LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

De rol van eiwitten voor het verlagen van je bloeddruk

eiwitten verlagen bloeddrukEiwitten zijn vooral bekende stoffen voor mensen die meer spiermassa willen hebben. Eiwitten zijn namelijk een belangrijke bouwstof van de cellen in je lichaam en zijn nodig om spierafbraak te voorkomen en spieropbouw te stimuleren. Deze eigenschappen kunnen ook een goede invloed hebben op je hart en op je bloedvaten.

Daarom ga ik in dit artikel in op de rol die eiwitten kunnen hebben bij het verlagen van de bloeddruk.

Rol van eiwitten in het lichaam

Eiwitten, ook proteïnen genoemd, zijn te vinden in je hele lichaam. Elke cel van je lichaam heeft proteïne nodig om te leven. In de eerste plaats zijn eiwitten van belang voor de structuur en stevigheid van de cel. Eiwitten zitten in je botten, huid, haar, spieren en zenuwcellen.

Ze spelen ook een belangrijke rol bij het creëeren van nieuwe cellen en de levensduur van je cellen.

Daarnaast zijn proteïnen van belang voor het functioneren van die cel. Biochemische reacties in de cellen gebruiken eiwitten als “verbrandingsstof” en bouwstof voor het maken van nieuwe cellen.

Het samenwerken van de eiwitten in de cellen zorgt er bijvoorbeeld voor dat je spieren bewegen en je darmen voeding van het begin naar het eind kunnen verplaatsen om zoveel mogelijk voedingsstoffen eruit te halen.

Een eiwit voor elk enzym

Enzymen zijn bepaalde type eiwitten die voor een biochemische reactie in de cel zorgen. Door de enzymen is je lichaam in staat om voeding goed in zich op te nemen en om dat om te zetten in energie. Dit is nog maar een klein deel van wat enzymen voor je kunnen doen.

Hormoon van eiwitten

Vooral hormonen die te maken hebben met de groei, zoals tijdens de groeispurt, zijn opgebouwd uit eiwitten. Daarnaast zijn de hormonen ook belangrijk voor de opbouw van spieren, vruchtbaarheid, de snelheid waarmee je haar groeit.

Ook de hormonen waarbij eiwitten betrokken zijn, zijn belangrijk voor de stofwisseling en ze hebben zelfs invloed op je humeur.

Eiwitten en het immuunsysteem

Eiwitten zijn ook de bouwstoffen voor de cellen van het immuunsysteem. Het immuunsysteem maakt allerlei cellen voor het aanpakken van virussen, bacteriën en schimmels. Voor die cellen zijn eiwitten ook van belang.

Zoals je ziet spelen eiwitten een grote rol bij tal van gebeurtenissen in je lichaam. Daarom is de rol van eiwitten op de bloeddruk ook onderzocht.

Eiwitten en de bloeddruk

Uit een meta onderzoek dat is uitgevoerd in 2011 blijkt dat het nemen van eiwitten een bloeddrukverlagend effect heeft.

Het maakt niet uit of de eiwitten een plantaardige bron hebben of een dierlijke bron voor dit effect.

Op zich zijn dit verrassende effecten, doordat eiwitten uit dierlijke bronnen vaak gezien worden als een element dat slecht is voor je cholesterol. Dierlijke eiwitten worden namelijk over het algemeen vergezeld door dierlijke vetten en meer natrium dan plantaardige eiwitten.

Onderzoek naar eiwitshakes en het verlagen van de bloeddruk

Uit recent Brits onderzoek blijkt dat als proefpersonen 8 weken lang 2 keer per dag een proteïne (eiwit) shake nemen en hun dieet aanpassen, dit een significant bloeddrukverlagend effect heeft. Door de eiwit shakes daalt de bloeddruk, het cholesterol en de bloedvaten worden flexibeler.

Ontzettend goed nieuws voor mensen met een risico op hart- en vaatziekten.

In het onderzoek is gebruikgemaakt van whey eiwitten. Dit zijn eiwitten die volledig zijn en voorzien zijn van alle enzymen die je nodig hebt. De eiwitten in het onderzoek waren afkomstig van zuivelproducten, maar zijn zoveel gefilterd dat er geen vetten en lactose van het melk meer inzitten.

De eiwitpoeder werd gemengd met water. Ze dronken dus niet een glas melk. Maar een shake gemaakt uit whey eiwitten en water.

Al binnen 24 uur waren de bloeddrukwaarden van de proefpersonen significant verlaagd. Dit was echter nog een begin in het onderzoek naar de eiwitshakes die je in veel winkels en sportzaken kunt kopen en het effect ervan op de bloeddruk.

De langetermijneffecten van eiwitshakes op de bloeddruk zijn nog niet onderzocht.

Bloeddruk behandelen met eiwitshakes in je dieet

Helaas gaat het artikel over het onderzoek niet helemaal in op de aanpassingen in het dieet die de proefpersonen hebben doorgevoerd, maar omdat ze eiwitten hebben gebruikt die niet gecombineerd zijn met dierlijke vetten en lactose heb ik het vermoeden dat de proefpersonen tijdens dit onderzoek hiervan minder of niets mochten eten en drinken. Zuivelproducten dus even laten staan en iets minder of geen vlees eten.

