Migraine

Laatste Update: 18 januari 2017

Hoofdpijn: Migraine (deel 2)

In het vorige deel van dit ‘hoofdpijn-dossier’ hebben we verschillende vormen van hoofdpijn met alle oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen behandeld. Naast de spanningshoofdpijn, de clusterhoofdpijn en de hoofdpijn door medicijnen is er natuurlijk nog een vorm.

Een soort hoofdpijn die helaas, veel mensen kennen: Migraine. Dit artikel is helemaal gewijd aan migraine, omdat dit een zeer veel voorkomende vorm van hoofdpijn is.

Met name bij vrouwen!

Wat is migraine?

Iemand die migraine heeft kan er van alles over vertellen, iedereen heeft inmiddels een ‘beproefd’ recept ter bestrijding van die migraine. Maar het is een feit dat de wetenschap nog vrij weinig weet van deze vorm van hoofdpijn. In ieder geval is duidelijk dat het te maken heeft met het verwijden en vernauwen van bloedvaten in het hoofd.

Ook is inmiddels duidelijk geworden dat er bepaalde voedingsmiddelen, stoffen en factoren zijn die de bloedvaten laten verwijden en dus op deze manier een trigger zijn voor een migraineaanval. Heel veel mensen zullen een aantal producten, die een migraineaanval uit kunnen lokken, op kunnen noemen. Maar toch even een lijstje:

 • Een onregelmatig leven, te weinig nachtrust, of juist te veel nachtrust, onregelmatig en slecht eten etc.
 • Stress en (plotselinge) spanning, waarbij de migraine zich direct manifesteert na het moment van spanning.
 • Verandering van de hormoonbalans, zoals bijvoorbeeld na een eisprong of als gevolg van de menstruatiecyclus.
 • Ook klimatologische wijzigingen kunnen hierop invloed hebben.


Zoveel mensen, zoveel vormen van migraine. Wanneer spreken we van ‘gewone’ hoofdpijn en wanneer is het migraine? In ieder geval is de duur van een migraineaanval vastgesteld, voor zover je dat vast kunt stellen, en ligt tussen de 4 en de 72 uur. Maar er is meer.

Volgens de medische definitie spreken we van een migraineaanval als er, naast de gestelde tijdsduur, aan 2 of meer van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Je voelt een sterk ‘bonzende’ hoofdpijn.
 • De hoofdpijn is voelbaar aan één zijde van het hoofd.
 • Bij beweging wordt de pijn erger.
 • Bij blootstelling aan (fel) licht wordt de pijn erger.

Migraine  is niet gevaarlijk!

Sommige boze tongen beweren dat migraine gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid en gevolgen kan hebben in verband met een hersenbloeding of iets dergelijks. Laat het duidelijk zijn dat dit in principe borrelpraatjes zijn! Migraine heeft geen gevolgen voor de gezondheid en je leeft er geen dag korter door!

Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat migraine het leven zo kan beïnvloeden dat er geestelijke klachten kunnen ontstaan en dat migraine een hele duidelijke stempel op de dagelijkse gang van zaken drukt.

De behandeling van migraine

Over het algemeen wordt migraine behandeld met medicijnen zoals pijnstillers en medicatie tegen misselijkheid. Ook kunnen speciale medicijnen voor migraine ingezet worden in de vorm van zogenaamde Triptanen, maar hierover later meer. Belangrijk voor nu is om te weten dat er twee soorten medicatie zijn in de strijd tegen migraine:

 • Medicijnen die ingenomen moeten worden op het moment dat een aanval begint of gaande is, om de pijn draaglijk te maken.
 • Medicijnen die iedere dag ingenomen worden om juist te voorkomen dat er een eventuele migraineaanval zal ontstaan.

Triptanen

Triptanen zijn medicijnen die met name gebruikt worden tegen migraineaanvallen en tegen clusterhoofdpijn. Triptanen zijn medicijnen die vallen onder de groep medicijnen die pas ingenomen hoeft te worden op het moment dat je een aanval op voelt komen.

Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, maar het medicijn werkt het allerbeste als het ingenomen wordt op het moment dat de eerste pijn gevoeld wordt. De effectiviteit is op dat moment gewoon het grootst. Als je dus Triptanen slikt, is het van belang om deze medicijnen altijd bij de hand te hebben.

Als de Triptanen te laat ingenomen worden, is de aanval veel lastiger te behandelen en zullen de Triptanen dus ook minder effectief zijn.

Triptanen en zwangerschap

Het gebruik van Triptanen vlak voor en tijdens de zwangerschap is nog niet voldoende onderzocht. Er zijn wel onderzoeken gaande, maar voor een eenduidig resultaat zijn veel aanstaande moeders nodig, en moet het onderzoek een lange tijdsspanne bestrijken. Je kunt je voorstellen dat dit gewoon heel veel tijd kost.

Juist omdat er geen gegevens beschikbaar zijn, wordt over het algemeen afgeraden om Triptanen te gebruiken tijdens de zwangerschap, ter bescherming van het ongeboren kind.

Alleen in uitzonderlijke gevallen kunnen Triptanen voorgeschreven worden als de voordelen voor de aanstaande moeder groter zijn dan de mogelijke nadelen voor het ongeboren kind. Maar wil jij het risico nemen? Als je zwanger bent, en Triptanen slikt, of hebt geslikt, neem dan contact op met je huisarts om naar een alternatief te zoeken.

Als je zwanger bent én Triptanen inneemt, om wat voor reden dan ook, kun je je opgeven voor het onderzoek naar de effecten hiervan. Vraag je huisarts naar deelname aan het zogenaamde zwangerschapsregister. Hierdoor help jij mee aan het veilig maken van het medicijn, in het belang van de vele aanstaande moeders die nog zullen volgen.

Erfelijkheid van migraine

Uit een recent onderzoek is gebleken dat migraine vaak te herleiden is naar de familie. Dit is in bijna de helft van de patiënten het geval. Ondanks dit feit, is het niet goed om te concluderen dat migraine een erfelijke aandoening is. Gezien van de wet van Mendel, moet aangetoond kunnen worden dat met grote waarschijnlijkheid voorspelt moet kunnen worden wie een verhoogd risico op migraine heeft.

Voor migraine is dit niet mogelijk, en kan dus niet als erfelijk aangeduid worden. Zelfs onderzoek bij tweelingen heeft hierover geen uitsluitsel gegeven.

Genezing van migraine

Net als clusterhoofdpijn, is over migraine nog te weinig bekend om hier ook een oplossing voor te kunnen bieden. Aanleg voor het krijgen van migraine speelt zeker een rol. De enige manier om iets aan migraine te kunnen doen, is [pullquote]het beperken van de frequentie en de ernst van de migraineaanvallen.[/pullquote]

Zoals we in dit artikel kunnen lezen zijn hier verschillende medicijnen en methodes voor. In het volgende deel van deze special gaan we dieper in op de mogelijkheden die je zelf hebt. Ook bekijken we de beschikbare medicijnen die gebaseerd zijn op homeopathie.

De invloed van hormonen op migraine

Veel vrouwelijke migrainepatiënten valt het altijd op dat er migraine ontstaat als de menstruatie weer voor de deur staat, of juist tijdens de menstruatie. Hebben hormonen dus een invloed op het ontstaan van een nieuwe migraineaanval? Helaas moet ik je hierin teleurstellen, want in de meeste gevallen is het toeval. [pullquote]Maar 15% van de migrainegevallen kunnen toegeschreven aan hormonale veranderingen.[/pullquote]

We noemen dit dan een zogenaamde ‘menstruele migraine’. De oorzaak van deze ‘menstruele migraine’ ligt dan in het feit dat het vrouwelijke hormoon Oestradiol in het bloed daalt tijdens de menstruatie.

Een oplossing hiervoor is wel voorhanden in de vorm van de anticonceptiepil, die het niveau van de hormonen tijdens de hele cyclus op peil houdt. Maar dit is geen oplossing voor iedereen, want er zijn ook weer vrouwen die juist weer migraine krijgen van de anticonceptiepil. Overleg met de huisarts om verschillende soorten anticonceptiepillen te testen is hierin een must!

