Voedingsadvies

Laatste Update: 7 juni 2016

De 20 voordelen van havermout, incl. 4 recepten!

Havermout 20 voordelenKen jij de havermoutpap van vroeger nog? Ik kan me nog levendig herinneren hoe mijn oma de doorgekookte havermout opschepte, inclusief vellen. Ik gruwelde er altijd van.

Met name door dit beeld, is havermout nooit écht populair geweest. Het heeft eenvoudigweg een saai en oubollig imago.

Maar dat is aan het veranderen! Havermout is weer helemaal hip en cool, met name door allerlei creatieve toevoegingen in de vorm van noten en fruit. En die vellen op de melk, zijn helemaal niet nodig, maar dat wisten we vroeger niet.

Havermout kunnen we gemakkelijk een superfood gaan noemen. In dit artikel vind je de indrukwekkende lijst met voordelen voor je gezondheid.

Aan het einde van het artikel geef ik je nog een aantal tips over hoe je met havermout kunt variëren.

Wat is havermout eigenlijk?

Havermout is een heel speciaal product. Hoe ze ooit op het idee gekomen zijn, is mij een raadsel. De hele haverkorrels worden namelijk als eerste in tweeën geknipt, waarna ze gewalst worden. Door al deze platte stukjes, wordt de structuur van de haver fijner, en is het prettiger om te eten.

Echte havermout wordt gemaakt van haver, niks meer en niks minder. Hoe natuurlijk wil je het hebben? Ook is havermout glutenvrij. Tenminste, als de fabrikant niet aangegeven heeft op de verpakking dat er tijdens het productieproces sporen van gluten in de havermout kunnen zijn gekomen.

De voedingswaarde van havermout

Meestal wordt de benaming ‘superfood’ alleen maar aan allerlei exotische zaden gegeven. Maar ook het oer-Hollandse havermout mag wat mij betreft deze titel ook krijgen. Kijk de volgende lijst maar eens na:

100 gram havermout heeft, in zijn pure vorm, de volgende voedingswaarde:

 • 68 kilocalorieën
 • 13 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker en 2 gram vezels
 • 1 gram vet
 • 2 gram eiwit

En dan natuurlijk de belangrijke vitamines en mineralen:

 • Vitamine A: 12% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
 • Calcium: 8% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
 • Foliumzuur: 11% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
 • Magnesium: 6% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
 • Kalium: 2% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
 • Koper: 3% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid
 • Mangaan: 28% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Daarnaast bevat een portie van 100 gram havermout ook nog eens een flinke hoeveelheid fosfor, ijzer, zink, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6 en vitamine B8.

En al deze supergezonde voedingsstoffen leveren heel veel voordeel op voor je lichaam. Maar daarover later meer.

Het verschil tussen havermout en andere ontbijtgranen

Heel veel mensen eten bij het ontbijt de zogenaamde ontbijtgranen. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Tarwe is bijvoorbeeld de grondstof voor de bekende Brinta, terwijl Bambix een mengsel van granen gebruikt. Ook mais wordt gebruikt. Denk hierbij maar eens aan Cornflakes.

En natuurlijk vind je ook havermout in de schappen. Havermout is sowieso de beste keuze, omdat dit de grote winnaar is als het gaat om de snelheid waarmee de energie opgenomen wordt door je lichaam. De lage Glycemische Index is gewoon supergezond!

Maar het grote probleem bij al deze pakjes ontbijtgranen moet je zoeken in de onnodige toevoegingen. Als je de ingrediëntenlijst nakijkt, kom je tot ontdekking dat er veel conservatoren, kleurstoffen, suiker en zout worden toegevoegd.

Heb je dat allemaal nodig? Nee, natuurlijk niet! Al deze toevoegingen zorgen er zelfs voor dat alle voordelen voor de gezondheid teniet gedaan worden.

Als je maximaal wilt profiteren van alle voordelen van havermout, moet je dus het pure product kopen.

Niet in de supermarkt verkrijgbaar? Probeer het dan eens bij de betere natuurwinkel of bio-winkel.

