• bos uien

De 17 voordelen van uien en sjalotten

2019-02-02T18:27:20+01:00januari 30th, 2019|Superfoods|0 Reacties

Laatste update: door

Vrijwel iedereen heeft ze standaard in huis. Het netje uien mag bijna wereldwijd niet ontbreken uit de keuken. Uien zijn fantastische smaakmakers die eenvoudig te bereiden zijn. Ze zijn niet alleen heel erg lekker, maar ze hebben ook tal van gezondheidsvoordelen.

Of het nu rauwe uien of gekookte uien zijn, ze zitten boordevol vitaminen en mineralen. De superveelzijdige groente kan bijna in elke maaltijd verwerkt worden. De groenten zijn een uitstekende bron van vitamine C en B6, folaat, ijzer en kalium. Uien zijn ook rijk aan mangaan dat bescherming biedt tegen bijvoorbeeld verkoudheid en griep.

Uien bevatten een aantal stoffen die belangrijke ziektes kunnen tegengaan. Allium en allyl disulfide, twee fytochemicaliën in uien, worden omgezet in allicine na inname.

Allicine heeft volgens bepaalde onderzoeken eigenschappen om kanker en diabetes te bestrijden (1). Het kan ook de stijfheid van bloedvaten verminderen en de bloeddruk verlagen. Ook andere uien soorten zoals bieslook, prei en sjalotten hebben vergelijkbare voordelen.

Uien bevatten ook quercetine, een antioxidant dat ontstekingen bestrijdt. Interessanter is dat het koken van uien in soep hun quercetine-waarde niet vermindert, maar de antioxidant eenvoudig van de groente overbrengt naar de soepbouillon. Het is dus prima om uien te koken, als je ook het kookvocht gebruikt.

Uien worden het meest gebruikt in voedsel, maar van ui kan ook olie gemaakt worden. Deze essentiële olie heeft zijn eigen voordelen. Zo heeft de olie bijvoorbeeld antiseptische en antibacteriële eigenschappen.
Rauwe uien bevatten de meeste voedingsstoffen.

Onderzoek heeft aangetoond dat de buitenste lagen van de uien de hoogste concentraties flavonoïden hebben, een stof die op verschillende manieren kan bijdragen aan een goede gezondheid (2). Het is daarom verstandig om niet te veel laagjes van de ui weg te halen bij het pellen.

Gekookte uien hebben ook voordelen. Ze dienen als een goede bron van vezels en koper. Vezels helpen spijsverteringsproblemen op afstand te houden terwijl koper de hersenfunctie ondersteunt.
We hebben de 17 belangrijkste voordelen van uien en sjalotten op een rijtje gezet.