Superfoods

Laatste Update: 2 februari 2019

De 17 voordelen van uien en sjalotten

Vrijwel iedereen heeft ze standaard in huis. Het netje uien mag bijna wereldwijd niet ontbreken uit de keuken. Uien zijn fantastische smaakmakers die eenvoudig te bereiden zijn. Ze zijn niet alleen heel erg lekker, maar ze hebben ook tal van gezondheidsvoordelen.

Of het nu rauwe uien of gekookte uien zijn, ze zitten boordevol vitaminen en mineralen. De superveelzijdige groente kan bijna in elke maaltijd verwerkt worden. De groenten zijn een uitstekende bron van vitamine C en B6, folaat, ijzer en kalium. Uien zijn ook rijk aan mangaan dat bescherming biedt tegen bijvoorbeeld verkoudheid en griep.

Uien bevatten een aantal stoffen die belangrijke ziektes kunnen tegengaan. Allium en allyl disulfide, twee fytochemicaliën in uien, worden omgezet in allicine na inname.

Allicine heeft volgens bepaalde onderzoeken eigenschappen om kanker en diabetes te bestrijden (1). Het kan ook de stijfheid van bloedvaten verminderen en de bloeddruk verlagen. Ook andere uien soorten zoals bieslook, prei en sjalotten hebben vergelijkbare voordelen.

Uien bevatten ook quercetine, een antioxidant dat ontstekingen bestrijdt. Interessanter is dat het koken van uien in soep hun quercetine-waarde niet vermindert, maar de antioxidant eenvoudig van de groente overbrengt naar de soepbouillon. Het is dus prima om uien te koken, als je ook het kookvocht gebruikt.

Uien worden het meest gebruikt in voedsel, maar van ui kan ook olie gemaakt worden. Deze essentiële olie heeft zijn eigen voordelen. Zo heeft de olie bijvoorbeeld antiseptische en antibacteriële eigenschappen.
Rauwe uien bevatten de meeste voedingsstoffen.

Onderzoek heeft aangetoond dat de buitenste lagen van de uien de hoogste concentraties flavonoïden hebben, een stof die op verschillende manieren kan bijdragen aan een goede gezondheid (2). Het is daarom verstandig om niet te veel laagjes van de ui weg te halen bij het pellen.

Gekookte uien hebben ook voordelen. Ze dienen als een goede bron van vezels en koper. Vezels helpen spijsverteringsproblemen op afstand te houden terwijl koper de hersenfunctie ondersteunt.
We hebben de 17 belangrijkste voordelen van uien en sjalotten op een rijtje gezet.

1 Ze stimuleren de spijsvertering

buikpijn

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van uien is de werking op de spijsvertering. Deze voordelen van uien kunnen worden toegeschreven aan inuline, een vezel aanwezig in de groente. Inuline werkt als voedselbron voor de goede bacteriën in de darmen. Door deze vezel kan het lichaam goede niveaus van de gezonde bacteriën behouden.

Een andere oplosbare vezel in uien, oligofructose (een subgroep van inuline), kan volgens onderzoek verschillende soorten diarree voorkomen en behandelen (3). Uien kunnen echter op nog meer manieren zorgen voor een gezond spijsverteringssysteem. De fytochemicaliën in uien kunnen het risico op maagzweren verminderen en de natuurlijke prebiotica in uien kunnen helpen verstopping te verlichten (4).

Uien kunnen soms wel voor winderigheid zorgen, maar dit kan geen kwaad.

2 Ze verlagen de bloedsuikerspiegel

Een te hoge bloedsuikerspiegel is een probleem dat in de westerse wereld veel voorkomt. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van voeding op de bloedsuikerspiegel. Onderzoek heeft aangetoond dat uien extract kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen (5).

Een van de zwavelverbindingen in uien en quercetine heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Het bleek echter dat uien het positieve effect alleen vertoonden wanneer het werd ingenomen samen met metformine, het anti diabetische medicijn. Het gebruik van uien kan dus als ondersteuning bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel.

3 Ze zorgen voor een gezond hart

De flavonoïden in rode uien kunnen bijdragen aan de gezondheid van het hart (6). Flavonoïden zijn natuurlijke antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Uien zijn ook rijk aan organische zwavelverbindingen, die kunnen helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen. Volgens een Argentijnse studie kan inname van deze zwavelverbindingen in uien het risico op hart- en vaatziekten verlagen (7).

