zie ik niet.
Voor hulp bij het stoppen, kan ik je verwijzen naar de volgende 5-delige special:
https://www.optimalegezondheid.com/stoppen-met-roken-deel-1-inleiding/
En als je wilt weten wat er in je lijf gaat gebeuren, vanaf het moment dat je stopt, kun je het volgende even lezen:
https://www.optimalegezondheid.com/hoe-snel-gaat-je-gezondheid-erop-vooruit-als-je-stopt-met-roken/
Ik wens je heel veel sterkte.
Maak de juiste keuzes, Merel!
Hallo ik ben nu al bijna 3 weken thuis voor te lage bloeddruk zelf de eerste dag dat ik de dokter heb laten komen was hij5/3. Nu is hij iets beter 8/4 . Soms heb ik ook een goede dag en heb ik 11/6. Vandaag opnieuw naar dokter en die heeft mij door gestuurd naar een cardioloog hart ok, hij zegt dat mijn nieren het zout te snel uit mijn lichaam werkt, dus dan maar een afspraak maken bij de nier specialist ! Heeft iemand hier ook last van gehad .
Beste heb steeds lage bloeddruk en dat is 9.2 soms 8.5en onderdruk altijd maar één lager is toch niet gezond?
Neem wel emcor 2.5 een half s'morgens dacht eerst dat van die pil was maar voor ik ze genomen heb ook al had en als ik begin te werken huishouden is alsof mijn hart niet aankan en dus lage bloeddruk neem dan 2effortil's en betert maar 'smiddags soms weer en zeer draaiierig ik voel dit telkens en dan bloeddruk neem is gezakt !!
Bij mij is een chronisch lage bloeddruk ontdekt (de zeldzame Ziekte van Addison). Ik ben medio 1999 vier maanden in ziekenhuizen beland met een zogeheten Addison Crisis (hiervan 1 maand Intensive Care). De doktoren in het ziekenhuis in Spijkenisse waar ik toevallig als eerste belandde, zeiden tegen mijn echtgenote dat ik slechts enkele procenten kans had te overleven. Na 5 weken, toen ik naar een ziekenhuis in mijn Brabantse woonplaats werd vervoerd, hadden de artsen (Spijkenisse) nog geen idee wat ik mankeeerde. In Brabant had een doortastende internist de oorzaak binnen 3 weken boven tafel. Sindsdien word ik met succes behandeld met het medicijn Hydrocortison. Wel heb ik vaak koude handen en voeten (ook in bed) en wil ik 's avonds na het eten nog wel eens een uurtje spontaan in slaap vallen op de bank (ook zittend). Mijn echtgenote is hieraan gewend. Na dat uur ben ik weer zo fris als wat. Meestal is mijn bloeddruk 120/70, doch recent had mijn internist-endocrinologe bij de halfjaarlijkse controle 's middags een bloeddrukmeting van 100/60.
Ik vroeg me af: ik heb normaal een lage bloeddruk.. 107-57 laatst gemeten. Nu ben ik met burn-out verschijnselen ziek geweest. Bloeddruk 120-80. Dat is natuurlijk een hele mooie waarde. Maar kan het zijn dat ik ondanks die 120-80 wel een hoge bloeddruk heb omdat ik normaal een lage heb? Of is dat een rare gedachte?
Is helemaal geen rare gedachte, Peter.
De bloeddruk is altijd in verhouding tot je lichaam. Er spelen meer factoren mee die bepalen of je bloeddruk te hoog is, of niet.
Ik denk dat je huisarts je hier meer over kan vertellen, want deze kent jouw medische geschiedenis.
Hallo,
Ik kamp al geruime tijd met een lage bloeddruk en heb inmiddels twee keer een vaak vagale reactie gehad. De laatste tijdens een auto rit, bloeddruk daalde ineens, hart ging enorm tekeer, koud, zweten en uiteindelijk shock. Gelukkig goed afgelopen. Na een 24 uurs bloeddruk meting werd de lage bloeddruk bevestigd. Na een 24 uurs hart meting werden lichte ritmestoornissen opgemerkt , echter hier hoefde ik mij geen zorgen over te maken. Het verklaarde de daling niet.
Mijn bloeddruk is nog steeds laag, soms tijdens een wandeling voel ik de energie uit mijn lijf en bij meten is de druk 69 - 29, ik voel me dan zeer beroerd. Bovendruk zit gemiddeld tussen de 70 en 80, onderdruk tussen de 35-50. Soms op middagen voel ik mij goed en is het 90-60. Voor mij normale waarde.
Met de metingen is nu alles uitgesloten. Ik weet dus niet goed wat ik nog zelf kan doen.
hallo , ik heb een vraag over mijn lage bloeddruk 60/90 is dat normaal of laag
hallo , ik heb een vraag over mijn lage bloeddruk 60/90 is dat normaal of laag ik ben opstaan overgeven en moe opstaan geen energie licht in mijn hoofd
Zit tegen de ondergrens aan, Naima.