Havermout 20 voordelen

De voordelen van havermout op een rijtje

We hebben nu de theoretische kant van het eten van havermout bekeken. Maar het gaat natuurlijk om het dagelijks leven en de mogelijke resultaten. Hieronder vind je 20 voordelen van het eten van havermout. Na het lezen hiervan, zul je het met me eens zijn dat havermout beslist de titel ‘superfood’ mag dragen!

Voordeel havermout 1: Bevat veel belangrijke mineralen

Havermout is een hele rijke bron van belangrijke mineralen. Dit heb je in de eerdere paragraaf over de voedingswaarde van havermout al kunnen constateren. Het belangrijkste mineraal in havermout is mangaan. Een portie van 100 gram havermout, bevat maar liefst 28% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Mangaan is belangrijk voor je botten. Daarnaast helpt mangaan om energie in het lichaam beschikbaar te stellen. Ook is zink een belangrijk mineraal in havermout. Zink is belangrijk voor onze weerstand en helpt mee in de groei.

Dit laatste is natuurlijk erg belangrijk voor kinderen!

Voordeel havermout 2: Betere balans in essentiële vetten

Voor je gezondheid is het heel belangrijk om je essentiële vetten goed in balans te krijgen, én te houden! Havermout helpt je hierbij. Havermout bevat namelijk zogenaamde lipiden die een belangrijke hulp zijn in dit proces.

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat een goede gezondheid vrijwel altijd herleid kan worden naar een goede balans in essentiële vetten.

Voordeel havermout 3: Helpt o.a. darmkanker voorkomen

Uit gedegen medisch onderzoek is gebleken dat het eten van havermout de kans op darmkanker tot maar liefst 40% kan verminderen. Dit effect geldt ook voor andere soorten kanker, maar het effect op darmkanker is het grootst.

Overigens moet ik er eerlijkheidshalve wel bij zeggen dat deze gereduceerde kans niet exclusief te linken is aan het dagelijks eten van havermout, maar aan het regelmatig eten van volkorenproducten in het algemeen. Het gaat er om dat je vezelrijke producten eet.

Wist je dat je de kans op darmkanker al met 10% kunt verlagen als je dagelijks 10 gram méér vezels eet?

Voordeel havermout 4: Hoger libido

Havermout heeft een heel stoffig imago. Het daarom ook moeilijk voor te stellen dat je libido hoger zou worden door het dagelijks eten van havermout.

Toch zorgt havermout voor een betere balans tussen testosteron en oestrogeen. En het is juist de hoeveelheid Testosteron die bepalend is voor je libido, mits dit in goede balans is met de hoeveelheid oestrogeen in je lijf.

Voordeel havermout 5: Bevat veel foliumzuur

We weten allemaal dat vrouwen die net zwanger zijn, of zwanger willen worden, extra foliumzuur moeten slikken om de kans op afwijkingen van het ongeboren kind te voorkomen. We spreken hier dan over de kans op Spina Bifida, beter bekend als een ‘open ruggetje’.

Voorafgaand aan de zwangerschap, en gedurende de eerste drie maanden, heeft een zwangere vrouw dagelijks minimaal 400 microgram. foliumzuur nodig.

Zoals je in het lijstje met de voedingswaarde van havermout hebt kunnen lezen, bevat havermout relatief veel foliumzuur. Daarnaast zitten er meervoudige koolhydraten en verschillende vormen van vitamine B in de havermout. Allemaal stuk voor stuk belangrijk voor je lichaam en voor de gezonde ontwikkeling van de verschillende lichaamsweefsels.

Het is onnodig te zeggen dat één van die weefsels de placenta is, dé levensader van het ongeboren kind.

Voordeel havermout 6: Helpt tegen botontkalking

Botontkalking, oftewel osteoporose, is het gevolg van een gebrek aan calcium. Met name bij ouderen komt dit steeds vaker voor. Sterke botten zijn natuurlijk erg belangrijk, om te voorkomen dat je bij een klein ongelukje direct geconfronteerd wordt met vervelende botbreuken die daarna ook nog eens langzamer herstellen.