Ook bevatten uien thiosulfaten die werken als natuurlijke bloedverdunners en het risico op een hartaanval en beroerte verlagen.

Ook quercetine in uien helpt bij het behouden van een gezond hart. Het biedt zowel antioxiderende als ontstekingsremmende eigenschappen die de gezondheid van het hart bevorderen (8).

Uien kunnen ook het cholesterolgehalte verlagen, wat het hart ten goede komt. Volgens een rapport van de Cambridge University Press helpen de flavonoïden in uien om de niveaus van LDL (het slechte cholesterol) te verlagen bij mensen met obesitas (9).

Uien voorkomen tenslotte dat bloedplaatjes aan elkaar blijven kleven, wat kan leiden tot stolsels en uiteindelijk hartaanvallen. Ze dragen zelfs bij aan een gezonde bloeddruk, waardoor hartproblemen worden voorkomen. Uien hebben dus op verschillende manieren een positief effect op het hart, één van onze belangrijkste organen.

4 Ze voorkomen bloedstolsels

We noemden het al bij het vorige punt, uien voorkomen bloedstolsels. Uien bevatten namelijk een verbinding genaamd rutine. In meerdere studies bij muizen werd aangetoond dat rutine de meest krachtige antitrombotische verbinding was (10).

5 Ze dragen bij aan het behoud van sterke botten

sterke botten met uien

Osteoporose is een aandoening waarbij de botten brozer worden en gemakkelijker kunnen breken. Meestal is de aandoening leeftijd gerelateerd en vooral deze versie kan volgens onderzoek voorkomen worden door het gebruik van uien. Zwitserse onderzoekers toonde aan GPCS, een verbinding in witte uien, botverlies kan verminderen. (11)

Een andere studie toonde aan dat vrouwen die uien aten gemiddeld 5 procent meer botmassa hadden dan degenen die minder uien aten (12). Ook in dit onderzoek bleek de consumptie van uien een gunstig effect te hebben op de botdichtheid van vrouwen ouder dan 50 jaar.

6 Ze geven een flinke energieboost

Niet onbelangrijk is het feit dat je van het eten van uien lekker veel energie krijgt. De vezels zorgen ervoor dat je lang een verzadigd gevoel hebt. Doordat de vezels de spijsvertering ook licht vertraagt blijft het energieniveau stabiel. Daarbij helpt de inuline in de groente je uithoudingsvermogen te behouden. Powerfood dus!

7 Ze zijn werkzaam tegen kanker

Als een van de meest gevreesde ziektes is kanker het onderwerp van talloze onderzoeken. Het effect van verschillende voedingsmiddelen staat steeds meer in de aandacht van wetenschappers. Het blijkt uit verschillende onderzoeken dat uien een positief effect kan hebben bij het voorkomen én behandelen van verschillende soorten kanker.

Volgens een studie uitgevoerd door de Universiteit van Guelph, zijn rode uien het meest effectief in het vernietigen van borst- en darmkankercellen (13). Deze uien hebben een hoog gehalte aan quercetine en anthocyanine, werkzame stoffen die ondersteuning kunnen bieden bij de behandeling. Eenvoudig uitgelegd maken uien hun omgeving ongunstig voor kankercellen om te communiceren, en dit remt hun groei. Er werd ook vastgesteld dat mensen met de hoogste uien consumptie de laagste kankerpercentages hadden (14).

8 Ze ondersteunen een gezond ademhalingsstelsel

Hoewel uien niet altijd zorgen voor een frisse adem, zorgen ze wel voor de gezondheid van het respiratoire systeem.

Volgens een Amerikaanse studie kunnen patiënten met ademhalingsproblemen zoals astma flink profiteren van bepaalde soorten groenten en fruit, waaronder uien (15).Daarnaast kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van uien helpen om luchtwegaandoeningen te verzachten (16).

9 Ze laten je lekker slapen

Uien bevatten prebiotica, bepaalde vezels die in de darm verteerd worden. Volgens een studie kunnen deze prebiotica de slaap verbeteren en zelfs stress verminderen. Wanneer de goede bacteriën in de darm de prebiotische vezels verteren, vermenigvuldigen ze en verbeteren ze de darmgezondheid, daarbij geven ze bijproducten vrij. Deze bijproducten kunnen de hersenfunctie beïnvloeden en slaap bevorderen (17). Een verrassende eigenschap van de simpele ui!

