LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Ontspannen tegen een hoge bloeddruk

Invloed van stress is vrij groot voor mensen met een hoge bloeddruk. Als je al de juiste voeding eet en ook nog eens een gezonde hoeveelheid aan beweging hebt is het erg vervelend als je dan toch nog een hoge bloeddruk hebt. Je doet immers alles al volgens het boekje!

Maar misschien is het dan juist tijd om eens iets niet te doen, of althans niet actief te doen.

Ontspanning is belangrijk om je hoge bloeddruk te verlagen als je verder alles al hebt geprobeerd.

Yoga

Ben je niet een heel sportief type, maar wil je wel met beweging je hoge bloeddruk onder controle krijgen? Dan is yoga een goed alternatief.

Yoga is eigenlijk een hele ontspannen vorm van lichaamsbeweging. Door veel mensen die aan yoga doen wordt ook aangegeven dat het niet voelt als sporten.

Bij yoga doe je stretch oefeningen terwijl je ook let op de ademhaling. Dit verbetert je flexibiliteit en het zorgt voor ontspanning door de ademhalingsoefeningen die je uitvoert tijdens het vasthouden van een pose.

Na een yogasessie voel ik me vaak weer fris, lenig en uitgerust.

Uit een meta-studie blijkt ook dat yoga voor een klein, maar significante verlaging van je bloeddruk zorgt. Echter actief sporten werkt nog altijd beter, maar als je juist even wilt ontspannen is dit een goed alternatief.

Daarbij geven de onderzoekers aan dat yoga net zo effectief is als andere leefstijlveranderingen zoals het stoppen met drinken van alcohol en het eten van minder zout.

In de studies die zijn onderzocht konden mensen zowel thuis als onder begeleiding met een klasje yoga uitvoeren. Dus wil je het thuis doen? Koop een yogaboek of bekijk internet voor yoga inspiratie.

Meditatie

Mediteren is erg belangrijk voor me. Ik mediteer 10 minuten voordat mijn dag begint. Dit geeft me rust en focus op de werkdag.

Bij meditatie is het belangrijk om op je ademhaling te letten. Je ademt bijvoorbeeld drie tellen in, houd de ademhaling een tel vast en ademt daarna weer drie tellen uit. Dit herhaal je een aantal minuten. Tijdens het mediteren focus je je op jezelf. Je ademhaling, hoe je je voelt en dergelijke.

Het is belangrijk dat de ademhaling dor de buik gaat, dus via je middenrif en niet met je borstkas.

Uit onderzoek blijkt dat meditatie werkt om je bloeddruk te verlagen en dat is niet het enige. Meditatie helpt zelfs om je hartslag te verlagen. Dus als je hart bijvoorbeeld 80 slagen per minuut maakt kun je dit met meditatie verminderen.

Daarnaast zijn meditatie en yoga goed te combineren. Zo kun je een yoga sessie afsluiten met een aantal minuten meditatie waardoor de beide manieren om de bloeddruk te verlagen elkaar versterken.

Massage

Bij sporters is al bekend dat een massage spanning uit de spieren kan halen. Massages helpen daardoor ook tegen stress en een hoge bloeddruk. Er wordt daarom ook onderzoek uitgevoerd naar de meest optimale massage om een hoge bloeddruk te normaliseren.

Een aroma massage per week ondersteund met het dagelijks aanbrengen van aroma bodycreme helpt bijvoorbeeld significant tegen een hoge bloeddruk ten opzichte van geen massage.

Als je door de stress ook moeite hebt met slapen heeft deze aroma massage behandeling daar ook goede effecten op. De slaap van de deelnemers aan het experiment verbeterde en was veel beter.

Een massage zorgt bijvoorbeeld voor een verlaging van het cortisol hormoon dat je lichaam vrijmaakt als het last heeft van stress.

Daarnaast heeft een massage niet alleen een ontspannend effect op je mentale gesteldheid. De doorbloeding wordt ook beter wat weer resulteert in een lagere bloeddruk omdat de bloedvaten minder last hebben van obstructies.

Een ander onderzoek naar vrouwen met pre-hypertensie laat zien dat drie keer per week een Zweedse massage krijgen van 10 tot 15 minuten de bloeddruk kan verlagen. De Zweedse massage is de massagevorm die het meest voorkomt en het bekendste is. Er is dan geen aroma therapie extra nodig. Zelfs 72 uur na de massage hadden deelnemers nog steeds een lagere bloeddruk dan de controlegroep.

Gezichtsmassage

Emoties kunnen versterkt worden door je gezichtsuitdrukking. Van stress kun je een ontzettende frons krijgen en om die frons te maken worden de spieren in je gezicht gebruikt. Misschien knijp je ook je kaken op elkaar.