Het voordeel van eiwitten uit deze shakes is dat je geen cholesterol binnenkrijgt en eigenlijk alleen hele functionele voedingsstoffen. Dit kan een verklaring zijn van waarom het werkt tegen een hoge bloeddruk.

Doordat je minder cholesterol binnenkrijgt kan je cholesterolgehalte ook dalen en dit verbetert je bloeddruk ook.

Een andere verklaring kan zijn dat je door 2 eiwitshakes per dag minder last hebt van het hongergevoel. Hierdoor eet je ook minder zoutige snacks en ook als er minder vlees wordt gegeten, omdat je de eiwitten uit de shakes krijgt, komt er minder natrium in het lichaam.

Dit heeft als voordeel dat je minder vocht vasthoudt wat ook goed is voor je bloeddruk.

Eiwit als vervanger van koolhydraten

Het andere voordeel van de eiwitshakes is dat het helpt om overgewicht te verliezen. Overgewicht is ook een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk. Vooral als koolhydraten vervangen worden door eiwitten in het dieet kan dit snel helpen om gewicht te verliezen.

In een onderzoek waarbij vrouwen met overgewicht zes maanden een dieet volgden met maximaal 25% van de energie uit koolhydraten en de rest uit groente, fruit en vooral eiwitten blijkt dat dit een goede manier is om gewicht te verliezen.

Na zes maand was iedereen gemiddeld 10 kilo afgevallen. Dat is bijna 2 kilo per maand! Nu was het niet heel duidelijk in welke BMI klasse ze zaten, maar het ging om vrouwen met overgewicht en dus waarschijnlijk een BMI van boven de 30 punten.

Effect van eiwit met soja basis op de bloeddruk

Ook het effect van eiwitten uit soja basis heeft effect op de bloeddruk. Als je dagelijks tweemaal eiwitshakes met sojabasis neemt kan dit je bloeddruk significant verlagen. Ook de cholesterolwaarden kunnen erdoor verlagen.

In het onderzoek naar het effect van de soja eiwitshakes komen deze resultaten na 6 weken naar voren.

Tips om op een gezonde manier meer eiwitten te eten

De resultaten van de onderzoeken laten zien dat eiwitten een belangrijke rol kunnen spelen in het verlagen van de bloeddruk en het verlagen van het cholesterol. De onderzoeken zijn vooral uitgevoerd met plantaardige eiwitten, eiwitshakes zonder vetten en lactose of een dieet waarbij eiwitten voor het merendeel voor de verbrandingsstof zorgden in plaats van suikers.

Dit biedt een aantal mogelijkheden om op een gezonde manier meer eiwitten te eten en het leukste is dat er zelfs al speciale diëten zijn die in de behoefte aan meer eiwitten te komen zonder dat je hierdoor last krijgt van cholesterol en een hoge bloeddruk te komen.

Tip 1: Overleg met je arts.

Als je op het moment onder behandeling bent bij een arts voor hoge bloeddruk, cholesterol of diabetes is het belangrijk om met je arts te overleggen over veranderingen in je dieet. Als het dieet namelijk goed werkt kan dit betekenen dat je medicatie moet worden aangepast.

Door je bloeddruk goed in de gaten te houden kan je arts aanpassingen doorvoeren als dat nodig is.

Daarbij kan het eten van eieren juist slecht zijn voor mensen met diabetes. Als je dus niet denkt aan het nemen van een eiwitshake, maar gewoon het eten van voeding met meer eiwitten, is het belangrijk om dit te overleggen met je arts als je diabetes hebt.

Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat het eten van meer dan 3 eieren per week slecht is voor mensen met diabetes. Hoe dit zit met een eiwitshake kan ik nog niet zeggen, maar je kunt dit overleggen met je arts.

Daarbij zijn ook de langetermijneffecten van het nemen van eiwtishakes voor het verlagen van je bloeddruk nog onbekend, daarom is het altijd verstandig om dit met je arts te overleggen als je onder behandeling staat.

Tip 2: Verdiep je in een goede eiwitshake.

In het onderzoek naar de whey eiwitshakes is gebruik gemaakt van eiwitshakes die in de winkel verkrijgbaar zijn. Verdiep je daarom in een eiwitshake die jij lekker vindt.

Eiwitshakes zijn te krijgen in meerdere smaken. Net als bier kan het voor beginners iets zijn dat je moet leren drinken. Je kunt daarom even experimenteren met de verschillende smaken die er zijn en de tijdstippen waarop je ze het beste kunt drinken.

Als je een allergische reactie krijgt is het in ieder geval niet geschikt.

Tip 3: Als je gebruik maakt van eiwitshakes, vermijdt dan het gebruik van zuivel en vlees.