Verbeteringen door een andere levensstijl

Je kunt, naast een reguliere medicatie, zelf ook heel veel doen om de last van hoofdpijn te beperken of zelfs helemaal op te kunnen lossen. Lees snel verder in deel drie van deze special over hoofdpijn!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoe zit het met migraine bij een jongen van 14 - 16 jaar? Is het zo dat je migraine kan voorkomen door geen vlees meer te eten van de supermarkt en geen zuivel meer te eten? Bedankt alvast en smakelijke groet, Tammy

  1. Hoi Tammy,

   Migraine kan heel veel oorzaken hebben. Iedereen heeft een andere 'trigger' die de migraine kan veroorzaken. Als je zelf wilt uitzoeken wat de triggers zijn voor jouw zoon, probeer dan bijvoorbeeld een paar weken geen vlees te eten. Als de hoofdpijn dan wegblijft, heb je waarschijnlijk je trigger gevonden. Doe ditzelfde eventueel met andere producten zoals zuivel.

   Laat me even weten hoe de vorderingen zijn.

   Jack

 2. Ik krijg dat bonsende gevoel, kan niet tegen fel licht, krijg het afwisselens warm en koud constant en het eindigt met braken... ik heb hier als kind vroeger altijd last van gehad, in mijn tiener jaren niet meer en nu ik 20 ben begint het allemaal weer, sinds mijn 20e heb ik de aanval al 8keer gehad... is dit nog gezond of moet ik langzaam de huisarts inschakelen?

  1. Hoi Sje,

   Het verbaasd mij echt dat je nog niet eerder bij een arts bent geweest. Bedenk goed dat er een reden is voor deze aanvallen. Als het niet een directe reden is, dan is er wel een achterliggend probleem. Je lichaam reageert in ieder geval niet voor niets op deze manier. Luister naar je lichaam en maak een afspraak met je huisarts.

   Hou je me op de hoogte? Ben erg benieuwd naar de oorzaak hiervan.

   Groet,
   Jack

 3. Ik ben erg benieuwd of er informatie is over migraine aanvallen tijdens een zwangerschap en erna. Ik zou in de komende jaren graag kinderen willen maar twijfel erg door mijn aanvallen. Als mijn aanvallen aanhouden na een zwangerschap zou ik heel erg moeilijk voor een kind kunnen zorgen. (ik word behandeld tegen de aanvallen (neuroloog), maar nog niet veel succes in de afgelopen paar jaar)

 4. Ik heb soms het gevoel alsof er een hete naald in de zijkant van mijn hoofd zit. Ook heb ik vaak de nijging om een koud voorwerp (coldpack) tegen mijn hoofd te drukken, maar soms als ik van buiten kom en mijn voorhoofd is koud lijkt dat ook wel te triggeren.

 5. Ik ben laatst naar de welness geweest met sauna en jacuzzi en daarna voor de rest van de dag een bonzende koppijn gehad, pijnstillers helpen niet, slapen kon ik niet, wat een leuke ontspannende dag had moeten worden werd het dus niet.... dus het verwijden van de bloedvaten, zal bij mij dus wel het probleem zijn denk ik
  en kan het ook dat migraine verdwijnt als je zwanger bent want in die bijna 9 maanden had ik er helemaal geen last van?

  1. Hoofdpijn na de sauna ontstaat vaak door niet goed genoeg koelen. Belangrijk om na de sauna met je hoofd en de rest van je lichaam onder de koude douche te gaan.

 6. Ik heb al.. een behoorlijke lange tijd migraine. Ik hou alleen niet van pijnstillers :x. Ik wil graag mijn tips delen om migraine te voorkomen en minder pijnlijk te maken. En zoals je al had aangegeven in dit artikel, drink genoeg water en neem pijnstilling als deze stappen niet (snel genoeg) voor je werken.

