LAATSTE UPDATE: 29 oktober 2020

Tijdelijk Gratis!

Het Bloeddruk Omlaag Weekmenu. Download het receptenboek meteen.

indiase curry ovenschotel

Hoge Bloeddruk Verlagen Tips

Wat Doen Tegen Hoge Bloeddruk

Een op de vier Nederlanders heeft te kampen met hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is daarmee een van de grootste bedreigingen voor een gezond en lang leven. Dit komt omdat hoge bloeddruk vaak de voorbode is van allerlei aandoeningen zoals blindheid, nierfalen, een beroerte, en andere hart- en vaatziekten.

Het venijnige aan hoge bloeddruk is dat het een asymptomatische aandoening is. Dat wil zeggen dat je eigenlijk niet merkt dat je een hoge bloeddruk hebt. Vaak wordt hoge bloeddruk dan ook pas in een laat stadium ontdekt omdat je door de hoge bloeddruk andere klachten krijgt waarmee je je bij je huisarts meldt.

De beste oplossing tegen het jarenlang rondlopen met hoge bloeddruk is natuurlijk regelmatig je bloeddruk controleren. Zo’n bloeddrukmeter kost maar een paar tientjes, een paar tientjes die goed besteed zijn dacht ik zo.

Om je een goed idee te geven wat je zelf in grote lijnen kunt doen om hoge bloeddruk te vermijden is het belangrijk dat je weet wat de onderliggende veroorzakers van hoge bloeddruk zijn.

Hoge bloeddruk en het metaboolsyndroom

Hoge bloeddruk is een typisch Westerse aandoening die in veel gevallen veroorzaakt wordt door onze levensstijl in combinatie met een ongezond voedingspatroon. Dit wil trouwens echt niet zeggen dat jij niet om je gezondheid geeft en elke dag een frikandel en een gehaktbal op het menu hebt staan. Was het maar zo gemakkelijk.

De waarheid is dat we veelal onbewust ongezond eten en dat we daarom ook zo collectief last hebben van hoge bloeddruk. Het meeste voedsel in de supermarkt draagt eraan bij dat je overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol en een hele reeks aan hart- en vaatziekten ontwikkelt.

In onze samenleving is het ook niet heel raar dat je niet aan een maar aan meer aandoeningen tegelijkertijd lijdt. Dit heet het metaboolsyndroom. Je hebt dan bijvoorbeeld last van overgewicht, een hoog cholesterol en je begint ook nog eens diabetes te ontwikkelen(1).

Dit metaboolsyndroom is een grote bedreiging voor je gezondheid en je begeeft je echt in de gevarenzone als je aan meerdere aandoeningen tegelijkertijd lijdt. Dat betekent simpelweg dat je wat betreft je gezondheid minder klappen op kunt vangen dan een gezond iemand van onder de dertig.

Bij het metaboolsyndroom heb je een soort cirkel van aandoeningen die elkaar helpen je gezondheid aan te tasten. Dit syndroom kun je niet alleen maar onderdrukken met een hele hand vol pillen. Je zal je levensstijl moeten aanpassen, je bent ziek!

Gelukkig kun je het metaboolsyndroom wel doorbreken door aan alle kanten verbeteringen door te voeren wat betreft je gezondheid (2), maar de tijd van vrijblijvendheid is voorbij, ga aan de slag!

Stress en hoge bloeddruk

Zoals je misschien al wel weet is stress een grote boosdoener wat betreft het ontwikkelen van hoge bloeddruk. Dit komt op de eerste plaats omdat je lichaam hetzelfde reageert op stress als op gevaar. Als jij last hebt van stress door bijvoorbeeld een hoge werkdruk dan gaat jou lichaam stresshormonen aanmaken.

Dit is een oeroud instinct dat getriggerd wordt en dat zorgt ervoor dat je bloeddruk stijgt zodat je kunt vluchten voor die grote beer of sabeltandtijger die van jouw grot zijn huis heeft gemaakt.

Natuurlijk hoeven we tegenwoordig niet op de vlucht te slaan voor die dikke grote beer, maar je baas kan ongeveer dezelfde uitwerking hebben, lichamelijk gezien.

En omdat een hoge werkdruk of problemen in je relatie om maar een ander voorbeeld te noemen vaak langslepende kwesties zijn blijf jij maar in die vluchtmodus staan. Vergelijk het maar met de oermens die samen in de grot woont met een beer, zo ongezond is stress voor je.

Ga maar na dat als je heel erg schrikt je bloeddruk met wel 40% kan toenemen, zo sterk is die vecht of vlucht reactie van je lichaam. En stel je dan ook eens voor wat dit met je lichaam doet als het je niet lukt om weer uit die vecht of vluchtmodus te komen!