Een gezichtsmassage kan helpen om je gezichtspieren te laten ontspannen. Hierdoor valt ook het versterkende effect van je gezichtsuitdrukking op stress weg. Het is niet voor niets dat mensen vaak even rond de ogen wrijven als er nog behoorlijk wat gedaan moet worden.

Ikzelf vind het altijd fijn om even over de boog van mijn wenkbrauwen te wrijven om de spanning daar weg te halen. Probeer het eens en al verlaagt het je bloeddruk voor zover we weten niet, het geeft je wel even een lichter gevoel op je voorhoofd.

Uit een studie uit 2007 blijkt dat een gezichtsmassage van 20 minuten je bloeddruk vrijwel direct kan verlagen met wel 8 punten! Gelukkig kun je bij de meeste schoonheidsspecialisten een gezichtsmassage krijgen naast de huidverzorging. Dus verwen jezelf een keer met een gezichtsbehandeling met gezichtsmassage.

Sauna

Ga jij weleens de sauna in na het sporten? Dat moet je een doen. Uit meerdere studies blijkt dat het bezoek aan de sauna, en de koude douche die daarbij hoort. Een goed effect heeft op je bloeddruk en hartslag.

Let wel op, als je hartproblemen hebt kun je de koude douche misschien beter niet nemen omdat dit een soort lichamelijke shock teweeg brengt.

Me-time

Als je het gevoel hebt dat je nooit tot rust kunt komen omdat er altijd wel iemand is die wat van je wil, zoals je collega’s en gezinsleden, is het belangrijk om me-time te hebben. Dan ga je gewoon even wat in je eentje doen, zonder dat je gestoord mag worden. Bijvoorbeeld een heerlijk boek lezen onder het genot van een kopje groene thee.

Door me-time kun je weer even helemaal tot jezelf komen. Stuur in het weekend je partner en kinderen even een uurtje weg om totaal te ontspannen. Dan kun je ook zonder afleiding gaan mediteren, yoga uitvoeren of misschien zelfs een masseur langs laten komen.

Ik ben zelfs een keer alleen naar de film gegaan om lekker te ontspannen zonder dat iemand me stoort. Het klinkt misschien een beetje raar, maar door goed voor jezelf te zorgen kun je daarna beter voor anderen zorgen.

Geen internet

Ja je bent nu op het internet iets aan het lezen dat zegt, zet het even uit. Schakel je wifi eens je dagje uit. Je bent dan nog steeds telefonisch bereikbaar voor als iets echt belangrijk is, maar al die updates van apps hoef je even niet direct op te reageren.

Daarnaast blijkt ook dat jongeren die veel (meer dan 14 uur per week) gebruik maken van het internet een grotere kans hebben op een hoge bloeddruk dan jongeren die minder vaak op het internet bezig zijn. Dus zet de wifi uit en ga eens wat anders doen dan actief surfen naar informatie. Ontspan en zet een film op, ja een ouderwetse DVD.

Want als je via internet een film kijkt op je laptop is de verleiding toch wel erg groot om toch even nog Facebook te checken of een andere site waarbij je weer ‘gedwongen’ wordt om sociaal te doen terwijl je juist even een gezellige tijd met je familie wilt hebben.

Tot slot…

Ik heb het vaak over stress en een hoge bloeddruk, maar van alles dat je moet doen, zoals sporten waar tijd en moeite in gaat zitten kun je weer extra stress krijgen, maar sporten is echt goed tegen een hoge bloeddruk dus ik beveel het echt aan.

Ben je niet zo actief of sport je al maar heb je nog steeds een hoge bloeddruk? Dan is ontspanning ook belangrijk om je bloeddruk te laten dalen. Je kunt beginnen door zelf yoga, meditatie en me-time te implementeren. Daarnaast is een middag het internet uitzetten, dus geen wifi meer, een goede manier om ervoor te zorgen dat je niet gestoord wordt door de apps die je op je smartphone hebt staan.

Daarnaast kun je ook je bloeddruk verlagen door aroma en Zweedse massages en een gezichtsmassage doet ook wonderen.

Een sauna bezoek na het sporten of gewoon een keertje kan ook een positief effect hebben op je bloeddruk, als je hartproblemen hebt moet je wel oppassen met de temperatuurverschillen.

Dus verwen jezelf eens door te ontspannen en verlaag daarmee je hoge bloeddruk.

.

Bronnen:

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/649836/abs/

http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/27/1_MeetingAbstracts/1118.41

http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/403251/abs/

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1933171115006075

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3733180/

http://www.collectivewizdom.com/MassageReducesBloodPressure.html

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1751-7176.2012.00637.x/full

Study: Heavy Internet Use Linked To High Blood Pressure In Teens

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:


Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share