Als je regelmatig last hebt van zuurbranden dan is de kans groot dat je antacidum medicatie (maagzuur remmende) hebt gebruikt. Het kan goed zijn dat je bij de drogisterij maagzuurremmers haalt of zelfs voorgeschreven medicatie.
In een vorig artikel heb ik al gehad over de effecten van maagzuurremmers. Hier heb ik toch aardig wat reacties op gekregen en heb daarom besloten om een uitgebreider artikel te schrijven over de lange termijn gevolgen van brandend maagzuur.
Als health coach vind ik het belangrijk om mensen een natuurlijk alternatief te laten zien voor gezondheidsklachten. Natuurlijk is medicatie essentieel wanneer je te kampen hebt met serieuze gezondheidsklachten. Echter, met het grote aanbod medicatie worden geneesmiddelen te snel voorgeschreven.
Weliswaar worden we nu aanzienlijk ouder mede dankzij medicatie, maar bij onverantwoord gedrag kan medicatie zelfs voor gezondheidsklachten zorgen! Dat laatste is zeker het geval bij brandend maagzuur medicatie zoals maagzuurremmers en blokkers.
Mensen met ernstige zuurbranden of Gastro Esofagaal Reflux hebben een effectieve behandeling nodig om verdere beschadigingen te voorkomen. Met name wanneer er sprake is van Barrett-slokdarm, hierbij is het onderste gedeelte van het slijmvlies van de slokdarm veranderd.
Bij een gezonde slokdarm heeft de slokdarm een gezonde witte kleur, bij een Barrett-slokdarm heeft het slijmvlies een roze kleur, dit lijkt erg veel op de maag zelf. Het grote risico bij Barrett-slokdarm is dat het risico op slokdarmkanker enorm toeneemt.
De vraag is natuurlijk, hoe ontstaat dan Barrett-slokdarm?
Dit kun je alleen krijgen bij chronische brandend maagzuur waarbij te vaak het slijmvlies beschadigd is geraakt door maagzuur.
Het is dus van groot belang om overmatige zuurbranden te voorkomen, dit om verdere beschadigingen aan de slokdarm te voorkomen. Zelfs wanneer je maar lichte mate last hebt van brandend maagzuur zul je actief bezig moeten zijn, met de preventie van de lange termijn gevolgen van zuurbranden.
Productie van maagsap
Het is erg interessant om te weten hoe het lichaam functioneert. Er zijn talloze wonderbaarlijke systemen die als doel hebben jouw gezond te houden. De maag heeft bijvoorbeeld gespecialiseerde cellen die extreem lage pH (1.5) kunnen weerstaan, dit natuurlijk om de spijsvertering te bevorderen. Het maagsap vervult een essentiële rol in het onschadelijk maken van bacteriën en helpt voedingsstoffen uit ons voedsel te halen.
Echter, de slokdarm is niet gemaakt om deze lage pH te weerstaan. Wanneer er dus ook maagsap uit de maag in de slokdarm stroomt, dan raakt de slokdarm wat beschadigd. Als dat zeer zelden voorkomt is er geen probleem. Maar bij frequente zuurbranden kan dat leiden tot complicaties waar een Barrett-slokdarm er één van is.
Je kunt dit vergelijken met een wondje op de huid waar je constant zuur op gooit, dan kan het nooit goed genezen en kan het zelfs flink ontstoken raken.
Nog een complicatie is dat je bang wordt voor eten. Want als na het nuttigen van een maaltijd hevige zuurbranden op je te wachten staat, dan kan ik mij goed voorstellen dat je bijna liever niet meer eet, of hele kleine porties.
Dit kan als gevolg hebben dat je lichaam niet alle benodigde micro- en macro nutriënten binnenkrijgt. In het begin kan je lichaam prima compenseren, maar op lange termijn en bij het ouder worden kunnen er complicaties of bijkomende gezondheidsklachten ontstaan.
Vandaar dat het logisch is om medicatie te nemen tegen zuurbranden.