De belangrijkste eerste stap om je hoge bloeddruk onder controle te krijgen is natuurlijk jouw stress in kaart te brengen. Wat geeft jou nou zoveel stress? Daarnaast lokt stress ook nog eens ongezond gedrag uit. Je wordt van stress ongelukkig, neerslachtig of zelfs ronduit depressief. Dit kan leiden tot het wegdrinken van emoties of ander destructief gedrag.

Dus je maakt het voor je gezondheid alleen maar erger, immers door de stress gaat er maar weinig energie naar je immuunsysteem, je spijsvertering en het repareren van schade aan de cellen.

Welke methoden zijn het meest geschikt om een te hoge bloeddruk tegen te gaan en hoe kom je zo snel mogelijk van de symptomen af? In mijn ebook ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’ leg ik je haarfijn uit waardoor een te hoge bloeddruk ontstaat en wat je hieraan kunt doen, zodat je zo snel mogelijk weer de controle hebt over je eigen gezondheid.

Wacht niet langer! Download het e-book hier!

Hierdoor is de kans ook zo groot dat de stress ervoor zorgt dat je helemaal uitgeput raakt en zelfs problemen krijgt om je dagelijkse verplichtingen te volbrengen. Pak daarom stress altijd aan!

Voorbeelden hoe je kunt beginnen aan stress management:

 • Structuur. Ga aan de hand van to-do listen werken. Zorg ervoor dat je to-do list past bij de hoeveelheid werk die jij aankunt.
 • Denk in oplossingen en niet in problemen! Zie de hoge bloeddruk als een uitdaging en niet als een onoverkomelijkheid.
 • Mediteren. Probeer minimaal een maar liever twee keer per dag te mediteren. Deze ademhalingstechnieken werken heel goed tegen stress.
 • Yoga. Yoga bevordert je bloedsomloop, het ontspant je geest en is een veilige “sport” om te beoefenen als je bloeddruk te hoog is.
 • Nachtrust. Slaap minimaal acht uur per nacht! Om te kunnen regenereren is je lichaam echt minimaal acht uur rust nodig!(3)

Angst voor hoge bloeddruk

Een ander stressfactor is de angst voor de hoge bloeddruk an sich. Doordat je last hebt van hoge bloeddruk ga jij je zorgen maken over je hoge bloeddruk. Immers, hoge bloeddruk is nou niet echt gezond. Dit is een catch 22 situatie om het zo maar te zeggen. Doordat jij je naar blijft maken over je bloeddruk verbetert je bloeddruk niet.

De angst voor de gevolgen van de hoge bloeddruk weerhouden jouw lichaam ervan om te stoppen met stresshormonen aanmaken. Een heel duidelijk voorbeeld hiervan is het witte jassen syndroom, alleen het feit dat de dokter je bloeddruk wil meten zorgt er al voor dat je bloeddruk als een raket omhoog schiet(4).

Op zich is hier niet zoveel tegen te doen omdat het om een hele reële angst gaat die alleen te stoppen is met een lagere bloeddruk. Mijn advies is dan ook altijd om bij een hele hoge bloeddruk gelijk met medicijnen te proberen de bloeddruk naar veilige waarden te krijgen en daarna de oorzaak op te sporen en op een natuurlijke manier.

Angst is op zichzelf een nuttige emotie, omdat het je leven kan redden in bedreigende situaties. Het is je de manier van je lichaam om zich te beschermen tegen moeilijke situaties.

Maar deze emotie is alleen bedoeld voor levensbedreigende situaties en als je regelmatig angst hebt zonder dat daar een reden voor is, dan kun je er in extreme gevallen bijwerkingen zoals hoge bloeddruk van krijgen. Tijdelijk of niet, angst en stress zijn een belangrijk punt van discussie, omdat stress alleen al voor chronische hoge bloeddruk kan zorgen. Steeds meer studies beginnen dit te onderbouwen.

Sterker nog, een frequent voorkomende korte maar krachtige verhoging van je bloeddruk kan net zo gevaarlijk zijn als chronische hoge bloeddruk. Beiden zorgen er voor dat er beschadigingen kunnen optreden aan de bloedvaten, het hart en de nieren.

Medicatie tegen hoge bloeddruk

Er zijn verschillende mogelijkheden om je bloeddruk te verlagen met medicatie, vaak wordt er een combinatie van medicijnen voorgeschreven om het meeste effect te bereiken.

Er zijn veel verschillende soorten bloeddrukverlagers. De belangrijkste groepen zijn:

 • bètablokkers,
 • calciumantagonisten,
 • plastabletten,
 • RAAS-remmers(5).