Naast dit belangrijke calcium, zit er ook vitamine K en D in de havermout. Deze twee zijn onmisbaar voor de correcte opname van het calcium door het lichaam. Zonder voldoende vitamine K en D, heeft de extra inname van calcium weinig zin.

Voordeel havermout 7: Voor een betere stoelgang

Het blijft natuurlijk erg lastig en gênant, maar in de meeste gevallen is obstipatie, of verstopping, te wijten aan slechte leefgewoontes: Niet voldoende bewegen, de ontlasting onnodig ophouden, onregelmatig eten en natuurlijk te weinig vezels. Met name deze laatste oorzaak is het meest belangrijk.

Vezels in je darmen trekken vocht aan, waardoor de ontlasting soepel wordt en meer volume krijgt. Twee belangrijke factoren voor een soepele stoelgang. Volgens de medici zou je ongeveer 30 gram vezels per dag moeten eten.

Havermout is een volkoren product, dus een garantie voor een ruime hoeveelheid vezels!

Voordeel havermout 8: Langdurige bron van energie

Havermout bevat niet alleen vezels, maar ook langzame koolhydraten. Deze twee zijn verantwoordelijk voor een snel en langdurig vol gevoel. Dit is op zijn beurt weer belangrijk om te voorkomen dat je tussendoor toch weer gaat snacken, omdat je geen energie meer hebt.

De koolhydraten in de havermout hebben een lage Glycemische Index. Dit houdt in dat deze energie heel langzaam door het lichaam opgenomen worden. Dit is weer belangrijk om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel onnodig gaat stijgen, met als gevolg dat je lijf veel minder insuline gaat produceren.

Een ingewikkeld proces wat voorkomen kan worden door het eten van langzame koolhydraten. En door de langzame opname houdt je heel lang een vol gevoel, en heb je tot de lunch meer dan voldoende energie.

Voordeel havermout 9: Kleinere kans op diabetes type 2

Volle granen en vezels zijn belangrijk in de strijd tegen de welvaartsziekte diabetes type 2. Zoals je eerder al gelezen hebt, zorgt havermout voor een langzame opname van de energie, wat belangrijk is om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Havermout heeft dus een lage Glycemische Index. Door het uitblijven van de pieken en dalen, wordt de kans op het krijgen van diabetes type 2 met ongeveer 40% verlaagd.

Voordeel havermout 10: Voorkomt overgewicht bij kinderen

Uit een Amerikaans onderzoek onder meer dan 10.000 kinderen, is gebleken dat de kinderen die dagelijks de aanbevolen hoeveelheid vezels eten veel minder last hebben van overgewicht. Het aantal kinderen wat met overgewicht en obesitas te maken hebben, zou met 50% dalen. Een indrukwekkend resultaat!

Dit is natuurlijk niet zo heel erg verwonderlijk, zeker gezien het feit dat Amerikaanse kinderen grote liefhebbers zijn van cola en andere zoetigheden. Dit zijn allemaal snelle suikers die natuurlijk verantwoordelijk zijn voor het overgewicht.

Door dit te vervangen door langzame koolhydraten, boek je natuurlijk in een relatief korte tijd heel veel winst. Maar dat neemt niet weg dat het effect heel duidelijk is.

Voordeel havermout 11: Leverancier van proteïne

Je lichaam heeft proteïne nodig om je weerstand een boost te geven, en om te groeien. Erg belangrijk voor de kids, die nog in de groei zijn. Alle graansoorten bevatten proteïne, maar havermout is hier de grote winnaar. Haver is, qua verhouding, de beste leverancier van proteïne.

Dagelijks een lekker bord havermoutpap bij het ontbijt is een uitstekende basis voor een gezonde groei en een goede weerstand. Niet alleen voor jezelf, maar juist ook voor de kids.

Voordeel havermout 12: Voor een betere concentratie

Het is een bekend verschijnsel dat je concentratie sterk achteruit gaat als je bloedsuikerspiegel steeds pieken en dalen vertoond.

Tijdens de pieken kun je je misschien wél goed concentreren, maar de onvermijdelijke dalen zullen je concentratievermogen sterk doen afnemen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te stoppen met snelle koolhydraten.