Want als je last blijft houden van brandend maagzuur loop je een groot risico op verdere complicaties aan de slokdarm.
Echter, het gevaar van de medicatie is dat ze niet geschikt zijn voor lange termijn gebruik. Zo staat op de bijsluiter van maagzuurremmers dat je ze niet langer mag nemen dan 2 weken, tenzij in overleg met je arts. Ik heb reacties gelezen van mensen die meer dan 2 jaar lang al maagzuurremmers nemen!
Zo zag ik onlangs een reclame uit Amerika waarbij de boodschap was dat je kunt eten wat je wilt, want zuurbranden kun je heel eenvoudig oplossen met medicijn X. Hier stond ik van te kijken, want de onderliggende oorzaak aanpakken moet prioriteit één zijn als je last hebt van brandend maagzuur of Gastro Esofagaal Reflux.
Maar voordat ik je tips geef wat te doen tegen brandend maagzuur, eerst gaan we de meest bekende medicatie behandelen:
Medicatie #1: maagzuurremmers (antacidum)
Het nadeel is alleen dat je constant maagzuurremmers moet blijven nemen en wanneer je last hebt van chronische zuurbranden zoals Gastro Esofagaal Reflux moet je constant deze medicatie blijven nemen. Daarbij is er ook een groot risico op bacteriële infecties in de maag, omdat er feitelijk minder maagzuur is om bacteriën onschadelijk te maken.
Tevens werken maagzuurremmers maar voor een korte duur en worden vaak onverantwoord gebruikt alsof het om snoepgoed gaat. Tenslotte krijg je dan ook veel te veel calcium binnen, wat nooit goed is omdat het om een mineraal gaat.
Medicatie #2: histamine-2 en maagzuur blokkers
Dit medicijn remt de secretie van maagzuur met als gevolg dat het maagsap niet zo’n lage pH heeft. De werking is als volgt zonder medicatie:
Met histamine-2 blokkers:
Het grote voordeel van deze blokkers is dat ze langdurig kunnen werken. Echter, niet de gehele productie van maagsap wordt verhinderd waardoor ze alleen effectief zijn wanneer je maar een beetje last hebt van zuurbranden. Tevens moet je niet vergeten dat deze medicatie invloed kan hebben op andere medicatie die je neemt.
Veel mensen vergeten het feit dat wanneer je meerdere medicijnen neemt, dat ze elkaar kunnen beïnvloeden. Zelfs supplementen moet je zien als een medicatie!
Tenslotte heb je ook nog medicatie voor ernstige gevallen van brandend maagzuur waarbij de cellen verhindert worden om maagsap te produceren. Hiermee is natuurlijk het probleem opgelost, want zonder te veel maagzuur ervaar je geen klachten.
Echter, je moet niet vergeten dat minder maagsap gevolgen met zich meebrengt. Het is voor bacteriën, parasieten veel eenvoudiger om door te breken, evenals heeft maagsap een essentieel onderdeel in de spijsvertering.
Zowel de micro als macro nutriënten hebben maagsap nodig om goed opgenomen te worden door je lichaam. Het is dus heel goed mogelijk wanneer je op lange termijn deze medicatie neemt, dat je lichaam een tekort heeft aan belangrijke nutriënten. Vandaar dat maagzuur medicatie niet geschikt is voor lange termijn gebruik!
Alleen wanneer het écht niet anders kan en aanpassingen in je voedingspatroon niet voldoende werken, zijn deze medicijnen aan te raden.
Nogmaals dit moet altijd actief besproken worden met je behandeld arts, medicatie tegen maagzuur mag nooit zonder overleg genomen worden.
Door deze medicatie te nemen los je wellicht 1 probleem op. Maar je bent meer vatbaar voor andere gezondheidsklachten. Dat is ook het nadeel van medicatie, er zijn vrijwel altijd bijwerkingen! Dit moet altijd overwogen worden en actief besproken worden met je arts.