Bètablokkers

Bètablokkers werken voornamelijk goed als stress de oorzaak van je hoge bloeddruk is. Als je last hebt van stress dan maak je stresshormonen aan. Deze hormonen komen in je bloedbaan en worden door de cellen ontvangen via receptoren, net een radiosignaal en een antenne. De bètablokkers zorgen ervoor dat het de antenne van je cellen in je hart het niet doet.

Je maakt dus wel stresshormonen aan maar de bètablokkers zorgen ervoor dat de receptoren van je hartspier het signaal niet oppikken. Dus de stresshormonen kunnen je bloeddruk niet verhogen.

Dit is wel een methode om het probleem te onderdrukken, het lost echter het probleem niet op. Als je stopt met de medicatie schiet je bloeddruk weer omhoog. Plus dat de stresshormonen op andere plekken in je lichaam wel aankomen. Dus je weerstand vermindert wel en er maar weinig energie naar je spijsvertering ondanks de bètablokkers!

Calciumantagonisten

Deze medicijnen belemmeren letterlijk de werking van calcium. Zoals je misschien wel hebt gelezen op mijn blog hebben alle mineralen en vitamines die we dagelijks binnenkrijgen een functie. Zo heeft calcium ook een belangrijke functie. Calcium zorgt ervoor dat spieren kunnen samentrekken.

Je hart is ook een spier, hoe harder die spier samenknijpt hoe hoger de bloeddruk. Doordat de calciumantagonisten het samentrekken van de spieren belemmert, gaat je hart dus minder hard pompen, hierdoor neemt de bloeddruk af.

Plastabletten

Plastabletten zorgen ervoor dat je meer vocht uitscheidt. Doordat je nieren meer water uit het bloed filteren neemt het volume van het bloed af. Doordat het volume afneemt neemt de druk op je vaatstelsel ook af.

RAS-remmers

Je hebt verschillende soorten RAS-remmers die ieder op hun eigen manier de aanmaak van het eiwit renine tegengaat. Renine is een eiwit dat het lichaam gebruikt om de bloeddruk te reguleren. Als je bloeddruk te laag wordt zet je lichaam renine in om je bloeddruk te laten stijgen. Neem je medicijnen die deze regulatie wegneemt daalt natuurlijk je bloeddruk.

Nadelen medicijnen

Zoals je kunt zien is al deze medicatie gebaseerd op het kunstmatig naar beneden brengen van je bloeddruk. Aan deze kunstgrepen zijn allerlei nadelen verbonden omdat je het natuurlijke proces verstoort. Als je plastabletten slikt dan plas je met het vocht ook allerlei noodzakelijke mineralen uit zoals bijvoorbeeld kalium.

Ook kun je wel de receptoren lamleggen die het stresssignaal ontvangen, daarmee neem je het stresssignaal niet weg en schaadt de stress wel de rest van je gezondheid. Alleen je bloeddruk wordt iets lager, voor de rest heb je nog steeds de volle nadelen van stress.

Zo geldt ook dat als je je hartspier kunstmatig verzwakt je natuurlijk wel een lagere bloeddruk krijgt, maar de bijwerking is dat jij je voelt alsof je 85 bent en met een zwak hart rondloopt, je zult maar weinig energie hebben.

Dus ja, je bloeddruk daalt, maar je maskeert de daadwerkelijke oorzaak en je zult echt last hebben van de bijwerkingen van deze medicijnen.

Hoge bloeddruk leidt tot aandoeningen van het hart en de vaten, en kan zelfs een beroerte tot gevolg hebben. Een bezoekje aan de dokter leidt vaak tot een kast vol medicijnen en nog veel meer bijwerkingen. Gelukkig zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen om je bloeddruk onder controle te krijgen, natuurlijke methoden die net zo effectief zijn.

Wil je hier graag meer over weten? Download dan direct mijn boek ‘29 Tips Om Je Bloeddruk Te Verlagen’!

Natuurlijke remedies tegen hoge bloeddruk

Naast medicijnen zijn er ook veel verschillende kruiden en voeding die ook bloeddrukverlagende eigenschappen hebben, maar in plaats van bijwerkingen hebben deze juist extra vitaminen, mineralen of antioxidanten die je lichaam extra helpen in plaats van tegenwerken. Echter, deze natuurlijke remedies zijn natuurlijk wel minder sterk.

Het voordeel van medicijnen is dat ze de natuurlijke eigenschappen van bepaalde natuurlijke stoffen synthetisch namaken en versterken, je hoeft maar een kleine dosering te nemen om effect te zien. Nadeel is dat de bijwerkingen ook veel sterker zijn.