Deze veroorzaken een piek in de bloedsuikerspiegel, met daarna het onvermijdelijke dal.

Havermout heeft een lage Glycemische Index. Dat wil zeggen dat de koolhydraten heel langzaam en gedoseerd door het lichaam opgenomen worden, waardoor pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel voorkomen kunnen worden.

Voordeel havermout 13: Beter slapen en een gelukkiger gevoel

Eén van de vele vitamines wat havermout rijk is, zorgt voor een sterker zenuwstelsel. Het betreft hier de vitamine B6. Maar dat is niet de enige functie van vitamine B6: Onder invloed van B6 wordt ook het zogenaamde gelukshormoon aangemaakt, het hormoon serotonine.

Maar havermout bevat ook nog eens tryptofaan, één van de basisstoffen van serotonine. Mensen die een hoog niveau serotonine hebben, zijn gelukkige mensen. Ze hebben in ieder geval een gelukkig gevoel. Deze zelfde serotonine wordt gedurende de avond weer omgezet naar melatonine, wat er voor gaat zorgen dat je lekker kunt slapen.

Een prachtig voorbeeld van de wonderlijke werking van het lichaam en al haar processen!

Voordeel havermout 14: Succesvol afvallen

Als je de goede havermout koopt, heb je een natuurlijk product in handen. Natuurlijk kun je havermout kopen van een bekend merk, inclusief smaakje, maar deze bevat vaak extra zoetstoffen, vreemde e-nummers en met name heel veel zout. Allemaal zaken die het gezonde karakter van havermout volledig om zeep helpen. De pure, 100% natuurlijke, havermout heeft geen toevoegingen.

Deze pure vorm van havermout heeft een hele lage Glycemische Index, waardoor de geleverde energie langzaam door het lichaam opgenomen wordt. Ook het aantal calorieën in de havermout is beperkt: 68 kilocalorieën per 100 gram havermout.

Hierdoor houd je voor een lange tijd een vol gevoel en krijg je maar een beperkte hoeveelheid calorieën binnen. En door dit volle gevoel, voorkom je dat je tussendoor andere (ongezonde) voedingsmiddelen gaat eten.

Voordeel havermout 15: Nicotineverslaving

Stoppen met roken is voor veel mensen ontzettend moeilijk! Havermout eten kan je een klein beetje helpen. Het is niet voor niets dat veel gespecialiseerde klinieken voor nicotineverslaving, havermout standaard als ontbijt serveren.

Havermout heeft als eigenschap dat het depressiviteit tegengaat en zorgt voor een kalm gevoel. Alle moeheid, zenuwachtige trekjes en stress verdwijnt als sneeuw voor de zon. Nou ja, bijna. Het helpt je in ieder geval in de goede richting. De behoefte om te gaan roken wordt beduidend minder.

Voordeel havermout 16: Voor een babyzachte huid

Havermout verzorgt je lichaam niet alleen van binnenuit, maar ook van buitenaf! Havermout hydrateert je huid en zal er voor zorgen dat je huid weer aanvoelt als een zacht babyhuidje.

Heb je een blender op het aanrecht staan? Doe daar dan een kopje havermout in, en vermaal dit net zolang totdat het poeder is. Los dit poeder op in warm water, totdat het een crème-achtige substantie wordt. Zet het even een uurtje aan de kant. Smeer het mengsel daarna op je huid, en laat het ongeveer 15 minuten lekker intrekken. Daarna kun je de havermout-crème afspoelen met warm water.

Je zult verbaast zijn over het resultaat!

Voordeel havermout 17: Tegen Eczeem en Psoriasis

Zoals je in het vorige voordeel al gelezen hebt, kan havermout ook je huid verzorgen. Dit kan met name behulpzaam zijn als je veel last hebt van eczeem of psoriasis. Havermout heeft namelijk de prettige eigenschap dat het de huid kan hydrateren, de huid zal dus minder snel uitdrogen.