  Ik heb nu max 1 keer per maand migraine en wanneer ik het heb, volg ik deze stappen en dan is het vrij snel weer minder. Hieronder wat voor mij goed werkt:

  1) Download f.lux op je laptop/tablet. Dit is een roodlichtfilter voor microsoft. Het blauwe licht in computerschermen is schadelijk voor het slaappatroon en het zorgt voor hoofdpijn. Speel naast f.lux ook met de helderheidsinstelling van je scherm en zet het een tikkeltje lager. Ik werk zelf met een surface pro en ik tweak mijn helderheid en f.lux elke ochtend voordat ik aan de slag ga. Dat is altijd een goed begin van mijn dag! (er zijn ook roodlichtfilters voor smartphones)

  2) Neem genoeg pauzes en zet in die pauzes je scherm uit. Zorg dat je in je pauzes echt ontspant en doe iets doet dat níet werkgerelateerd is, zoals bijvoorbeeld iets eten, iets tekenen of het maken van een praatje. Soms komt migraine namelijk door een overstimulatie van de hersenen. Als je werkt van 9-5, neem een pauze voor de lunch, een lunchpauze en een pauze na de lunch.

  3) Neem rustmomenten en indien nodig: rustdagen. Het is niet erg om een luie dag te hebben, of om te dutten (max. 30 min per nap, max 3x op 1 dag). Een werkweek is namelijk maar 40 uur per week. Geef toe aan je vermoeidheid. Stel je werk uit tot morgen, wanneer je migraine te erg is, en breng je werkgever of docent op de hoogte indien noodzakelijk. Kun je zelf je werk inplannen? Wees dan lief voor jezelf, en plan ergens in het midden van je week een rustdag in. Als je migraine hebt, ben je nu eenmaal sneller vermoeid. Ga een tandje langzamer wanneer die mogelijkheid er is.

  4) Beperk je prikkels voor het slapen. Game bijvoorbeeld niet tot 2 uur 's nachts. Heb je een hele dag gewerkt? Werk dan niet 's avonds door. Gebruik je avonduren voor leuke dingen en rust. Zorg ook niet dat je games speelt of afleveringen kijkt waar jij je aan irriteert, kwaad om maakt of waar je verslavingsgevoelig voor bent. Dat vermoeit, terwijl je juist van die pijnlijke vermoeidheid af wilt komen.

  Mijn psycholoog adviseerde mij rond 10-11 uur te slapen en om 7 á 8 uur op te staan. Dit is het beste slaapritme wat ik tot nu toe heb gehad, zelfs in het weekend word ik om 8 uur wakker. Wanneer ik niet moe ben, slaap ik pas rond 12 uur - half 1, maar word ik toch om 8 uur wakker. Lekker vroeg ontbijten in bed met een serietje en dan de middag vrij hebben voor leuke dingen. Al lukt het nog niet om te slapen, is het toch een goed idee om rond 11 uur alvast de lichten uit te doen.

  5) Vitamientjes zijn je vriendjes. Eet fruit, drink verse sap. Let ook op je ijzerinname en vitamine a. Beperk zuivel (zit meer slechts dan goed in), gebruik gezonde vetsoorten en (hierover zijn de meningen verdeeld) eet niet elke dag vlees.

  6) Tegenstrijdig met punt 5: wanneer jij je te ziek voelt om te koken.. eet als een brakke student. Bijvoorbeeld een kapsalon of fastfood. Doe dit niet te vaak, maar vet eten doet echt wonderen voor mijn hoofdpijn of brakheid door ziekte. Daarnaast hoef je dan ook niet te koken of af te wassen :-). Ook verse jus d'orange en gesmeerde boterhammetjes met pindakaas, willen nog wel eens wonderen doen. Maar, zoute chips of chocolade maakt het wel weer erger. Of, als je ouders dichtbij wonen, vraag of zij wat voor je willen maken.

  Dit waren mijn tips! Werkt het niet zoals je wilt, dan is er altijd nog paracetamol. 🙂

  1. Dank dank dank voor het delen van jouw ervaringen en tips, Laura...
   Wordt heel erg op prijs gesteld. Niet alleen door mij, maar juist ook door alle andere lezers van de blog.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share