De natuurlijke middelen die ook bloeddrukverlagende eigenschappen bevatten zijn:

Leefstijlfactoren die hoge bloeddruk verergeren

Naast stress zijn er ook nog andere typische gewoontes in onze moderne levensstijl die de kans op het krijgen van een te hoge bloeddruk dramatisch verhogen. Vaak is het ook nog zo dat je meerdere van deze ongezonde gewoontes hebt omdat je bijvoorbeeld van negen tot vijf achter je bureau zit en je om de sleur te doorbreken in het weekend lekker de bloemetjes buitenzet.

Heb je daarnaast vanwege je drukke agenda de gewoonte om vaak kant-en-klaarmaaltijden te eten waardoor je heel veel zout, transvetten en kunstmatige suikers binnenkrijgt dan heb je al snel de ideale omstandigheden voor hoge bloeddruk.

Zittend werken

Zittend werken is zo’n typisch probleem van tegenwoordig. Veel mensen brengen wel acht uur per dag zittend door. Dat monotone zitten is slecht voor je bloeddruk en voor de doorbloeding van je lichaam. Je lichaam is gemaakt om te bewegen, beweeg je niet of nauwelijks dan krijg je allerlei problemen. Je verbrandt je calorieën niet en je conditie wordt slecht. Je insulineresistentie neemt toe.De kans op hoog cholesterol en diabetes stijgt snel.

De enige manier om dit te doorbreken is regelmatig bewegen. Sta elk uur even op en loop een stukje door de gang. Vergeet niet dat de hele dag stilstaan of stilzitten beide niet goed zijn voor je gezondheid, je moet echt bewegen!

Drinken

Wat betreft alcohol is het eigenlijk heel simpel, hoe minder alcohol hoe beter. Alcohol is slecht voor je organen, hoe meer je ervan drinkt des te minder zal het gaan met je lever, je alvleesklier en je hart. Dat laatste wist je misschien nog niet, maar grote hoeveelheden alcohol tasten je hartspier aan.

Ook put alcohol je reserves uit en krijg je last van tekorten. Om de schade van alcohol te repareren is je lichaam extra voedingsstoffen nodig. Echter, de realiteit is dat je van alcohol vooral ongezond gaat eten, wie kent het niet dat broodje shoarma omdat je een kater hebt.

Bij een op de tien mannen is alcohol de veroorzaker van hoge bloeddruk(6), pas dus op met alcohol!

Roken

Ook roken is naast dat het kankerverwekkend is en je longen sloopt ook nog eens heel slecht voor je bloeddruk, zij het via een omweg(7). Roken zorgt ervoor dat je aderwanden verstijven. Deze stijve aderwanden zijn weer een veroorzaker van hoge bloeddruk. Daarnaast verslechtert je algehele conditie ook nog eens doordat je rookt, dat halfuurtje lopen per dag kan voor een roker voelen als een marathon!

Stop met roken en ze zult verbaasd zijn hoe snel je conditie er op vooruitgaat. En hoe zo’n grote invloed niet roken heeft voor je levensverwachting!

Medicatie

Er zijn meerdere medicijnen die een negatieve invloed hebben op je bloeddruk, de bekendste zijn diclofenac, ibuprofen en corticosteroïden. Lees dus altijd goed de bijsluiter als je medicijnen slikt. Vrijwel elk medicijn heeft bijwerkingen!

Ongezond voedingspatroon en hoge bloeddruk

De grootste factor wat betreft hoge bloeddruk is je voedingspatroon. In ons Nederlandse voedingspatroon zijn de koolhydraten eigenlijk oververtegenwoordigd. Ook eten we veel relatief vet vlees en niet zoveel onverzadigde vetten als bijvoorbeeld in de Mediterrane landen.

 De voedingsadviezen die we van de overheid krijgen zijn door de huidige kennis van zaken allang achterhaald.

De schijf van vijf en de gedachte dat je maaltijden prima kunnen bestaan uit brood met kaas of dat groente, vlees en aardappelen een perfect gezond dieet is, is niet zo. Onderzoekers hebben aangetoond dat het Mediterrane voedingspatroon dat heel veel onverzadigde vetten bevat en maar weinig koolhydraten vele malen gezonder is dan de schijf van vijf.

Wat betreft het ontwikkelen van hoge bloeddruk is het zo dat veel koolhydraten in je voedingspatroon ontstekingen in de hand werkt. Ons lichaam is niet gemaakt om zoveel suiker te verwerken(8).

Het gevolg van schommelingen in de bloedsuikerspiegel is het grote gevaar bij mensen die diabetes hebben. Maar door de overmaat aan suikers hebben gezonde mensen ook last van deze schommelingen, met als enige verschil dat de bloedsuikerspiegel wel weer naar acceptabele waarden daalt omdat gezonde mensen nog wel genoeg insulinewerking hebben.