Het is wellicht de gemakkelijkste manier om een havermout bad te nemen. Om dit klaar te maken, kun je bijvoorbeeld een pantykous vullen met havermout, en deze in het bad hangen. Om hiervan maximaal te kunnen profiteren, moet het natuurlijk eerst even intrekken. Je kunt de havermout ook even door de blender halen, waarna je het verkregen havermoutpoeder in het bad oplost.

Het is misschien een beetje vreemd, maar je kunt het altijd proberen!

Voordeel havermout 18: Regulerend voor de bloeddruk

Havermout is niet ‘zomaar’ een hulpje om je bloeddruk naar beneden te brengen, maar ka er ook daadwerkelijk voor zorgen dat de medicatie gehalveerd kan worden, of zelfs helemaal gestopt kan worden.

Uit een onderzoek is gebleken dat een dagelijks bord havermout bij de proefpersonen zorgde voor een verbetering van ruim 70%. Dat wil zeggen dat 70% van de proefpersonen hun medicijnen konden halveren, of zelfs helemaal konden laten staan.

Uiteraard kun je nooit zomaar uit jezelf stoppen met dit soort medicijnen. Overleg altijd eerste met je arts, voordat je de medicijnen door het toilet spoelt.

Voordeel havermout 19: Verzorging van het hart

Er schijnt een stofje in de havermout te zitten, die er voor zou zorgen dat de gevaarlijke vetafzetting op de vaatwanden voorkomen kan worden. Hierdoor is het risico op het krijgen van hartproblemen vele malen kleiner dan normaal.

Daarnaast is sowieso het eten van vezelrijk voedsel beter voor je hart.

Voordeel havermout 20: Verlaging van het cholesterol

Havermout heeft ook de prettige eigenschap om het cholesterol op een natuurlijke manier fors te verlagen. Hoe werkt dit? Havermout moet zich in je lijf verbinden met galzout om op een natuurlijke manier het lichaam te kunnen verlaten. Cholesterol is een basis-ingrediënt voor het aanmaken van galzouten.

Het gevolg: Als er veel havermout wordt gegeten, zal er veel galzout nodig zijn. Veel galzout betekent een lager cholesterolniveau.

Hoe maak je havermout op een gezonde manier klaar?

Havermout klaarmaken lijkt heel erg gemakkelijk: Je pakt een kom, doet de havermout erin en je voegt rijstmelk of water toe. Natuurlijk is dat de manier, maar daarbij vergeten we één belangrijk ding: Van nature bevat havermout de stof fytinezuur. Deze stof kan verantwoordelijk zijn voor botontkalking.

In normale gevallen wordt fytinezuur afgebroken door een andere stof, fytase genaamd. Maar in havermout zit nagenoeg géén fytase. Je zult dus zelf moeten zorgen voor de afbraak van het fytinezuur.

Je kunt dit doen door de havermout gedurende de nacht te laten weken in bijvoorbeeld sojamelk of yoghurt. Ook kun je het laten weken in gewoon water, maar dan moet je even een flinke schep roggemeel toevoegen. Roggemeel bevat namelijk heel veel fytase.

Bij het klaarmaken van je ontbijt, de volgende morgen, kun je de havermout op de normale manier klaarmaken door het te koken, of je kunt het verwerken in een lekkere smoothie!

4 havermout recepten4 heerlijke havermout recepten

Eigenlijk zijn het geen recepten, want je voegt gewoon bepaalde fruitsoorten of noten toe aan de havermout. Het gaat natuurlijk om de juiste combinatie van smaken die jouw havermoutontbijt bijzonder kunnen maken.

Hierbij geef ik je 4 combinaties:

Havermout met passievrucht, mandarijn en banaan

De naam zegt het al: Je voegt passievrucht, banaan en mandarijn toe. Let er wel op dat je de havermout de avond voorafgaand in een kom doet, en afvult met bijvoorbeeld kokosmelk. De volgende ochtend kun je het fruit toevoegen, en smullen maar!

Havermout met  kokos en (diepvries)fruit

Het is heerlijk om lekker fruit toe te voegen aan je havermout. Het gemakkelijkst is om een zak diepvriesfruit te kopen. Dit kun je nagenoeg onbeperkt bewaren, en je hebt altijd vers fruit bij de hand. Voor die extra smaak kun je er wat kokos overheen raspen.