Alternatieve behandeling: porties onder controle (het reflux dieet)
Vergeet niet dat er meer maagzuur geproduceerd wordt bij grotere maaltijden. De receptoren worden extra geprikkeld. Een groot onderdeel van de oplossing van maagzuur is dan ook in de controle van de porties die je eet. Grotere porties (typische Nederlandse dieet) leidt tot meer maagzuur productie. Kleinere porties en correcte voedingsmiddelen leidt tot minder secretie van maagzuur en minder klachten.
Voorlopige conclusie
In een vervolg artikel zal ik laten zien hoe een effectief reflux dieet in elkaar steekt. Vooralsnog is de beste tip om je porties kleiner te maken, dus in plaats van 3 grote maaltijden neem je 5 kleine maaltijden. Zorg ervoor dat deze maaltijden uit de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bestaat.
Een mediterraan voedingspatroon met kleine porties en meer groente, voldoende fruit, goede vetten, vezels en complexe koolhydraten is essentieel. Zelf volg ik een calorie beperkend voedingspatroon met ruime hoeveelheden voedingsstoffen en zou best goed kunnen passen als je last hebt van brandend maagzuur.
Vooralsnog is het goed om te weten dat maagzuur medicijnen niet geschikt zijn voor lange termijn gebruik. Want dit kan leiden tot een verminderde opname van belangrijke voedingsstoffen en een groter risico op bacteriële infecties. Hierdoor raakt de balans van je systeem compleet op de hobbel. Met een goed overwogen voedingspatroon is het goed mogelijk om zuurbranden onder controle te krijgen!
[hana-flv-player video="https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/optimalegezondheid-2/videos/maagzuur-oorzaken-gevolgen.mp4" width="478" height="360" description="oorzaken en gevolgen van brandend maagzuur" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]
Heb je zelf nog goede aanvullingen op dit artikel? Of heb je ervaring met het nemen van medicatie tegen maagzuur? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.
De arts/homeopaat sprangers uit Dongen heeft mij maagzuurremmers geadviseerd. Ik denk dat ik er zieker van word. M'n tong en keel branden altijd. Ik denk dat het niet van het maagzuur is. Kan dat?
Hallo,
Lees even goed de bijsluiter, want bij sommige maagzuurremmers kunnen bijwerkingen ontstaan die veel lijken op jouw klachten. Even contact opnemen met je behandelend arts is de beste raad die ik je kan geven.
Hou me even op de hoogte als je wilt,
Jack
Ik heb sinds een paar weken last van maagzuur en ook pijnlijke keel. Moest pantomed 40mg nemen. Nu ongeveer 2 weken. Keelpijn werd stilaan beter, maar nu heb last van droge keel die gezwollen lijkt, moeite met slikken, slaapproblemen, extreem moe en vooral pijn aan mijn spieren, zelfs zo erg dat ik dan niet meer kan recht staan. Gisteren bloed laten afnemen en blijkt dat ik nu witte bloedcellen tekort heb. Dit staat in de bijsluiter bij zeldzame bijwerkingen. kan dit van pantomed komen? Ik weet niet wat ik nu moet doen, want dokter zegt pantomed te blijven nemen, maar denk dat mijn klachten daardoor ook komen. heb wel iets nodig tegen maagzuur. wat kan ik het best doen?
Beste Valerie,
Als je huisarts je niet voldoende heeft overtuigd dat het niet door de pantomed komt, kun je om andere maagzuurremmers vragen. Als je huisarts hierin niet mee wil gaan kun je om een second opinion vragen.
Succes,
Jack
ik heb chronische reflux en slik al wel 5 jaar 2x daags 40 mg omeprazol. nu heb ik dus sinds een maand dat ik wakker word van maagzuur en drukkend gevoel op de borst. moet ik om andere maag beschermers vragen. alvast bedankt
Inderdaad maar even een afspraak maken met je behandelend arts om de oorzaak te achterhalen en eventueel te wisselen van medicijnen.