Door die ontstekingen die gepaard gaan bij een dieet rijk aan suikers krijg je littekenweefsel aan de celwanden. Met andere woorden de cellen die deel uitmaken van bijvoorbeeld je aderen worden stug en hard in plaats van zacht en soepel.

Je aderen kunnen daardoor niet meebewegen met je bloeddruk. Gevolg is dat je bloeddruk stijgt.

Dit alles kan weer bijdragen aan de ontwikkeling van een metaboolsyndroom (9).

Transvetten

Een wijdverbreid bestanddeel dat in vrijwel alle bewerkte voeding zit zijn de geharde vetten, je vind ze zelfs terug in de pindakaas. Vaak worden de transvetten met een ander mooi eufemisme omschreven op het etiket, zoals bijvoorbeeld geharde palmolie, palmvetschaafsel je kunt het zo gek niet bedenken. Transvetten kun je herkennen aan de woorden vet of plantaardige olie en een werkwoord ervoor, zoals gehydrogeneerd of whatever.

Als je een plantaardige olie aantreft in de ingrediëntenlijst en er is iets mee gedaan, ga er maar vanuit dat het transvet is!

Transvetten zijn ook weer funest voor je gezondheid en dan met name je bloeddruk(10). Deze transvetten kunnen namelijk niet goed door het lichaam verwerkt worden, alsof je diesel in een benzine auto stopt. Deze transvetten worden door het lichaam daarom gelijk opgeslagen als lichaamsvet.

Om je een idee te geven hoe ongezond transvetten zijn: van alle vetten die je per dag eet hoeft maar 1% transvet te zijn en je loopt dan al grote gezondheidsrisico’s, 1% MAAR!

Om maar een hele sprekende vergelijking te maken, reken je even mee? Maximaal 1% van je dagelijkse inname mag transvet zijn. Stel je werkt per dag 2000 calorieën naar binnen, wat een gemiddelde hoeveelheid is. Dan mag van die 2000 calorieën 1% transvet zijn, dat zijn 20 calorieën. De calorische waarde van een gram transvet is tien, dus maximaal twee gram transvet per dag is al funest voor je gezondheid. Dat zijn hoeveelheden die qua gewicht en giftigheid niet onderdoen voor harddrugs! Het is mij ook een raadsel waarom die troep nog steeds in ons eten zit.

Je eet namelijk letterlijk gif, het is helemaal geen ingrediënt of voedingsstof, gif is het!

Transvetten verlagen je goede cholesterol, verhogen je slechte cholesterol, zorgen overal in je lichaam voor ontstekingen, zelfs in je hersenen. Transvetten kunnen zelfs leiden tot gedragsstoornissen en tot problemen leiden voor het kind als je zwanger bent en transvetten eet. Zeg dus nee tegen transvetten en wees hier heel alert op.

Kunstmatige suikers

Het tweede ingrediënt waaruit vrijwel alle bewerkte voeding bestaat zijn de kunstmatige suikers. Dit is de extra ongezonde variant van de toch al niet zo gezonde gewone suiker. Deze kunstmatige suikers worden ook weer anders door het lichaam verwerkt dan gewone suiker, waar je gewone suiker nog kunt gebruiken als energie, worden kunstmatige suikers door de lever omgezet in vet.

Daarnaast slaat je insulinehuishouding op hol door de kunstmatige suikers. Kunstmatige suikers verhogen de kans op diabetes daarom met een factor 20. Zoals je weet is diabetes een hele grote oorzaak van hart- en vaatziekten, ook weer omdat een slecht gecontroleerde bloedsuikerspiegel tot allerlei schade leidt omdat overal kleine ontstekingen ontstaan. En die ontstekingen leiden op den duur weer tot verharde aderen en hoge bloeddruk.

Daarnaast is overgewicht wat het gevolg is van kunstmatige suikers ook weer een grote veroorzaker van hoge bloeddruk.

Zout

Ik zou je een heel verhaal kunnen vertellen over hoe het mechanisme werkt dat ervoor zorgt dat zout de bloeddruk verhoogt, maar het mechanisme is op zich niet zo interessant. Veel belangrijker is dat je weet dat weer ons Westerse voedingspatroon de boosdoener is. Al die bewerkte voedingsmiddelen, van pizza tot ketchup bevatten heel veel zout.

De reden daarvoor is dat deze producten zonder zout (en suiker en vet) zouden smaken naar een natte handdoek. De toegevoegde stofjes zijn datgenen wat al die kant-en-klaarproducten smaak geeft.

Logisch ook want in kant-en-klaarproducten zitten eigenlijk ook maar weinig lekkere gezonde voedingsstoffen die van zichzelf een heerlijke smaak hebben.

