Afvallen

Laatste Update: 16 januari 2017

7 tips om je stofwisseling te verhogen

Je stofwisseling, ook wel ons metabolisme genoemd, is een veelbesproken begrip als het gaat over gewicht verliezen. Er bestaan echter nogal wat mythes en halve waarheden rond wat nu juist goede manieren zijn om je stofwisseling te versnellen en zo gewicht te kunnen verliezen zonder noodzakelijk minder calorieën te moeten eten.

Om daar duidelijkheid in te scheppen geef ik je in dit artikel 7 handige tips die je kunnen helpen je metabolisme een stevige 'boost' te geven.

Introductie

Eerst en vooral moeten we eens duidelijk omschrijven wat je metabolisme eigenlijk is: het vormt de som van alle energietransformaties van elke chemische reactie in je lichaam. Het is met andere woorden het energiebeheer van het chemische fabriekje dat ons lichaam eigenlijk is. En zoals je misschien wel weet wordt energie uitgedrukt in calorieën.

Hoe meer energie of calorieën je lichaam verbruikt hoe meer calorieën je dus ook uit je voeding mag halen zonder dat je er dikker van wordt.

Twee concepten zijn daarbij belangrijk om te kennen. Dat is ten eerste het 'basis metabolisme-ratio' of BMR. Dit BMR is een aanduiding van de hoeveelheid energie die ons lichaam moet verbranden enkel en alleen om zichzelf in leven te houden. Dus het aantal calorieën dat je verbruikt in rust en terwijl je lichaam geen voeding aan het verteren is.

Het tweede belangrijke concept is je 'dagelijkse calorie-verbruik'. Dit cijfer is de optelsom van je BMR (meestal het grootste deel van de som) en de calorieën nodig die je verbruikt tijdens fysieke activiteit en tijdens het verteren van voeding.

Met deze concepten in het achterhoofd is het veel gemakkelijker te begrijpen wat men wil zeggen met een 'hoog (of snel) metabolisme' en een 'laag (of traag) metabolisme'. Metabolisme heeft niets te maken met je fysieke activiteit of de calorieën die je verbrandt.

[pullquote]Een snel metabolisme wil enkel zeggen dat je een hoge BMR hebt. Een traag metabolisme duidt dan weer op een lage BMR.[/pullquote]

Mensen met een snel metabolisme verbranden met andere woorden meer calorieën dan gemiddeld terwijl hun lichaam in rust is. Deze mensen hebben dus in zekere zin geluk als het erom gaat niet te verdikken. Zij hoeven immers minder fysieke activiteiten uitvoeren dan anderen om toch op het einde van de dag evenveel calorieën te verbranden.

Maar zijn er dan manieren waarop je deze BMR misschien zelf kan beïnvloeden? Jazeker! Hieronder vind je er een aantal die wetenschappelijk bewezen zijn.

Metabolisme-boosters

1. Voldoende slapen: Elke dag minsten 7 uur slapen en voor 2 uur 's nachts gaan slapen blijkt volgens een studie uit 2010 van de Brody School of Medicine een goede manier om je stofwisseling sneller te laten werken. Slaap is immers een proces dat nauw verbonden is aan onder andere een goede werking van onze hormonen.

2. Intensief sporten: hoewel de calorieën die je verband door sporten zelf niets met je metabolisme te maken hebben (zoals je hierboven kon lezen) is het regelmatig uitvoeren van intensieve sportoefeningen ook een manier om sneller calorieën te verbranden in rusttoestand, dit staat bekend als het 'afterburn'-effect.

3. Groene thee: Staat al lang bekend om z'n hoge hoeveelheid anti-oxidanten, die ons beschermen tegen ziektes zoals kanker, maar het blijkt ook stoffen te bevatten die onze stofwisseling versnellen. Let wel op: sommige gezondheidswinkels en websites verkopen supplementen met groene thee-extract. Gebruik dit liever niet want de concentraties daarvan blijken soms veel te hoog en ongezond. Een kopje echte groene thee (geen buideltjes maar de blaadjes) per dag is veilig en effectief.

4. Een goed ontbijt: De beste start voor een actieve dag maar ook een erg goede manier om je metabolisme te stimuleren, bleek uit een Brits en een Zuid-Koreaans onderzoek in 2011.

5. Pikant gekruid eten: Heb je de reclame voor afslankpillen op basis van chili's ook al gezien? Wel er zit inderdaad enige wetenschappelijke grond achter deze pillen. Heet gekruid eten blijkt onze stofwisseling te versnellen. In plaats van die (soms dure) supplementen te kopen kan je echter even goed je eigen eten lekker pikant kruiden. Het kost misschien enige tijd om aan de smaak te wennen maar het voordeel is dat je iets grotere porties mag eten, je zal de calorieën immers ook sneller verbranden.

6. Eiwitrijk voedsel: een goede stimulans voor ons metabolisme is het eten van bijvoorbeeld eieren of kip, voedingsmiddelen met veel eiwitten. Natuurlijk zet je die niet extra op het menu maar in de plaats van bijvoorbeeld je kom gesuikerde ontbijtgranen.

7. Koffie: Niet enkel de beste manier om goed wakker te worden, doordat cafeïne ons hart sneller doet slaan is een kop koffie ook een goede manier om de stofwisseling te versnellen.

Als je momenteel een poging doet om gewicht te verliezen via een dieet is het misschien dus een goed idee bovenstaande tips uit te testen. Zo kan je op twee fronten tegelijk werken en je dieet waarschijnlijk veel effectiever maken.

Probeer het eens uit en stuur ons zeker je reactie als je vragen of opmerkingen hebt naar aanleiding van dit artikel!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share