10 Ze voorkomen allergieën

uien tegen hooikoorts

Bij een allergieën treedt er vaak een ontstekingsreactie op aan bijvoorbeeld slijmvliezen. De flavonoïden in uien kunnen helpen ontstekingen te voorkomen. Uien behandelen ook allergieën door te voorkomen dat cellen histamine afgeven.

Koken met uien kan helpen om je sinussen te openen en af ​​te voeren. En de antihistaminische eigenschappen van quercetine kunnen ook helpen bij het verminderen van verstopte neus (18)
Volgens een onderzoek beschermen extracten uit uien tegen Streptococcus Mutans en Streptococcus Sobrinus, bacteriën die verantwoordelijk zijn voor cariës en allergieën (19).

11 Ze stimuleren het immuunsysteem

We hebben al gezien dat quercetine (en andere flavonoïden) in uien kunnen helpen ontstekingen te voorkomen. Uien bevatten selenium dat de immuun functie stimuleert. Het mineraal voorkomt ook een overmatige immuunrespons, wat nadelige gevolgen kan hebben.

Uien worden beschouwd als kruidengeneesmiddelen in Rusland, waar ze worden gebruikt voor de behandeling van verkoudheid en griep (20).

12 Ze verzachten bij oorpijn

Als we dan toch in de richting van huismiddeltjes denken, zweren veel ouders bij uien om ooraandoeningen te genezen. Uien sap wordt veel gebruikt om oorpijn bij kinderen te verlichten. En hoewel het misschien niet wetenschappelijk bewezen is, slaapt menig kindje met oorpijn er beter van. Misschien is het grootmoeders wijsheid en de extra liefde die ervoor zorgt dat deze oplossing zo goed werkt.

13 Ze verbeteren de gezondheid van de ogen

Hoewel je misschien direct denkt aan tranende ogen bij het snijden van uien, zorgen uien er op verschillende manieren voor dat de ogen gezond blijven.

De zwavel in uien verbetert de gezondheid van de lens. Het stimuleert de productie van een eiwit genaamd glutathion, dat als een antioxidant fungeert. Hogere niveaus van glutathion betekenen een verminderd risico op glaucoom en maculadegeneratie.Ui-extracten kunnen tenslotte helpen bij het voorkomen van vertroebeling van het hoornvlies (21).

14 Ze ondersteunen een goede mondhygiëne

Uien bevatten thiosulfaten en thiosulfaten, deze verbindingen zorgen ervoor dat bacteriën die tandbederf veroorzaken zich niet goed kunnen vermenigvuldigen. Rauw eten is het beste, omdat koken sommige van deze nuttige verbindingen kan vernietigen. De groente is ook rijk aan vitamine C die de tanden gezond kan houden (22). Er wordt aangenomen dat uien tandpijn kunnen verlichten, hier is echter minder onderzoek naar gedaan.

15 Ze bieden verlichting bij symptomen van de overgang

overgangssymptomen

Uien helpen tijdens de menopauze omdat ze de lever ondersteunen en de overtollige hormonen verwijderen (23). Het binnenkrijgen van voldoende calcium is ook noodzakelijk tijdens deze periode. Uien bevatten veel calcium en kunnen in dit opzicht ondersteuning bieden aan vrouwen in de overgang (24).

16 Ze zorgen voor een goed stel hersenen

Onderzoek wijst uit dat de antioxidanten in uien binden met de schadelijke gifstoffen in de hersenen en ze uit het lichaam spoelen. En de zwavelhoudende verbindingen in uien kunnen geheugenverlies bij ouderen vertragen. Echter, een deel van deze eigenschappen kan verloren gaan tijdens het koken.

Een andere zwavelverbinding in uien, genaamd di-n-propyltrisulfide, verbetert zelfs stoornissen van het geheugen (25). Van uien wordt ook verondersteld dat ze duizeligheid, epilepsie en duizeligheid behandelen - hoewel er hier maar beperkt onder naar is gedaan.

17 Ze zorgen voor een goede seksuele gezondheid 

Last but not least, uien zijn goed voor de seksuele gezondheid.