Proef jij dat verschil ook tussen bijvoorbeeld een plofkip of een heerlijk biologisch stukje kip dat een gevarieerd voedingspatroon heeft gehad? Hetzelfde geldt voor komkommers en tomaten uit de buurtsuper of die van de boer, dan ineens besef je dat alles uit de supermarkt waterig smaakt!

Daar heb je ook gelijk het antwoord op de vraag hoe je minder zout kunt eten zonder dat je eten flauw gaat smaken. Kies voor ingrediënten die van zichzelf al een goede smaak hebben en die geen camouflage nodig hebben in de vorm van zout. Wil je toch extra smaak, kies dan voor pepers, tuinkruiden, knoflook, kaneel of basilicum.

Alles kan zolang het maar geen zout is, zout is datgene wat het signaaltje triggert dat je bloeddruk verhoogt(11).

Gezond voedingspatroon tegen hoge bloeddruk

Okee, genoeg gepraat over datgene wat je moet vermijden. Nu ga ik het hebben over al dat eten wat je wel mag hebben. Je hoeft eigenlijk niet zo heel veel te veranderen aan je voedingspatroon. Het is eigenlijk meer een kwestie van kleine aanpassingen en een beetje schuiven wat betreft de hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten.

Belangrijk is dat je zelf weer controle terugkrijgt over wat er in je maaltijd verwerkt zit. Het is namelijk niet zo dat bijvoorbeeld tomatenpuree ongezond is, alleen die variant die al voor jou is bereid zit vol met suiker en zout. Dus het is niet zo dat je ineens andere zaken moet gaan eten, je zult het alleen zelf moeten bereiden. Dat is de sleutel tot succes!

Koop geen gemarineerd vlees, maar ga zelf marineren met de kruiden die juist positief werken op je bloeddruk. In plaats van rood vlees ga je meer wit vlees en vooral meer vis eten.

In plaats van witte pasta en rijst kun je beter de bruine volkorenvariant gaan eten, op die manier verschuif je de inname van simpele koolhydraten naar meer complexe koolhydraten. Deze bevatten voedingsvezels die je bloedsuikerspiegel juist stabiel houden.

Zin in zoet? Neem fruit in plaats van kunstmatige suikers. In plaats van een deel groente, een deel aardappels en een deel vlees probeer je het gedeelte groente te verhogen en het deel aardappels kleiner te maken. Zodoende krijg je veel meer vezels, vitaminen en mineralen binnen en minder koolhydraten.

De hoofdregels zijn dus:
• Van bewerkt overstappen op vers en onbewerkt
• Van zout naar kruiden
• Van koolhydraatrijk naar meer onverzadigde vetten en meer vezels uit groente
• Van witte koolhydraten naar volkoren bruine koolhydraten
• Van vet vlees naar mager vlees
• Van een deel groente naar twee delen groente proberen te gaan
• Van kunstmatige suikers naar suikers uit fruit

Sporten tegen hoge bloeddruk

Beweging is een heel effectief middel tegen hoge bloeddruk(12). Tenminste, het verbeteren van je conditie door regelmatig te bewegen. Het doel van beweging moet zijn dat je conditie opbouwt. Dat je je aderen weer soepel maakt en dat je je hart sterker maakt.

Dit kan allemaal door te beginnen met een halfuurtje wandelen per dag. Alle sporten waarbij het niveau recreatief is in plaats van competatief zijn hiervoor geschikt. Lichte tot matige inspanning is het beste om mee te beginnen als je last hebt van hoge bloeddruk.

Is sporten gevaarlijk met hoge bloeddruk?

Ongetraind je laten inmaken op de tennisbaan met een hartslag van 180 en een even zo hoge bloeddruk omdat je nogal competitief bent en dus niet tegen je verlies kunt is geen goed plan. Vooral omdat je bloeddruk al te hoog is moet je niet nog meer druk op de ketel zetten door je ineens bovenmatig in te spannen.

Dus ja, de hele intensieve sporten kun je beter bewaren totdat je bloeddruk beter is doordat je met “gewoon” regelmatig bewegen je bloeddruk hebt verbeterd.

Tot slot:

Het aanpakken van hoge bloeddruk bevat meerdere verschillende aanpassingen op meerde fronten. Op de eerste plaats moet je stress uit je leven proberen te verbannen. Te veel stress belemmert alle andere stappen die je helpen je bloeddruk onder controle te krijgen.

Daarnaast zal je echt secuur moeten zijn wat betreft voeding. Geen transvetten, kunstmatige suikers en zout. In de praktijk betekent dit simpelweg stoppen met het eten van bewerkte voeding.