Kijk hier maar eens:
https://www.optimalegezondheid.com/wat-is-een-normale-bloeddruk/#Wat_zijn_de_normale_waarden
ik heb sinds donderdag een lage bloeddruk,waaar ik zo moe van bent geworden,kan bijna niet werken vanwege de hitte.is daar iets aan te doen,gr.jolanda van den brink
In dit geval is de lage bloeddruk gelinkt aan de extreme warmte, Jolanda.
Hier is weinig aan te doen, behalve dan verkoeling zoeken en veel water drinken.
Ik heb normaal een hoge bloeddruk (gemiddeld 160/95) waar ik ook medicatie voor heb. Nu ben ik 2.5 weken geleden geopereerd en heb sindsdien een lage bloeddruk...gemiddeld 100/70...wat kan daar de oprzaak van zijn en moet ik hier iets mee of zal het vanzelf weer herstellen
Heb je dit overlegd met je behandelend arts?
Ik ben twee weken geleden flauw gevallen toen ik s'nachts van we wc kwam . Heb toen ook een rib gebroken . In het ziekenhuis hebben ze m'n bloed getest , EKG gedaan en verschillende keren tijdens een 8 uur periode m'n bloeddruk genomen, liggend , zittend en Staan . Het was erg laag. 80/50 . Volgens dokter was hart test goed , ook bloed . Het is nu over twee weken en ik eet meer zout, drink meer water en ben gaan lopen . Toch heb ik moeite om bloed druk hoger te krijgen en ook hartslag . Na een hele morgen stevig lopen blijft hartslag laag ( 60-62 ) en ook bloed druk. 85/58 . Voel vaak duizelig en bang dat ik weer he vallen . Mijn bloed druk is altijd laag geweest , maar en m'n hartslag ook ( 60), maar ben nog nooit flauw gevallen . Heb ook enorm stress gehad voor een lange tijd , en nog meer intense rond het gebeuren van het flauw vallen ( beste vriend was vermoord ).
Hoe en wat kan ik doen om beter re voelen ? Ben normaal erg aktief met werk ( niet sport).
Ik heb last van licht in mijn hoofd voelen. Beetje draaierig af en toe sinds ik ben gestopt met roken.
Kan het stoppen een lage bloeddruk veroorzaken?
Dat is idd mogelijk. Laat je even onderzoeken door je huisarts. Wellicht kan je lage bloeddruk tijdelijk gecorrigeerd worden.
Ik ben 84 en al 44 jaar vegetarisch en dat heeft mijn leven gered. De dr. kon niks meer voor me doen (zijn woorden) na 3 operaties. Nooit meer ziek geweest en geen medicijnen meer. De laatste tijd heb ik last van draaierigheid af en toe.
Ik liet vandaag mijn bloeddruk meten : LAAG en mijn hartsslag ook niet helemaal zoals het moet. Mij werd aangeraden om meer zout te eten. ik eet zeezout en dat is ook goed zegt de dr, maar meer.
Ik eet bijna elke dag rauwe bieten en rauwe wortels bij mijn eten. 3x per week kikkererwten of linzen met gevarieerde groenten en rauwe bladgroenten, 1 dag 2 eieren bij mijn groenten en zoete aardappels en 3 dagen lijnzaad met groenten en zoete aardappels.
Als ontbijt : fruit en 3 uur na mijn lunch ook fruit.
's-avonds : of yoghurt met havermout, of melk met roomboter en geroosterd brood, of geroosterd brood met witte kaas en zonnatur koffie.
Graag hoor ik van u wat ik meer kan doen tegen mijn lage bloeddruk die volgens de dr. ook mijn hartslag soms trager maakt.
Dag Diana, mooi om te horen dat een vegetarisch dieet je leven heeft gered! Heel goed dat je er aan denkt om voldoende groenten te eten. Rauwe bieten en bladgroen zijn ideaal om de conditie van je hart en vaten en je algehele gezondheid op peil te houden. Ook zoete aardappelen, zaden en havermout zijn super gezond. Zout eten kan de bloeddruk wel wat verhogen maar kan ook de voorraad vitamines en mineralen aantasten dit geldt speciaal voor foliumzuur, vitamine B12 en chroom. En vitamine B12 is juist zo belangrijk in de strijd tegen bloedarmoede en hiermee ook een lage bloeddruk. Aangeraden wordt dan ook wel om niet meer dan 6 gram zout per dag te nemen. Kijk ook even of je lage bloeddruk binnen de veilige waarden liggen. In dit artikel vind je meer informatie over de bloedwaarden bij een lage bloeddruk. Wat je eventueel ook nog zou kunnen doen is om tussen de zuivel en groenten/fruit inname minimaal een uur in te plannen. Van zuivel is ook wel bekend dat dit de opname van B12 en ijzer bemoeilijkt. Dit geld ook voor producten zoals koffie en thee. Ik hoop dat je met deze tips verder kunt!