In het onderzoek wordt er aangegeven dat de proefpersonen naast het nemen van eiwitshakes hun dieet aan hebben gepast. Om een zo “schoon” mogelijke eiwit in te nemen is het belangrijk om minder vetten en lactose erbij te nemen. Probeer daarom zuivelproducten, eieren en vlees te laten staan als je gebruik maakt van eiwitshakes.

In plaats daarvan kun je vervangers gebruiken, zoals bonen in plaats van vlees bij het avondeten. Amandelmelk in plaats van melk als je even wat wilt drinken.

Tip 4: Gebruik zoveel mogelijk plantaardige eiwitten.

Als je geen shakes wilt gebruiken, maar wel meer eiwitten wilt eten kun je gebruik maken van plantaardige eiwitten om je bloeddruk te verlagen. Dit komt doordat in planten de eiwitten minder vaak vergezeld worden met cholesterol, natrium en andere stoffen die het effect weer teniet doen.

Er zijn meerdere goede bronnen van plantaardige eiwitten, namelijk:

  • Avocadoeiwitten verlagen bloeddruk
  • Soja
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Asperges
  • Doperwten
  • Quinoa pitjes
  • Pompoenzaden
  • Amandelen
  • Pinda’s

Tip 5: Schrap koolhydraten zoveel mogelijk uit je dieet.

Een andere manier om de verhouding eiwitten en suikers in je dieet te veranderen is door minder koolhydraten of geen koolhydraten meer te eten. Dit betekent dat je brood, aardappelen en pasta laat staan.

Soms kan het best lastig zijn om minder koolhydraten te eten, omdat het zo normaal is in ons Hollandse dieet. Wie neemt er nu geen ontbijt van brood met hagelslag?

Als je minder koolhydraten eet kun je bijvoorbeeld beginnen met brood vervangen. In plaats van een extra boterham pak je een handje met noten. Van een avocado kun je een lekkere snack maken met zonnebloempitten.

Je wordt erg creatief als je bepaalde voedingsstoffen gaat verminderen in je dieet.

Tip 6: Ga over op het paleo dieet.

Het paleo dieet wordt ook wel het oerdieet genoemd. In dit oerdieet eet je automatisch veel minder zuivel en koolhydraten en meer eiwitten. Vlees, eieren, groenten en noten zijn belangrijk voor dit dieet.

Er zijn echter nog geen duidelijke wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat het paleo dieet de bloeddruk verlaagt, maar wel dat het voordelen heeft voor het verliezen van overgewicht. Indirect kan het paleo dieet dus veel doen om de bloeddruk te verlagen.

Tot slot…

Eiwitten spelen een belangrijke rol in het lichaam het zijn de bouwstenen van het lichaam en ze zijn belangrijk voor tal van processen die in cellen en het hele lichaam plaatsvinden. Hierdoor is het idee ontstaan dat eiwitten ook een rol kunnen spelen bij het verlagen van de bloeddruk.

Uit meerdere onderzoeken blijkt ook dat de bloeddruk door een eiwitrijk dieet verlaagd kan worden. In een van de meest recente onderzoeken blijkt zelfs dat het nemen van eiwit shakes de bloeddruk kan verlagen, mits het dieet wordt aangepast.

Daarnaast kunnen plantaardige eiwitten ook helpen om de bloeddruk te verlagen en ook het aanpassen van de verhouding eiwitten en koolhydraten in het dieet kan een bloeddrukverlagend effect hebben.

Daarom zijn er meerdere manieren te bedenken waarmee je door veranderingen van het eiwitgebruik in je dieet de bloeddruk kunt verlagen, zoals het schrappen van dierlijke eiwitten, het nemen van shakes of het (zoveel mogelijk) schrappen van koolhydraten uit je dieet.

Laat het me vooral weten welke dieetverandering met eiwitten jou wat lijkt om de bloeddruk te verlagen.

Ik heb een eBook geschreven voor je, wil je deze downloaden?

Een hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid, het is dan ook belangrijk dat je zo snel mogelijk actie neemt om je bloeddruk te verlagen. Om je hierbij te helpen, heb ik het boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ geschreven. Dit staat vol met tips en advies over hoe je op een natuurlijke wijze je bloeddruk kunt verlagen.

Begin direct! Download mijn e-book hier!

Bronnen:

http://www.dailymail.co.uk/health/article-3882646/Do-high-blood-pressure-protein-shake-Experts-supplements-reduce-risk-heart-disease-strokes.html

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/10/25/ajcn.116.137919.abstract

http://aje.oxfordjournals.org/content/176/suppl_7/S27.short

https://www.researchgate.net/profile/Lotte_Holm/publication/12924149_Randomized_trial_on_protein_vs_carbohydrate_in_ad_libitum_fat_reduced_diet_for_the_treatment_of_obesity/links/0f317532dd7606d7c4000000.pdf

http://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/1999/06010/Effect_of_Soy_Protein_Supplementation_on_Serum.4.aspx

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Pre Hypertensie Behandelen

Pre Hypertensie Behandelen

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
20 Shares
Tweet
Pin20
Share