En dan heb je nog de gezonde voeding die je juist helpt tegen hoge bloeddruk. Meer omega 3, meer kalium en zoveel mogelijk gezonde kruiden. Niet roken, zomin mogelijk of niet drinken en zorg ervoor dat je elke dag beweegt.

Hulp nodig?

Ik heb een natuurlijke methode ontwikkeld om stap-voor-stap hoge bloeddruk op een natuurlijke wijze aan te pakken. De methode is inmiddels al door duizenden mensen met succes gevolgd en heb ik onlangs compleet vernieuwd. Voor meer informatie over het stappenplan, klik dan op de onderstaande link:

Hoge bloeddruk zonder medicatie verlagen? Klik hier voor de Hoge Bloeddruk Omlaag Methode!

Start er vandaag nog mee en je zult zien dat het hebben van die hoge bloeddruk echt niet iets is waar je nooit meer vanaf komt!

Bronnen:

 1. https://www.hindawi.com/journals/crp/2014/943162/
 2. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)66378-7/fulltext
 3. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/stress-and-high-blood-pressure/art-20044190?pg=1
 4. https://journals.lww.com/jhypertension/Fulltext/2017/04000/White_coat_hypertension_is_a_risk_factor_for.3.aspx
 5. https://www.hartwijzer.nl/bloeddrukverlagers
 6. https://www.hartwijzer.nl/alcohol
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5634904/
 8. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.hyp.38.3.399
 9. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/circulationaha.107.689935
 10. http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=569876&fileId=S1368980004000199
 11. https://www.bmj.com/content/302/6780/819.abstract
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1499574

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:


Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. hallo

  dit is een probleem waar ik jaren terug een hartinfart heb gehad en ik kreeg medicijnen
  maar bij alles bleef mijn bloeddruk tehoog nu neem ik sinds januari een dessert lepel
  appelazijn en mijn bloeddruk in enorm naar beneden gegaan zat nu 78/120 maar de arts
  wil er niet naar toe dat de invloed van appelazijn dit doet en nog moet ik de 4 soorten medicijnen
  nemen anders is de kans groot dat ik weer een hart infarct kan krijgen gebruik de medicijnen sinds 1990

  vr gr willy vos

  1. Dag,

   Ik kan mij in uw verhaal zeker herkennen, vooral dat gezonde leefstijl tips ook de bloeddruk kan verlagen. Ongelooflijk dat door appalzijn uw bloeddruk zo omlaag is gegaan. Ik heb al meerdere artikelen gelezen over appelazijn en de werking op huidaandoeningen, zeker interessant en ga ik verder uitzoeken en nog over schrijven.

   Is het alleen de appelazijn waardoor uw hoge bloeddruk is gedaald (naast medcijn gebruik) ?

   Mvg,

   Jack

   1. Hoi heb een vráag slik al 30 jaar bloeddruk medicijen
    En nog altijd aan de hoge druk 150. 88
    Mag ik ók appelazijn gaan gebruiken
    Hopelijk zakt de druk dan misschien

    Wat vind U ervan

    Gr michiel van opstal

    1. Hallo Michiel,

     Het feit dat je al 30 jaar medicijnen slikt, en dan nog steeds een te hoge bloeddruk hebt, duidt er volgens mij op dat er een achterliggende oorzaak is. Ik ken je niet persoonlijk, dus is het lastig om hierin verder te adviseren.
     Inderdaad, appelazijn reguleert de bloeddruk: Te lage bloeddruk gaat omhoog en te hoge bloeddruk gaat naar beneden. Je kunt het proberen met appelazijn, maar voor de langere termijn raad ik je toch aan om (weer) eens een afspraak te maken met je behandelend arts om te kijken wat de eventueel onderliggende oorzaak hiervan kan zijn.

     Hou je me op de hoogte?

     Jack

 2. Hoe komt u erbij dat een korte maar krachtige verhoging van de bloeddruk schadelijk kan zijn?
  Terwijl u gelijk aangeeft te gaan sporten?
  Bij het sporten, zeker in het begin, zal de bloeddruk aanzienlijk toenemen.
  Dit geldt overigens voor elke flinke inspanning.
  Meet uw bloeddruk maar eens tijdens een orgasme.. 🙂
  Tijdens dit soort inspanningen kan de bloeddruk gemakkelijk oplopen tot waarden als 250/150.

  Bangmakerij op niets af.
  Feit is dat bezigheden welke de bloeddruk tijdelijk flink verhogen op lange termijn de bloeddruk in rust verlagen.
  Dat neemt niet weg dat er schade op kan treden tijdens een flinke verhoging van de bloeddruk.
  Maar de oorzaak ligt dan bij een reeds aanwezige aandoening.