Vergeet niet om de havermout de avond vooraf voor te bereiden, zoals bij de vorige variatie.

Havermout met appel, kaneel en rozijnen

Dit is een hele klassieke combinatie, maar o zo lekker! Hiervoor kook je de havermout in een steelpannetje met rijstmelk. Afhankelijk van het type havermout, duurt dit tussen de 10 en de 20 minuten. Voeg daarna een handjevol gewelde rozijnen en wat kaneel toe. De appel kun je in kleine reepjes of blokjes snijden, en ook toevoegen.

Havermout met sinaasappel en kiwi

Bereid natuurlijk eerst de havermout voor, door het de avond van te voren in de koelkast te zetten. Deze keer niet met rijstmelk, maar met amandelmelk. Om je ontbijt klaar te maken, hoef je alleen maar de sinaasappel te schillen en de kiwi te snijden.

Als je van wat zoeter houdt, kun je eventueel wat agavesiroop of wat honing toevoegen. Ook een beetje cashewnoten smaakt heerlijk!

Tot slot…

Zo, dat was een indrukwekkende lijst.

Snel naar de winkel om havermout te kopen? Dan wil ik je er nogmaals op wijzen dat je beter naar de natuurwinkel of naar de bio-winkel kunt gaan. Daar is de kans het grootst dat je de pure vorm van havermout kunt kopen, de havermout zonder enige vorm van vreemde toevoegingen……

Bronnen

Secrets of the Superhuman Food Pyramid: Benefits of Gluten-free Oats

Oats 101: Nutrition Facts and Health Benefits

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Zeker weten, Henriette!
   In feite is het nog beter, omdat het nog minder bewerkingen gehad heeft dan geplette havermout.

   Lekker eten!

 1. Een heel interessant artikel. Ik vind havermout heerlijk en dan is het ook nog eens heel gezond.

  Wel heb ik een vraagje. Om het gezond klaar te maken is het het beste om de havermout te laten weken. In bijvoorbeeld sojamelk.
  Echter, in een ander artikel van optimale gezondheid met de titel de gevaren van sojaproducten staat dat je het beste sojaproducten kunt laten staan, en daarbij wordt ook sojamelk genoemd.

  Kan ik dus beter de havermout NIET in sojamelk laten weken en eten ?

  met vriendelijke groet

 2. Ik heb een 2 vraagjes over klaarmaken van havermout.

  Ik laat het regelmatig weken in amandelmelk of rijstmelk.
  Is de schep roggemeel daarbij ook nodig ?

  Als ik roggemeel toevoeg (bijvoorbeeld in geval van weken in water) kun of moet ik dan dat roggemeel ook opeten ?

  1. Het roggemeel bevat heel veel fytase, wat noodzakelijk is om het Fytinezuur in de havermout af te breken. Het maakt dus niet uit of je het in water, in amandelmelk of in rijstemelk laat weken.

   Na het weken, in bijvoorbeeld water, kun je de volgende morgen de havermout gewoon afgieten. Op deze manier gooi je dus het grootste deel van de roggemeel weg.

 3. Begrijp ik goed dat hetgeen waarin de havermout een nacht geweekt is (bijv. yoghurt/amandelmelk) moet afgieten? Of geldt dat alleen voor water, als de havermout daarin is geweekt?

 4. Onlangs heb ik in Amerika een oats ontbijtje genomen. De textuur van de haver was heel anders dan hier. Het was een soort slijmerig(lekker) en heerlijk zacht.

  Weet iemand waar dit aan ligt?

  1. Hier kan ik geen antwoord op geven, dus doe ik even een beroep op de lezers.
   heeft iemand ervaring met het eten van een dergelijk oat-ontbijtje in Amerika?
   Kan iemand hier iets over zeggen?

 5. Ja, toen ik deze zomer in Amerika was heb ik ook zo"n ontbijtje genomen. En mij werd verteld dat het eerst in een pannetje 3 minuten op het vuurstond ( in water ).

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share