• wat zijn superfoods

Waarom eten we superfoods? Deel 1: Wat zijn superfoods?

2016-11-17T10:34:20+01:00oktober 13th, 2012|Superfoods|2 Reacties

Laatste update: door

Waarom eten we superfoods? Deel 1: Wat zijn superfoods?

Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar weten niet precies wat superfoods zijn. We hebben het hier over een voedselbron met een enorme concentratie aan antioxidanten, aminozuren, vitaminen, en mineralen.

Veel voedingsmiddelen worden aangeduid als "superfoods" omdat men zegt dat ze buitengewone voordelen hebben voor de gezondheid. De voedingsmiddelen zijn over het algemeen complete, natuurlijke voedingsmiddelen die verschillende vitaminen, mineralen of antioxidanten bevatten.

Mensen die ze aanbevelen zeggen dat ze door dit buitengewoon gezond voedsel hun fysieke gezondheid kunnen verbeteren en zich ook mentaal beter voelen.

Hoe definieer je superfoods

Een superfood is een voedingsmiddel dat zeer rijk is aan antioxidanten. Hoe meer ziekte-bestrijdend, rimpel-voorkomende antioxidanten in voedsel zitten – des te meer "super" het is. Bij het meten van antioxidanten, gebruiken we de "ORAC Scale" (Oxygen Radical Absorbance Capacity).

Lees meer: Wat zij vrije radicalen

"ORAC Scale"

Deze laat ons wetenschappelijk weten hoe gezond het voedsel is. Bijvoorbeeld, iets wat traditioneel veel antioxidanten heeft, bijvoorbeeld bosbessen, heeft 2.400 ORAC-eenheden per 100 gram. Dit is vrij goed voor het supermarkt gangpad! Bosbessen staan zeker aan de basis van gezonde voeding, maar ze zijn niet het beste superfood.

Goji bessen (een roze Chinese bes) hebben 25.300 ORAC-eenheden per 100 gram. Nog een stapje verder hebben we rauwe cacao (chocolade) en dat heeft ongeveer 98.000 ORAC-eenheden per 100 gram. Dat zijn pas superfoods!

een aantal specifieke voedingsstoffen

Er zijn een aantal specifieke voedingsstoffen die superfoods over het algemeen bevatten. De meeste superfoods, zoals broccoli, linzen, bonen, boerenkool en spinazie, bieden aanzienlijke hoeveelheden vezels.

Vezels zijn belangrijk bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, de bestrijding van kanker en het onderhouden van een goede spijsvertering. Superfoods bevatten over het algemeen een hoog gehalte aan antioxidanten.

Vitamine A, B en E worden in sommige superfoods in grote hoeveelheden gevonden. Ook mineralen worden in grote hoeveelheden in superfoods gevonden, bijvoorbeeld ijzer, magnesium, foliumzuur en fosfor.

Bovendien hebben bepaalde superfoods, zoals amandelen, vis, bonen en linzen, a