 3. Hoi ik heb en vraag
  is 171 102 en tehoge bloeddruk voor een kind van 13 want het hartslag meet ding bij ons gaf dit aan en ik heb en dag later nog en keer gemeten en toen was het 162 123

  1. Hallo Shelly,

   De waardes die jij aangeeft zijn véél te hoog, zeker voor een kind van 13. Het is niet duidelijk of je zelf aan het meten bent, of dat een arts dit gedaan heeft. Als je zelf gemeten hebt, ga dan voor de zekerheid naar je huisarts en laat het nog een keer meten. Als de arts dit gemeten heeft, zullen er toch wel wat alarmbellen moeten gaan rinkelen. Als de bloeddruk inderdaad zo hoog is, moet de arts actie ondernemen.

   Hou je me op de hoogte van het vervolg?
   Jack

  1. Hallo Zohra,

   bij een bloeddruk van 180/104 is het noodzakelijk om een afspraak te maken bij uw huisarts. Verder is het wel belangrijk om op te merken dat een bloeddruk natuurlijk erg kan schommelen. Een veel gemaakte fout is direct de bloeddruk te meten en niet eerst 5 minuten rustig te zitten. Sterker nog, ik heb zelf altijd een te hoge bloeddruk wanneer ik direct meet en niet eerst mijn rust momentje neem.

   Verder is leefstijl van groot belang om de bloeddruk te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten zoveel mogelijk te verminderen. Ik heb een gratis eBook geschreven met een aantal handige leefstijl tips. Het is aan te bevelen om deze door te nemen en te implementeren:

   https://www.optimalegezondheid.com/29-tips-bloeddruk-verlagen-ebook

   Nu kan ACA effectief zijn tegen hoge bloeddruk. Echter, het totaalplaatje is waar het om draait. Met name het juiste voedingspatroon (zoals het mediterrane voedingspatroon) is effectief.

   ACA:
   https://www.optimalegezondheid.com/bloeddruk-verlagende-eigenschappen-van-appel-cider-azijn/
   https://www.optimalegezondheid.com/appelazijn-special-deel-1-een-introductie/

   Mediterraan voedingspatroon:
   https://www.optimalegezondheid.com/het-mediterrane-dieet-onder-de-loep-genomen/

   Succes!

   Jack

 4. Hallo ,

  ik had van de week een medische keuring bij mijn nieuwe werkgever waar we er achter kwamen dat mijn bloeddruk 184-114 was en de afgelopen week hierom heen schommeld in de ochtend meestal iest lager, ben 39 jaar en zit niet in de familie,

  Nu ben ik 5 weken gelden gestopt met roken zou het kunnen dit een van de oorzaken is, en is het goed als je gaat sporten met deze waardes

  1. Hallo Sander,
   Het is heel goed mogelijk dat dit te maken heeft met het feit dat je gestopt bent met roken. Je lichaam gaat zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Overigens heel goed dat je sowieso gestopt bent! Op een bepaald moment zal de bloeddruk zich gaan stabiliseren.
   Sporten is altijd goed, ook met een iets te hoge bloeddruk. Sporten helpt mee om de bloeddruk te reguleren. Wat wel belangrijk is dat je naar je eigen lichaam luistert. Ga niet teveel over je grens heen! Langzaam opbouwen!

   Succes,
   Jack

 5. Ik heb een hartslag van boven de 84 standaard (scommelt in rust tussen 90 en 100), erg veel stress waar ik helaas niet omheen kan. (wordt veroorzaakt door slechte werkgever, en kan doordat ik in ziektewet zit geen ontslag nemen)
  Mijn hartslag is bij een beetje stress al gauw boven de 120.....
  moet ik nu alleen bloeddruk meten (want heb geen bloeddruk meter) of is hartslag via een app op je telefoon ook goed. Ik weet dat deze wel goed meet omdat ik ook mensen heb gemeten die normale hartslag hadden en dat gaf hij goed aan....

  1. Beide zijn belangrijk. Als je de hartslag meet via een app, wees er dan wel van overtuigd dat je een goede app hebt. Je bent al aan het testen geweest, maar de ultieme test is natuurlijk de vergelijking met een hartslagmeter zoals een arts die gebruikt. Vraag dit eens als je (voor iets anders misschien) bij de huisarts zit.
   Voor wat betreft de bloeddrukmeter: Deze zijn niet zo vreselijk duur meer. Maar ook hierbij is het belangrijk om een goede meter te kopen. Kijk maar eens op de volgende pagina van KiesKeurig voor meer informatie:
   https://www.optimalegezondheid.com/nierstenen-wat-zijn-nierstenen-en-wat-zijn-de-behandelingen-deel-1/

   Heel veel succes,
   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
4 Shares
Tweet
Pin
Share4