Uien zijn een van de kruidengeneesmiddelen die in West-Oeganda worden gebruikt voor het beheersen van seksuele impotentie en erectiestoornissen (26). Maar ook in Europa is bekend dat de groente voordelen heeft voor mannen. Zo zou uiensap met honing de vruchtbaarheid bij mannen verhogen. Durf jij het aan?

Ben je al overtuigd van de voordelen van ons bekende uitje?

Verschillende soorten uien zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Om ervoor te zorgen dat je kiest voor een goede kwaliteit ui hebben we een aantal tips verzameld.

  • Kies voor schone, ronde uien die geen opening hebben aan de bovenkant.
  • De hals van de ui moet droog zijn en niet uitgroeien.
  • Verse uien voelen stevig, fris en droog aan en hebben een heldere glanzende buitenkant.
  • De onderkant van een verse ui is wit van kleur.
  • Vermijd uien met zachte, vochtige plekken, deze kunnen wijzen op schimmelvorming.
  • Gekiemde uien wijzen op een slechte en te lange opslag.
  • Uien moeten een milde geur hebben.
  • Heb je zoete uien gekocht? Gebruik dan de groene spruiten gebruiken als vervanger voor lente-uitjes.

Bewaren

Hele uien moeten worden bewaard op een koele, droge, goed geventileerde plaats, waar ze ongeveer 4 weken meegaan. Vermijd koeling omdat ze hierdoor zacht worden. Omdat ze vocht opnemen, mogen ze niet onder de gootsteen worden bewaard. Vaak blijven er stukken ui over na het bereiden van maaltijden. Deze stukken kunnen in de koelkast enkele dagen bewaard worden.

Koken met uien

Er zijn ontelbare manieren om uien te verwerken in de lekkerste gerechten. Uien kunnen rauw gegeten worden of op verschillende manieren bereid worden. In soepen worden uien gekookt, waardoor ze een zachte textuur en een milde smaak krijgen. In andere gerechten worden uien meestal gebakken. Door uien zachtjes te laten garen in een bakpan worden ze gefruit, hierdoor krijgen ze een zoetere smaak. Ook in de oven zijn uien goed te bereiden, ze worden dan gepoft. De smaak van uien combineert bijna met alle hartige ingrediënten. Uien zijn het állerlekkerst met een flinke dosis knoflook. Wees gewaarschuwd, deze combinatie kan helaas zorgen voor een slechte adem.

Wij durven voorzichtig te concluderen dat de simpele huis-tuin-en-keuken-ui een echte super-powerfood is. Hoe eet jij een ui het liefst?

Bronnen

https://foodfacts.mercola.com/onion.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16218662

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1542356504006779

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705355/

5 https://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150306102513.htm

https://www.express.co.uk/life-style/health/561544/20-foods-stop-heart-disease

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0098299710000786

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/01/04/health-benefits-onions.aspx

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/quercetin-reduces-systolic-blood-pressure-and-plasma-oxidised-lowdensity-lipoprotein-concentrations-in-overweight-subjects-with-a-highcardiovascular-disease-risk-phenotype-a-doubleblinded-placebocontrolled-crossover-study/8DB47B7FB4C09E5D3995A2F3F577D473

10 https://metro.co.uk/2012/05/09/stop-the-clot-onions-could-help-prevent-life-threatening-blood-clots-418584/

11 http://www.webmd.com/osteoporosis/news/20050408/onions-may-fight-osteoporosis

12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19240657

13 https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170607123928.htm

14 http://www.express.co.uk/life-style/health/814707/cancer-fighting-food-red-onion

15 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12391710

16 https://sites.psu.edu/breatheasier/onions-and-the-asthma-benefits/

17 http://www.colorado.edu/today/2017/02/23/dietary-prebiotics-improve-sleep-buffer-stress

18 https://exploreim.ucla.edu/wellness/a-guide-to-natural-ways-to-alleviate-allergy-and-sinusitis-symptoms/

19 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9354029

20 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3590151/

21 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4829509/

22 https://www.stylecraze.com/articles/amazingly-effective-home-remedies-for-cavities/?ref=content/

23 http://www.express.co.uk/life-style/health/598356/Menopause-symptoms-weight-gain-signs-age

24 http://www.pcrm.org/health/health-topics/a-natural-approach-to-menopause

25 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16823099

26 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1831906/

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share