Hoofdpijn: Migraine (deel 2)

2017-01-18T11:17:53+01:00juni 10th, 2013|Migraine|10 Reacties

Laatste update: door

Wat te doen tegen Hoofdpijn: Migraine (deel 2)

In het vorige deel van dit ‘hoofdpijn-dossier’ hebben we verschillende vormen van hoofdpijn met alle oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen behandeld. Naast de spanningshoofdpijn, de clusterhoofdpijn en de hoofdpijn door medicijnen is er natuurlijk nog een vorm.

Een soort hoofdpijn die helaas, veel mensen kennen: Migraine. Dit artikel is helemaal gewijd aan migraine, omdat dit een zeer veel voorkomende vorm van hoofdpijn is.

Met name bij vrouwen!

Wat is migraine?

Iemand die migraine heeft kan er van alles over vertellen, iedereen heeft inmiddels een ‘beproefd’ recept ter bestrijding van die migraine. Maar het is een feit dat de wetenschap nog vrij weinig weet van deze vorm van hoofdpijn. In ieder geval is duidelijk dat het te maken heeft met het verwijden en vernauwen van bloedvaten in het hoofd.

Ook is inmiddels duidelijk geworden dat er bepaalde voedingsmiddelen, stoffen en factoren zijn die de bloedvaten laten verwijden en dus op deze manier een trigger zijn voor een migraineaanval. Heel veel mensen zullen een aantal producten, die een migraineaanval uit kunnen lokken, op kunnen noemen. Maar toch even een lijstje:

  • Een onregelmatig leven, te weinig nachtrust, of juist te veel nachtrust, onregelmatig en slecht eten etc.
  • Stress en (plotselinge) spanning, waarbij de migraine zich direct manifesteert na het moment van spanning.
  • Verandering van de hormoonbalans, zoals bijvoorbeeld na een eisprong of als gevolg van de menstruatiecyclus.
  • Ook klimatologische wijzigingen kunnen hierop invloed hebben.


Zoveel mensen, zoveel vormen van migraine. Wanneer spreken we van ‘gewone’ hoofdpijn en wanneer is het migraine? In ieder geval is de duur van een migraineaanval vastgesteld, voor zover je dat vast kunt stellen, en ligt tussen de 4 en de 72 uur. Maar er is meer.

Volgens de medische definitie spreken we van een migraineaanval als er, naast de gestelde tijdsduur, aan 2 of meer van de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Je voelt een sterk ‘bonzende’ hoofdpijn.
  • De hoofdpijn is voelbaar aan één zijde van het hoofd.
  • Bij beweging wordt de pijn erger.
  • Bij blootstelling aan (fel) licht wordt de pijn erger.

Migraine  is niet gevaarlijk!

Sommige boze tongen beweren dat migraine gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid en gevolgen kan hebben in verband met een hersenbloeding of iets dergelijks. Laat het duidelijk zijn dat dit in principe borrelpraatjes zijn! Migraine heeft geen gevolgen voor de gezondheid en je leeft er geen dag korter door!

Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat migraine het leven zo kan beïnvloeden dat er geestelijke klachten kunnen ontstaan en dat migraine een hele duidelijke stempel op de dagelijkse gang van zaken drukt.

De behandeling van migraine

Over het algemeen wordt migraine behandeld met medicijnen zoals pijnstillers en medicatie tegen misselijkheid. Ook kunnen speciale medicijnen voor migraine ingezet worden in de vorm van zogenaamde Triptanen, ma